Šta je novo?

32 ili 64 bitni sistem na slabasnom laptopu

gmlale

Čuven
Učlanjen(a)
09.12.2003
Poena
630
Moja oprema  
Mobilni telefon
063626864
Pristup internetu
  1. Optički internet
Komsinica je narucila neki u boji laptop ne bas impozantnih karakteristika koji se u buducnosti verovatno nece upgrejdovati dodatnom memorijom tako da se nosim mislju da joj instaliram 32-bitni sistem (najverovatnije win 10).
Karakteristike su sledece: Intel celeron N3160 Quad Core,4gb rama, 128gb ssd, integisana grafika...
Sta mislite da li je to pametnija ideja za svakodnevni rad (net, office,muzika,filmici)?

Sa 32bit sistemom će biti ograničena na 3GB RAM memorije, pošto je to limit za 32bit. Procesor i nije neko najsrećnije rešenje, ali je dobro što barem ima SSD, tako da slobodno idi na Windows 10 64bit.

64bit naravno.

Pa ssd je za brzi odziv na klik, nesto uzme i grafika pa imam ispod 4gb rama zbog toga se i dvoumi jer sa 32-bitnim imam manje zauzece resursa.

Sa 32bitnim win 10 zauzece RAM-a nece preci 800 MB, sa 64bitnim nece ici ispod 1,5 GB. Ako na graficku otpadne jos 512 MB RAM (0,5 GB) onda:
- na 64bitnom sistemu ostaje 4GB - 1,5 GB i 0,5 GB = cca 2GB slobodno
- na 32bitnom 3,25 GB - 800 MB - 0.5 GB= cca 2GB slobodno
Slabiji procesori, bez obzira na to podrzavaju li 64bitnu arhitekturu, rade nesto malo brze sa 32bitnom. S obzirom da je ta razlika na tom procesoru mala do nikakva a slobodnog RAM-a ce ostati oko 2GB u oba slucaja bolje je da koristis 64bitni sistem posto ce duze biti aktuelan. Da bi imao manju potrosnju RAM-a koristi 32bitne programe, nece raditi nista sporije od 64bitnih (cak malo brze u nekim slucajevima) a koristice manje RAM-a.

Poslednja izmena:
Nagovorili ste me, iskljucicu mozda i neke vizuelne efekte, staviti win 10/64-bita i to je to.

x64 sistem je bolje rešenje, ali da dodam. x32 sistem može da adresira, odnosno da koristi do 4GB memorije sve ukupno (pre svega RAM i VRAM, ali i još neki resursi), s tim što se RAM računa na kraju. To poznato 3,2-3,4GB RAM-a je u računarima koji imaju 512MB VRAM-a na grafici, pa kad se uračunaju i ostale memorije ostane toliko (u to vreme negde su se omasovili računari sa više RAM-a, pa je ostalo). Ovde bi sistem koristio malo više RAM-a jer grafika nema svoj, već koristi sistemski.

To je nikakvo poredjenje.
Ovo je pravi odnos snaga:
Malo fali da bude duplo bolji. U single threadu je i vise nego duplo jaci i3.

Prilozi

• Untitled.png
    Untitled.png
    14.1 KB · Pregleda: 102
Poslednja izmena:
Ma naravno, nisam ni mislio da je priblizan i3.
Nego da pitam kad vec preporucujete 64 bitnu 10-ku da je instaliaram kao UEFI ili je svejedno.

UEFI.

U principu svejedno, ako neces neki stariji operativni sistem sa njim u dual boot - UEFI.
edit: gornji link i ne treba da prikaze da su oni jednaki vec da tehnoloski taj celeron nije kanta iz doba jure. U single core aplikacijama ga i3 bas dobija, u multicore vec se Celeron bolje drzi. U svakom slucaju je taj celeron dovoljno jak za win 10 kao i grafa u procesoru. Win 10 ce da radi sasvim dobro (dok Microsoft ne skrlja nesto apdejtima) ;)

Poslednja izmena:
Stavio sam UEFI, prethodno sam se malo igrao,instalirao i legacy i uefi, isto rade,samo uefi malo brze dize. Instaliao sam neku verziju 10-ke od jesenas prosle godine koja me je dobro sluzila, po instalaciji mi je prijavljivao update menager da ima updejta 4gb, a sistem inace dobro radi.I ja sam skeptican prema updejtovima i volim da malo sacekam da neko drugi isproba. Posto sam imao vremena ipak sam skinuo image najnovije 10-ke i instalirao i u principu isto radi kao i prethodna verzija, i onda sam nju zadrzao.

Ako ti se svidja kako radi i nije ti potreban update iz nekog posebnog razloga, skini O&O ShutUp10 i iskljuci update.

Ima jos dosta korisnih opcija pored gasenja update, samo gledaj sta chekiras.

Stavio sam UEFI, prethodno sam se malo igrao,instalirao i legacy i uefi, isto rade,samo uefi malo brze dize. Instaliao sam neku verziju 10-ke od jesenas prosle godine koja me je dobro sluzila, po instalaciji mi je prijavljivao update menager da ima updejta 4gb, a sistem inace dobro radi.I ja sam skeptican prema updejtovima i volim da malo sacekam da neko drugi isproba. Posto sam imao vremena ipak sam skinuo image najnovije 10-ke i instalirao i u principu isto radi kao i prethodna verzija, i onda sam nju zadrzao.

Uključi Secure Boot na UEFI instalaciji. I ne gasi update.

Ja na sve slabije masine i na masine koje nisu namenjene za igranje i rad u Adobe programima stavljam linux. Mnogo fluidnije radi od Windowsa, za osnovne potrebe ima sve. FireFox, Chrome, VLC, ofis zamene. Sve je tu, prilagodjavanje je nepotrebno, tako da neki linux tipa Mint, Ubuntu je moj izbor za slabiji hardver. Jos su sve distribucije i Live, tako da mozes da isprobavas sa Flesh memorije bez instaliranja iceg. Ogroman plus.

Ja na sve slabije masine i na masine koje nisu namenjene za igranje i rad u Adobe programima stavljam linux. Mnogo fluidnije radi od Windowsa, za osnovne potrebe ima sve. FireFox, Chrome, VLC, ofis zamene. Sve je tu, prilagodjavanje je nepotrebno, tako da neki linux tipa Mint, Ubuntu je moj izbor za slabiji hardver. Jos su sve distribucije i Live, tako da mozes da isprobavas sa Flesh memorije bez instaliranja iceg. Ogroman plus.

Sve je to lepo, ali mladoj gospodjici ciji je laptop ne pada na pamet da istrazuje cari Linuxa. Imala je 7-cu na desktopu i sada smatra da je vreme da predje na 10-ku, ali smo se dogovorili da ako joj bude komplikovana instaliram Classic Shel kako bi dobila manje vise slican interfejs kao na 7-ci.

Ej, nabacis Mint na fleshku, zabodes flasku i za 1 minut ima spreman linux, proba, vidi i svidece joj se :)
Sve je to isto, start meni, levi klik, desni klik. Probaj sa Live distribucijom i svidece joj se garant.

Vi Linuxovci ste nepopravljivi, funkcionisete po onoj ..Karanfili su divno cvece koje svi moraju voleti,,.

Ako pričamo o novoj verziji Ubuntu, ona uopšte nije laganija od Windows 10.

Vi Linuxovci ste nepopravljivi, funkcionisete po onoj ..Karanfili su divno cvece koje svi moraju voleti,,.

Ja linux koristim iz moranja, ne sto ga volim. U zivotu ga ne bi koristio pored Windowsa, ali kad muka natera, nije ni on toliko lose resenje za net masine. Npr. na DI.fm na windowsu svakih pola sata - sat prekida muziku i rucno moras da kliknes da nastavis. Na linuxu nema prekidanja :)
Na windowsu nema drajvera za prastaru graficku i nemogu da povecam rezoluciju, na linuxu odma prepozna graficku i stavi max rezu. Tako da linux stvarno ima nekih prednosti, koje mogu da se iskoriste, narocito kod starog hardvera.

Linux je zakon za neke server varijante, za korisnike koji znaju s njime da barataju, za situacije kad treba legalan software i sl.

Win 10 je prosto jos uvek bagovit i nekako..nemam poverenja u njega. Sa svakim creator's (anniversary) updateom ima nekih problema, sitnijih ili krupnijih. Po meni, najbolji operativni sistem trenutno je windows 8.1. Brzi od Sedmice (pogotovo na laptopu) a stabilniji od Desetke od koje takodje nije sporiji. Potrosnja RAM-a 64bit (odmah posle boota, AV program Panda Free AV): Osmica cca 1 GB, Desetka 1,5 GB, Sedmica cca 1,2 GB...
Linux? Ma sve je to lepo ali.. ne hvala. Kada obicni audio plejer bude mogao da radi sam samcijat na desktopu a da laptop ne ode u stand by (a da plejer nije Amarok) neka se jave linuksasi. Na linuxu jos uvek osnovne stvari ne funkcionisu kako treba. Posle par decenija linuxa. Bravo. Mislim..ok je ako to neko moze da tolerise i da nadje opravdanje za svaku manu jer je, eto, dzabe. Ja ne mogu. To ne znaci da ne postujem trud drugih, prosto ne smatram ceo sistem dovoljno kvalitetnim i nisam siguran u njega. Linux pratim i koristim "rekreativno" dobrih 20 godina i, iako ima ogromnih pozitivnih pomaka, neke decje bolesti ostaju a neke stvari postaju i losije. KDE 5 je korak u pravom smeru ali on pokusava nista drugo do da oponasa windowsov GUI, kao i svaki put do sada.

Poslednja izmena:
Шта је обични аудио плејер? Ја користим deadbeef мада понекад покренем и foobar због неких ситница и то ради без проблема. Мсм, мени комп и без тога не иде у стендбај, не знам да ли то има неке везе. ;)

За КДЕ5 си у праву, ужасан потез копирања нечијих дечјих идеја о дизајну уз компликовање разних подешавања и укидања неких стандардних. КДЕ4 је за мене конза, КДЕ3 нисам нешто користио а знам да се и у њега куну. Што пре реше да не прате пенџере, брже ће да се врате на прави пут.

Komp ti ne ide u stand by jer nisi tako podesio, vidi malo u power manageru (ako si ga instalirao uopste). Naravno da svaki audio player radi super, ali deadbeef ne sprecava da komp ode u standby. Samo Amarok i pojedini KDE (qt) programi imaju tu opciju (ktorrent, qbittorrent i sl). Ni jedan jedini GTK program. I KDE 4 je bio pokusaj kopiranja windowsa 7, samo ne tako ocigledno, ali je bio. KDE, uvek prati windowsov GUI i trendove koje u tom smislu gura Microsoft i to se nece promeniti.

Зашто да инсталирам нешто што је у старту инсталирано? Стендбај је нешто што искључујем у сваком ОС, за гашење имам дугме а ако радим, не мора да се гаси. ;) Никада нисам ово проверавао а пошто иначе углавном користим КДЕ програме, можда неки и раде.

KDE: 4.0 was released on January 11th, 2008
Windows 7 was released to manufacturing on July 22, 2009

Nije na svakoj distribuciji instaliran po defaultu, vidi se da ne koristis lagane distribucije :) Standby je nesto sto je apsolutno neophodno kod laptopa npr. No, to i nije tema. Linux svakako nije za preporuku kao jedini sistem na bilo kom desktop ili laptop uredjaju. Ni windows 10 ne mogu bas da preporucim "laka srca". Moze lepo da radi, ali..verovatnoca da ce nesto kad-tad da se zabaguje nije mala. Vlasnici novih procesora svakako i nemaju izbora.

Са теме се скренуло одавно а и ваљда је решено питање. ;) Наравно да не користим све (нарочито лагане) дистрибуције, одавно сам се изјаснио да нисам мазохиста и да не тражим такве ОС. Линух у сваком случају мора да има алтернативу за понешто па је windows скоро па обавезан ... да се нађе. ;)

Ма нема везе, користи оно што ти се свиђа. :)

Nazad
Vrh Dno