Šta je novo?

3 pitanje vezana za mrezu!!!

Johnny B.

Slavan
Učlanjen(a)
26.05.2005
Poena
380
Kako mogu poslati poruku ili neki file na drugi komp koji je umrezen sa mojim a da to stigne kao neka poruka i da obavesti tog korisnika?

Kako da povezem NFS mrezno? Probao sam ali mi trazi internet konekciju.

Koje IP adrese da postavim, ukoliko ja hocu da stavim manuelno adrese?

Verovatno cete me uputiti na neke adrese, ali ako moze ukratno, ako ne onda cu procitati to sto mi preporucite. Ako moze na drugo pitanje da mi odgovorite konkretno.

Hvala unapred.:type:

Baraba je napisao(la):
Kako mogu poslati poruku ili neki file na drugi komp koji je umrezen sa mojim a da to stigne kao neka poruka i da obavesti tog korisnika?

Potreban ti je software koji to radi... Postoje instant messanger programi koji rade u mreži... potraži ih malo preko Google-a pa izaberi koji ti najviše odgovara.

Baraba je napisao(la):
Koje IP adrese da postavim, ukoliko ja hocu da stavim manuelno adrese?

Privatne adrese za C klasu (default subnet mask je 255.255.255.0) se dodeljuju iz opsega 192.168.0.0 - 192.168.255.255. Sa tim što ćeš ti u slučaju da si ostavio default subnet mask menjati samo zadnji oktet. Primer za tri računara:
192.168.10.1, 192.168.10.2, 192.168.10.3.

OK, probacu.
Hvala.

Baraba je napisao(la):

Ako ti ne treba stalno, mozes da iskoristis i windojzeov net send.
Npr. zelis da posaljes poruku racunaru sa IP adresom 192.168.0.2:
net send 192.168.0.2 Gde si bre, sta ima?

Ako se taj racunar 192.168.0.2 zove npr. Zika:
net send Zika Gde si bre sta ima?

Naravno, kontas da se ove komande kucaju u cmd-u.

Slanje fajlova na ovaj nacin nije podrzano, koliko ja znam...

Ako zelis vec neki win look programcic, sa mogucnoscu chat i file transfer-a, probaj npr. Borg chat ili ako ti nije cimanje, uz malo podesavanja mozes da podignes i IRC server.

Da bi net send radio, mora i na racunaru koji salje, i na racunaru koji prima poruku da bude enabled messenger service

E, radi mi to sa porukama preko CMD. Bez posebnih podesavanja.

Gde se nalazi podesavanje za messenger service?

Koliko sam uspeo da provalim,na my computer desnim klikom, pa Manage itd.
Da li je moguce da firewall brani slanje ovih poruka?

Poslednja izmena:
Upravo tako, manage, pa sevices and applications pa services.

Za firewall ne znam.

Nazad
Vrh Dno