Šta je novo?

3 pitanja

tosha

Čuven
Učlanjen(a)
05.01.2002
Poena
604
Evo odmah na pocetku da se izvinim ako sam pogresio forum.

Uzeo sa novu plocu, Abit KT7-e, Athlon 950MHz, Lucent 56k i SB Live! 5.1.
E sad, problemi su sledeci:

1. Nikako ne mogu da izbegnem IRQ konflikte. Probao sam da modem i SB instaliram na razlicitim slotovima , ali na kraju uvek ispadne ovako

11 Microsoft ACPI-Compliant System
11 VIA USB Universal Host Controller
11 Lucent Win Modem
11 Creative SB Live! series(WDM)
14 Primary IDE Channel
15 Secondary IDE Channel
8 System CMOS/real time clock
13 Numeric data processor
6 Standard floppy disk controller
4 Communications Port (COM1)
3 Communications Port (COM2)
12 PS/2 Compatible Mouse
1 Standard 101/102-Key or Microsoft Natural PS/2 Keyboard

Da li ovo mogu nekako da resim, jer mi posle 5-10 minuta na net-u masina zablokira skroz.

2. U Hardware Monitoru mi ne pokazuje Fan Speed
3. Kada instaliram Win2000, treba mu 2 minuta dok se ne podigne, sto nije bio slucaj sa starom plocom.

Eto , to bi bilo sve (za sada)
Cao

A da li si probao da instalirash sve. pa te onda SB?

Evo kako je kod mene. Provaj ovako. Poskidaj sve drajvere od graficke, zvucne, modema. Zatim u biosu udaris taster default setings, pa iskljuci COM1 i COM2 i paralelni port, ako su ti tastatura i mish PS/2.
Podigni sistem, i istaliraj prvo graficku, zatim zvucnu, pa modem (5.92 ili 6.00 drajveri, nikako drajveri sa CD-a). Posle svakog drajvera - restart. Za misa, ako ima, nemoj da instaliras bilo kakav njegov software, vec ga ostavi onako kako ga prepozna Windows, a ako do kraja sve bude OK, onda instaliras software za misa.
Ako i posle toga, sve ostane isto, jedino da namestis Win98SE, ili XP operativni sistem. Kod mene je Win98SE.

[IRQs]

0 System timer
1 Standard 101/102-Key or Microsoft Natural Keyboard
2 Programmable interrupt controller
3 Lucent Win Modem
3 ACPI IRQ Holder for PCI IRQ Steering
4 VIA Tech 3038 PCI to USB Universal Host Controller
4 VIA Tech 3038 PCI to USB Universal Host Controller
4 ACPI IRQ Holder for PCI IRQ Steering
5 Creative Sound Blaster 16 Plug and Play
6 Standard Floppy Disk Controller
7 SCI IRQ used by ACPI bus
8 System CMOS/real time clock
10 Creative Labs IDE controller
11 NVIDIA GeForce 256
11 ACPI IRQ Holder for PCI IRQ Steering
12 PS/2 Compatible Mouse Port
13 Numeric data processor
14 Primary IDE controller (dual fifo)
14 VIA Bus Master PCI IDE Controller
15 Secondary IDE controller (dual fifo)
15 VIA Bus Master PCI IDE Controller
9 (free)

:wave;

tosha je napisao(la):
Evo odmah na pocetku da se izvinim ako sam pogresio forum.
Uzeo sa novu plocu, Abit KT7-e, Athlon 950MHz, Lucent 56k i SB Live! 5.1. Nikako ne mogu da izbegnem IRQ konflikte.
11 Microsoft ACPI-Compliant System
11 Lucent Win Modem
11 Creative SB Live! series(WDM)
E ABIT je to :D
Dakle još nisu uspeli da se izbore sa resursuima. :D

Kod mene, Intel ploča, na ovaj IRQ se još nagurala i video karta i sve radi bez problema, mada mi se ova situacija ne sviđa. Kod novih ploča ovo ne bi trebalo da se smatra klasičnom konfliktnom situacijom jer su ove situacije predviđene i trebalo bi da razrešavaju na opšte zadovoljstvo deoničara. Neka me neko ispravi ako sam u zabludi?

I tosha, sta bi? Jesi li uradio neshto???

Win 2000 i Win XP sve kartice zguze na jedan IRQ. Da bi to otklonio idi u system properties (ili već kako li se zove, ono, desnim na My Computer), pa na hardware , pa kada dobiješ stablo sa svim uređajima, idi na Computer, trebalo bi da ti da nešto kao "Advanced configuration and power interface (ACPI)". Idi na properties, pa update driver, pa odaberi "standard PC".
Posle reseta će ostaviti svaku karticu na onaj IRQ koji mu je ploča dala. Još treba da na Power settings uključiš podršku za APM (čekiraj je) Ovo treba da uradiš jer se inače mašina neće sama ugasiti.

G

I tosha, sta bi? Jesi li uradio neshto???
Nista!!!!
Sta god da urdim, uvek isto

Idi na properties, pa update driver, pa odaberi "standard PC".
Posle reseta će ostaviti svaku karticu na onaj IRQ koji mu je ploča dala. Još treba da na Power settings uključiš podršku za APM (čekiraj je) Ovo treba da uradiš jer se inače mašina neće sama ugasiti.
Pa ja u power setings uopte nemam opciju da cekiram APM

tosha je napisao(la):

Deluje mi malo nemoguce. Ako izbacis modem i zvucnu, graficka bi morala da se postavi na IRQ 11 ili taj OS ne valja nista.
Jesi li probao sa win98se?

Tošo, prati sliku u ataču:

1. Dakle, hardware, device manager, My Computer, properties,
2. zameni Advanced Confi... sa Standard PC

posle reseta treba da dobiješ nešto poput slike 3.

4. Power options..

Ja imam KT7A, TBIRD 900, Win 2000. Ovo radi kod mene, trebalo bi i kod tebe.

Ako i dalje imaš problema, piši na [email protected]

Tošo, prati sliku u ataču:

1. Dakle, hardware, device manager, My Computer, properties,
2. zameni Advanced Confi... sa Standard PC

posle reseta treba da dobiješ nešto poput slike 3.

4. Power options..

Ja imam KT7A, TBIRD 900, Win 2000. Ovo radi kod mene, trebalo bi i kod tebe.

Ako i dalje imaš problema, piši na [email protected]

tosha je napisao(la):

Instaliraj Win XP, ako nećeš, onda u Bios-u Isključi opciju, da je OS P'n'P, pa redom "ručno" namestiš svaki IRQ...

tosha je napisao(la):
Abit KT7-e, Athlon 950MHz, Lucent 56k i SB Live! 5.1.

Lucent 56k, ali ko je proizvođač "kartice", Lucent je chip na modemu...
Zvučna i modem svugde su na istom IRQ, i rade, veća je mogućnost da drajver od modema pravi probleme, ako je neki "noname" modem.

Imam istu plocu i skoro iste komponente (razlikuje se zvucna) i problem sam resio tako sto sam iskljucio COM2 a USB fiksirao za IRQ10 u bios-u (PnP).

Posle toga modem se uselio na IRQ3, zvucna na IRQ5, ACPI IRQ9, graficka IRQ11 itd. Zvucna je u trecem PCI slotu, a modem u petom.

Re: Re: 3 pitanja

vlasta je napisao(la):
E ABIT je to :D
Dakle još nisu uspeli da se izbore sa resursuima. :D

Kod mene, Intel ploča, na ovaj IRQ se još nagurala i video karta i sve radi bez problema, mada mi se ova situacija ne sviđa. Kod novih ploča ovo ne bi trebalo da se smatra klasičnom konfliktnom situacijom jer su ove situacije predviđene i trebalo bi da razrešavaju na opšte zadovoljstvo deoničara. Neka me neko ispravi ako sam u zabludi?
Ne pricaj gluposti molim te.
ACPI u Win2000 prijavljuje sve resurse na istom IRQ-u iako nisu.
To je greska OS-a , a ne ABIT-a. Isto ce ti se desiti i na Asusu i na Chaintechu i Microstaru , a i Biostaru i PCChips-u :D

Mozda glupo zvuci ali jesi li updejtovao BIOS na ploci.
Rekao bih da tvoja konfiguracija nije nista egzoticno. Na svetu ima sigurno 10000 korisnika sa takvom kombinacijom. Proveri FAQ na Abit sajtu.
Ponekad su najprostija resenja najbolja.

Re: Re: Re: 3 pitanja

drfedja je napisao(la):
To je greska OS-a , a ne ABIT-a. Isto ce ti se desiti i na Asusu i na Chaintechu i Microstaru , a i Biostaru i PCChips-u :D

Izvuče mi reč iz usta. Dakle ako imate win2k raspored IRQ-ova pogledajte isključivo na početku kada bios izbaci raspored IRQ-ova (ispod tabele pre učitavanja win2k)

drfedja je napisao(la):

Tacno tako, kt7e jeste problematicna ploca, ali u ovom slucaju stvar je do win2k. On uvek natrpa sve kartice na irq11 ili barem tako prikazuje u hardware manageru. Koliko to moze biti uzrok problema nisam siguran. Verovatno zavisi i od samog hardware-a koliko se trpi zajedno.

ali u ovom slucaju stvar je do win2k
XP radi isto, čak napravi virtuelne IRQ-ove, tipa 17, 19...

Verovatno zavisi i od samog hardware-a koliko se trpi zajedno.

Vrlo. Operacijom iz mog prethodnog posta sam na Miro PCTV dobio mnogo ravnomerniji encoding slike (preko virtal duba). Pre toga je čak i prikaz tv slike išao sa jedva 20-tak fps.

Poenta objašnjene operacije je da se WIN 2K/XP spreče da upravljaju IRQ-ovima, već da raspored preuzmu od biosa.

drfedja je napisao(la):
To je greska OS-a , a ne ABIT-a. Isto ce ti se desiti i na Asusu i na Chaintechu i Microstaru , a i Biostaru i PCChips-u
Hvala na kvalifikaciji, iako sam se ogradio.
U pitanju je inace Win98.

Vrh Dno