Šta je novo?

3 pitanja u vezi linuxa!!!

• Začetnik teme Začetnik teme TEP3A
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

TEP3A

Čuven
Učlanjen(a)
07.02.2002
Poena
785
1.cime se gleda divx pod linuxom???(dakle da li postoli divx instalacija za linux i onda neki player koji to koristi???)

2.koristim red hat 7.3 i u okviru njega mozilla 0.9.9 i sad pitanje, zasto su mi slova onako pomalo reckava??(nisu kao kod IE?? kao da su slabije rezolucije ako tako mogu da se izrazim..)

3.ponekad koristim proxy a nekad ne u zavisnosti od konekcije...
kako da kamestim da na osnovu konekcije mozilla vidi da li da koristi proxy ili ne, da ja to ne moram svaki put rucno da menjam(dakle opet kao internet-connetction-setings u winu??)

4.kako da vidim cemu sluzi rpm paket koje sam dobio na dodatnim diskovima ali pre instalacije naravno??

unapred hvala, i ovim koristim priliku da sezahvalim gospodinu Sauronu sa ovog foruma za pomoc prilikom instalacije lucent win modema po linuxom!!

p.s.kompletno uputstvo za instalaciju kao i potreban driver se nalazi na www.terza.tk iz full ili solair.eunet.yu/~terza79 iz lite rezima pa kome treba nek izvoli!!!

TEP3A je napisao(la):
1.cime se gleda divx pod linuxom???(dakle da li postoli divx instalacija za linux i onda neki player koji to koristi???)

Odes na sajt http://www.divx.com/divx/linux/ i skines divx plejer. Obrati paznju da tu stoje dva fajla, jedan je samo codec (ako hoces da ga koristis samo kao plugin u drugim programima), a drugi fajl je standalone player (koji ne trazi ovaj codec, vec je ugradjen).

2.koristim red hat 7.3 i u okviru njega mozilla 0.9.9 i sad pitanje, zasto su mi slova onako pomalo reckava??(nisu kao kod IE?? kao da su slabije rezolucije ako tako mogu da se izrazim..)

Slova su reckava zato sto nije ukljucen antialiasing. Ovo stoga sto TrueType fontovi nisu do sada bili ni jedini ni primarni tip fonta u linuxu/X-u. Gde se i kako ukljucuje antialiasing, zavisi od samog desktop environmenta. Ako koristis KDE, onda u KDE Control Centre. Mislim da je potreban minimum KDE 2.1 i Qt 2.3.0 ako se ne varam. Ako koristis GNOME, tu vec nisam u toku skroz, znam samo da zavisi od verzije i da je za stare potreban GTK+ 1.2 patch, a da bi u GNOME-u 1.4 trebalo to da je vec uradjeno. Za ostale (fwm, twm, afterstep, itd), nemam pojma.

I na kraju, zavisi od samog programa kako koristi fontove. Mozilla/Netscape je uvek bio musicav po pitanju fontova, zato sto koristi svoje biblioteke za sve zivo. Ako nakon ukljucivanja antialiasinga mozilla ne rendereruje fontove dodatno, onda probaj Operu, Konqueror, Galeon ili neki deseti browser.

3.ponekad koristim proxy a nekad ne u zavisnosti od konekcije...
kako da kamestim da na osnovu konekcije mozilla vidi da li da koristi proxy ili ne, da ja to ne moram svaki put rucno da menjam(dakle opet kao internet-connetction-setings u winu??)

Probaj da napravis dva razlicita korisnicka profilea u mozilli (kao dva razlicia juzera) - jedan sa, a drugi bez proxyja.

4.kako da vidim cemu sluzi rpm paket koje sam dobio na dodatnim diskovima ali pre instalacije naravno??

Ovo je cetvrto pitanje, iako si najavio da ih ima tri 🙂

Pa ako koristis neki od fajl menadzera (gnomc, itd) ides na klasicno desno dugme pa properties. A imas i graficke alate za manipulaciju rpm-ovima, kao sto su gnorpm i kde package manager. Otvoris rpm odatle i eto iznenadjenja 😉

uu covece bas ti hvala!!

u tvoje ime (D) (D) (D)

meni nesto nece ovaj divx player da radi...pokazuje sliku ali zvuka nema...zna li neko zasto? 🙁

Startuj divx plejer u konzoli i dobices poruku o gresci koja ce ti reci zbog cega ti ne radi zvuk. Pretpostavljam da ce poruka biti u fazonu 'cant open audio mixer device is busy ' ili nesto sl. , sto znaci da ti je zvucnu karticu 'zarobio' neki proces.
Inace najbolji divx plejer za linux je madjarski mplayer www.mplayerhq.hu

Nazad
Vrh Dno