TEP3A je napisao(la):
Instalirao sam Mandrake 10 i sad hocu da instaliram Krusader(win(total commander)) za linux.Skunuo sam source i sve odradio po uputstvu ali mi se javlja problem sto mi sistem prijavljuje gresku oko KDEDIR-a.
kaze to je fajl a ne dir i zbog toga ne mogu da zavrsim instalaciju??
2.Kako da mi fontovi budu ostriji??Ili je sve ili nekako "meko" ili su slova malo "nazumbana" narocito u browserima...
Nasao sam antialiasing za fontove ali nisam primetio razliku sa i bez te opcije??
3.Kada instaliram nesto iz source-a gde mi se smesta "exe" fajl???
A gde kada kliknem na *.rpm??
unapred hvala!!
Bravo terzo, dosao si do najsmornijih problema u linuxu
🙂
1. Krusader
- ovo je glup problem koji se vrlo cesto manifestuje pri instalaciji softvera iz sorsa koji koristi qt i kde biblioteke; problem je u tome sto rpm bazirane distribucije po zamisli svojih tvoraca trpaju biblioteke ne tamo gde bi po nekim nepisanim standardima trebale da se nalaze, vec pametuju i prave sopstveni raspored. Vrlo je preporucljivo da sa neta skines rpm fajl za mandrake i tako instaliras krusader. A ako si resio da budes mazohista, uradi ./configure --help , dobices switch-eve koji koristi instalaciona skripta. Tu negde bi trebalo da se nalazi nesto kao --kdedir= i sl. pa na taj nacin pokusaj da navedes skriptu na pravi put. Druga stvar, otkucaj u shell-u 'env' i pogledaj da li je uopste setovana KDEDIR environment varijabla; ako nije, setuj je rucno. Sve ovo moze da pomogne, ali uspeh nazalost nije zagarantovan i zavisi od slucaja do slucaja. Ponavljam, manje muka ces imati ako koristis vec gotove rpm pakete.
2. Fontovi
- i ovde je situacija sarena; naime Mandrake je od RH-a preuzeo upotrebu takozvanog X Font Servera (xfs - videces ga u listi startovanih procesa iz shell-a). Na stand-alone radnoj stanici ovo nema ama bas nikakvog smisla; xfs bi trebalo da se koristi u mrezi gde ce radna stanica da preuzme font sa servera koji ima xfs na sebi i tako dobije font koji prikazuje na ekranu. Ideja kao takva nije losa ali je potpuno uzaludna u kucnom okruzenju. I drugo, matore verzije X-a (XFree 3.3 i nize) nisu mogle da renderuju TrueType fontove same pa su koristile xfs, ali pocevsi od verzije 4 ovo nije problem. Moja preporuka je da na netu potrazis uputstvo kako ubiti font server i prepustiti X-u da sam renderuje fontove - em ces da ubrzas masinu, em sto posto dobijas lepse fontove na ekranu.
Antialiasing - u nekim aplikacijama ce raditi, u nekima ne; recimo ako aplikacija koristi stari qt (< 2.3) ili GTK (a ne GTK2), nista od antialiasing-a. Takodje, zbog problema sa licencama mnogo aplikacija ce po default-u biti kompajlirane tako da nemaju podrsku za antialiasing. Dva korisna linka:
http://brendan.sdf-eu.org/articles/antialiasing_slack.php
http://www.tldp.org/HOWTO/FDU/index.html (XFree86 Font De-uglification HOWTO)
3. Gde idu fajlovi posle instalacije ?
- kada instaliras programe iz sorsa, sve odlazi u /usr/local/ osim ako instalacionoj skripti preko ./configure i switch-eva eksplicitno ne naredis drugacije. RPM-ovi su poseban slucaj, i fajlovi ce biti razbacani svuda po sistemu (po zamisli coveka koji je rpm napravio); startuj midnight commander (konzola, pa 'mc'), i preko njega pogledaj sta se nalazi u toj rpm arhivi - tako ces videti gde sta ide (tnx silverglideru za tip
😉 ).