Šta je novo?

3 Linux problema: Krusader , fontovi i ...

Učlanjen(a)
07.02.2002
Poena
785
Instalirao sam Mandrake 10 i sad hocu da instaliram Krusader(win(total commander)) za linux.Skunuo sam source i sve odradio po uputstvu ali mi se javlja problem sto mi sistem prijavljuje gresku oko KDEDIR-a.

kaze to je fajl a ne dir i zbog toga ne mogu da zavrsim instalaciju??

2.Kako da mi fontovi budu ostriji??Ili je sve ili nekako "meko" ili su slova malo "nazumbana" narocito u browserima...
Nasao sam antialiasing za fontove ali nisam primetio razliku sa i bez te opcije??

3.Kada instaliram nesto iz source-a gde mi se smesta "exe" fajl???
A gde kada kliknem na *.rpm??

unapred hvala!!

TEP3A je napisao(la):
Instalirao sam Mandrake 10 i sad hocu da instaliram Krusader(win(total commander)) za linux.Skunuo sam source i sve odradio po uputstvu ali mi se javlja problem sto mi sistem prijavljuje gresku oko KDEDIR-a.

kaze to je fajl a ne dir i zbog toga ne mogu da zavrsim instalaciju??

2.Kako da mi fontovi budu ostriji??Ili je sve ili nekako "meko" ili su slova malo "nazumbana" narocito u browserima...
Nasao sam antialiasing za fontove ali nisam primetio razliku sa i bez te opcije??

3.Kada instaliram nesto iz source-a gde mi se smesta "exe" fajl???
A gde kada kliknem na *.rpm??

unapred hvala!!

Bravo terzo, dosao si do najsmornijih problema u linuxu 🙂
1. Krusader
- ovo je glup problem koji se vrlo cesto manifestuje pri instalaciji softvera iz sorsa koji koristi qt i kde biblioteke; problem je u tome sto rpm bazirane distribucije po zamisli svojih tvoraca trpaju biblioteke ne tamo gde bi po nekim nepisanim standardima trebale da se nalaze, vec pametuju i prave sopstveni raspored. Vrlo je preporucljivo da sa neta skines rpm fajl za mandrake i tako instaliras krusader. A ako si resio da budes mazohista, uradi ./configure --help , dobices switch-eve koji koristi instalaciona skripta. Tu negde bi trebalo da se nalazi nesto kao --kdedir= i sl. pa na taj nacin pokusaj da navedes skriptu na pravi put. Druga stvar, otkucaj u shell-u 'env' i pogledaj da li je uopste setovana KDEDIR environment varijabla; ako nije, setuj je rucno. Sve ovo moze da pomogne, ali uspeh nazalost nije zagarantovan i zavisi od slucaja do slucaja. Ponavljam, manje muka ces imati ako koristis vec gotove rpm pakete.

2. Fontovi
- i ovde je situacija sarena; naime Mandrake je od RH-a preuzeo upotrebu takozvanog X Font Servera (xfs - videces ga u listi startovanih procesa iz shell-a). Na stand-alone radnoj stanici ovo nema ama bas nikakvog smisla; xfs bi trebalo da se koristi u mrezi gde ce radna stanica da preuzme font sa servera koji ima xfs na sebi i tako dobije font koji prikazuje na ekranu. Ideja kao takva nije losa ali je potpuno uzaludna u kucnom okruzenju. I drugo, matore verzije X-a (XFree 3.3 i nize) nisu mogle da renderuju TrueType fontove same pa su koristile xfs, ali pocevsi od verzije 4 ovo nije problem. Moja preporuka je da na netu potrazis uputstvo kako ubiti font server i prepustiti X-u da sam renderuje fontove - em ces da ubrzas masinu, em sto posto dobijas lepse fontove na ekranu.
Antialiasing - u nekim aplikacijama ce raditi, u nekima ne; recimo ako aplikacija koristi stari qt (< 2.3) ili GTK (a ne GTK2), nista od antialiasing-a. Takodje, zbog problema sa licencama mnogo aplikacija ce po default-u biti kompajlirane tako da nemaju podrsku za antialiasing. Dva korisna linka:
http://brendan.sdf-eu.org/articles/antialiasing_slack.php
http://www.tldp.org/HOWTO/FDU/index.html (XFree86 Font De-uglification HOWTO)

3. Gde idu fajlovi posle instalacije ?
- kada instaliras programe iz sorsa, sve odlazi u /usr/local/ osim ako instalacionoj skripti preko ./configure i switch-eva eksplicitno ne naredis drugacije. RPM-ovi su poseban slucaj, i fajlovi ce biti razbacani svuda po sistemu (po zamisli coveka koji je rpm napravio); startuj midnight commander (konzola, pa 'mc'), i preko njega pogledaj sta se nalazi u toj rpm arhivi - tako ces videti gde sta ide (tnx silverglideru za tip 😉 ).

Poslednja izmena:
hvala na iscrpnim odgovorima..
1.jos nema uradjenog rpm-a za mandrake 10.KDEDIR varijabla nije podesena, QTDIR jeste.Kada potrazim startkde, dobijam samo fajl u /usr/bin/startkde, da li da to koristim kao varijablu??

2.probacu sigurno... video sam u rpmdrakeu opciju da nisu instalirani 100dpi fonts, kaze kao ako imate ekran "visoke rezolucije" ovo je super, naravno posle instalacije sve po starom...

3.e ovo je tragedija.ovo odbija 90% od 100% ljudi koji dignu ruke od linuxa...prosto mi je neverovatno da se ne uvede neki standard za instalaciju, nesto tipa "c:\program files", i da se jednostavno sam proces instalacije bre uprosti....

mada , ne dizem ruke.KDE 3.2 je prelep, lepsi od winXP sigurno, mnogo vise opcija za podesavanje , ali je ipak linux i dalje user-violent (suprotno od user-friendly) OS.Moraju da ga malo "smeksaju" ako racunaju na neku vecu migraciju sa win na lin.

1. Ja na mandraku nikako nisam uspevao da iskompajliram krusadera. Probaj da instaliraš neki rpm za raniju verziju drakea... Koristan link.

2. Malo se ne slažem sa salcem u vezi xfsa, ali u redu, stvar ukusa. Na slacku mi fontovi nikako nisu lepi dok se ne uključi xfs. A antialiasing na QT aplikacijama ume da nervira. Mada, brzo se čovek navikne 😉

3. Standard postoji. Ali, "standardne" distribucije ne poštuju sve standarde 😉 Na slacku sve ide u /usr/local i tu nema greške. Biblioteke su tamo gde treba da budu, ma milina. Dok rpmolike distribucije prilično smaraju po tom pitanju 🙁

TEP3A je napisao(la):
hvala na iscrpnim odgovorima..
1.jos nema uradjenog rpm-a za mandrake 10.KDEDIR varijabla nije podesena, QTDIR jeste.Kada potrazim startkde, dobijam samo fajl u /usr/bin/startkde, da li da to koristim kao varijablu??

2.probacu sigurno... video sam u rpmdrakeu opciju da nisu instalirani 100dpi fonts, kaze kao ako imate ekran "visoke rezolucije" ovo je super, naravno posle instalacije sve po starom...

3.e ovo je tragedija.ovo odbija 90% od 100% ljudi koji dignu ruke od linuxa...prosto mi je neverovatno da se ne uvede neki standard za instalaciju, nesto tipa "c:\program files", i da se jednostavno sam proces instalacije bre uprosti....

mada , ne dizem ruke.KDE 3.2 je prelep, lepsi od winXP sigurno, mnogo vise opcija za podesavanje , ali je ipak linux i dalje user-violent (suprotno od user-friendly) OS.Moraju da ga malo "smeksaju" ako racunaju na neku vecu migraciju sa win na lin.

Ne, to nije pravo mesto; startkde je samo skripta koja startuje KDE okruzenje. Ne znam kako je u Mandraku 10, i trenutno nemam nijednu masinu sa Mandrakom u blizini pa da pogledam sta je gde :trust: Na fedori (i verovatno mandraku) je kde razbucan po celom disku, biblioteke su u /usr/lib/kde3, binarni fajlovi su u /usr/bin, dokumentacija je u /usr/share/doc/ itd itd. Na Slacku je sve skupljeno u /opt/kde (bas kako treba 🙂 ), KDEDIR je postavljen na /opt/kde ) i nema glitcheva pri kompajliranju.
Uradi './configure --help' i prouci opcije. Bitno je da pogodis mesto odakle ce krusader da povuce biblioteke kde-a i mozda njegove include fajlove ( svicevi --with-extra-includes=DIR i --with-extra-libs=DIR). Mozes da probas da editujes /etc/ld.so.conf i tu ubacis putanju do /usr/lib/kde3. Zatim vidim da 'make install' pokusava da strpa kompajlirane fajlove u /opt/kde , a ti taj direktorijum nemas, pa sa --prefix promeni mesto gde se instaliraju fajlovi. Ili skini rpm za raniju verziju mandraka pa njega instaliraj i vidi hoce li raditi. Srecno!

Instalacija? Posle nekog vremena dzaranja po linuxu njegova fajl struktura poprima obrise logicnosti 🙂 Cinice ti se da je sve sjajno organizovano i na svom mestu, i tacno ces znati gde se sta nalazi. Jedini problem koji ja vidim je ogroman broj distribucija i sitnija ili krupnija distro-specific odstupanja od ustaljene seme. Konvencije postoje, definisan je tzv. LFS (linux file system) standard ali se veliki toga slabo pridrzavaju.
Isto tako rpm standard nije los; kad deinstaliras rpm paket, siguran si da je za sobom povukao SVE odnosno da nema kao u windows deinstalacijama ostavljanja djubreta za sobom niti repova i registryju. Jedini problem je kompajliranje iz sorsa sto si iskusio na svojoj kozi, pa je preporucljivo da se na takve sisteme instalacija novih programa vrsi takodje preko rpm paketa.

Moze krusader da se namesti, samo u ./confugure treba dodati jedan switch, ne mogu da se setim koji. Pogledaj u readme-u ima o tome, kao i configure scrtiptu, odma ces videti...

Takodje ces morati shortcut-ove sam da namestis, posto i to stavlja u pogresan dir. To je sve zato sto mandrake sve trpa u svoje mdk poddirektorijume. Tako je bilo sa 9.x distribucijom, predpostavljam da se nije promenilo 🙂

poz

Nazad
Vrh Dno