Šta je novo?

3 lana u jedan wireless.

Sad i ja imam dva rutera i to jedan WRT54g i jedan TPLINK WRT642g i hocu da ih spojim i da delim wireless konekciju ka svetu.
I imam DD-WRT na WRT54g.
ALI me ovo sa IP adresama totalno izludjuje!
Dakle ide ovako WISP->Etar->(Linksys-LAN)->(WAN-TPLINK)->LAN/WLAN->Racunari.
Namestim ja Linksys-a u client mod. Ali kako da podesim na ruterima IP i subnet mask?
I kako da ih uopste spojim. Probam ja ono najlogicnije, bar meni laiku, da iz Linksys LAN porta 1 ide kabl na WAN u TPLinku i da jednostavno iskljucim DHCP na Linksysu, a da na TPLINKU stavim IP 192.168.1.2. Klijente (racunare) kacim na LAN portove od TPLinka.
Medjutim ovo ne radi. I gde ja sada tu gresim?
Nikako ne mogu u takvoj konfiguraciji da sa racunara pristupim Linksysu. A to mi je neophodno da bih imao survey.
Pomagajte!

muaddib je napisao(la):
Sad i ja imam dva rutera.............
..............
Pomagajte!

Prvo TP-link nema klijent mod, tako da ce on morati da bude AP za WLAN korisnike, kako nema ni bridge svi cete biti iza 2 NAT-a.

1. Liksys u klijent mod. Nakaci ga na komp preko LAN-a i povezi sa provajderom. Za LAN adresu stavi neku iz razlicitog subnet-a od provajderovog (npr. ako je dobio 192.168.10.156 ti stavi 192.168.20.1, subnet 255.255.255.0. UKLJUCI DHCP (lakse je ;) ) U statusu za WAN (kad AP radi u klijent modu, svi podesavanja i parametri koji su se odnosili na WAN u stvari se odnose na Wireless) pogledaj koju je adresu dobio od provajdera, mozda zatreba.

2. TP-link u AP mod (ili Router, zavisi kako ga ko zove). Spoji ga isto tako kao sto si zamislio. On ce od Linkys-a da dobije adresu za WAN interfejs (recimo 192.168.20.51). I ZA NJEGA biras novu LAN adresu (192.168.30.1) i palis DHCP.

Dakle evo otprilike kako bi trebalo da izgleda:
WISP->WAN-wireless Linksys (192.168.10.156) -> LAN Linksys (192.168.20.1) -> WAN TPlink (192.168.20.51) -> LAN TPlink (192.168.30.1) -> WLAN i LAN klijenti

Aj probaj pa javi sta si uradio...

EDIT:
Klijente (racunare) kacim na LAN portove od TPLinka.

Ako ih vec kacis na LAN i ako imas mogucnosti mozes da ih kacis pravo na Linksys-a.

Poslednja izmena:
Znaci ne mogu da pristupim Linksysu preko TPLinka, vec moram prvo da sve namestim na Linksysu za povezivanje na provider-a dok sam zakacen na njega direktno preko LAN?
A znaci moze pored TPLinka i hostovi da se kace direktno na Linksysy-a?
Vec sam pre bio probao da ukljucim DHCP na Linksys-u i da namestim TPLinku da dobija dinamicku adresu, ali mi onda TPLink vecno prijavljuje "Obtaining IP address". Onda sam probavao da namestim staticku adresu na TPLinku, ali mi nije jasno koju da namestim kada mi stalno javlja da ne mogu na istom subnetu da budu WAN i LAN.

Koja je ovo zezancija, poludeo sam od svega i ako nadjem kupca za Linksys-a ima da uvedem kablovski i da me bole uvo.

Javicu da li mi uspeva ovo sto mi predlazes. Jos uvek sam dial-up pa sam retko online.

muaddib je napisao(la):
Znaci ne mogu da pristupim Linksysu preko TPLinka, vec moram prvo da sve namestim na Linksysu za povezivanje na provider-a dok sam zakacen na njega direktno preko LAN?
A znaci moze pored TPLinka i hostovi da se kace direktno na Linksysy-a?
Vec sam pre bio probao da ukljucim DHCP na Linksys-u i da namestim TPLinku da dobija dinamicku adresu, ali mi onda TPLink vecno prijavljuje "Obtaining IP address". Onda sam probavao da namestim staticku adresu na TPLinku, ali mi nije jasno koju da namestim kada mi stalno javlja da ne mogu na istom subnetu da budu WAN i LAN.

Koja je ovo zezancija, poludeo sam od svega i ako nadjem kupca za Linksys-a ima da uvedem kablovski i da me bole uvo.

Javicu da li mi uspeva ovo sto mi predlazes. Jos uvek sam dial-up pa sam retko online.

Pa ne znam sad, taj TPlink je svjez kod nas, ali sve je to na isti kalup.
Sto se tice subneta, i ne treba da budu...samo ti probaj gore po instrukcijama pa vidi sta se desava ;)

moj linksys(klijent) i asus(AP) su povezani preko LAN portova. takodje i kad su dva linksysa radili isti posao bili su povezani preko LAN portova.
probaj da povezes LAN na LAN....

Poslednja izmena:
Hvala, ipedja.
Radi ovako kako si mi predlozio (sa tim IP adresama).
Moze i da se pristupi Linksysu preko 192.168.20.1 iako je komp posredno, preko TPLinka, povezan na njega.

Samo jedan savet za nestrpljive (poput mene), kada se ukljucuje i iskljucuje DHCP, kada se menja ruter na koga se kaci komp i slicno: prvo disable odgovarajuci LAN Connection, sacekaj par sekundi pa ga onda opet enable. Kada se ukljuci u WAN za TPLink da je Dynamic address onda ukljuciti i iskljuciti TPLink.

A ko ce meni da objasni zasto 20.1 i 30.1. Zasto ne moze 1.1 i 1.2 recimo?
I u kakvom je to odnosu na subnet mask 255.255.255.0, zar ne bi sa tom subnet maskom sve adrese u lokalnoj mrezi trebalo da imaju isti 192.168.1 deo?

Nazad
Vrh Dno