Šta je novo?

3 G Internet

Manoilo

Slavan
Učlanjen(a)
28.11.2007
Poena
304
Dali u srbiji postovi 3G internet, Bezicni internet koji moze da se koristi bilo gde vani napolju na njivi u autu, kamionu bilo gde i bez kablova?

Bash za njivu nisam siguran. :D

Bilo gde moze da se koristi isto kao i mobilni :) i nema veze sa kablovima imas mali modem(HUAWIE) i unutra imas SIM karticu i preko toga radi internet gde god da se nalazis :) ( cak i van granica drzave u kojoj se prikopcas to jes i u inostranstvu) mozes da koristis ili na mobilnome ilii na komputeru :) jedino sto je brzina ogranicena na 2Mbps za sada, ali do 09 planiraju da dostigne kao i ostale ADSL brzine nekih 24Mbps,
l ovo govorim iz svoga iskustva jer posedujem to, al ne u Srbiji.

Ima i radi

Imam MTS-ov 3G Internet koji lepo radi. Uglavnom ostvaruje protok oko 1,5 Mbit/s, uveče zbog opterećenja radi malo nestabilnije (čitaj puca veza). Sve u svemu, zadovoljan sam. I da, radi i na njivi i na planinčinama :D

I ne kosta nista, tj sitja :p

I pokrivenost je bedna. Računaj da ta njiva bude negde oko Slavije, ako može. Severno od NS-a, pre godinu dana, meni ni GPRS nije radio na 64, a o 3G da i ne govorim.

Ne bih se složio

Karticu sam probao na Zlatiboru, u Pirotu i okolini Beograda. Na prva dva mesta postoji 3G mreža i ostvaruje se puni protok (što manje korisnika, to bolje!), a 30 km od Beograda u brdima ide GPRS brzinom. Trenutno ga koristim na periferiji BG-a jer se selim i nemam fiksni telefon, pa mi je to jedina veza sa svetom. Brzina ne pada ispod 1,5 Mbit/s, full broadband. :)

Verujem da bi na Slaviji radilo loše, jer je kapacitet pristupnih tačaka u centru jadan.

E sad, što se cene tiče - zavisi kome za šta treba. Ako ja sa 50€ uloženih u mesečnu pretplatu mogu da zaradim makar duplo - čist ćar, surf i VoIP ti dođu gratis :D Ako nekome treba za P2P, igru i čet, onda jeste skupo.

Veza se uspostavlja trenutno, a ne mogu da opišem osećaj kada ne zavisiš od kablova i žica i kada klijent može da ti pošalje materijal za rad čak i kad si na odmoru, a da ne moraš da trčiš do prvog Internet kafea da bi ga preuzeo.

Sve u svemu, prezadovoljan sam. A luksuz/potreba (tick what apply) mora da se plati.

Evo ilustracije:

Prilozi

• MTS 3G.jpg
    MTS 3G.jpg
    41.3 KB · Pregleda: 57
  • 3G download.jpg
    3G download.jpg
    17.8 KB · Pregleda: 75
Poslednja izmena:
Potpuno je tacno sve od reci do reci sa gore navedenim -) mena kablova nema nista, sem maloga modema koji je manji od mobilnoga telefona za duplo-trobuplo u zavisnosti od marke, recimo da je dosta manji od nokije 8810 ili 6100 koji su bili ubedljivo najmanji telefoni, a sad za pokrivenost neznam kakva je u Srbiji , al je kod mene dobra, cak sam karistio i pa susednim drzavama za vreme putovanja, tad je brzina malo sporija i skuplje dodje, al najosnovnija verzija 386 kb je 10 € a ADSL najosnovnija 512kb je 29€ :) pa vidi koliko je 3G bolji a jeftiniji :) jedino mu je mana sto je 2MB maksimum(al to je Trenutno, brzo ce se pojcati ).

Radi u okolini većih mesta, a na putevima između njih uglavnom ne radi. Ako ti je telefon setovan isključivo na 3G, bez GSM, u putovanjima između tih mesta nećeš imati nikakav prijem. Radi i na Kopaoniku odlično, a između Beograda i Kopa nema ga ni u tragovima. Pretpostavljam da bi moglo da ga bude u Kg-u, recimo. Srećom pa usput GPRS koliko - toliko dobro funkcioniše.

Dopuna na prethodnu poruku, pošto očigledno nisam bio dovoljno jasan.

Nazad
Vrh Dno