Šta je novo?

3.5'' HDD Rack bez dodatnog napajanja??

JahMessiah

Cenjen
Učlanjen(a)
23.09.2009
Poena
151
Hteo bih da kupim 3.5'' rack jer imam jedan sata HDD koj samo stoji i nicemu ne sluzi pa me interesuje da li postoje rack-ovi koji mogu da se napajaju iskljucivo preko USB-a ili eSATA ili 3.5'' HDD-ovi vuku previse struje i moraju da idu sa dodatnim napajanjem.

Voleo bih da koristim taj HDD kao externi za lap top gde bi mi dodatno napajanje samo pravilo problem.

Ne postoji 3.5" hdd rack koji se napaja samo sa USB portova, to može samo sa 2.5" ili manjim hardovima. 3.5" hard diskovi troše više struje nego što USB može da isporuči čak i u varijanti da se koristi Y USB kabl sa dodatnim USB portom za napajanje.

Taj Chieftec stiže u paketu sa AC adapterom i nigde nisam našao podatak da može da se napaja samo preko USB 3.0 portova.

Kao što reče Vuk, 3,5" hardovi vuku više struje i neophodan im je AC adapter. 2,5" su nešto sasvim drugo, pa tako imaš i RAID enclosure sa 2x2,5" koje radi samo na USB.
eSATA s druge strane zahteva AC, nevezano da li je 2,5" ili 3,5" hard.

Hvala na informacijama, na kraju cu kupiti neki sa AC adapterom. pored ovog Chieftec-a da li imate jos neku preporuku sta da uzmem??? Hvala.

3,5" hardovima je potreban napon 12 i 5v, a usb portovi imaju samo 5v i veoma slabu struju, tako da nema 3,5" fioka bez ac adaptera.

Mhm.... 2.5" vuku 2 kabla - jedan za napajanje i jedan za prenos...

Nije obavezno da se koriste dva kabla, jedan kabl služi za napajanje + protok podataka dok je drugi, pomoćni i uglavnom tanji, samo za dodatno napajanje i stavljen je zato jer ne isporučuju svi USB portovi dovoljno struje pa ako zatreba uzima se struja sa drugog porta. Na više fabričkih i sklopljenih (disk + hdd rack) 2.5 USB diskova sam koristio samo jedan port i sve je radilo kako treba.

Poslednja izmena:
Nije obavezno da se koriste dva kabla, jedan kabl služi za napajanje + protok podataka dok je drugi, pomoćni i uglavnom tanji, samo za dodatno napajanje i stavljen je zato jer ne isporučuju svi USB portovi dovoljno struje pa ako zatreba uzima se struja sa drugog porta. Na više fabričkih i sklopljenih (disk + hdd rack) 2.5 USB diskova sam koristio samo jedan port i sve je radilo kako treba.

Usb port daje po specifikaciji max. 500mA (na 5V).
Na svim diskovima pise max struja koju mogu da povuku u nekom rezimu rada ( najcesce je kriticno ukljucenje / startovanje diska odn. motora....)
Obicno je to izmedju 0,5 i 1A. Naravno obicno je u prelaznim i u stabilnom rezimu najcesce dovoljno manje od 0,5A za normalan rad.

Zato je najsiurniji rad sa 2 usb porta jer ce tada sigurno biti obezbedjeno dovoljno struje...

Nazad
Vrh Dno