Šta je novo?

2x512 ddr2 ili 1X1GB ddr2

CHILIHOT

Slavan
Učlanjen(a)
03.01.2006
Poena
304
Shta bi bolje radilo 2X512 MB ili 1X1gb, zbog dual ddr-a itd...???

Pa naravno 2x512 zbog dual channel memoriskog kontrolera, ali kako sto vidim nisi naglasio o koju kombinaciju procesora i ploce je rec pa tako neznam dali je platforma za dual channel ram ili ne. Ako je Intel ili Amd sa 939 socket onda 2x512, ako ti je amd 754 sa athlon ili sempron onda ti dodze isto sta i da ubodes.

Zar nije uvek bolje da bude što veća memorija u to manje delova? U ovom slučaju 1x1GB?????

Mite je napisao(la):
Pa naravno 2x512 zbog dual channel memoriskog kontrolera, ali kako sto vidim nisi naglasio o koju kombinaciju procesora i ploce je rec pa tako neznam dali je platforma za dual channel ram ili ne. Ako je Intel ili Amd sa 939 socket onda 2x512, ako ti je amd 754 sa athlon ili sempron onda ti dodze isto sta i da ubodes.
Malo da razjasnimo stvari ovde:
1.Covek je pitao za DDR2 memorisku arhitekturu,sto moze samo jedno da kaze ,a to je da poseduje intel platformu,tako da je na tu temu suludo bilo sta komentarisati.
2.Da li imati bolji protok ili vise memorije,moje zapazanje kazuje da je najbolje imati oboje.
3.E sad ono najbitnije.Ja bih uzeo jedan modul od 1GB memorije,jer u zadnje vreme i to je malo(sve zavisi kakav si korisnik,i koji su ti prohtevi kada je memorija u pitanju), a zasto,veoma prosto.Naime jedan gigia dobijes za manje pare nego,recimo 2x512mb,i uz to kad prodje neko vreme mozes da kupis jos jedan i milina.
4.Nisi naveo koliko ti je overclok bitan,ako jeste onda i za to moze da se postavi jedan thrade,pa da ti se i to razjasni,ali u sustini moj savet ti je veoma jasan,a i krajnje korektan(mislim da si omasio mesto za postavljanje ove teme). :wave:

Poslednja izmena:
Don_Vito_Korleo je napisao(la):
Mislim da 2x512MB(dual channel ) ima vise prednosti od 1x1Gb.

Da, u performansama (zbog dual ch.), ali polako i 1GB postaje malo, tako da mislim da je bolje reshenje da uzme jedan gigabajtni modul, a kasnije josh jedan.

Brze radi 2x512.Pa i corsair je izbacio svoju najbrzu ddr2 memoriju u dual rezimu 2x512mgb na 1000mhz.775 ploche imaju najcesce po 4 slota za memorijske module pa mozes kao i ja kasnije da cepish 4 kom od 512 u dual rezimu.Zaista radi kao ludo.

uvek je bolje uzeti 2 modula zbog eventualnih problema sa memorijom koji mogu da nastanu, uvek mozes izvaditi jedan da bi proverio drugi (i obratno), ovako nikad neces znati jeli ona pravi probleme u radu kompa ako ih budes imao (a imaces ih kad tad)

Pa ajd, koliko sam razumeo da pustim novi thread na OC-u

Ma 1x1GB, bez razmisljanja. Sa dual chanelom dobijas realno poboljsanje 2-5% performansi ali zato sa jedim modulom od 1GB isto dobijas sigirno 5% poboljsanja umesto dva modula od 512MB tako da na kraju mozda cak dobijes i bolje performanse sa jednim modulom. Taj dual chanel je vise marketinski trik nego sto stvarno necemu sluzi, tako da nemoj ni da razmisljas o tome.

inodius je napisao(la):
Ma 1x1GB, bez razmisljanja. Sa dual chanelom dobijas realno poboljsanje 2-5% performansi ali zato sa jedim modulom od 1GB isto dobijas sigirno 5% poboljsanja umesto dva modula od 512MB tako da na kraju mozda cak dobijes i bolje performanse sa jednim modulom. Taj dual chanel je vise marketinski trik nego sto stvarno necemu sluzi, tako da nemoj ni da razmisljas o tome.
Slazem se oko toga da je za danasnje potrebe bolje kupiti jedan modul,a kasnije dokupiti jos jedan,ali vecu glupost nisam cuo nego o ovoj o dualchanelu.:d

Poslednja izmena:
U mom slucaju je dobitak minoran i potpuno zanemarljiv u praksi tj. u radu a i na testovima se dobija cini mi se od 5 do 15% u zavisnosti od ploce tj cip seta i mislim da bi dobio bolje performanse sa jednim modulom nego 2 u dual chanelu ili bar iste u najgoram slucaju, pa me bas zanima sta si to ti dobio sa dual chanelom kad je ovo sto sam ja rekao bas tolika glupost.

Dobitak u praksi definitivno nije zanemarljiv! A kakav je to tvoj slucaj? I da, u sintetickim testovima dobitak je mnooogo veci od 5-15%.

Evo na ovo sam prvo sad naleteo na netu, jes da je ovaj zakljucak vezan za nforce2 ali mislim da nema nekog velikog pomaka ni na novijim cip setovima.

Conclusion

First of all, the dual-channel mode of the nForce2 always makes a positive effect, and taking into account that this mode actually costs nothing (it needs two smaller memory modules instead of one big module), it's very possible to get the performance growth of 2-4%.

Wow, stvarno ogroman dobitak :)

@Spacemaster
Iz tvoje izjave mi je jasno da ti volis overkloking i da si jedan od onih koji su presrecni kada dobiju 1.6% poboljsanje performansi koje u bilo kom radu ili u tvom slucaju verovatno igranju igrica, nema bas nikakvog efekta.

Poslednja izmena:
inodius je napisao(la):
Evo na ovo sam prvo sad naleteo na netu, jes da je ovaj zakljucak vezan za nforce2 ali mislim da nema nekog velikog pomaka ni na novijim cip setovima.

Au, greshish! K7 procesori zbog ogranicenja arhitekture imaju veoma loshiji procenat efikasnosti (oko 45%) u dual ch. rezimu rada, dok su K8 jezgra efikasnija u dual ch. (oko 85%).

inodius je napisao(la):
tako da na kraju mozda cak dobijes i bolje performanse sa jednim modulom. Taj dual chanel je vise marketinski trik nego sto stvarno necemu sluzi, tako da nemoj ni da razmisljas o tome.
Covece ploca,ako podrzava dual chanel poboljsanje u vidu performansi je neminovno,tako da ovo sto si napisao je cista glupost.Na sve to navodis da tebi nije potrebno nesto,covek trazi savet u vidu sta je bolje,a uz pomoc laznih(netacnih)informacija,moze se lose informisati i ode sve u lepu ma...!
Ponavljam uzmi 1GB i gotova stvar,ustedis malona na performansama,dok ne skupis jos jedan modul.I kraj price!

Poslednja izmena:
Mozda sam tu recenicu koju si citarao malo lose napisao pa ako se shvati bas bukvalno onda i jeste pogresno.

Mada ja i dalje ne vidim sta sam rekao netacno. Napisao sam da se dobija 2-5% u performansama sto u praksi i jeste tako, i da je bolje uzeti 1GB da se ne bi gomilali sitniji moduli i da bi kasnije lakse mogao da se doda jos jedan modul. Ne vidim sta je tu netacno al ajde. I takodje da se sa jednim modulom dobija i malo poboljsanje u odnosu na 2 modula, pa dual chanel samo to malo nadomescuje da tog gubitka ne bi bilo i dodaje jos koji procenat vise, ali je to sve potpuno minorno i mislim da se dzabe lozis na taj marketing koji ti je tako lepo serviran i ti si ga tako olako prihvatio bas kao sto su oni i hteli i srecan si nekim dobitcima na testovima od 2-5 procenta. :) Ali ako te to stvarno cini srecnim, onda mi je jasno zasto mislis da nisam u pravu. :)

Nazad
Vrh Dno