Šta je novo?

2x256 vs. 1x512 ?

TheGhost

Čuven
Učlanjen(a)
29.10.2002
Poena
619
Sta biste mi predlozili za moju buducu Epox 8RDA+ plocu i XP 1700+ tbred b proc (mislim da su ostali podaci nebitni)? p.s. mislio sam da uzmem Kingstone DDR333 samo ne znam da li 2x256 ili 1x512 ?

Pa naravno da ti treba 2x256Mb. Samo tako ce ti raditi dual chanel. Bez toga nema ni govora o nForce2 ploci.

Aha, hvala.... bas sam se zapitao da li ona ima dual channel, pretpostavljam da si mi ovim potvrdio, umalo da se prevarim i to zestoko, zahvaljujem.

TheGhost je napisao(la):
Aha, hvala.... bas sam se zapitao da li ona ima dual channel, pretpostavljam da si mi ovim potvrdio, umalo da se prevarim i to zestoko, zahvaljujem.
Kupujes 8RDA+... nebitno, kupujes nForce2 plocu... a ne znas ni da podrzava DualDDR?!?!!!

Pa sto je kupujes onda?

znachi 2.256 je bolje od 1x512 ??ako je bolje, koliko i zashto ?

Spils je napisao(la):
znachi 2.256 je bolje od 1x512 ??ako je bolje, koliko i zashto ?
Naravno da je bolje, to ti je preduslov da uopste i "upalis" Dual Channel na nF2.
A i na plocama koji nemaju DualDDR, dokazano je da su 256 moduli bolji od 512-ica, bar sa stanovista O/C-a... 256-ice idu vise. Uostalom, pogledaj Tex-ove muke sa njegovim 512-icama.

CAR je napisao(la):
...

Kupujes 8RDA+... nebitno, kupujes nForce2 plocu... a ne znas ni da podrzava DualDDR?!?!!!

Pa sto je kupujes onda?
Ok, ovo je bilo nisko, relativno sam skoro poceo da pratim danasnje trendove i video sam tu plocu kao dobar izbor za kupovinu i pored DualDDR-a, hteo sam samo da proverim.

TheGhost je napisao(la):
...
Ok, ovo je bilo nisko, relativno sam skoro poceo da pratim danasnje trendove i video sam tu plocu kao dobar izbor za kupovinu i pored DualDDR-a, hteo sam samo da proverim.
OK, ja se izvinjavam, prenaglio sam malo... Ali, nije mi jasno, hoces da kupis tu plocu, pa valjda si se informisao o njoj, kao i o nF2 cipsetu uopste? Pored toga, vec dosta dugo ovde diskutujemo i "pljujemo se" koja je najbolja nF2 ploca, kao i koje su realne (ne ono sto pise na kutiji) prednosti nF2 cipseta na VIA KTxxx...

Pa, mislim stvarno...

Koriscenjem 2 modula(ako se ne varam) imas koristi i od 4way bank interleav-a!!!

CAR je napisao(la):
...

Naravno da je bolje, to ti je preduslov da uopste i "upalis" Dual Channel na nF2.
A i na plocama koji nemaju DualDDR, dokazano je da su 256 moduli bolji od 512-ica, bar sa stanovista O/C-a... 256-ice idu vise. Uostalom, pogledaj Tex-ove muke sa njegovim 512-icama.

Naravno da coveku trebaju 2 modula da bi ukljucio dual chanel ali ga treba upozoriti i na to da postoje velike sanse da ta 2 modula cak iako su od istog proizvodjaca i istih specifikacija, nece se podjednako dobro overklokovati, pa ce zbog onog losijeg i bolji morati da radi na manjem busu ili sa labavijim setovanjima. Inace toliko hvaljeni dual mod u igrama donosi toliko malo da je to zanemarljivo (do 5%) a uz to i smanjuje mogucnost dizanja fsb-a za 5-10mhz pa je pitanje koliko je isplatljiv. Znam da se mnogi nece bas sloziti samnom ali ja sam uvek za jedan dobar 512mb modul jer mi memory test u Sandri neznaci nista.

Pa mozda u igrama i samo u igrama donosi do 5% ubrzanje(mada je i to diskutabilno) ali u memorijski zahtevnim aplikacijama se stanje malo menja
BTW. Tebi je dobitak od 5% ZANEMARLJIV?!?!?!?
A ako nista,desice ti se jednom da ti crkne memorija pa ces onda videti da li je bolje 1x512 ili 2x256.....

Moso je napisao(la):
...
Naravno da coveku trebaju 2 modula da bi ukljucio dual chanel ali ga treba upozoriti i na to da postoje velike sanse da ta 2 modula cak iako su od istog proizvodjaca i istih specifikacija, nece se podjednako dobro overklokovati, pa ce zbog onog losijeg i bolji morati da radi na manjem busu ili sa labavijim setovanjima.
To tvoje stoji, uvek je i bilo tako... ali ne mora uvek da znaci. Sve zavisi od kvaliteta samih modula.
Da oborim tu teoriju... (na neki nacin, iako je sasvim ispravna): ja sam kod sebe imao u isto vreme Corsair-a PC3200 i Transcend-a PC2700 (naravno, sa Winbond BH-6 cipovima). Dakle, svi preduslovi za "promenljiv" O/C.
Ipak, sve je to radilo perfektno na tada maximalnih, prvim biosem ogranicenih 200 MHz, sa setovanjem 3-2-2-2. Da sam tada flash-ovao bios, i imao mogucnost do 250 MHz k'o sada, verujem da bi bez problema to radilo na visem FSB-u... bar na 210 MHz.
Moso je napisao(la):
Inace toliko hvaljeni dual mod u igrama donosi toliko malo da je to zanemarljivo (do 5%) a uz to i smanjuje mogucnost dizanja fsb-a za 5-10mhz pa je pitanje koliko je isplatljiv. .
Juce sam procitao review NF7-S rev 2.0 na vr-u, i kazu kako od te revizije ovo uopste ne vazi... klokuje se podjedanako u DualDDR-u kao i u Single Channel-u.
Moso je napisao(la):
Znam da se mnogi nece bas sloziti samnom ali ja sam uvek za jedan dobar 512mb modul jer mi memory test u Sandri neznaci nista.
Meni su uvek bili bolji 256 moduli, iz prostog razloga sto su bolji za O/C.

alokiN, 4 Way Interlieve je karakteristika VIA KTxxx cipseta i ploca... i to od prvog, KT133, ako se ne varam. Nema toga na nF2.

Kao ni DRAM Command Rate-a... :(

Ta Corsair memorija je bruka skupa.... tako da mislim da cu i dalje ostati pri Kingstonu. I to onaj 270 jer su ovi iznad takodje bruka skupi.

Cinjenica je da je glupo ne iskoristiti potencijal Dual Channel-a kad ga vec ima, a cinjenica je i to da se vidna korist od istog oseti samo na nForce2 plocama sa IGP nortbridge-om, kada se koristi integrirana graficka kartica. U svakom drugom slucaju dobit je nekih 2-5% za razliku od Granita gde je intel malo bolje odradio posao.
Ovo vazi za prosecne korisnike. Kada su u pitanju znalci svaki % je dobrodosao :)
Sve to dodatno komplikuje i osetljivost nForce2 ploca na memorijske module. Nadam se da u Beogradu vise nema PQI modula (svaki drugi ne radi sa nForce plocama). Preporuka za jeftiniju varijantu su Samsung i TwinMOS.
Cest je slucaj da sveukupno sistem bze i pouzdanije radi ako je brzina memorije jednaka FSB-u od varijanti gde je FSB 133(166) a mem 166(200) odnosno 333(400). Toliko cest slucaj da je gotovo pravilo.
Dosta sam radio sa EPox8RD(G)A+ i Abit NF7S plocama i moje misljenje je da je 8RDA+ odlicna ploca ali vrlo *******a i probirljiva po pitanju memorije, a Abitka do novijih revizija nije bila ni za ... uprkos velikim potencijalima koje nosi. Sad je vec druga prica.
Bez obzira na sve, zajednicki imenitelj svih problema koje nose nForce2 ploce pored probirljivosti kada je u pitanju memorija je i veliki problem sa ATi GK, narocito sa modelima koji imaju dodatno napajanje. Kombinacija ABIT NF7S, powered by Ati 9500pro, 9700pro, AIW modela(kao i ponekog built by ATI) i Enermax napajanja je uzas blagi. Enhance iako duplo jeftiniji od Enermaxa je mnogo manje problema pravio u kombinaciji Abit + ATi.
Kod Epox i Abit modela ukoliko imate problema pri butovanju a nije memorija u pitanju, probajte da fiksirate takt AGP-a na 66MHz umesto Auto setovanja. Preporucena setovanja su i AGP Fast Write disabled i AGP memory 265MB. Uglavnom pomaze :)
Za kraj bacite pogled na ovaj forum http://www.nforcershq.com/forum/
mada verujem da vecina odavno zna za njega.

Pozdrav iz Slovenije,

BRocko

p.s. malo sam smorio sa kolicinom informacija (dobrom delu vas 100% vec poznatim), no ne zamerite.

Black Rocko, u kom smislu je Epox 8RDA+ probirljiva ? Posto cu da je uzmem sad, gledam koju memoriju da uzmem ali da je nevracam, to ce mi biti cimanje, pa ako moze malo info....
poz

Na zalost, trenutno nisam upucen koja je memorija na raspolaganju u Beogradu. Sa Samsungom i TwinMOS-om nisam imao nikakvih problema (govorim o jeftinijoj memoriji), zatim Kingstone, pa Corsair. Najbolja varijanta je da probash vishe razlicitih modela, pa koji sljaka bez problema COOL!!!
Samsung se pokazao kao odlicna a jeftina varijanta(bez reklamacija). TwinMOS smo od nedavno poceli da prodajemo i so far so good :D
Ako si ljubitelj zestokog OC-a, to je onda pitanje za, koliko vidim, Simpsona ili Acu.

Poz,

BRocko

p.s kao sto sam rekao PQI u velikom luku, mada ne verujem da bi to *ovance stavio na nForce-a!!!

TheGhost je napisao(la):
Black Rocko, u kom smislu je Epox 8RDA+ probirljiva ? Posto cu da je uzmem sad, gledam koju memoriju da uzmem ali da je nevracam, to ce mi biti cimanje, pa ako moze malo info....
poz
Nije probirljiva... bar ne ovaj moj primerak. I to toliko puta ponavljam, da mi je vec muka! (nista nije protiv tebe, vec cisto konstatujem :D)

Idemo jos jednom: bez IKAKVIH problema rade Corsair XMS PC3200, Crucial PC2100, Transcend PC2700... kasnije sam probao i jedan Zamzung PC2700, kao i ortakov NCP PC2700 (nater'o me! :mrgreen:).
E sad, bilo je tu i raznih kombinacija modula, poput Crucial + 2x Corsair, ili Corsair-i sa Transcend-om... naravno, opet nikakvih problema, a prosecan O/C sa svim tim "mesanim" modulima je bio ravno 200 MHz FSB.

Toliko. O 8RDA+ i "njenom nekompatibilnoscu sa modulima".

Black Rocko je napisao(la):
Cest je slucaj da sveukupno sistem bze i pouzdanije radi ako je brzina memorije jednaka FSB-u od varijanti gde je FSB 133(166) a mem 166(200) odnosno 333(400). Toliko cest slucaj da je gotovo pravilo..
:D :D
Ovo i jeste pravilo!

Sa nF2, kao i KTxxx, samo sinhrono.
Dosta sam radio sa EPox8RD(G)A+ i Abit NF7S plocama i moje misljenje je da je 8RDA+ odlicna ploca ali vrlo *******a i probirljiva po pitanju memorije, a Abitka do novijih revizija nije bila ni za ... uprkos velikim potencijalima koje nosi. Sad je vec druga prica..
Procitaj moj post, i moja iskustva sa memorijama i 8RDA+. Za NF7 nisam siguran, ali verujem da je prilicno slicna situacija.
Kombinacija ABIT NF7S, powered by Ati 9500pro, 9700pro, AIW modela(kao i ponekog built by ATI) i Enermax napajanja je uzas blagi.
Ovo ce simpson morati da prokomentarise kad se vrati sutra... :D :mrgreen:

CAR je napisao(la):
...

Nije probirljiva... bar ne ovaj moj primerak. I to toliko puta ponavljam, da mi je vec muka! (nista nije protiv tebe, vec cisto konstatujem :D)
...
Toliko. O 8RDA+ i "njenom nekompatibilnoscu sa modulima".

Ma nije problem sto neka jeftinija memorija odbija saradnju pri OC-u, narocito sa malo ostrijim setovanjima. Problem je sto nece da mrdne u regularnom rezimu, na defaultu!?
Cim se o tome diskutuje ovde, kao i na drugim forumima, problem postoji, samo je pitanje da li je toliko veliki da bi se dizala tolika prasina. Cinjenica da je nForce trenutno najbrzi i najskuplji chipset na trzistu za AMD procesore, pa ljudi koji ih toliko plate ne ocekuju takve probleme.
A i nesto se ne secam da je na bilo koji cipset, po pitanju saradnje sa memorijom, neko iznosio probleme takve vrste i u toj kolicini.
Elem, pricam o default setovanjima bez OC-a.
S druge strane ko ih bije po usima da plate od 100-200E za plocu a onda kupe najjeftiniju memoriju na trzistu.
Ja sam malo pod uticajem PQI-ja od kojih sa nForcem svaki 5 radi, a sa ostalim plocama u norm. rezimu pici ko sat. Zato ne zameri :D

E, a sto se tice Abita i Atija, kao i Enermaxa, nazalost takva su moja iskustva :( Tesko je locirati problem, kad ne postoji nikakva pravilnost u njegovom ispoljavanju. Dva puta se javi, pa si 5 dana miran, pa potom 3 dana za redom isti slucaj. Ostavish samo plocu(sa proc i mem), grafiku i napajanje i isti problem. Slozish dva kompleta i unakrs izmenjash stvari, sve pici 7 dana bez ikakvih problema, vratish pocetnu kombinaciju ... eto problema.
Mozda je neka losa serija, ko zna, mozda je ispao kontejner :D , ali je problem bio toliki da smo jedno vreme izbegavali tu kombinaciju jer su klijenti poceli da se ceskaju. Sa v. 2.0 tih problema, Bogu hvala, za sada nema.
BTW, jel ste imali problema sa NForce2 plocama i Pinnacle PCTV. Josh jedno interesantno poglavlje :D

Poz,
BRocko

...
Ma nije problem sto neka jeftinija memorija odbija saradnju pri OC-u, narocito sa malo ostrijim setovanjima. Problem je sto nece da mrdne u regularnom rezimu, na defaultu!?

Elem, pricam o default setovanjima bez OC-a.
E, pa o tome ti nemogu ama bas nista reci. Ovde kod mene niti je neka jeftinija memorija, niti sa radi na default setovanjima... bilo cega :D
Cak ne znam ni na koliko je po default-u setovana moja memorija (ne, cekaj... mislim :) da je DDR400), a i default magistrala TBred-u je 230 MHz? Jel' tako bese? ;) :beat:
...BTW, jel ste imali problema sa NForce2 plocama i Pinnacle PCTV. Josh jedno interesantno poglavlje :D
E, mog'o bi da otvoris jedan thread o ovome... kad si vec potegao to pitanje. Imalo bi stosta da se kaze (i ja licno bih imao).

Nazad
Vrh Dno