Šta je novo?

2x1GB vs. 4x512MB

Chinaski

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
10.03.2005
Poena
795
pitanje je sledece sta brze radi od ove dve kombinacije?
pretpostavljam da 4 modula trose vise struje od 2.
sta mi vi preporucujete? ima li uopste smisla bacati pare za 2GB?
inace ostatak konfiguracije ce biti Athlon64 3500+ i Asus A8N-E .
za graficku se dvoumim izmedju Club3D X800RX i MSI RX800 256MB; obe su oko 180e. sve to cu da stavim u Asus-ovo kuciste sa 360W.
hvala na odgovorima.
p.s. moduli su najobicniji DDR400 i masina ce raditi na defaultu.

planiram...
ideja je sledeca: da se sad uzme jaci CPU i dosta memorije i slabija kartica i da se tako igram jedno pola godine ili dok vec budem mogao sa doticnom karticom, a onda da se ona proda, dodaju pare i uzme nesto posteno.
sledeci upgrade bi bio tek za mozda dve godine (ako se izuzme graficka) i tada bih presao na Athlon X2...znaci ovo ce tako da ostane duzi period pa me interesuje sta je bolje (brze), i koliko W ce vise trositi 4 modula od 2. ja mislim oko 15W plafon. i da li je dovoljno ovo asusovo napajanje?

po meni je brze 2x1GB
a posto ti je ideja da imas slabiju karticu i da se vadis na bolji CPU i vise
memorije, docice dan kada taj CPU nece moci da vadi stvar, e onda je tu OC
a mnogo je lakse overclockovati 2 modula nego 4 modula,
a mozda ti padne na pamet da posle nekog vremena kupis jos memorije koju u slucaju 4x512 neces moci gde da stavis ;)

Uskoro ce ti se isplatiti 2GB. Kupi jos dva istovetna memorijska modula-proizvodjac, latencije (da bar imas dual channel). Nema veze sto ce parametar biti 2T. Ustedjene pare ulozi u grafiku. :wave:

znaci brze je 2x1GB. o.k. sad samo treba da se polomim da nadjem modul od 1GB u gradu.
ne verujem da cu klokovati procesor, jer to nikad nisam radio, a ne bih da eksperimentisem sa procesorom od 230e...plus cu uzeti najobicniju memoriju, pa nisam siguran da cu sa njom moci da klokujem uopste...inace gledao sam neke testove kod tome i razlika izmedju Athlona64 3000+ i Athlona64 3500+ je mozda 10% vise frejmova u korist brzeg modela...tako da procesor ne utice mnogo na performanse u igrama, znaci nece brzo zastariti.
kazem vam, za pola godine ce se prodati doticna graficka i uzeti neka brza za ~300e sta bude bilo.

Poslednja izmena:
Ja sam se isto to dvoumio jer sam imao 2x512 i hteo jos memorije pa mislio dal da uzimam jos 2x512 ili modul od giga, pa posle kad budem mogao zamenim preostala dva za giga.
U svakom slucaju 2x512 te izadje oko 100, dok je modul od giga oko 120.
Sve u svemu ja sam uzeo modul od giga i sad ga prodajem. Doduse ja ga prodajem iz drugih razloga, ali u svakom slucaju uskoro cu opet uzmati memoriju, i verujem da cu uzeti 2x512.
Prvi razlog je sto kod mene kao i kod tebe sve stoji na defaultu, drugi sto ta mogunost upgreda ti ne treba. Ej pa sigurno nece za godinu dana trebati za bilo sta vise od 2 giga memorije. Kad dodje taj trenutak verovatno cu sve morati da menjam.
A i kolko sam ja citao XP ne moze da adresira vise od 2 giga, a Vista ce izaci kad. Za godinu, dve?
Uostalom i ako budes hteo posle da prelazis na 2x1 giga mnogo lakse se prodaju 512 moduli nego giga, u to sam se ja licno uverio.
Ovo ti je moj rezon, ti naravno uradi kako ti mislis da valja.

Sve ima svoje loshe i dobre strane , kao prvo ako uzmesh dva modula od giga lakshi tje ti biti upgrade ,lakshi clock a ako uzmesh 4x512 ako ti neka (nedaj boze) crkne otitje ti "samo" 512 pa netjesh imati veliku shtetu a onako bi ti otishao giga, a shto je rekao @face da se teze prodaje gigabajtica pa........tako sad stoje stvari ali ko zna shta tje posel :) mozda tje se polse vishe ceniti gigabajtice :)

ako crkne jedan modul imam garanciju pa me bas briga. koliko ja znam garancija je 3 god. a za neke proizvodjace i dozivotna, tako da :bottle:.za 3 god. ja cu imati nadam se nekog Athlona X2, sa potpuno drugom memorijom.
sigurno na ovom kompu necu stavljati vise od 2GB memorije, tako da upgrade otpada.
ni overklokom se necu baviti, da ponovim jos jednom.
da li neko zna sta je brze od ove dve kombinacije?
meni se cini da je brzina ista, ali da ako uzmem 4 modula postoji veca sansa da se nesto sa necim ne slaze. za dual channel se ionako preporucuju dva ista modula (sto ne znaci da nece da radi sa cetiri).

Poslednja izmena:
Ne znam koji je to razlog jer brzina je ista, dc ce raditi, a problema 90% nece biti pogoto sto sve teras na defaultu, a ako hoces da budes siguran jednostavno kupi jos 2 modula ista kao prva dva. Ja cu tako da uradim.

sale prdez je napisao(la):
videcu da li mogu da se nadju moduli od 1GB za ~100e, ako ne bice 4x512MB isti proizvodjac naravno
Ne verujem da ćeš ih naći po takvoj ceni. Ja sam gledao i svi PC3200/400 su oko 10000+-200 dinara!

Sta je onda resenje? Da batali komp na 2 godine i ceka ddr2?
Uvek je najteze prodati skupu stvar, tih 512 ddr ce odleteti kad bude bilo vreme da se proda.

sta cu onda za dve godine sa 2x1GB rama?
pa odgovor je jednostavan: prodacu kompletan komp i preci na dual core sa ddr2 memorijom, a do tada cu menjati samo graficke? isve vreme cu imati dobru masinu.

Kako idete tako daleko. Za dve godine ko zna šta će biti. Ne verujem da će svi masovno prelaziti na DDR2, jer se ispostavilo da nema baš neke velike koristi. AMD će ubrzano preći na DDR3 koji je mnogo bolje rešenje.
Lepo ti sad uzmi 2X1GB, pa sačekaj dve godine. Ko zna, možda ti ni tada ne bude trebalo ništa bolje, sem možda grafičke!

Poslednja izmena:
millyons je napisao(la):
a takodje postoje glasine da ce mozda Atijem cipset za m2 procesore koristiti i DDR, al ko zna....

Memorijski kontroler je ugradjen u procesore, tako da ne vidim kako bi cipset mogao da odredjuje koja vrsta memorije se koristi.

ma to je nesto sto je pisalo da je moguce za novi ATI cipset mada i ja cisto sumljam u to i neverujem da ce AMD stavljati i DDR i DDR2 kontrolere u procesore, mada bi voleo :)

Nazad
Vrh Dno