Šta je novo?

2x SAS HDD, Seagate 300GB 15k STRIP

vechera

Slavan
Učlanjen(a)
30.04.2008
Poena
310
Model ST3300656SS Cheetah 15K.6 SAS 3-GB/s 300-GB
Ako nekoga interesuje kako rade SAS HDDovi u stripu, evo rezultata.
2x 300GB 15k Seagate

Prilozi

• SAS HDD.jpg
    SAS HDD.jpg
    83.8 KB · Pregleda: 83
  • aida.png
    aida.png
    45.4 KB · Pregleda: 61
Poslednja izmena:
RAID0.jpg

Sta treba da zakljucimo iz toga :p

2xF3 Samsung 7200rpm (raid0)

Treba zakljuciti da vechera nema neki dobar kontroler?:) Ako se dobro secam (iskreno me mrzi da radim Google search za SAS diskove kad su SSD-ovi vec jeftiniji :)) Cheetah 15K.6 moze da da >150MB/s max transfer.

Imao sam 15K.5 diskove pre koju godinu, na tada extra kontroleru. Brzina je bila mnogo bolja nego na recimo Raptorima, ali je i buka i temperatura bila gora nego ceo ostatak sistema :(
Nije bilo prevelike brzinske razlike kada se predje na SSD u to vreme (8x15K.5 diskova na 4xX25-E), po pitanju odziva. Ali je bilo jeftinije (SSDovi), zgodnije (mnogo manje prostora i extremno lakse povezivanje) i extremno tishe :D

2 SAS diska su mozda i podnosljiva unutar dobro izolovanog kucista doduse?
vechera, koji kontroler?

Treba zakljuciti da vechera nema neki dobar kontroler?:) Ako se dobro secam (iskreno me mrzi da radim Google search za SAS diskove kad su SSD-ovi vec jeftiniji :)) Cheetah 15K.6 moze da da >150MB/s max transfer.

Imao sam 15K.5 diskove pre koju godinu, na tada extra kontroleru. Brzina je bila mnogo bolja nego na recimo Raptorima, ali je i buka i temperatura bila gora nego ceo ostatak sistema :(
Nije bilo prevelike brzinske razlike kada se predje na SSD u to vreme (8x15K.5 diskova na 4xX25-E), po pitanju odziva. Ali je bilo jeftinije (SSDovi), zgodnije (mnogo manje prostora i extremno lakse povezivanje) i extremno tishe :D

2 SAS diska su mozda i podnosljiva unutar dobro izolovanog kucista doduse?
vechera, koji kontroler?

Mislim da je FUJITSU SIEMENS 8 PORT LSI CONTROLLER SAS 3000

Kako si ih povezao, zivo me zanima; povezati SAS bez backplane-ova je blagi uzas, jer cak i vani je tesko naci prave kablove? A backplane je skuplji nego SSD.
U zdravlje da te sluze :)

Ja ako nesto ne podnosim, to je buka od kompjutera. Zahtevam "tisinu" cak i po cenu manjih performansi.
:)

Mene zanima da li postoji neki specifican razlog zbog cega nisi isao na SSD sem kapaciteta ili ne?

@Shang Tsung
Ako tako razmisljas, onda imas 4 HDDa viska u kucistu :D

Ja ako nesto ne podnosim, to je buka od kompjutera. Zahtevam "tisinu" cak i po cenu manjih performansi.
:)

Pre koju godinu mi tako nesto ne bi palo na pamet jer procesori nisu bili dovoljno brzi (a ni diskovi pre SSD-ova).
Ali sada... godinu dana koristim laptop i ne nameravam da se vratim na desktop osim ako nemam mogucnost da dobijem masinu koja je tisa od laptopa a brzha.

Kako si ih povezao, zivo me zanima; povezati SAS bez backplane-ova je blagi uzas, jer cak i vani je tesko naci prave kablove? A backplane je skuplji nego SSD.
U zdravlje da te sluze :)

Pa imam backplane i stoji mi van kucista i hladi ga 12tica tako da su diskovi uvek hladni, bucni su u retkim situacijama ali meni buka ne smeta svakako imam otvoreno kuciste.

To mi sve stiglo od preko sa kablovima, PCI express x8 controlerom i naravno backplane (mada ja ga koristim na PCI express slot x4).
Imam jedan set viška, indentican pa cu ga baciti uskoro na oglase ako nekom bude trebalo.
Nisam se puno igrao, ushao u BIOS od kontorolera, namestio strip uradio windows i to je to, nisam cak ni trollovao da li mogu da se performanse dodatno boostuju, nesto sam kratko citao o start up skriptama ali nisam skontao da li je za moj model i reshio sam da ne cackam :D

za Duleta:

Da budem iskren nisam ni znao za SAS varijantu dok mi drugar nije doneo od preko, nisam planirao da ga uzimam :) ali evo uzeo da testiram i posto nije losha varijanta najverovatnije cu ga pazariti.

Prilozi

• IMAG0108.jpg
    IMAG0108.jpg
    673 KB · Pregleda: 80
Poslednja izmena:
@Shang Tsung
Ako tako razmisljas, onda imas 4 HDDa viska u kucistu :D

Mozda ce zvucati cudno, al ovi hddovi sto imam su necujni. Ne cakcu, ne cangrljaju i rade pristojno i fino.

Ne postoji tako nesto kao *necujan* hard.

Postoje samo SSD-ovi :p

U poredjenju sa ventilatorom koji omogucava da Ninja 2 hladi Athlon II na 4GHz, sve deluje necujno. :)

Te dve stvari i mogu da se podnesu ako kuciste dobro to izoluje ali intake/exhaust fanovi na kucistu... mi nesto ne idu :)

Sto bre sad intake/exaust fan-ovi... ? :)

Pa meni su svi ventilatori (i intake, i exaust, a vala i oni na NH-D14) na 750-800 RPM, i prilicno su tih na tim obrtajima... :p

U poredjenju sa ventilatorom koji omogucava da Ninja 2 hladi Athlon II na 4GHz, sve deluje necujno. :)

:D
Vent na Ninji (slipstream) se vrti do max 1000 obrtaja, tako da je i dalje necujan :p
Inace na kucistu je aktivan sam jedan in-vent (topside, 12cm, smanjen na min obrtaja sa kontrolerom).
Dajte, ne kradite coveku temu :)

Sto bre sad intake/exaust fan-ovi... ? :)

Pa meni su svi ventilatori (i intake, i exaust, a vala i oni na NH-D14) na 750-800 RPM, i prilicno su tih na tim obrtajima... :p

I meni - i opet ne mogu da podnesem desktop nakon godinu dana rada na laptopu na kome NEMA ventilatora osim kada nesto drndam CPU/GPU :)

Totalno silent masina... e, to je vec nesto drugo :p

Nazad
Vrh Dno