Šta je novo?

2x Clowerton vs. 2x Barcelona

• Začetnik teme Začetnik teme Nedjo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Što bi rasčlanjivao server kada može da testira server i uporedi ga sa istim baziranim na K8 procesorima.
Mozda jer ce Phenom imati DDR2, a Barsa DDR2-ECC. DDR2 vec dostize duplo vece zvanicne brzine od DDR2-ECC;-)

O Nehalemu se stvarno ne zna mnogo ali ocekujem da sigurno bude brzi od atkuelnih C2D iC2Q koje AMD tek treba da dostigne.
Zna se i da ce imati integrisani memorijski kontroler i tako eliminisati jedinu jasnu prednost koju je AMD imao zadnjih nekoliko godina.
To znaci da ce K10 i Nehalem biti tu negde ! :d

Pod uslovom da K10 do tada dostigne visoke radne taktove.

Poslednja izmena:
Mozda jer ce Phenom imati DDR2, a Barsa DDR2-ECC. DDR2 vec dostize duplo vece zvanicne brzine od DDR2-ECC;-)
A kako mislis da na Barsu koja ne podrzava non ECC stavis obicnu DDR2 memaru ?
U svakom slucaju moci ces kad izadje barsa da vidis kako se ponasa u odnosu na Opterone, pa ce moci da se izvuce neka pouka o K10 jezgru.

Ako nisam lose informisan i sadasnji AMD procesori (i desktop i server) podrzavaju i ECC i non-ECC - stos je samo na kojoj su ploci. (neke desktop ploce su podrzavale ECC, neke nisu - isti chipseti cak, pa cak i isti proizvodjaci).
E, sada, to sto ne znam socket 1207 plocu koja podrzava non-ECC... *** 😀 (mozda je i ima?)
A kako mislis da na Barsu koja ne podrzava non ECC stavis obicnu DDR2 memaru ?

Ako nisam lose informisan i sadasnji AMD procesori (i desktop i server) podrzavaju i ECC i non-ECC - stos je samo na kojoj su ploci. (neke desktop ploce su podrzavale ECC, neke nisu - isti chipseti cak, pa cak i isti proizvodjaci).
E, sada, to sto ne znam socket 1207 plocu koja podrzava non-ECC... *** 😀 (mozda je i ima?)

Socket 1207 radi sa ECC memarom, a Socket 1207-FX ili Socket F, sa non ECC. Navodno moguce je nezvanicno koristiti Opteron za Socket 1207 u 4x4 plocama koje rade sa non-ECC memorijom. Sustinski ne bi trebalo da bude nikakve razlike izmedju Barcelona K10 i Phenom FX procesora, ali to jos ne znamo. 😉

Pa mislio sam da rasclani iz jednog razloga koji vecinu korisnika muci(stari chipset) HT link i gubitak performansi(znam da nema neki uticaj) ali to je jedina ocigledna razlika(sto se tice podrske) naravno core je sasvim drugaciji... Mada i ja ken**m ko ima za taj procesor ima i za plocu, jedino usteda vremena prilikom prelaska i prepakivanja svega i reinstalacije win(mnogo dosadan posao) 😀 😀
U svakom slucaju sasvim je moguce da ce se prvi testovi(nekontrolisani od strane AMD-a) pojaviti tokom jula, bas cudno sto je intel bas tad izabrao da spusti cene procesorima ili je ova moja trenutna paranoja nicim izazvana... 😀

Poslednja izmena:
U prevodu bez razloga tri posta ;-)
Socket 1207 radi sa ECC memarom, a Socket 1207-FX ili Socket F, sa non ECC. Navodno moguce je nezvanicno koristiti Opteron za Socket 1207 u 4x4 plocama koje rade sa non-ECC memorijom. Sustinski ne bi trebalo da bude nikakve razlike izmedju Barcelona K10 i Phenom FX procesora, ali to jos ne znamo. 😉

Nije bez razloga, jel ti znas da ce Barcelona raditi sa non-ECC memorijom ?

Barsa je za servere, ali ce isti cip biti i za desktop - samo su socket/HT links drugaciji. Znaci sam cip ce raditi i sa ECC i sa non-ECC. A ponavljam da li moze da se ubaci u neku plocu gde ne mora ECC, to ne znam. (a sam si rekao da je Opty mogao, pa ako Barsa moze u isti socket kao Opty - moze i Barsa sa non-ECC da se proba).

Poslednja izmena:
Jel' to znaci da ce biti dostupni kroz Dell/HP (u prodaji) septembra, u slobodnoj kupovini ili samo Dell-u/HP-u/etc (tj. ne u prodaju kroz Dell/HP)?

Pa ko jeste?🙂

Pa Nedjo! :d Salim se, ranije je bila disqsija oko registrovane i ecc memorije, pa je verovatno Nedjo mislio na to! 🙂

Evo nekih novih rezultata:
http://www.xbitlabs.com/news/cpu/display/20070702235635.html
Izgleda da je onaj nesrecni POVRay benchmark vrcen na 1.6GHz Barceloni 🙂

Ako je suditi po SpecInt i SpecFp izgelda da je Barcelona ipak OK, samo da isteraju frekfencije. E sad, i NetBurst bi bio OK da su uspeli da isteraju planirane frekfencije 🙂.

Videli smo da buducnost nije u ultra-super-pipelined jezrgrima, a da li je u ultra-wide (sa velikim IPC-om) ili je optimum negde na sredini videcemo. Mirise ipak da je optimum negde na sredini i da ga je Intel-ov izraelski tim vise nego dobro 'ubo' sa C2D.

Poslednja izmena:
Zavisi za sta, npr. Power6 je in order CPU. 🙂

Sto se tice PovRay-a, veliko je pitanje na koliko Mhz je radio doticni K10. Verovatno na 1.6 jer u to vreme kompanija tesko da je imala CPU koji radi na vise. Poredjenja radi, mogli su isti benchmark da teraju na Opteronima 2218HE 2.6 Ghz sa 68W po procesoru. S' te strane gledano, nije los rezultat. Ispada da je IPC oko 50% bolji u ovom testu na K10.

Poslednja izmena:
Fedjo, previse spekulises (ili nesto "drugo") oko Opty-a, RA je tri puta rekao da i Barsa i Opty rade na istom taktu. Ako ne verujes, dokazi ili cekaj release date.
Sve drugo te samo stavlja u Fanboyism.

(A ovaj Xbit clanak nije nista novo, to su "Estimates" jos sa kraja maja)
Sto se tice PovRay-a, veliko je pitanje na koliko Mhz je radio doticni K10. Verovatno na 1.6 jer u to vreme kompanija tesko da je imala CPU koji radi na vise. Poredjenja radi, mogli su isti benchmark da teraju na Opteronima 2218HE 2.6 Ghz sa 68W po procesoru. S' te strane gledano, nije los rezultat. Ispada da je IPC oko 50% bolji u ovom testu na K10.

Ne pricaj napamet. Ajd razmisli malo. Ako je AMD imao Barsu na samo 1.6 Ghz, a Opteroni sigurno nisu radili na 1.6 Ghz, onda ova prica ima osnovu.
Randy Allen je ocigledno loopio gloopost kao sto sam ja onda jos rekao. Ja ne mogu da ti dokazem ako si ti nedokazan! :d Mogu samo da ti kazem da Barsa nema sanse da je sporija na istom taktu od K8, pa ti gledaj koliko hoces i pricaj da sam fanboy.
Sudeci po "papirnim" specifikacijama tako je.

Najslabiji Opteron za Socket F je na 1.8 Ghz, a sudeci po skoru od 2200 pps u PovRAY-u radi se o procesorima koji su radili na bar 2.8 Ghz. 550 pps po proceosorskom jezgru, poredjenja radi, u POV RAY-u sa DC Opteronom @2.8 Ghz imam u 32-bitnom OS-u ok 450 PPS po jezgru, t.j. oko 900 PPS. Ako su masine radile u 64-bitnom OS-u, razlika je nekih 18% sto mu dodje na tu cifru. Dakle na prezentaciji nije mogla da bude Barsa na 2.8 Ghz ni pod tackom razno, a mogao je 2220SE da bude itekako po rezultatima koji su dobijeni.
Dakle, ako K8 na 2.8 Ghz ima 10% bolji pps u povray-u od 1.6 Ghz Barse, to onda i nije tako lose. Povray skalira linearno sa porastom frekvencije, pa to onda ukazuje na to da K10 ima oko 50% veci IPC.

Poslednja izmena:
Fedjo, previse spekulises (ili nesto "drugo") oko Opty-a, RA je tri puta rekao da i Barsa i Opty rade na istom taktu. Ako ne verujes, dokazi ili cekaj release date.
Sve drugo te samo stavlja u Fanboyism.

(A ovaj Xbit clanak nije nista novo, to su "Estimates" jos sa kraja maja)

Zaboravih pod kojim uslovima je to testirano, pa sam upravo pogledao ponovo onaj video, tamo se radilo o 4 socketa, pa prema rezultatu Opteroni su radili najverovatnije na 2.0 Ghz. Ako pretpostavimo da je Barsa radila na 1.6 Ghz, onda joj je IPC u ovom testu veci za oko 17% u odnosu na K8.

K8 na 2.8 Ghz ima oko 400 395 PPS u PovRAY-u 3.7 i u 32-bitnom i 64-bitnom modu, pa je tako u testu koriscen 2.0 Ghz Quad Opteron, cijih su 8 jezgara renderovala 2200 pps, a Barsinih 16 jezgara je renderovalo ~ 4100 pps. Ako se tih 2200 podeli sa 7.84 dobija se nekih 280 PPS po jezgru sto je otprilike 2 Ghz za K8 sistem, pretpostavljajuci da povray skalira 1.96x sa dodatnim jezgrom.
To kad se preracuna ispada da je po jezgru PPS veci za 7% na K8, ali ako se skalira frekvencija ispada da je K10 brzi 17% na istom taktu.

Usput, proverio sam i Povray performanse koje sam licno testirao na svom procesoru u 32-bitnom i 64-bitnom sistemu.

Dakle, zakljucak je, ako je kako kaze xbit Barsa radila na 1.6 Ghz, sto je verovatnije nego da je radila na 2.0, onda je zapravo u ovom neoptimizovanom testu brza 17% od K8, ako gledamo IPC broj, @the same thermal envelope ! :d

P.S. Ovaj thread i jeste za shpekulacije, a ne za fudovanje kako ce Barsa raditi na 2.0 Ghz i nece moci da prismrdi Penrynu na 4.0 Ghz za svaki dan ! :d 😉

Poslednja izmena:
Po ovome glavna snaga Barcelone je u skaliranju u serverima. Sto imas vise jezgara, to ce ti bolje raditi serverski workload-i, a s' obzirom da Barcelona quad core "trosi" otprilike isto ili manje nego sadasnji Opteroni SE, to treba da znaci skok po pitanju perf/watt. Drugim recima, po threadu je potrosnja manja nego sto je bila, a skok single thread performansi se ni ne razmatra preterano u ovom segmentu.
Ono sto mi pokusavamo je da ekstrapoliramo single thread performanse na osnovu sturih podataka sa benchmarkinga pod serverskim workloadom.
Plasim se da cemo i po izlasku Barcelone relativno malo znati o single thread performansama ovog jezgra.

Nazad
Vrh Dno