Šta je novo?

2GB DDR2 moduli? gde?

velko

Čuven
Učlanjen(a)
21.11.2004
Poena
675
potrebni su mi moduli od po 2gb, ukupno 8gb ddr2.

ako neko ima informaciju gde se mogu naci u srbiji ili neku varijantu za isporuku u sto kracem roku. imam mogucnost da narucim kingston ali rokovi su tipa 2-4 nedelje.

naravno podrazumeva se da ih mogu platiti preko racuna.

Poslednja izmena od urednika:
na lager listi sa sajta nemaju, ali ipak nazvacu sutra za svaki slucaj.

hvala.

posto apsolutno nigde nisam nasao 2gb module moracu da se zadovoljim sa samo 4gb za komp. :)
ako nekog zanima jedino sam imao mogucnost da narucim posebno od kingstona 2gb ddr2 667 module po vp ceni od 305€, sto je jako neisplativo trenutno. bedak :(

velko koji OS teras zasta ti je potrebno 8Gb?

Pa ne mora da znaci da je zbog OSa mozda radi sa mnooogo velikim slikama u PSu i slicno.

koristice se najvise za vmware.

danas pokupio 975xbx, 4gb kingston, c2d 6600, gainward 7900gs, wd 400gb 16mb... sutra sklapam.

Pa ne mora da znaci da je zbog OSa mozda radi sa mnooogo velikim slikama u PSu i slicno.

Pitao sam zato sto nalazim po netu velike probleme sa XP-om kad imas 4GB, masi ljudi uopste ne vidi svih 4gb, mogu da zamislim kolika je tek muka za 8gb.

Poslednja izmena:
Sa 8GB pretpostavljam da ces hteti barem 8 VM-a; ako je tako, disk ce ubiti brzinu u pojam.
Javi kako to radi, bas me zanima, ja hocu da uradim VMWare server na Woodcrest-u, samo da nadjem 5148P u Evropi.

E, da, cena za memoriju ti je dobra, gledao sam u Nemackoj su vece cene.

koristice se najvise za vmware.

danas pokupio 975xbx, 4gb kingston, c2d 6600, gainward 7900gs, wd 400gb 16mb... sutra sklapam.

Ide malo drugacije kad je 4GB i kad je 8GB - 8GB ima manje problema.
Na mojoj ploci ima opcija za memory remapping za ovaj slucaj i moze da se iskoristi da se 4GB vidi kako treba (ploca podrzava max 4x1GB, ali postoje iste opcije za druge ploce).

Pitao sam zato sto nalazim po netu velike probleme sa XP-om kad imas 4GB, masi ljudi uopste ne vidi svih 4gb, mogu da zamislim kolika je tek muka za 8gb.

WinXP (32bit) ne moze preko 3.75GB, a neki nalete na ogranicenje i i pre toga. Uzrok ili losa ploca, tj. BIOS i/ili je neka opcija u BIOS-u pogresno setovana.

Sa WinXP 64bit ili Linuxom bez problema ide i do 16GB (naravno, nisam licno probao ali se secam nekog review-a sa serverskom Tyan dual-cpu plocom).

Poslednja izmena:
WinXP (32bit) ne moze preko 3.75GB, a neki nalete na ogranicenje i i pre toga. Uzrok ili losa ploca, tj. BIOS i/ili je neka opcija u BIOS-u pogresno setovana.

Sa WinXP 64bit ili Linuxom bez problema ide i do 16GB (naravno, nisam licno probao ali se secam nekog review-a sa serverskom Tyan dual-cpu plocom).

Upravo tako. remapingom se u BIOS-u donekle resava stvar za WinXP 32bit-a. Zato i pitah koji OS?

Poslednja izmena:
Ako stavis /PAE /3Gb sviceve u bootiniju, onda bi trebalo da vidi 4Gb i programima da dodeli 3Gb, a kernelu ostavlja 1gb. Radi lepo na NF4 ultra.

sklopio danas masinu, i vidi u win xp-u nekih 3.2gb ako se dobro secam, nisam imao nesto vremena da se igram ali verujem da ce buduci vlasnik masine znati kako da resi problem, ipak radi za firmu ciji proizvod skoro svi imaju na kompu... ok, ne bas svi, ne racunam naravno linux i mac usere... ;)

Sa 8GB pretpostavljam da ces hteti barem 8 VM-a; ako je tako, disk ce ubiti brzinu u pojam.

znao sam od pocetka da ce disk biti malo problematican i hteo sam da ubacim recimo par raptora u raid-u... ali iz nekog razloga klijent nije to zeleo. steta... :(

/PAE nema veze sa 3GB/1GB, to je large address aware /3GB switch.
/PAE je za 32-bit sisteme da koriste Physical Address Extensions za vise od 4GB memorije i to malko uspori sistem. Ali ipak mora BIOS da uradi remapping kako treba da bi to radilo.

Ja trenutno imam 6 Raptora na externom kontroleru (tj. ne onboard nego addon card), pa osetim da diskovi laju kad se startuju 4 mashine na Opty 165, pretpostavljam da ce biti jos gore na C2D jer on ima VT.

znao sam od pocetka da ce disk biti malo problematican i hteo sam da ubacim recimo par raptora u raid-u... ali iz nekog razloga klijent nije to zeleo. steta... :(

Ja trenutno imam 6 Raptora na externom kontroleru (tj. ne onboard nego addon card), pa osetim da diskovi laju kad se startuju 4 mashine na Opty 165, pretpostavljam da ce biti jos gore na C2D jer on ima VT.

kapiram da 8GB RAM-a dosta smanjuje koriscenje samih diskova ma koliko VM bilo podignuto... ako je maticni OS iole noramalan tj. iole buffer/cache aware ;)

Ma kako dobro OS radio buffering, jedan obican disk, pa cak ni najbolji SCSI disk nece izdrzati cim bude potreban disk I/O. Pretpostavimo da nije bitno koliko se brzo podizu sistemi (gde ce definitivno se cuti disk kako zapomaze), jedina opcija je da se procesor optereti - za sta nema logike koristiti VMWare.
A 8GB ce biti korisceno za VM RAM, ne za caching.

Ma naravno da nema veze, nego je ok za neke potrebe da programi imaju vise. Za remaping u biosu kod lanpaty memory hole for PCI MMIO. Uzgred ja nisam primetio neko usporenje sa /PAE. Gde se to manifestuje?

Mala degradacija performansi (tako kaze Microsoftov sajt ka sam ranije gledao, ali nisam isprobao jos uvek, jer nisam imao potrebe/mogucnosti za PAE). Nekolicina serverasa sa 2CPU.com kaze da je manje od 5%, ali ipak primetno, koliko toliko.

E, velko, da nisi mozda koristio ESX server (ili ovaj tip koristi ESX a ne neki drugi VM solution)?

Mislim da je vreme da tema predje van :D

nisam koristio esx server posto ja nemam bas neku potrebu za vise od jedne vm.

Nazad
Vrh Dno