Šta je novo?

280X MatriX ili 380X StriX?

CommandeR

Poštovan
Učlanjen(a)
30.12.2014
Poena
70
U dilemi sam da li da kupim ASUS R9 280X Matrix ili Strix 380X verziju. Imam ASUS Sabertooth R2.0, i FX 8350 procesor. Planiram da posle nekog vremena da ubacim još jednu istu takvu u CrossFire, zato sad nisam siguran da li da uzmem seriju 200 ili seriju 300, ne znam da li će iskorišćenost biti ok, i da li će 380X moći da se aktivira u potpunosti? Hvala unapred.

zavisno od naslova,opasno fx-evi kaskaju u sad vec poprilican broj poslednjih cpu bound naslova.zbog manjeg cpu overheda kod drajvera zelenih ja bih ipak isao na 970gtx.

inace,ako ti nije tesko ubuduce ovakve teme otvaraj u "sta da kupim" podforumu koji je i namenjen za ovakve stvari,forum postaje jako nepregledan zadnje vreme.

Jednu ce ti iskoristiti a dvije u CF-u taj FX ce da se namuci, tj nece ih iskoristiti u potpunosti.

Ja bi se odlucio za Matrix za klasu je bolje odradjen od 380x strix samo sto je velika karta pa valja to ohladiti u Cf-u.

Ako je za Gaming ganjaj neku Nvidiu ima ih na svakom cosku dok su AMD karte precjenjene zbog rudarenja.

380x je novija iteracija gcn-a, ima potpuniju dx12 specifikaciju
i ima 8 ace unita, dok 280x ima samo 2.

Manje troši, manje se greje i ima bolje performanse.

Zaključak jasan.

+1 za 380x ! Uzmi u razmatranje i sapphire nitro r9 380x ! Zategnutija je malo sto se tice klokova...ali i strix je dobra!

Svakako 380x, a kasnije kad zafali snage prodaš je i kupiš Pascal X70 ili Polaris 490.

Da, konfiguracija je radjena za gaming. Moja neprikosnovena želja od pre godinu dana je 780ti, ali procesor ne može izgurati 100% grafike tako da je bacanje para za takvu grafiku. Gledao sam i GTX960 ali OC verziju od 4gb, dosta malo struje troši i problem je što nemam iskustva sa GTX-om, uglavnom me svi savetuju za R9 pošto već imam AMD podršku. Manje-više, nisam neki strastveni gamer da testiram novije igre, generalno igram CS:GO i World of Warcraft, tako da će svakako R9 serija (možda čak neka GTX) završiti posao (pa i više od toga). Hvala na savetima.

Mozes slobodno 960..onu gigabyte 4gb za 200e...

S obzirom da nisi mnogo zahtevan i 960 4GB će ti biti odlična. Ništa SLI i Crossfire, kada postane slaba menjaj je za novu jaču.

Svakako mu je bolje ici na Nvidiu uz AMD procesor...Ako su ti vec Cs go i wow omiljene igre iskreni savjet predji na intel i Nv kartu.

Matrix je sila od karte vjerovatno najbolja R9 280X kartica, vjerujem da je brza u svemu od R9 380X a i ako se OC bice opet brza od tonga chipa vidim da vas vecina navija za R9 380X jes ona novija sve to stoji ali kad matrix vidis izgleda kao karta vise klase.

tacno,posto ce primarno u kartu da gleda.

u dx 12 testovima 380x > 280x > 960 na defaultu . To znate.

uporedne features tabele za gcn 1.2 , 1.0 i maxwell takođe znate.

Poslednja izmena:
2-3 skrpljene igre i jedan Dx12 test u kojima je R9 380X malkice bolja, a na drugoj strani more igrica u kojima je R9 280X bolja...a pogotovo covjek kaze da igra CS i te starije igre i jos dodamo kvalitet izrade matrix-a u odnosu na strix, sabrat oduzet nek odluci sam.
Ja sam svoje misljenje dao i ne bi me nista natjeralo da ga promjenim. Mozda nekada u buducnosti pojave se DX12 igre ali tada ce i jedna i druga karta otici u zaborav i biti neka R9 480X ili cak 580X itd itd.

Cena za ASUS-ovu GTX 960 OC 4gb verziju je jako smešna u poredjenju na R9 seriju, ne igram nove igre (verujem da hoću s' vremena na vreme), trenutno gubim vreme sa CS-om i WoW-om, ali ako već dajem 200e+ na GPU, voleo bih da izvučem neki, nazovi, maximum.

u tem slućaju , idi na r9 290 4gb.

lično bih se uzdržao od kupovine maxwella, dok ne izađe paskal. a r9 280 (bez x doduše) i sam posedujem , i znam zašto ti preporučujem tongu vs. tahiti.

Poslednja izmena:
Kokane njegov procesor ne moze izvuci maksimum iz R9 290 nemoj mu to preporucivati. Covjek je napisao da bi volio da izvuce maksimum s obzirom na ulozeni novac- iskreno mu savjetujem Nvidiu uza njegov AMD procesor.

AKo vec druze neces Nvidiu iz nekog razloga (bez obzira koji je postujem) onda odluci izmedju R9 280X i 380X super su karte neces se pokajati sta god uzmes.
Mogu ti ja opisati mane i prednosti i jedne i druge medjutim to ti je na kraju manje vise sve unutar 5% tako da ne mozes pogrjesiti sta god kupis.
Za one 2 igre sto najvise igras R9 280X ti je najbolji izbor, a najbolja R9 280X karta ti je upravo taj matrix- nadam se da ti ovo nesto znaci u 90% igirca R9 280X ti je malo brza karta sa druge strane R9 380X bolje ce se snalaziti u DX12 igrama koje ce se pojaviti tamo na jesen i ima 4Gb memorije u odnosu na 3GB memorije kod R9 280X.

Ako volis da klokujes R9 280X ti je opet bolji izbor od R9 380X strix modela.
Ako ti je bitna potrosnja ovde je R9 380X bolja tj manje trosi od R9 280X matrix-a...

Mogu ti jo pisati mnogo sta ali moraces sam da prelomis sta ti je trenutno najbitnije i prema tome prilagoditi kupovinu- u konacnici i jedna i druga imaju prednosti/mane ali sve kad se sabere i oduzme slicne su to karte.

Goldi, da se ne lažemo na duže staze je bolji 380x. Jeste Matrix super karta, ali nema šanse da će nadolazeće igre bolje raditi na 280x.

To mi samo pretpostavljamo da ce biti tako, ali posto to ne mozemo sa sigurnoscu kazati, ono sto je sada istina da je R9 280X i bolja i brza karta i sve ukupno kvalitet izrade matrixa je daleko na vecem nivou od strix-a.
U svim Dx11 naslovima R9 280X je bolja karta u nekoliko skrpljeni dx12 igri stanje je obrnuto, ali te igre su svakako zivi ocaj sto se tice Dx12 optimizacije pa tako da ne mogu nista konkrento iz toga zakljuciti... Trebalo bi da R9 380X bude bolja u DX12 igrama, ali dok se ne pojave prave DX12 igre to necemo znati. Trebalo bi da i FX procesori bolje iskoristavaju kartice u Dx12 naslovima ali ni to ne mozemo znati dok se igre ne pojave.

Ja samo govorim o onome sto je sada i o igrama koje on preferira, a buducnost ne mogu prognozirati ;) ti si vjerovatno upravu da je na duze staze mozda bolje izabrati 380X ali to ja ne znam dok ne vidim na djelu.

Glupo je dvoumiti se između 960 i 380X. FX uopšte nije usko grlo za tu klasu, ne znam odakle to dođe. Takođe je 380X bolji izbor od 280X. A ako već 290 dolazi u obzir, siguran sam da će biti brža od 380X, iako će sa FX-om imati 3 frejma manje u odnosi na iX

FX 83xx procesori su usko grlo za R9 280X 380X govorim iz iskustva jer imam i FX 8320e i R9 280X. Ako nisi imao nikad tu kombinaciju nemoj bezveze pisati.
Samo jedan primjer u igri CS Go koju covjek navodi kao omiljneu ili koju preferira na mapi sa 16 igraca R9 280X radi ispod 100fps-a pa odleti na 120 pa na 80 to je za tu igru lose ko igra zna o cemu pricam. ista ta R9 280x na i5 procesoru na istoj mapi u istim uslovima drzi 120+ fps-a najcesce 150fps.

Ko igra CS go i hoce da bude pravi igrac treba mu 120+fps to mu ne moze pruziti FX 83xx procesor u kombinaciji sa R9 280X /380x karta radi na 30% a pada fps na 80, sve ovo govorim na mapama sa vise igraca.
Sta je ovde usko grlo ja se pitam? Karta? bgmi nije sa i5 procesorm dere.... nemojte pisati ako nesto niste probali to sto ste gledali po youtubu ili mislite ili ste ubjedjeni u nesto nema veze sa realnoscu.

Takodjer R9 380X nije bolji izbor od R9 280X pogotovo u ovome slucaju gdje ce MAtrix da sazvace uz OC taj strix model (generalno poznato da se tonga XT losije klokuje od Tahiti-a)

Ne lupetaj

attachment.php

Pljuju se mnogo fx 83** procesori bez razloga. U dx11 za grafe do gtx 970 sasvim dovoljni. Sa dx12 se jos i popravlja situacija sto se vidi na prethodnoj slici...

Poslednja izmena:
Kokane, daj brojke za ostalih 20+ igara u poslenjih godinu-dve.

on:
+1 za 380X.

Moj kokane jedna lasta ne cini proljece...

@stopke jedno je: dovoljan je, drugo je moze li izvuci maksimum kao sto autor teme hoce to su dva razlicita pojma ;)

Da jos jednom kazem imam FX i zadovoljan sam s obzirom koliko sam ga platio prezadovoljan, ali u vecini igrica ne izvlaci maksimum iz R9 280X a kamoli iz jaci kartica.

Poslednja izmena:
hehe pa nema sta da bude problem djeci je dovoljno i 30fps samo nek se igraju, ali pravi igraci traze 120+fps takva je igrica jednostavno, a to FX 83xx ne moze dati karta rad isa 50% cesto i ispod a fps pada i na 80... jednostavno ne pumpa fps kao intel stara boljka AMD-a

meni je CS:GO radio kako treba na a10 apu-u u laptopu,nisam imao zlo i naopako frejmova ali nije padalo ispod 60fps...4v4 ili 5v5 manje vise iskljucivo dust2 doduse...

hehe pa nema sta da bude problem djeci je dovoljno i 30fps samo nek se igraju, ali pravi igraci traze 120+fps takva je igrica jednostavno, a to FX 83xx ne moze dati karta rad isa 50% cesto i ispod a fps pada i na 80... jednostavno ne pumpa fps kao intel stara boljka AMD-a

На којим подешавањима играш?
Испада да мој тубан шије 83хх...

moze 5 vs 5 problem stvari vise igraca

Fino jasno covjek snimio ono o cemu ja pricam grafa bleji na 50% a fps pada ispod 100 to se tako desava, onaj ko misli da je drugacije nek uzme FX83xx i R9 280/X ili 380/X pa nek proba

Nazad
Vrh Dno