Šta je novo?

Periferni uređaji 27" - poznatija marka fullHD ili najjeftiniji 2k?

Miševi, tastature, štampači, skeneri i sl.

rangeros386

Zapažen
Učlanjen(a)
11.09.2024
Poena
1
Pozdrav svima,
Kupujem novi računar i kako je ogroman deo budžeta otišao na konfiguraciju, za monitor nije ostao veliki budžet. Barem za sada.
Monitor koji mi treba mora biti najmanje 27 inča, i već sam bio izabrao ovaj Teslin najjeftinij model u 2k rezoluciji ali prijatelj koji koristi Tesla monitor na poslu mi reče da su boje nekako isprane i nepostojane.

Moje nedoumice su sledeće:

• Da li je pametnije za monitor od 27 inča izabrati 2k rezolucija a ne FullHD?
  • Da li je pametnije kupiti neki monitor prepoznatljivije marke, za istu cenu, ali u FullHD rezoluciji, na primer ovaj?
EDIT: Da napomenem da se bavim dizajnom i 3D modelovanjem pa mi je reprodukcija boja jako bitna, ali sam svestan da za ovaj novac ne mogu da dobijem bog zna šta.

Hvala

Poslednja izmena:
Radi na postojećem monitoru (ili nekom starom, polovnom) dok ne skupiš za normalan 27''/1440p (minimum 75Hz). Sve ostalo se svodi na loše kompromise.

ne znam da li za te pare (150€) ima 24" FHD sa tačnim bojama (il' kako se već kaže)

što se tiče monitora koji ispunjava uslove (27" tačne boje QHD), ako se ne varam, za oko 250€ ima PA278QV (stariji model)

Da li je pametnije za monitor od 27 inča izabrati 2k rezolucija a ne FullHD?
QHD (ili kako neko kažu 2K mada je to pre 2,5K)
to je pitanje za ovaj podforum
Da li je pametnije kupiti neki monitor prepoznatljivije marke, za istu cenu, ali u FullHD rezoluciji, na primer ovaj?
nema to mnogo veze sa markama, realno. inače, linkovi ka prodavnicama nisu dozvoljeni

Poslednja izmena:
Monitor koji mi treba mora biti najmanje 27 inča, i već sam bio izabrao ovaj Teslin najjeftinij model u 2k rezoluciji ali prijatelj koji koristi Tesla monitor na poslu mi reče da su boje nekako isprane i nepostojane.

Moje nedoumice su sledeće:

• Da li je pametnije za monitor od 27 inča izabrati 2k rezolucija a ne FullHD?
  • Da li je pametnije kupiti neki monitor prepoznatljivije marke, za istu cenu, ali u FullHD rezoluciji, na primer ovaj?
Ako ti monitor treba odmah tad uzimaš ono što možeš da priuštiš a ako ne sačekaj i proširi budžet.
Što se tiče rezolucije fhd na 27 inča mnogima smeta (meni lično smeta) a opet nekima je sasvim ok, to moraš da iskusiš uživo da bi znao gde pripadaš.

Uzmi tu Teslu online i imaš rok za povrat ako ne budeš zadovoljan. Savet je u smislu toga da imaš fifnasijsko ograničenje a monitor uopšte ne izgleda loše na papiru.
Što se tiče dela o reprodukciji boja, sve si sam rekao, a i dodavanje nule na budžet ne znači da češ da imaš to što ti treba :)

Na dosta monitora koji su u svakakvom opsegu cena, samim spuštanjem gama podešavanja na 0,8 npr. u kolornim podešavanjima grafičke ispravljaš taj navedeni nedotatak kao što je isprana boja. Slobodno reci prijatelju da to isproba.

Jedino pravo rešenje je kalibracija za profi upotrebu, koja nije ni više tako skupa, a radi se i na deset puta skupljim monitorima.
Inače to je jedan veliki svet čuda, razne mašine za štampu, razni displeji... Odavno više to ne radim, ovo malo što odradim, znam gde završi i/ili imam podešeno :)
Uzmi šta možeš za početak a iskustvom (a i zarađenim parama) češ dobro znati šta ti treba ubuduće.

Da ne otvaram novu temu posto mi treba slicna preporuka, moze li savet koji od ovih modela uzeti ( svi su negde oko 25-26k sto mi je neki budzet, najvise se koristi za gejming i filmove)

SAMSUNG Odyssey G5 27" VA LS27CG552EUXEN​

PHILIPS Evnia Fast IPS 27" 27M2N5500​

ASUS TUF 27" VA VG27AQA1A 90LM05Z0-B05370​

LENOVO R27qe 27" IPS 67C5GAC1EU​

Odmah eliminiši VA panele, očajni blur-ghosting, pogledaj na netu.
Gledao sam dosta po netu pa vise nisu opcija za kupovinu. Na kraju mislim da ce izbor pasti na LENOVO Legion R27q-30

Nazad
Vrh Dno