Šta je novo?

260 e konfa winwin

Ova konfa je super za taj novac ja sam je isto primetio i povoljnija je oko 50 evra nego kad bi kupio posebno komponente, jedino ako budes dodavao graficku moraces i napajanje da menjas (ukoliko nemas odgovarajuce).

DOSTA BOLJA VARIJANTA PO MENI TI JE OVA

CPU AM3 AMD X4 Athlon II 640, 3.00GHz/2MB 64Bit BOX 8,800.00
MB AM3 880G MSI 880GM-E41 VGA, PCIe/DDR3/SATA2/GLAN/7.1/HDMI (integrisana ATI Radeon HD 4250) 6,439.00
HDD SATA2 7200 500GB Samsung SpinPoint F3 SAHD502HJ,16MB 3 godine 3,500.00
Memorija DIMM DDR3 2GB 1333MHz TakeMS CL9 2,400.00
DVD+/-RW Samsung SH-S223C SATA/black,DVD Multi Writer 22XDVD/12xDVD-RAM/2MB/2god 1,600.00
Kućište 420W LC Power 649B, black 3,629.00
Ukupno: 26,368.00

ja mislim da je i3 efikasniji u vecini aplikacija koje koristimod athlona 640..a i ovo je vec sklopljeno..ok tnx :)

azdaha kupljena, poslednja u radnji :) extra sam zadovoljan, dali su mi cak i bolju plocu neg sto pise na sajtu..pristojno kuciste :)

drug i clan bencha neogeo imao i i3 i 6950 i athlona i kaze da je s***e taj i3...treba da uzmes u obzir da ce sve buduce aplikacije i igre raditi sa vise od 2 jezgra...npr novi cod black oups radi lose na 2 jezgra,a tu je i battlefield,a igre takve tek slede

kaze da je ******..ja sam clan benca i imam ga i kazem da nije..wau i sta sad..?
neka buduci programi koriste i 4 i 6 jezgra, sta mi znaci kad ja sa ova dva trenutno imam dva otvorena browsera sa po 6-7 tabova i 10 - 15-ak programa u pozadini..a procesor dotakne neka 20 %
u ostalom pogleaj testove pa vidi odnos izmedju 2 i 4 jezgra...^^^

Za standardni rad dobro ćete služiti. Ako planiraš da igraš igrice, moćićeš starije naslove i neke novije. Za naslove koje slede, moraćeš da imaš 4 jezgra.

kaze da je ******..ja sam clan benca i imam ga i kazem da nije..wau i sta sad..?
neka buduci programi koriste i 4 i 6 jezgra, sta mi znaci kad ja sa ova dva trenutno imam dva otvorena browsera sa po 6-7 tabova i 10 - 15-ak programa u pozadini..a procesor dotakne neka 20 %

pa nista..mnogo vece iskustvo imamo i on i ja nego ti sa 19 godina...dok smo mi imali comp ti se nisi ni rodio i mozes sebe da tesis slobodno da si dobro prosao kad si uzeo intel i i3 umesto boljeg athlona sa 4 jezgra za iste pare...pogledao sam i testove i sastavim vise kompjutera mesecno nego sto si ih ti video za ceo zivot tako da nemoj da pametujes...pogledaj testove na benchmark-u pa ce ti biti jasnije...
ps evo i Milos ti je objasnio neke stvari

Poslednja izmena:
pa nista..mnogo vece iskustvo imamo i on i ja nego ti sa 19 godina...dok smo mi imali comp ti se nisi ni rodio i mozes sebe da tesis slobodno da si dobro prosao kad si uzeo intel i i3 umesto boljeg athlona sa 4 jezgra za iste pare...pogledao sam i testove i sastavim vise kompjutera mesecno nego sto si ih ti video za ceo zivot tako da nemoj da pametujes...pogledaj testove na benchmark-u pa ce ti biti jasnije...
ps evo i Milos ti je objasnio neke stvari

sto je najgore ovo ne govoroim ja sa 19 godina, nego covek koji me je ubedio da uzmem intel, a to je covek koji od programiranja ubira 4 k e mesecno..i ima 50 godina...
da ne pricam koliko i kakvih masina mu je proslo kroz ruke...:/
upps..
poenta je da me ne zanima sa kolko godina si ti jahao kompjutor nego realne cinjenice kao sto sam ja dao u linku..
u krajnjem slucaju, ako sa tolko godina igras igrice, sve mi je jasno..znam par desetina takvih slucajeva...
bez ljutnje, i pozdrav !

Poslednja izmena:

WAU, MJAU, AU...!
Pa ti si baš uznapredovao sa konfiguracijom. To što ti sada imaš u odnosu na ono što si nekada imao je stvarno kvantni skok...
Svi novi procesori se izuzetno dobro nose sa otvorenim tabovima, prozorima i ostalim džidžama ali bitna je njihova sirova snaga a ne količina L3 keša.
Konkretno na i3 seriji Intel prodaje krajnjim kupcima rolovanu m......u.
Svaki AMD nove generacije se komotno i ležerno nosi sa bilo kojim Intelom (ne računajući i/ seriju koja u AMDu nema pandana).
Sve ovo govorim iz ličnog iskustva jer sam imao sve moguće AMDe i Intele nove generacije (sem i7 i x6)!
AMD je za svakodnevnu kućnu upotrebu BEST BANG FOR THE BUCK!

on sto sam pre imao je jedan od kompova (najdrazi), pored imam jos dva lap topa i jos jedan komp...tako da nisam skocio sa celerona iz 2000 -te na procesor iz 2009,10 kad je vec izasao..;)
ono sto je meni bitno je da sad, kad ne radim nista , ovaj i3 radi na 1300 mhz i ne trosi skoro nista, ne greje sobu, a imam apsolutno komforan rad..
i nervira me to razmisljanje, sto vise to bolje, moj ima 4 jezgra moj ima 6 ..moj ima 12 mb kesa..itd..samo brojke i to sto vece..
i onda kad kazes da je 2 bolje od 4 napuse te ko indijanca iako si im stavio sve moguce testove pod nos i trazis od njih cinjenice ( posto je ovo tehnicko pitanje ) a ne misljenja..
pozz

Ja sam takodje gledao nekoliko testova i uporedjivanja atlona x4 sa i3 i uvek je i3 pobedjivao gotovo u svim testovima i mislim da je sa ovom trenutnom cenom mnogo bolje uzeti i3 koji je po snazi blizi phenom-u x4 black edition nego athlonu x4.
Ipak kome nije hitno najbolje da saceka 1155 koji ce za pola godine oduvati AMD sa svojim i5 i i7 procesorima.

da rezimiramo :

"With the i3s you get a great dual-core chip that is competitive with AMD's Athlon II X4 line in many multi-threaded applications. AMD sacrificed its L3 cache in order to bring four cores down to reasonable price points. Intel's Core i3s start with two cores, a complete cache hierarchy, and give you Hyper Threading to improve performance in those multi-threaded scenarios. If you're doing a lot of video encoding or 3D rendering AMD's cheap quad-cores are going to be a better option, but for nearly everything else (gaming included) you'll be better off with the Core i3."

The Clarkdale Review: Intel's Core i5 661, i3 540 & i3 530
by
Anandtech.

on sto sam pre imao je jedan od kompova (najdrazi), pored imam jos dva lap topa i jos jedan komp...tako da nisam skocio sa celerona iz 2000 -te na procesor iz 2009,10 kad je vec izasao..;)
ono sto je meni bitno je da sad, kad ne radim nista , ovaj i3 radi na 1300 mhz i ne trosi skoro nista, ne greje sobu, a imam apsolutno komforan rad..
i nervira me to razmisljanje, sto vise to bolje, moj ima 4 jezgra moj ima 6 ..moj ima 12 mb kesa..itd..samo brojke i to sto vece..
i onda kad kazes da je 2 bolje od 4 napuse te ko indijanca iako si im stavio sve moguce testove pod nos i trazis od njih cinjenice ( posto je ovo tehnicko pitanje ) a ne misljenja..
pozz

Mlad si još uvek i zato se trudi da biraš reči koje koristiš na forumu kao što je Bench (jezik ulice se trudi da tamo i upotrebljavaš)!

Evo, samo primera radi, meni moj X4 radi na 800MHz u CnQ režimu i naprosto je leden. Sve to što ti izlažeš, prethodno, stoji i nije za bacanje već se pokušava da ti se skrene pažnja da za iste ili manje pare dobiješ 1no jezgro više koje u aplikacijama, koje zahtevaju sirovu snagu jezgara, mnogo znači. Da nisam imao Intela G, i3 i i5 ne bih ovo govorio na ovaj način već bih, verovatno kao i ti, slepo verovao testovima ili ih koristio u samoodbrani...

Poslednja izmena:
sto je najgore ovo ne govoroim ja sa 19 godina, nego covek koji me je ubedio da uzmem intel, a to je covek koji od programiranja ubira 4 k e mesecno..i ima 50 godina...
da ne pricam koliko i kakvih masina mu je proslo kroz ruke...:/
upps..
poenta je da me ne zanima sa kolko godina si ti jahao kompjutor nego realne cinjenice kao sto sam ja dao u linku..
u krajnjem slucaju, ako sa tolko godina igras igrice, sve mi je jasno..znam par desetina takvih slucajeva...
bez ljutnje, i pozdrav !

taj tvoj "pouzdani" izvor koji zaradjuje 4000e mesecno se sigurno nije bakcao sa takvi "kantama" kao sto je tvoj i3 ili athlon x4 tako da to mozes da okacis macku o rep...ako se i bavi programiranjem uvek je kupovao samo najjace i sada verovatno ima i7 sa 4 ili 6 jezgara,a ne neki cpu sa 2 jezgra sto bi trebalo nesto da ti govori...ako se vec ne bavis igrama(ne igricama) vec ozbiljnijim stvarima onda mi je jako tesko da poverujem da je za ozbiljniji rad bolji x2 od x4 i da ti je tako nesto preporucio "veliki znalac"sa tolikim iskustvom...ja inace poznajem profesora informatike koji jos uvek koristi windows 98,ima pentium 3,nema kuci net i misli da je bolji comp nepotreban tako da kao sto vidis nije uvek"strucna" osoba i kompetentna da bilo sta kaze...jako mi je dobro poznata prica "intel je intel" dok se amd kao greje,kvari se,spor je i samo se rekreativno bavi proizvodnjom procesora dok im je glavni posao pravljenja aparata za kokice...smesno! pogledaj malo testove sto su radili nasi ljudi sa bencha i uzmi u obzir da amd radi na 2,8ghz dok i3 540 radi na 3.06ghz...sve buduce igre i aplikacije ce ici na vise od 2 jezgra pa ce prednost biti veca za x4...uzmi u obzir gta4,battlefield,call of duty black oups(koji bas lose radi na x2) i mnoge buduce igre koje ce biti optimizovane za vise jezgara...u svakom slucaju vreme radi za x4,a ne za x2...svi vi koji ste se javili i stali u odbranu x2 procesora bas "slucajno" imate bas intela i bas x2 i lepo od vas sto se tesite da je sve preko x2 nepotrebno,visak i samo bacanje para...gde sam ja to napisao da igram igre?

pozz

i amd na 800mhz ne trosi skoro nista i hladan je(ne greje sobu)tako da nemoj da verujes u sve sto ti drugi kazu(koji su obicno naklonjeni jednom proizvodjacu i pljuju po drugom)...da si kupio x4 cpu onda bi njega branio(i hvalio) i ti si u fazonu ono sto imam to je najbolje i to se ocigledno vidi...bilo te je na temi gde pises o tome kako planiras da uzmes athlona2 445 i verovatno da si ga uzeo da bi sada hvalio amd-a i 3 ili 4 jezgra(ako bi otkljucao cpu) tako da ti sva prica pada u vodu...razumem ja to, mlad i srecan sto si kupio novi comp i sad se ne uklapa u svoj tvojoj sreci da ti neko kaze da je bolje da si uzeo nesto drugo...jos jedna stvar ht kod i3 ne nadoknadjuje jedno jezgro i to se vise moze zvati cpu sa 2,5 ili cak 2,3 jezgara

Bzv. je pokušavati ubediti momka da je pogrešio. Zdravlje Bože koristiće novi komp godinu dve pa će sam doći do zaključka da je trebao uzeti procesor sa 4 jezgra. Bože moj svi smo mi ljudi od krvi i mesa, ljudksi je grešiti, tako se uglavnom i učimo.
Ivane sve najbolje sa novim kompom neka te dugo i pouzdano služi. Pozz

Bzv. je pokušavati ubediti momka da je pogrešio. Zdravlje Bože koristiće novi komp godinu dve pa će sam doći do zaključka da je trebao uzeti procesor sa 4 jezgra. Bože moj svi smo mi ljudi od krvi i mesa, ljudksi je grešiti, tako se uglavnom i učimo.
Ivane sve najbolje sa novim kompom neka te dugo i pouzdano služi. Pozz

Što jes, jes. U zdravlje da te služi!

Ipak, pripazi na rečnik ;).

taj tvoj "pouzdani" izvor koji zaradjuje 4000e mesecno se sigurno nije bakcao sa takvi "kantama" kao sto je tvoj i3 ili athlon x4 tako da to mozes da okacis macku o rep...ako se i bavi programiranjem uvek je kupovao samo najjace i sada verovatno ima i7 sa 4 ili 6 jezgara,a ne neki cpu sa 2 jezgra sto bi trebalo nesto da ti govori...ako se vec ne bavis igrama(ne igricama) vec ozbiljnijim stvarima onda mi je jako tesko da poverujem da je za ozbiljniji rad bolji x2 od x4 i da ti je tako nesto preporucio "veliki znalac"sa tolikim iskustvom...ja inace poznajem profesora informatike koji jos uvek koristi windows 98,ima pentium 3,nema kuci net i misli da je bolji comp nepotreban tako da kao sto vidis nije uvek"strucna" osoba i kompetentna da bilo sta kaze...jako mi je dobro poznata prica "intel je intel" dok se amd kao greje,kvari se,spor je i samo se rekreativno bavi proizvodnjom procesora dok im je glavni posao pravljenja aparata za kokice...smesno! pogledaj malo testove sto su radili nasi ljudi sa bencha i uzmi u obzir da amd radi na 2,8ghz dok i3 540 radi na 3.06ghz...sve buduce igre i aplikacije ce ici na vise od 2 jezgra pa ce prednost biti veca za x4...uzmi u obzir gta4,battlefield,call of duty black oups(koji bas lose radi na x2) i mnoge buduce igre koje ce biti optimizovane za vise jezgara...u svakom slucaju vreme radi za x4,a ne za x2...svi vi koji ste se javili i stali u odbranu x2 procesora bas "slucajno" imate bas intela i bas x2 i lepo od vas sto se tesite da je sve preko x2 nepotrebno,visak i samo bacanje para...gde sam ja to napisao da igram igre?

Za ozbiljan rad, tj programiranje u ovom slucaju , zavrsava posao taj pentijum 3...
a taj covek (u pravu si ) ima i7, i 6 gig ddr3 i ssd od 256 giga u lap topu, ali u firminom jer ga je dobio za dz, inace kuci ganja athlona ii 240..jer mu jednostavno ne treba vise, a ne voli covek da baca pare na ono sto mu nije neophodno..
ja se ne tesim sa mojih 2 jezgra jer da sam hteo mogo sam da uzmem i 3 i 4..ja samo pokusavam da vodim neku iole ozbiljnu raspravu ovde..
a za igre,ok , da li ih igras?
i jos nesto, ako bude, kao sto kazes da u buducnosti programi budu lose sljakali sa 2 jezgra itd ( mada ne znam koji to programi moraju biti tolko zahtevni da im je i 3 ili jedan jaki dual core usko grlo ), ne brinem se ja, za 2 god cu za male pare uzeti i5 ili i7..AKO bude bilo potrebe..
vreme ce reci
i hvala svima na lepim zeljama
pozz :)

Poslednja izmena:
u svakom slucaju vreme radi za x4,a ne za x2...svi vi koji ste se javili i stali u odbranu x2 procesora bas "slucajno" imate bas intela i bas x2 i lepo od vas sto se tesite da je sve preko x2 nepotrebno,visak i samo bacanje para...gde sam ja to napisao da igram igre?

I ovo si sve zakljucio jer si bacio pogled na "moju masinu" :wall:
Jel se inace bavis psihologijom ili ovo onako amaterski tek? :)

Ovde ne pricamo o tome da je 4 vece(bolje) od 2,to smo valjda naucili u prvom razredu, vec o i3 sa 2 jezgra i HT-om da je rame uz rame sa athlonom 2 x4. Znaci gomila testova na netu to pokazuje.Spomenuo si i famozni GTA4.

Ako oba procosera isto kostaju i performanse su im iste ili slicne,kako onda tvrditi da je kupovina jednog od njih u ovom slucaju i3 veliki *****? Ono tipa videces ti za a 2godine ne zelim ni da komentarisem.

nemoj da se pravis pametan i kakve veze ima psihologija sa tim sta pise u "moja masina"?
zar ne pise da imas intela? pogledaj malo utiske ljudi na benchu sa 2 i sa vise jezgra kod igre gta4,a ne sta pise neki tamo site...imas primer sa 2 jezgra 25 frejmova sa 4 preko 40 frejmova,a isto tako je kod cod7 i battlefield-a...ovo sam nasao na brzinu i vidi se razlika izmedju 2,3 i 4 jezgrara...treba uzeti i to da x4 radi na manjem taktu(500mhz) od x2...i tvoj link sto si okacio athon2 620 protiv i3 530 tj 2,6ghz protiv 2,93ghz...no meni je svejedno i sto se mene tice mozete kupiti sta god hocete...meni je samo smetala recenica gde je i3 kao efikasniji u vecini aplikacija sto nikako nije tacno

I ovo si sve zakljucio jer si bacio pogled na "moju masinu" :wall:
Jel se inace bavis psihologijom ili ovo onako amaterski tek? :)

Ovde ne pricamo o tome da je 4 vece(bolje) od 2,to smo valjda naucili u prvom razredu, vec o i3 sa 2 jezgra i HT-om da je rame uz rame sa athlonom 2 x4. Znaci gomila testova na netu to pokazuje.Spomenuo si i famozni GTA4.

Ako oba procosera isto kostaju i performanse su im iste ili slicne,kako onda tvrditi da je kupovina jednog od njih u ovom slucaju i3 veliki *****? Ono tipa videces ti za a 2godine ne zelim ni da komentarisem.
- HT kod i3 je naj običnije bacanje prašine u oči korisnicima a nedostatak brzog L2 tek hendikep!!!

nemoj da se pravis pametan i kakve veze ima psihologija sa tim sta pise u "moja masina"?
zar ne pise da imas intela? pogledaj malo utiske ljudi na benchu sa 2 i sa vise jezgra kod igre gta4,a ne sta pise neki tamo site...imas primer sa 2 jezgra 25 frejmova sa 4 preko 40 frejmova,a isto tako je kod cod7 i battlefield-a...ovo sam nasao na brzinu i vidi se razlika izmedju 2,3 i 4 jezgrara...treba uzeti i to da x4 radi na manjem taktu(500mhz) od x2...i tvoj link sto si okacio athon2 620 protiv i3 530 tj 2,6ghz protiv 2,93ghz...no meni je svejedno i sto se mene tice mozete kupiti sta god hocete...meni je samo smetala recenica gde je i3 kao efikasniji u vecini aplikacija sto nikako nije tacno
- U pravu si 100%!!! Intelova serija procesora i3 je otimanje para zabludnim ljudima koji se ne razumeju u tematiku a niko ih ni ne upućuje u istu!!!

Trenutno za mnogo manje para kod AMDa se dobija extra kućna makina (pa zarad čega sam ja rasprodao svoju Intel i5 opremu odnosno komponente ;)).

@ivan91
Znam ja mnoge takve "strucnake",samo da ti kazem ne trebas svakome verovati (bez obzira koliko godina ima ili koliko zaradjuje) nego imas fino internet i gledaj testove i benchmarkove pa proveri sam.Kad vec ne igras igre onda ces verovatno koristi masinu za enkodiranje,virtuelizaciju,mozda raytracing itd. gde su 4 (prava) jezgra vec dosta brza od intelovog i3.
Ipak,glavna prednost i3 procesora je sitniji proces izrade (32nm) i samim time mnogo manja potrosnja struje pod opterecenjem (u odnosu na athlon x4),mnogim kupcima (pogotovo na zapadnom trzistu) je vrlo vazan Green IT pa iz tog razloga kupuju i3,prosto nudi najbolji odnos performance/watt.AMD sa druge strane nudi najbolje performance za ulozen novac.

http://www.computerbase.de/artikel/...0-540-und-core-i5-661/10/#abschnitt_cinebench
http://www.computerbase.de/artikel/...540-und-core-i5-661/19/#abschnitt_specjvm2008
http://www.computerbase.de/artikel/...0-540-und-core-i5-661/20/#abschnitt_truecrypt

Nazad
Vrh Dno