Šta je novo?

256+512MB RAM - Nemoguce?

zak

Slavan
Učlanjen(a)
23.08.2005
Poena
319
Citao sam clanak koji nisam bas najbolje shvatio. Ono sto sam shvatio jeste deo gde se kaze da ako se stave dva modula razlicite brzine brzi ce raditi istom brzinom kao i sporiji. Deo koji me zbunjuje a koji nisam najbolje shvatio jeste da li je moguce kombinovati dva modula recimo jedan od 256 i jedan od 512 i da to radi kao 768 ili ce to da radi kao manji tj 256. Pitanje je mozda stupidno ali eto i takva se postavljaju. Unapred zahvalan Zak

moguce je zasto ne bi bilo moguce

jedino ako se memorije i plocha "ne vole" onda ti nece raditi mada se to desava i sa modulima iste velicine cak i od istog proizvodjacha

512+256 mogu da rade zajedno, normalno. Ne mogu samo u dual channel režimu.

Moja ploca je dual chanel. Jel sam sad uskracen za nesto i sta je resenje da stavim dva ista modema tj 512+512? Sta bi se desilo kad bi stavio recimo jos jedan od 512 ili 256?:shock:

DualChannel radi samo sa parnim brojem modula jednakih kapaciteta. (ima i egzoticnih ploca koje mogu da rade sa tri, ali to je druga prica)... Znaci 512+512 mogu da rade u DC, dok 512+256+256 ne mogu... Brzina se prilagodjava prema memoriji koja je u prvom slotu! Dobitak u performansama kada je DC ukljucen je mali oko 3-5%!

Dual Channel radi na 3 memorije na svakoj NForce2 ploci koja podrzava DC i to: Postavis 2 iste memorije u dva slota obojena istom bojom, a trecu koja se moze razlikovati od ove 2 postavis u 3. slot (NF2 ploce imaju 3 slota). Na plocama sa 4 slota (sve ostale) DC radi samo sa 2 ili 4 memorije i to npr. mogu da idu 2x512 i 2x256 ako tako hocemo posto su ta dva memorijska kanala nezavisna kad je rec o tipu memorija. Sto ce reci da takve ploce (NF2) nisu nimalo egzoticne.

512+256+256 MOZE da radi bez problema na NF2 plocama posto one imaju 3 slota.

Dobitak u performansama sa ukljucenim DC moze u pojedinim scenarijima moze biti i 30%... Slozices se da je malo vise od 3-5%...

DualChannel radi samo sa parnim brojem modula jednakih kapaciteta. (ima i egzoticnih ploca koje mogu da rade sa tri, ali to je druga prica)... Znaci 512+512 mogu da rade u DC, dok 512+256+256 ne mogu... Brzina se prilagodjava prema memoriji koja je u prvom slotu! Dobitak u performansama kada je DC ukljucen je mali oko 3-5%!

Kao sto je `Swordfin` rekao i lepo objasnio, ja apsolutno potvrdjujem sve to i dobitak je garantovano veci od `5%`, iako nisam neko ko juri procente, opet ponavljam da je dobitak vise nego vidljiv, cak je u nekim slucajevima, i u radu, ne samo u testovima veoma visok i prelazi 30%. Da li si nekada probao to sto tvrdis? Mislim da nisi ali lako mozes svoje memorije staviti u single channel mode i videti razliku, vecu od 5%!!!

30% ?!? U kojim programima, koji chipset, DDR ili DDR2?!? Mozda je vise od 5%, ali 30% nije sigurno!

Razbij DC na svom PC-u pa probaj sve sto zelis... npr. probaj neki program koji ce ti izmeriti brzinu R/W memorije sa i bez DC-a.
Ali ipak nije sve u sintetickim testovima... Ali koliki je odnos brzina koje dobijes uz pomoc tih testova, toliki odnos u performansama ce ti biti sa nekim programom / igrom koja je zavisna od memorije i njene brzine sa i bez DC-a.
DC se oseca svuda... negde 3%, a negde mnogo mnogo vise... ali ipak ti preporucujem da probas sam da vidis razliku.

Ne zelim :d... U svakom slucaju. 512+256+256 nece da radi nikako, osim na nekim plocama...

Ne zelim :d... U svakom slucaju. 512+256+256 nece da radi nikako, osim na nekim plocama...

Da... radi na nForce2 plocama koje imaju 3 DDR slota... 2x256 u jedan kanal; 512 MB u drugi i fercera kao zmaj.

Cekaj, pa koliko slotova mogu da imaju ploce? ja sam do sada samo 3 vidjao... a 2x256 + 512 provereno rade u dual, ali na frekvenciji najnize od memorija :cigar:

Ako imas NF2 plocu, stavis 2x256MB u dva slota dalja od procesora (krajnje desni i srednji) i 512MB modul u slot najblizi do procesora i radice DC ;)

Meni je na LANParty islo ovako

Prvi slot: 512Mb
Drugi slot 1024Mb
Treci slot 512Mb...

Znaci prvi i treci keks su bili jedan kanal, a drugi je bio drugi kanal! Stim sto su sve bile kingston i imale su iste latencije i mem cipove...

Na nekim plocama koje imaju 4 slota, ako su popunjena 3 nece sistem ni da se butuje - primjer Gigabyte GA-K8N-Ultra-9, cak pise u manualu od ploce.

Meni na Epoxu RDA+ rade 512 i 256 u dual channelu normalno, ili post laze :)

jedino ako se memorije i plocha "ne vole" onda ti nece raditi mada se to desava i sa modulima iste velicine cak i od istog proizvodjacha
Ili ako se moduli ne vole međusobno. Ja sam pisao ovde, dva ista PQI od 512, pojedinačno ispravni, zajedno su samo ispaljivali plave ekrane. Na kraju stavio jedan stari PQI 256 (drugi je crko) i jedan od tih novih 512, a drugi zamenio za DVD-RW. Radi k'o sat.

Veruj da ti neces osetiti nista sem da ce da radi brze

ja ne osecam nikakvu razliku u brzini izmedju dual channela i single, i dalje mislim da je to samo marketinski trik.. izmedju kolicine memorije i brzine fsb-a da, kao i multiplikatora HT i cas latencija same memorije.. a to dual channel ili single channel je minorno

Nije minorno, kao sto je vec napisano performance gain se krece izmedju 5 i 30%.

Zavisi cime se bavis, ne oseca se svuda@ isto tako ja ne osecam u igricama razliku u starom obicnom i novom CoreDuo procesoru,,,jer nije uradjena podrska!

pa dobro ja imam ms-6712(v1.x)atx.jel moze to da radi kod mene u dc rezimu ili ne? sad ste me zbunili. sorry zbog malih slova operisa sam saku pa se nbarednih par dana sluzim jedno

A jel moze da radi ako je jedna memorija pc-100, a druga pc-133?

To nije DC, DC radi samo sa DDR memorijom! A ako je jedna memorija 100, a druga 133, onda ce obe raditi na 100MHz!

Ja patim od sličnog problema. Imam staru ploču, VIA KT266a čipset, i 256MB DDR SDRAM PC2100 (133 MHz) memoriju, a hteo bih da dodam još jedan modul od 512. Koliko vidim, sada su aktuelni PC3200 (400 MHz), pa me zanima da li će to raditi uopšte u kombinaciji?

Hoce, s tim sto ce ti taj novi modul raditi na istoj frekvenciji kao i prvi.

Prodaj stari i posle dokupi jos 512... 512@166MHz ce biti bolje nego 768@133MHz.

Ne razumem se baš najbolje, ali što misliš da će raditi na 166MHz, u opisu ploče piše da podržava do PC2100.

Nazad
Vrh Dno