Šta je novo?

250 Gig Sata

Dreadnought

Čuven
Učlanjen(a)
26.03.2003
Poena
620
Palo mi na pamet da se malo proshirujem pa sam sad ko dete u prodavnici slatkisha, ne znam shta bih pre....

Znachi shta uzeti od hardova 250 giga (mozda 300 GB, ako se slije josh koja kinta) sata? Nash'o sam: Maxtor, WD, Seagate, Hitachi. Svi su sa cenom tu negde (odatle i dilema :D ).

Nekako me vuche WD zbog trogodishnje garancije, al ajde da prvo chujem malo iskustva drugih. Shta uzeti, shta izbegavati, etc...

Imam maxtora 10 sata 250Gb sa 16 Mb kesa. Prilicno brz, mada je verzija od 300Gb brza (predpostavljam veca gustina ploca), poprilicno se zagreva pa je skoro obavezno dodatno hladjenje (ovo vazi skoro za sve novije diskove veceg kapaciteta). Ima NCQ mada pravi probleme sa Nforce3 i 4 chipsetom, tako da je kod mene ugasen (trebalo bi da bude reseno novim firmware-om diska). Najbitnije je da imas 3 godine garancije na ovu seriju diskova.

Komsija ima Hitachi T7K250 (cini mi se ove oznake) sata2 koji je malo brzi od maxtora 10 i dosta hladniji (7-8 stepeni), ima NCQ i takodje 3 godine garancije.
U trenutku kupovine Hitachi je bio ~20 evra skuplji, tako da je nazalost otpao kao opcija.

Ako ih nadjes po istoj ceni uzmi Hitachi-ja, vaze za jako pouzdane diskove.

Pogledaj neki od testova na netu pa odluci sam

aleksa.l je napisao(la):
Imam maxtora 10 sata 250Gb sa 16 Mb kesa. Prilicno brz, mada je verzija od 300Gb brza (predpostavljam veca gustina ploca), poprilicno se zagreva pa je skoro obavezno dodatno hladjenje (ovo vazi skoro za sve novije diskove veceg kapaciteta). Ima NCQ mada pravi probleme sa Nforce3 i 4 chipsetom, tako da je kod mene ugasen (trebalo bi da bude reseno novim firmware-om diska). Najbitnije je da imas 3 godine garancije na ovu seriju diskova.

Komsija ima Hitachi T7K250 (cini mi se ove oznake) sata2 koji je malo brzi od maxtora 10 i dosta hladniji (7-8 stepeni), ima NCQ i takodje 3 godine garancije.
U trenutku kupovine Hitachi je bio ~20 evra skuplji, tako da je nazalost otpao kao opcija.

Ako ih nadjes po istoj ceni uzmi Hitachi-ja, vaze za jako pouzdane diskove.

Pogledaj neki od testova na netu pa odluci sam

Pojma nemam gde si video da je 300gb brzi od 250? (Maxtor DM10) Ta dva diska imaju isti broj ploca, iste gustine.

Koristim Seagate SATA diskove u 10-ak kompova koji rade non stop u RAID 0 rezimu (pushtaju reklame u uncompressed avi formatu na plazmama 24/7 vec vishe od godinu dana), do sada mi ni jedan nije riknuo.

Misko je napisao(la):
Pojma nemam gde si video da je 300gb brzi od 250? (Maxtor DM10) Ta dva diska imaju isti broj ploca, iste gustine.

na testovima sam video da dm10 300Gb ima sustained speed ~65Mb/s transver dok je kod mene na 250Gb oko 59Mb/s
Pa sad nemam pojma, ne bi trebalo da je tolika razlika (testovi na netu radjeni takodje na nf4 plocama)

generalno sam zadovoljan diskom, poprilicno brzi od dm9+ pata

Poslednja izmena:
Ne znam kakvi su tvoji dileri, ali ovdje sve i jedan daje na Maxtora 3 godine.
Maxtor 250gb sa 16MB cache je ubjedljivo bolje rješenje. Ovo za hlađenje je čisto židanje. Grije se isto tako kao i stari WD80JB, tako da nemaš šta brineš.

Ja kada sam njega uzeo osjetio sam ubrzanje, kao da sam uzeo novi proc. SATA je zakon, a tek 16Mb cache-a. ;)

Vrh Dno