Šta je novo?

24 ili 27?

Dominator08

Slavan
Učlanjen(a)
25.08.2007
Poruke
441
Poena
320
Pozdrav svima,

kupujem 2 monitora koja ću koristiti u paru za posao, dakle za igre mi ne treba. Razmišljam se koji od sledećih modela da uzmem (ili neki peti):

  • ASUS MX279H 39000
  • LG IPS277L-BN 33000
  • DELL P2714H / S2740L 30000
  • BENQ GW2760HS 26000

Šta mi je bitno? Da ekran što manje zamara oči i da boje budu verodostojne. 1440p rezolucija, uglovi gledanja i ostale stvari mi nisu presudne...
BenQ monitor ima 'flicker free' tehnologiju, da li je neko probao ovaj monitor, ima li to smisla? Dell P2714H jedini ima podešavanja po visini i pivot funkciju pa mi se iz tog razloga najviše sviđa, dok bi u slučaju da uzimam neki drugi gledao da ih pričvrstim za sto sa nekim nosačem.

Razlika u ceni nije mala, pa se stoga premišljam, jer ne bih da dajem više od 500 - 600 eura. Najradije bih uzeo neki od ovih 27'' ali ukoliko postoji neki bolji predlog manjeg monitora za moju potrebu onda bih pristao i na 24''.


Za šta biste se vi odlučili?
 
Poslednja izmena:
Ja bih se odlučio za DELL P2714H . Cenovno je u zlatnoj sredini,ali je meni pola koplja ispred ostalih zbog pivot funkcije.
Asus je prelep,ali je sašio veću cenu zbog ugrađenih zvučnika (Bang & Olufsen,skupo ko đavo :d) pa ako ti je i to neophodno,eto ti dileme.
 
Da ekran što manje zamara oči i da boje budu verodostojne.
Ako patis od PWM-a (Pulse Width Modulation/Flickering) onda definitivno na novu BenQ seriju monitora sa Senseye tehnologijom bez PWM-a. Ako to nije slucaj onda definitvno Dell 2714H koji pati od toga (doduse pulsira na 240Hz) ali PWM ne dolazi do izrazaja samo na 100% osvjetljenju ali nije 1440p vec 1080p.

LG IPS277L-BN je odlican monitor ali takodje koristi PWM za regulaciju osvjetljenja... Nije 1440p.
Asus MX279H je dizajnerski mozda i najljepsi monitor danasnjice (ako ti to nesto znaci), dolazi sa brendiranim zvucnicima (totalna glupost po meni) i zbog njih mu je cijena prilicno visoka tako da...Nije 1440p.
BENQ GW2760HS je monitor koji ne koristi PWM za regulaciju osvjetljenja i najugodniji je za oci od svih sto si gore naveo ali nije 1440p vec 1080p (sto je za jedan 27'' monitor totalna glupost, pogotovo ako se koristi za obradu fotografija ili sl.)
Dell S2740L posjeduje nevjerovatno reflektivan stakleni panel pa ne prija svakome, pogotovo ako se neki veci izvor osvjetljenja nalazi iza tebe...Takodje nije 1440p.

Moje preporuke su :

DELL U2713H
ASUS PB278Q
Samsung S27A850D

ILI ako nista od toga ne bude odgovaralo moja preporuka za 24'' monitor je DELL P2414H kojeg i sam posjedujem i fenomenalan je.

Naravno ako mislis raditi na 1440p monitoru trebao bi razmisliti o jacoj GPU...
 
Poslednja izmena:
Posto sam nedavno uzeo navedeni Benq, mogu ti reci da sam prilicno zadovoljan istim. Monitor ima solidan kontrast, dobre boje (mada nisam sad neki profesionalac) i prilicno je ugodan za rad (citanje, kucanje teksta, ...). Cak i u potpunom mraku monitor mi ne zamara oci (da li je zbog flicker free tehnologije ili zbog velicine i osvjetljenja monitora, ne bih znao da kazem, ali je vrlo prijatan). Gledanje filmova i serija na ovom monitoru je pravi uzitak, a i igre odlicno rade (i na PS3-ju i na PC-ju) i nema nekog lag-a. Takodje ako citas neki tekst, ili kucas/programiras imas Low Blue Light mod na monitoru, koji cini boje toplijim, manje bljestavim, i ugodnijim za duze gledanje.

Za sada mi na ekranu smeta to sto mu treba 6-7 sekudni od kada se upali (dobije inicijalni signal) dok prikaze sliku, i polozaj dugmadi (na zadnjoj str. monitora, pa mi se povremeno desi da pritisnem pogresno dugme).

Takodje ovaj monitor mozes da nadjes za 24 600 din.
 
Ufff stvarno ne znam za koji da se odlučim... svaki ima neke svoje prednosti ali i mane. Iz iskustva znam da Dell ima izuzetno jak brightness (na poslu koristim U2410), morao sam da ga stavim na 0% a onda je najjači efekat flickering-a, i iz tog razloga mislim da bih imao problema sa P2740H.. S2740L lepo izgleda i obzirom da mi monitor ne stoji na nekom izvoru svetla mislim da ne bih imao problema sa tim glossy efektom, ali nisam siguran da li bi mi i u kolikoj meri to smetalo pošto nisam nikada u životu koristio takav ekran.

Kenzo, hvala na detaljnom razjašnjenju svih monitora, slažem se za svaki ponaosob. Hvala i na predlozima, ali ti monitori su dosta skuplji od onog što meni treba (2 komada za 500-600). 1440p mi ne treba za ono što ja radim, kodiranje i web dizajn se radi isto i u 1080p i u 1440p :)

Dell P2414H zvuči kao dobar izbor.. jel ona nema problema sa PWM?
 
Da, P2714H stvarno ima PWM. Ja se još razmišljao da l da uzmem veći ili ne al sam na kraju dobro izabrao..
Kenzo hvala na informaciji, malo mi je jak taj brightness, moraću da nosim naočare za sunce ,)
 
Da, P2714H stvarno ima PWM. Ja se još razmišljao da l da uzmem veći ili ne al sam na kraju dobro izabrao..
Kenzo hvala na informaciji, malo mi je jak taj brightness, moraću da nosim naočare za sunce ,)

:) Nema na cemu, u zdravlju da te sluzi ;)

P.S. Ja osvjetljenje drzim na 90%-100% i super mi je...Dok na U2412M nisam mogao da gledam ni na 60%.
 
Prema vasim pohvalama uzeo bih P2414h, samo me interesuje zasto je cena u Srbiji toliko manja nego na amazon.de ili preporucene cene na sajtu proizvodjaca npr ? Da nije neka druga serija kvaliteta?
 
ne znam ja imam p2414h i nisam nesto zadovoljan, posebno jer mi ne radi displayport pa planiram da ga vratim posle nove. Nisam zadovoljan sa bojama i uglovi gledanja kao da nisu ti. Sve ostalo je super, nema treperenja, ostrina, odziv...
 
Evo posle mesec dana korišćenja samo da javim da sam stvarno zadovoljan ovim monitorom i da nisam pogrešio pri kupovini. Na poslu koristim Dell U2410 koji sam kupio pre godinu-dve i platio ga i više nego duplo i čak mi taj monitor više smeta očima nego ovaj kod kuće, to sam primetio. A i prikaz boja mi je nekako lepši na P2414h, ne znam zašto..
 
Nazad
Vrh Dno