Šta je novo?

24-bit AUDIO?

Boki.N

Enthusiast
VIP član
Učlanjen(a)
01.12.2000
Poena
1,035
Moja oprema  
Laptop
Acer Aspire 7
Mobilni telefon
Sony XZ2C, Huawei Mate 10, iPhone 2020SE (fuj)
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
  2. Mobilni internet
Ovo apsolutno nije moj resor, pa oprostite ako pitam/odvalim glupost.
Drugari su napravili neke besne kutije, uz adekvatan audio-sistem, pa hoce da sve to isprobaju sa 24-bit AUDIO cd-om.
1) Dakle, da li to postoji, ili je mozda u pitanju audio DvD?
2) Kojim programom napraviti/narezati takav disk? (u potvrdnom pod 1.)
3) Da li se pesme rekonvertuju u takav standard, iz wav-a, MP3-ja ili sta vec?

P.S. Koristio sam search, nisam nasao adekvatno obavestenje.

Poslednja izmena:
Obican audio cd je 16bit-ni tako da je sigurno u pitanju dvd. Konvertovanje 16bit-nog wav-a ne dobijas nista a mp3-u i da ne govorim. Ako hocete da proverite zvucnike morate da imate pravi 24bit-ni zvuk, nikakvo budzenje, znaci audio dvd ili neki dvd film sa 24bit-a.

Polako ali sigurno za audiofile postaje standard SACD.To je audio disk rezan na DVD mediji gde formati idu do 192 khz 24 bita a uglavnom su 96 24.Ovaj prvi se uglavnom koristi za stereo a drugi za 5.1.Te diskove citaju noviji i skuplji modeli DVD plejera a to je i na njima naznaceno.Trenutno u americi vec veliki broj muzickih izdanja stampaju na tom formatu a pogotovo ezotericne diskografske kuce koje obicno izdaju dzez bluz latino i kantri exkluzivu,mislim da i kod nas u odredzenim krugovima hi fi-sta mogu da se nabave neki materijali u tom formatu!

Koliko znam (a nisam bas preterano pratio) ne postoje komercijalni programi za krajnje korisnike koji omogucavaju pravljenje DVD-A diskova koji takodje nose 24 bit / 96kHz audio informacije. Najbolji program za pravljenje raznovrsnih audio CD i DVD (ali ne DVD-A!) diskova je po meni DVD Audio Creator.
Za reprodukciju 24-bitnog zvuka na racunaru nisu dovoljne consumer (citaj Creative) audio kartice vec nesto tipa ESI Juli, ali generalno gledano zvuk iz racunara nikad nije 100% cist (ima raznih sumova, velike struje, visoke radne frekvencije, i sl).

Mozes iz Magix Samplitude da narezes audio DVD!

Imas par SACD diskova u Bg-u po prodavnicama sa diskovima, cene su oko 1000 din. SACD ne moze ni da se pusta na racunaru niti da se prerezuje dok DVD-A moze, ali ih nisam video u prodaji kod nas.
Inace razlika u zvuku nije mala izmedju cd-a i sacd-a (na sacd postoji i obican cd sloj) kao sto se misli. Pritom sam sacd slusao na vise nego prosecnom sistemu: pioneer 470 dvd citac, bajato technics pojacalo i visaton alto 2 zvucnici.
Poz :wave:

Polako ali sigurno za audiofile postaje standard SACD.To je audio disk rezan na DVD mediji.

to nije audio disk rezan na DVD medij.

SACD - super audio cd, format lansiran od strane Sony/Philips -a, mogu ga podrzavati cd-dvd plejeri, ali i ne moraju...

Poslednja izmena:
Poenta nije konvertovat 16 u 24 vec imati stvarni 24 bita.

Uf, koliko je ovde mesavine stvari koje ne mogu da se mesaju.

1) Za SACD se ne moze napraviti authoring na kucnom racunaru. Potreban je software koji snima u DSD formatu, a nasi standardni wav formati su pulsno kodirani PCM (16 Bit ili 24 Bit).

2) Za wav PCM formate moze se uraditi authoring u kucnim uslovima. Potrebno je da se wav snimi kao 24 Bit (moze i 16 Bit da se konvertuje navise, ali sta se dobija time?). Moze da se snimi u Minetonka Disc Welderu ili u Steinberg Wav Lab. 5. Snima se na obicnim DVD -R-ovima, obicnim rezacem.

DVD Audio Creator-om ne moze da se snimi takav disk.

Ovakav disk moze da se "svira" samo na plejerima koji su za to namenjeni. Ne moze da se svira na standardnim kucnim DVD plejerima.

Ima tu jos, ali i ovoliko je dovoljno za pocetak.

ako nemas drugo resenje za testiranje nabavi Propellerhead Reason ili Cubase ili neki drugi program..pa napravi nesto na brzaka na nekoj ritam masini na 24 bita

24 bit-a

Radi se samo o vrsti Audio zapisa (za sada najkvalitetniji) i nema veze na koji medij se vrsi snimanje. U 99% slucajeva to je obican CD, ali je obicno najkvalitetnija matrica i snimac. Po pravilu svi sa zlatnom podlogom su 24-bitni, ali to nije neophodno, postoje i kvalitetnije podloge ali su ove ipak najpoznatije.
Tesko ces uspeti da snimis takav CD, odnosno i ako to uradis sa "obicnim" snimacem neces imati nikakav ucinak. Ovo je ipak sam vrh audio HiFi zvuka

tolarbo je napisao(la):
Radi se samo o vrsti Audio zapisa (za sada najkvalitetniji) i nema veze na koji medij se vrsi snimanje. U 99% slucajeva to je obican CD, ali je obicno najkvalitetnija matrica i snimac. Po pravilu svi sa zlatnom podlogom su 24-bitni, ali to nije neophodno, postoje i kvalitetnije podloge ali su ove ipak najpoznatije.
Tesko ces uspeti da snimis takav CD, odnosno i ako to uradis sa "obicnim" snimacem neces imati nikakav ucinak. Ovo je ipak sam vrh audio HiFi zvuka

Šta ti ovde napisa, ništa mi nije jasno... kakva zlatna podloga??? :zgran: Kakve to veze ima? PCM možeš da snimaš i do 64bit (smatra se da je 32bit već "beskonačna" rezolucija), 192KHz i da staviš na flash drive... :S: Isto tako mozes da snimis full 24bit (sa kojim god hoces sample rate-om) na CD i da ga pustas sa obicnim media player-om...

A oko "kvaliteta" i kvaliteta SACD neka se ovde pročita:
http://www.snhard.info/phpBB2/viewtopic.php?t=41
i linkovani zip fajl:
http://hificafe.net/dokumentacija/CD_vs_DVD-A_vs_SACD.zip

Poslednja izmena:
audiofreak je napisao(la):
Koliko znam (a nisam bas preterano pratio) ne postoje komercijalni programi za krajnje korisnike koji omogucavaju pravljenje DVD-A diskova koji takodje nose 24 bit / 96kHz audio informacije.

Može, spomenuh Minetonka Disc Welder. U naprednijim verzijama tog programa (mislim Platinum) postoji i Median lossless kompresija, tako da na takav DVD stane još više pod neizmenjenim kvalitetom. DVD mora da bude -R, mislim da +R nije podržan.
I najzanimljivije: plejer mora da bude poseban (mislim da mora da postoji oznaka da je DVD-Audio kompatibilan), ne može običan kućni "kineski" DVD plejer. Pionir ih je izbacio nekoliko, tih multipraktika, sviraju sve formate.

Pa čekaj, sad sam se zbunio! Uklonite moj zbun odgovorom na sledeće pitanje. Koja je zvučna bolja?
CMI8738 32bit, PCI, 6 kanala
Creative Sound Blaster Live! 24bit 5.1/7.1, bulk

CMI8738 je 16-bitna. Mislim, jeste PCI protok 32-bitan al to nema veze sa semplovanjem zvuka :)
A što se tiče tog Lajva, ako je u pitanju jedan od onih koji interno rade 16/24 risempling, onda jeb'ga...

Kakav je to resampling sa 16 na 24 bita?
Resampling kao pojam nema veze sa tim da li je 16 ili 24 bita.
Moze da bude neki wav u 16-bit/96 kHz ili u 24-bit/96 kHz i imace isti sample rate.

Resampl. se odnosi na promenu sample rate-a a rekvantizacija se odnosi na promenu tzv. bit-depth-a. Sampling rate znaci koliko je puta u sekundi izmeren napon analognog signala tj. koliko cesto je "uzorkovan", "odabran" "semplovan" itd.
A bit depth pokazuje sa koliko bita je opisan svaki od ih semplova tj kolika mu je vrednost napona.

Live! radi interni resampling svega i to na 48 kHz. Da li radi rekvantizaciju, ne secam se.
X-Fi radi resampling pri reprodukciji 96 i 192 kHz signala ako koristis ugradjene DSP efekte. Ako ne koristis, ne radi resampling.
Sto se tice opterecenja procesora, u sustini rasterecuje ga samo utoliko sto koristi ugradjene efekte i procese koje bi u nekom slucaju koristio kao softverske i tada bi soft opterecivali procesor.

A kod kuce da se snima 16/44 pa 24/96 i poredi kvalitet...moze ako imas opremu koja ce da ti dovoljno kvalitetno snimi i reprodukuje da bi mogao da cujes razliku. Cak i da pistis neki DVD film sa surround zvukom u 24/96 pa onda nadjes originalni CD Audio sa soundtrack-om iz filma i pustis radi poredjenja, opet nije isto jer se drugacije radi produkcija za surround a drugacije za stereo.Mada nekako i moze, ako imas takvu priliku, probaj.

Da ne bude zabune SACD je jedan format i do njega se dolazi snimanjem muzike u DSD kodiranju i pomocu posebnih A/D konvertera a DVD-A je drugi format koji koristi rasireno PCM kodiranje u, obicno, wav fajl. (To vec rece mmilovan ;) , ali ipak da razdvojim).
Na DVD-A moze da se stavi 5.1 u 24/96 (minut blizu 100 MB) ili stereo u 24/192 (minut blizu 66 MB). U slucaju 24/192 ako je album kraci od nekih 70 minuta moze da stane na DVD i bez Meridian Lossless Package kompresije koja je oko 1.81:1.
Ne znam kako kod mmilovana ali meni wmp ni mpc nikad nisu hteli da otvore 24 ili 32 bitni wav fajl (cak ni kada na netu sam wmp trazi codec).Ali to mi i nije bitno nego se samo pitam kako kod tebe hoce.

felino je napisao(la):
Moze da bude neki wav u 16-bit/96 kHz ili u 24-bit/96 kHz i imace isti sample rate.
Pardon, mislio sam na promenu bit deptha. Mada se opet daleko pre oseti razlika između 16 i 24 bita nego između 44/48 i 96 kHz... tako da im je to sa internim konvertovanjem u 16/24 loš pos'o.

Znači vrednost uzorka koduje sa 24 bita umesto sa 16. Ovo sam znao ali mi nije palo na pamet (moram da batalim cigarete i šampite).

U svakom slučaju da li se isplati uzeti live da zameni integrisanu?

Ako je AC97, onda da jer ćeš dobiti hardverski DirectSound3D u igrama i druge povoljnosti.

To je odprilike sve korisno sto ces dobiti! Imao sam tu karticu i prodao sam je zato su se proizvodjaci na*rali u specifikacijama koje nemaju veze sa zivotom... :S:

felino je napisao(la):
Ne znam kako kod mmilovana ali meni wmp ni mpc nikad nisu hteli da otvore 24 ili 32 bitni wav fajl (cak ni kada na netu sam wmp trazi codec).Ali to mi i nije bitno nego se samo pitam kako kod tebe hoce.

Hvala ti na dopuni pojasnjenja, tvoja su koncizna!

Ja ne korisitim wmp za reprodukciju 24/96!

Koristim foobar2000, otvara i kompresovane 24/96 nekom lossless kompresijom koje su moja licna preferencija. Sve radi bez problema.

Hvala na savetu;)
Probacu ako stignem.
Kad treba da reprodukujem 24 ili 32/96 to znaci da sa njim treba nesto da radim:) a ne samo reprodukujem pa ga onda otvaram u, recimo, SF.
(Hocu da kazem, vec mi je fajl imenovan sa poduzim objasnjenjem pa onda znam sta je, ne moram da ga pustim da bih video sta je).

:d

Pokušavam da shvatim šta si hteo da kažeš...

Foobar2000 ti je free plejer koji "svira" sve formate veće rezolucije, kao i dosta lossless formata - pogledaj ovde:
http://www.foobar2000.org/

Mislio sam da kad imam posla sa tim rezolucijama onda to nije zbog toga sto reprodukujem takve fajlove radi zabave pa mi kao treba plejer za slusanje muzike. Kad su te rez u pitanju onda sa njima samo radim (Nuendo, Sound Forge...). Mada, probacu ovaj foobar. Hvala za link:)

A kad imam nesto arhivirano u tim rez onda znam sta je po nazivu fajla pa mi opet nekako plejer retko treba. Kad mi bas zatreba, ucitam u SF pa blejim u waveform :) ...gde ces lepse vizuelizacije...;)

Nego, kazes da prebacujes svasta. Je l' sa mag. traka, audio kaseta itd u digitalni audio zapis ili nesto radis sa videom (audio za video)? Ako cistis snimak, sa cime radis?

Super je SF (za gledanje waveform-a) :d A foobarom, kad ti treba pustas itd.
Lepa kombinacija. Jos jedna prednost, foobar-om mozes da pustas i kompresovane lossless kompresijom fajlove, ali jos nisam video pluginove za SF da mozes da takve fajlove otvaras pod SF direktno.
Radim i jedno i drugo (vise audio). Za ciscenje suma, recimo, koristim oko 10 raznih pluginova. Nijedan me nesto posebno ne odusevljava.

Dobro, ali ne radim ja losslesss kompresiju, ne treba mi...wav i to je, arhiviram na DVD disku,nemam potrebe za kompresijom osim kad nesto treba da bude u mp3 ili wma...probacu foobar cisto da vidim kako izgleda...

Probavao sam ja tj. prilicno detaljno ispitivao razne programe za restauraciju pre nekoliko godina. Najbolji i sa najvise mogucnosti je paket od cetiri plugina Sonic Foundry Noise Reduction 2.0. Mislim da je jos uvek tako. Zavisi za sta ti treba, jer i ostali lepo skidaju sum (pomocu noise profile) ali ne tako dobro pucketanje. Audition 2 ti je do j...mislim na direktno editovanje u spektrogramu.Oni su to nazvali Frequency Space Editing.Imali su to i pre ali sad imas i Lasso alatku.
Bukvalno ti je dovoljnoo da precizno selektujes i koristis samo Mute ili smanjivanje nivoa za odredjenu vrednost.Bilo koji plugin moze se koristiti za selektovani deo ali za ukljanjanje poremecaja su ove dve sitnice sasvim dovoljne. Najbolje ocuvas snimak:)

Pa jes', najveća greška kod redukcije šuma i jeste što se filtri "nagaze" preko svake mere. Ljudi bi hteli da od g....a prave pitu... Sa druge strane, SF Noise Reduction jeste dobar, ali više je mediokritetski urađen, onako, ne baš preterano fleksibilan, grafički očajan i nije baš preterano nežan po rezultatima:wall: Mnogo više očekujem od novog specijanog Waves-ovog Z-noise-a. Da li si video to?

Algoritmix je napravio isto jako precizan reduktor šuma, ali je hardware-ski podosta zahtevan, a i redukcija pucketanja mu nije najjača strana.

BTW, foobar2000 izgleda katastrofalno, IMHO...

Poslednja izmena:
Vrh Dno