Šta je novo?

20Gb prostora - Gde?

Preoccupation

Čuven
Učlanjen(a)
01.11.2004
Poena
725
Nakona instalacija WinXP-a i SP2 nikako ne mogu da otkrijem šta zauzima 20-ak Gb. Downloadovao sam nekih par torrent fajlova koji zauzimaju vrlo malo. Uostalom, slika ponekad govori više od hiljadu reči.

hdspace721.png

hdspace_2240.png

P.S. Pre instalacije disk je formatiran iz Recovery Console. I pre instalacije OS-a je bio taj manjak od 20Gb. Jednom prilikom sam imao identičan problem koji sam rešio pokretanjem Partition Magic-a koji je tih 20-25Gb detektovao kao unallocated i samo sam merge-ovao. Sada tih 20Gb prikazuje kao used space i to me zbunjuje.

show hidden files i Total Commander pa udaras space po svakom folderu i imas da ih nadjesh...

Ne znam koliko je to dobra ideja sa obzirom da je Windows upravo (pre 10h) instaliran?

suite yourself...
ili imash pagefile od 20gb ili ... ne znam ni ja dok ne vidis sam

@RCW
Sto ideja nije dobra ?
Smisli drugi nacin da pronadjes sta ti je "pojelo" prostor na disku.

show hidden files i Total Commander pa udaras space po svakom folderu i imas da ih nadjesh...
OK. Odradio sam ovo i svi folder su regularne veličine. Jedino ne mogu pristupiti folderu "System Volume Information". Iz Total Commandera, pri pokušaju da uđem kao Administrator, dobijem polje da ukucam password (koji nemam na sistemu) i ne mogu pristupiti.

Evo još jedne sličice:

space523.png

Yeap, upravo downloadujem. Video sam da je taj program spomenut u linku koji je BlackNeo dao. Hvala.

Bolji program od WinDirStat-a ja nisam video. Probajte, stvarno je "zorno", očigledno, jasno... Jeste da ne treba često, već baš periodično - naročito kod ovakvih duh problema, ali je i mali. Stvarno ne znam odakle sam ga pokupio, sa net-a ili sa medija iz novina, što uz google nije ni važno.

@pisko: Hvala, zaista. Jedino taj program je prikazao Unknown! sekciju gde je tih 21.2Gb.

Evo screenshota:

windirstats379.png

O.K. Sada kada svi znamo da definitivno postoji tih "nestalih" 21.2Gb... Kako ih uvrstiti u postojeću particiju?

Stvarno ne mogu dozvoliti luksuz ponovnog formatiranja. OS je sveže instaliran i podešen.

Poslednja izmena:
Znam da je malo glupo pitanje, ali jel' si probao da uradiš delete tog prostora preko WinDirStata?

Naravno. Opcija delete je zatamnjena. Zanimljivo, boja kojom je označen Unknown space je boja kojom WinDirStats označava .cab file-ove (WinRAR archive).

Lepo mi reče prijatelj da ne formatiram iz Recovery Console... Mada sam, do sada, uvek tako radio i uvek je funkcionisalo. Ko će ga znati...

Ma de bre, nemas frke 🙂 Jesi li iskljucio System Restore?
Samo ga iskljucuj, ukljucuj dok to ne nestane...
I indexing service, za svaki slucaj!

@milika: System Restore (zajedno sa svojim servisom) je isključen odmah nakon instalacije. Indexing service opcija (zajedno sa svojim servisom) isključena odmah nakon instalacije.

Problem je rešen. 🙂

Ubacio sam U Task Scheduler Windows Check Disk pri sledećem boot-u OS-a. Ispravio je par Index-a i sada HD prikazuje 143Gb free disk space. Partition Magic i WinDirStat takođe. Ipak Check
Disk koji stiže uz Windows nije za bacanje.

TuneUp-ov Disk Doctor mi nije padalo na pamet da uključim sa Thorough Analysis jer sam u par navrata bio svedok tog višečasnovnog oranja po HD-u. Ipak više volim svoje vreme i HD.

Hvala svima na idejama i pomoći. 🙂

Kasnim uveliko, nisam kod kuće preko nedelje: *.msi su tj. jest fajl koji je neki ostatak windows ili ms instalacije, ili, je komprimovan na način kako se to radi u microsoftu. Fajlovi sa extenzijom .msi mogu također veoma često, biti zaraženi, pa i na to treba obratiti pažnju. A program WinDirStart, stvarno je babaroga, s tim da je najbolje što preživi formatiranje windows particije - ako je sam instaliran na drugoj, i radi posle nove instalacije, formatiranja.... čisto iz svog malog direktorija, tako da ga stvarno treba imati na PC-u, i povremeno ga pokretati, onako, reda radi, nekad se otkrije stvarno svašta (npr. ako se neko bavi video editingom, mogućnosti za nakupljanje gigabajta smeća su neverovatne).

Nazad
Vrh Dno