Šta je novo?

2000+ veeliki problem

• Začetnik teme Začetnik teme manila
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

manila

Čuven
Učlanjen(a)
03.08.2003
Poena
601
Kupio sam polovan procesor 2000+ ,koi radi na 870Mhz tj. Mnozilac mu je 6.5 imam plocu ga-7va koja u biosu nema opciju za promenu mnozioca pa sam u problemu .Predpostavljam da je prethodni vlasnik zbog overkloka menjao mnozilac ali neznam kako sada da ga vratim,inace procesor je t-bred.flesovo sam bios ali nazalost trazenu opciju nisam dobio ako neko ima ideju kako da ga vratim u normalu unapred hvala

Pa kad se promeni mnozilac na ploci, time se ne uradi neka ireverzibilna stvar na procesoru kojom se npr. "zaplombira" mnozioc procesora (bar ja nisam cuo da je to nekome uspelo na pc-u).

Ne mogu da verujem (iako nikad nisam sa njom radio) da ta via kt400 ploca ne moze ta postavi 2000+ na vise od 870MHz (osim toga on je zvanicno podrzan od strane gigabajta, na toj ploci). Da nema neki jumper da se menja, al` bi to bilo bas cudno.

Ja verujem da si samo preskocio opciju u biosu u kojoj je skrivena opcija za menjanje mnozioca. Da malo pazljivije pogledas.

Mislim, stvarno bi mi bilo neverovatno da takva ploca nema opciju za promenu mnozioca.

I mene cudi da nema te opcije u biosu ali nema cak sam stavio naj noviju verziju biosa ali opcije za menjanje mnozioca nema,mada mene najvise cudi i problem je usvari u tome da procesor nece da proradi na osnovnim vrednostima,zanima me dali mozda moze da postoji problem u otkljucavanju-zakljucavanju mnozioca na samom procesoru

Gigabyte je imao konkretno problem bas sa 2000+ i o tome je i pisano, mada se meni licno nije desilo da se iskaze ni na jednoj VA, VAX, VAXP koja mi je prosla kroz ruke. Do sad sam mislio da je to reseno kroz BIOS, ali eto nije. VA nema promenu mnozioca, bar ne zvanicno ni preko jumper-a ( tj svitcheva ) ni kroz BIOS, te nisi nista pogresio. Mislim da ti nece nista drugo preostati nego da ga vratis ( ako moze ) ili da ga prodas pa uzmes drugi, jaci koji ce da prezubi taj mnozilac od 12.5 koji je na tom procesoru.

Mnoge Gigabyte-ove ploce imaju dzampere koji regulisu mnozilac, i nemoguce je da ih ta ploca nema ukoliko nema opciju u BIOS-u. Neke ploce imaju dzampere i za frekvenciju (100,133,166,200) i upravo je to bio adut Gigabyte-a jer su im zbog toga ploce izuzetno stabilne na default vrednostima. Pogledaj malo 'knjigicu' koju si dobio uz plocu.

Dok napisah ovo dole vec su Mihha i deka postovali, pa bih ja ovo moje pisanije i obrisao, samo da mogu.

Nadam se da ce se neko javiti ko ima tvoju plocu (al` stvarno ne mogu da verujem da o tome ne pise nista u uputstvu za plocu - ma mora da ima il` jumper il` u biosu).

Ajd` sad cu nesto da opisem sta se meni desavalo. Svojevremeno sa drugarom (koji je pc serviser) instaliram neki pc, ortak radio na drugom kompu. Bili neki problemi, pa sam morao da odem u bios, al` nikako da nadjem da promenim to sto mi je trebalo - zakukam ortaku, a on me malo belo gleda, pa dodje do mene i odskroluje do opcije koja nije vidljiva dok se ne skroluje sa kurzorskim tasterima. Tad sam prvi put saznao da i to moze u biosu. A i danas mi se desi da se gubim, pa malo lutam.

Znam da mnogo glupo izgleda da coveka ubedjujes da trazi nesto sto ne postoji, al` stvarno mislim da je problem vrlo bizaran i da je resenje lako. U krajnjem slucaju bice interesantan odgovor gigabajtove podrske kada im budes opisao problem preko maila.

I ova ploca ima dip prekidac za magistralu ali za mnozac bar koliko sam ja video nema knigicu nazalost nemam pokusavao sam nekoliko puta neuspesno da je skinem sa neta i na kraju sam odustao,ipak mislim da je do procesora i za sad nemam ideju kako da resim problem

Manual

Vrlo zanimljivo,
izgleda da je bitno koju reviziju ploce imas, jer se uputstva (na engleskom) poprilicno razlikuju u velicini (6MB vs 3MB) u zavisnosti od revizije.
Inace sad sam proverio link i sasvim se dobro skida (ja imam shlj vezu 28.8) sa americkog linka, pa upotrebi

za rev. 1004 (6.26MB) http://america.giga-byte.com/MotherBoard/FileList/Manual/manual_7va_1004_e.pdf

za rev. 1032 (3.41MB) http://america.giga-byte.com/MotherBoard/FileList/Manual/manual_7va_e.pdf

Naravno, bilo bi dobro da upotrebis neki dl. manager.

Hvala na linkovima valjda cu uspeti da skinem bar manju verziju medjutim na ploci pise ga-7va rev 1.0 medjutim na sajtu sam procitao da ploca naravno podrzava 2000+ ne bi da se udaljim od problema recimo da je sa plocom sve ok normalno bi bilo kada stavim novi procesor da on proradi na osnovnim vrednostima a ne na levim zato i mislim da je do procesora

Kod Gigabyte VA... serije, vazi Ctrl+F1 za Advance setovanja, ali za VA nema mnozilac. VAX i VAXP su imale dip prekidace a ova nema bukvalno nista. Kad ti je kuciste uspravno. pogledaj levo od kulera, ka PS uticnicama tu su trebali da budu prekidaci, ali ih nema. Mozes samo videti dva reda tackica, gde se postvljaju na VAX i VAXP. Ako ti je ploca u garanciji, reklamiraj nju, mada bih probao sa jos nekim CPU-om, cisto da znas sta ces da pricas.

Meni je vrlo indikativno ono sto Mihha rece - izgleda da si bas nabo problematicnu kombinaciju, a mislim i da to sto proizvodjac kaze da podrzava neki procesor - da to ne iskljucuje akciju korisnika u smislu da ce verovatno morati da podesi fsb i/ili mnozilac, tako da mi se ne cini mnogo verovatno da je procesor falican.

Verujem da ima ovde ljudi koji bi ti pomogli u smislu da probaju svoj procesor kod tebe ili obrnuto (ovim poslednjim ces biti siguran dal` nesto bitno fali procesoru).

\Ako nista drugo, za nedelju dana cu biti van guzve, pa posto imam isto xp2000+ tbA mozemo da smislimo kombinaciju (ako zivis negde sto je relativno blizu vozdovca) da razmenimo procesore i vidimo kako se ponasaju na drugim plocama

DS9 je napisao(la):
Meni je vrlo indikativno ono sto Mihha rece - izgleda da si bas nabo problematicnu kombinaciju, a mislim i da to sto proizvodjac kaze da podrzava neki procesor - da to ne iskljucuje akciju korisnika u smislu da ce verovatno morati da podesi fsb i/ili mnozilac, tako da mi se ne cini mnogo verovatno da je procesor falican.

Verujem da ima ovde ljudi koji bi ti pomogli u smislu da probaju svoj procesor kod tebe ili obrnuto (ovim poslednjim ces biti siguran dal` nesto bitno fali procesoru).

\Ako nista drugo, za nedelju dana cu biti van guzve, pa posto imam isto xp2000+ mozemo da smislimo kombinaciju (ako zivis negde sto je relativno blizu vozdovca) da razmenimo procesore i vidimo kako se ponasaju na drugim plocama

ja `teo samo da izmenim post, nemam pojma kako se ovo gore desilo

sorry

DS9 je napisao(la):

\Ako nista drugo, za nedelju dana cu biti van guzve, pa posto imam isto xp2000+ tbA mozemo da smislimo kombinaciju (ako zivis negde sto je relativno blizu vozdovca) da razmenimo procesore i vidimo kako se ponasaju na drugim plocama

Možda će ti ovo pomoći ili ne, ali neki dan sam uvaljao jednom tipu staru Kingston memoriju. Tip ima baš tu ploču GA 7VA (NISAM VIDEO KOJA JE REVIZIJA), i baš taj XP 2000+. Sad, je** ga nisam mnogo čačkao spravu (samo sam mu ugradio memoriju i proverio da li sve šljaka) tako da ne znam da li je TB A ili B, ali procesor je radio OK, bios ga je uredno prijavio. Gledao sam i BIOS, ima žešća setovanja za memoriju, ali ništa za množilac (naravno, tek posle ctrl+F1).

Eto, proveri da li ti je taj XP lemljen, otključavan, znaju ljudi svašta da brljaju, kao hakeri ;P .

Pozdrav svima

e to me i zanima kako da prepoznam da li je otkljucavan ili limljen i sl.hvala svima na postovima na kraju cu valjda uspeti da resim ovo

Pa, vidi se odmah. Gledaj bridževe, da li je crtano/lemljeno po njima, vidi pinove. Sada je popularno da se vezuju licne na pinove da bi se cpu prebacio na drugi inicijalni fsb, a mnogi su aljkavi, pa iskrive malo nožice. Je**ga, vidi se kada je čačkano.

Resio sam problem hvala svima na pomoci,zamenio sam procesor.

Nazad
Vrh Dno