Šta je novo?

2 punjaca - izbor ?

centaur

Slavan
Učlanjen(a)
08.05.2005
Poena
319
Koja je vasa preporuka izmedju ova dva punjaca?
Prvi je bas brz, a drugi ima..pogledajte vec sami....

Brzi punjac 4AA/AAA (dolazi sa baterijama 4x2600) - 35e
60 min, adapter za kola, 2 kanala - oznaka modela je xpert 1400 (ujedno i struja punjenja :))
http://www.x4energy.com/en/chargers/xspeed/xspeed.html

Vreme punjenja oko 3.5h (dolazi sa baterijama 4x2500) - 30e
adapter za kola, 4xAA/AAA (4 zasebne kanala), mogucnost praznjenja baterija, graficki displej za svaku celiju
http://www.electronics.globalsource...2000000011011/3000000163946/sm/1000395643.htm
ili
http://www.master-instruments.com.au/browse/Model/MW6178.html

Pretpostavljam da je drugi bolji izbor, ali me vuce onih 60 minuta :D

Ja sam nedavno pazario Ansman PhotoCAMIII, sa 4AA 2400mAh, mislim da je oko 30evra, za te pare neces naci bolje. Jedino nema adapter za auto, zato sto je varijanta koja ide direktno u uticnicu (bez kabla), mada sigurno postoji sa kablom. Koliko ti je uopste bitno da imas punjac za auto?

slipstream je napisao(la):
Ja sam nedavno pazario Ansman PhotoCAMIII, sa 4AA 2400mAh, mislim da je oko 30evra, za te pare neces naci bolje. Jedino nema adapter za auto, zato sto je varijanta koja ide direktno u uticnicu (bez kabla), mada sigurno postoji sa kablom. Koliko ti je uopste bitno da imas punjac za auto?
Punjac za auto mi jeste bitan, a samim tim i vreme punjenja (tvoj ansmann ako se ne varam, 2500mAh puni za nekih 7-8 sati :S: )

E sad, od gore navedena dva modela prvi je bas brz (60min) ali zato ne puni svaku celiju zasebno i nema mogucnost praznjenja (koja mi i nije toliko bitna), i ima graficki prikaz trenutnog kapaciteta baterije (koji mi takodje nije toliko bitan).

Znam da je bolje za baterije kada se pune manjom strujom (odnosno duze vremena), ali... 60 minuta je 60 minuta :d

Po cemu mislis da drugi model koji sam naveo, koji kosta isto 30e kao ansmann nije bolja kupovina ? :trust:

Razmisljao sam i o delkin-ovom punjacu (90min), 4x2500mAh, auto adapter - 32e - ali takodje ima 2 kanala :(

Prilozi

• delkin.gif
    delkin.gif
    10.9 KB · Pregleda: 54
Poslednja izmena:
Zato sto je ansman jedna od vodecih firmi u proizvodnji baterija... Inace baterije punim oko 2,5sata...baterije su zaista tog kapaciteta. Na Canon-u a510, koji koristi 2 baterije, traju neverovatno dugo, probao sam i CFL i neke panasonic 2500mAh ali ni priiblizno. Ali ako ti je vazno da mozes da punis u autu, pogledaj neki drugi model...

Zato sto je ansman jedna od vodecih firmi u proizvodnji baterija...
Ok slazem se.
I Varta je slozices se tu negde blizu ansmann-a, a ja npr imam vartin
multicomfort punjac (puni sve baterije osim 4.5V i ima mogucnost
praznjenja), a takodje imam i cfl-ov punjac, i oba isto rade, cak me
kod vartinog povremeno zafrkava jedna celija.
Dosta drugova koristi "no name" punjace i sasvim korektno zavrsavaju posao.

Da me ne shvatis pogresno, namera mi nije da kazem da tvoj punjac ne valja niti da ubedim sebe da je ovaj sto ja planiram najbolji.
Koristim punjive baterije preko 15 godina. Kod kuce jos uvek imam (neke i koristim) stare trepcine baterije (1.5V, 4.5V i 9V) i par trepcinih punjaca.Koristio sam i vartine i camelion i philips i ko zna koliko jos baterija za to vreme.
Iz tog iskustva sam naucio da velike firme poput varte, ansmann, panasonic itd. ne vrede toliko para koliko dajes za njih. Zato sam pre 3 godine i odlucio da kupim cfl baterije, koje su bile 3 puta jeftinije od vartinih - racunao sam - neka traju i 3 puta krace pa cu ih promeniti, a i dan danas ih koristim (doduse one najstarije od pre par meseci koristim u daljinskom, bat. lampi, vokmenu itd).

Hocu da kazem da danas nije garant kao nekada sto je bilo da ce npr. vodeca firma ili svetski poznato ime da napravi nesto sto je extra bolje od onoga sto rade kinezi ili ko vec (jeftina radna snaga), i da se ne treba voditi IMENOM FIRME prilikom kupovine, vec karakteristikama i specifikacijama same opreme a naravno i iskustvom drugih korisnika.

Inace baterije punim oko 2,5sata...baterije su zaista tog kapaciteta.
Na Canon-u a510, koji koristi 2 baterije, traju neverovatno dugo,
probao sam i CFL i neke panasonic 2500mAh ali ni priiblizno.
Nije mi bas jasno kako punis baterije od 2500mAh sa strujom od 500mA
(ako sam dobro video specifikacije na sajtu!), 2.5 sata i napunis ih
do kraja :bottle:

Meni su npr na A80 cfl-ove trajale extra dugo (imao sam 4x1900 pa
posle 4x2100). Verovatno si naleteo na laznjake (razlikuju se od
pravih po naravno ceni i po tome sto su mnooogo lakse, bilo je ranije o tome reci na forumu).

:wave:

I koji je konačan epilog? Povucite crtu i preporučite neki brz punjač sa dobrim odnosom cena/kvalitet. Smorio me ovaj vartin punjač što puni ceo dan baterije - istina dobro ih napuni.

Na axelfoto nude ansmann xpert1400 (izmedju koga sam se ja dvoumio) i xpert800 koji puni duplo sporije, odnosno 2h.
Oba punjaca sam drzao u rukama i nigde na ambalazi ne pise ansmann vec x4energy (zato sam i dao taj sajt - jer ga ni na ansmann-ovom sajtu nema)..
Jedino na nalepnici-deklaraciji uvoza, pise da je ansmann.

Preporucio bih xpert1400 svakome kome je bitna brzina od 60min.

Ja sam pazario onaj drugi, 5e jeftiniji (i po mom misljenju mnogo bolji) intercept odnosno camelion (zavisi za koje je trziste pravljen :))

Za sada sam zadovoljan. Kada ga budem testirao jos malo, javicu utiske..

centaur je napisao(la):
Preporucio bih xpert1400 svakome kome je bitna brzina od 60min.

Ja sam pazario onaj drugi, 5e jeftiniji (i po mom misljenju mnogo bolji) intercept odnosno camelion (zavisi za koje je trziste pravljen :))

Za sada sam zadovoljan. Kada ga budem testirao jos malo, javicu utiske..
Evo proslo je puna tri meseca kako koristim doticni punjac, pa rek'o da javim utiske.
Ja sam prezadovoljan sa istim.
Funkcija praznjenja radi besprekorno.
4 zasebna kanala punjenja/praznjenja takodje.
Ni vreme za koje napuni baterije nije lose: potpuno prazne 2500mAh baterije puni za oko 3.5 sata (napominjem da iz digitalnog fotoaparata baterije nikada nisu potpuno prazne tako da ih puni za manje od 3 sata).
Ima zvucnu indikaciju kada napuni bateriju (za svaki kanal zasebno) i kada zavrsi kompletno punjenje.

Testirao sam ga (i koristim ga) i sa AAA baterijama, takodje radi ok.
Sve u svemu, moja preporuka. :wave:

centaur je napisao(la):
(napominjem da iz digitalnog fotoaparata baterije nikada nisu potpuno prazne tako da ih puni za manje od 3 sata).

Ako ima pražnjenje, kakve veze ima u kakvom su stanju baterije koje ubaciš u njega?

Ako ima pražnjenje, kakve veze ima u kakvom su stanju baterije koje ubaciš u njega?

Prilikom formiranja je preporucivo prazniti do kraja i to u ciklusu od tri ponavljanja, kasnije vise zaista nema svrhe(a ni smisla) prazniti pa ispocetka puniti obzirom da je celija formirana.

Upravo je u tome prednost tricklecharg u odnosu na starije generacije tkz Smart punjaca!

Tricklecharg mod je po default-u u gore pomenutom punjacu pa je iz istog razloga Centaur primetio ili napomenuo prednost novije generacije.

Oba punjaca sam drzao u rukama i nigde na ambalazi ne pise ansmann vec x4energy (zato sam i dao taj sajt - jer ga ni na ansmann-ovom sajtu nema)..

To je definitivno Ansmann, razlikuje se po tome sto je i Punjac i Baterija u njihovoj proizvodnji za razliku od PhotoCamIII i drugih modela na kojima pise "Ansmann" a ispod nalepnica se krije Sanyo celija!
Cista diplomatija ;)

Nazad
Vrh Dno