Šta je novo?

2 para zvucnika na jedan izlaz

Leka

Čuven
Učlanjen(a)
03.02.2001
Poena
619
Zanima me sta ce biti ukoliko povezem na pojacalo od 80W koje ima jedan izlaz dva para zvucnika (oba po 80W) i pustim da sviraju na oko 40% snage. Da li to moze da radi i sta ce prvo da rikne?
Ovo je za sada samo hipoteticki. :)

Leka

Pa nishta ti necce riknuti, jel cce pijachalo davati snage koliko mozhe a zvuchnici cce raditi sa onoliko koliko dobiju, tj necce se razmahati punom snagom.
A kako si mislio da na jedan izlaz povezhesh dva para zvuchnika? I shto bi to radio, samo gubish i na snazi i na kvalitetu zvuka.

Buca je napisao(la):
A kako si mislio da na jedan izlaz povezhesh dva para zvuchnika? I shto bi to radio, samo gubish i na snazi i na kvalitetu zvuka.

Ma hteo sam samo da probam da vidim kako bi to izgledalo dok ne kupim neko 5.1 pojačalo. A povezao bih ih tako sto bih gurnuo kablove od oba zvucnika (-) u - i (+) u + i to je to.
Šta ćeš, dosadno čoveku pa nema pametnija posla. ;P

Leka

Leka je napisao(la):
...

Ma hteo sam samo da probam da vidim kako bi to izgledalo dok ne kupim neko 5.1 pojačalo. A povezao bih ih tako sto bih gurnuo kablove od oba zvucnika (-) u - i (+) u + i to je to.
Šta ćeš, dosadno čoveku pa nema pametnija posla. ;P

Leka

Pazi, tako pada impedansa zvucnickog sistema, a to neka pojacala mozda ne prezive....

tex707 je napisao(la):
...
Pazi, tako pada impedansa zvucnickog sistema, a to neka pojacala mozda ne prezive....

Aha, znači ipak nije naivno. Pojačalo će prvo da rikne. Bolje da ja prvo kupim pojačalo.
10x za info.

Leka

Ako je nazivni otpor zvucnika 8 oma a tvoje pojacalo moze da radi sa zvucnicima od 4 oma, onda mozes da vezes po dva zvucnika na svaki izlaz.

Samo, time neces dobiti surround, to je vise za pokrivanje veceg prostora (sobe cudnog oblika i sl.)

Leka je napisao(la):
...

Aha, znači ipak nije naivno. Pojačalo će prvo da rikne. Bolje da ja prvo kupim pojačalo.
10x za info.

Leka

Ma prezivece samo se seti da zvucnike vezesh REDNO, a NE PARALELNO...

tj. uzmsh + od jednog zvucnika pa utaknash na + na pojacalu, pa onda vezesh - tog zvucnika za + drugog, a onda - drugog zvucnika utaknesh u - na pojacalu... :)

Imace neshto manju snagu, ali nema straha od riknjavanja .. ;)

Nadam se da sam relativno razumljivo objasnio vezivznje....

POZ :)

meni svira revox A50 - 80w sa 4x80w kutijama, na jednom izlazu, na 100% snage :)

Mada ipak nije preporucljivo :)
meni je ovako sada jer mi drugi kanal neshto ne radi (nosim ga na servis ovih dana....)

Lucas je napisao(la):
meni svira revox A50 - 80w sa 4x80w kutijama, na jednom izlazu, na 100% snage :)

Mada ipak nije preporucljivo :)
meni je ovako sada jer mi drugi kanal neshto ne radi (nosim ga na servis ovih dana....)

Jaoooo!!!
Nisi ni svestan koliko ce da ti uzmu za opravku Revox-a.

odneo bi ga odavno na popravku, ali bash me to i plasi :)
Al shta je tu je - nosim na opravku pa kako bude :) :(

notax je napisao(la):
...

Jaoooo!!!
Nisi ni svestan koliko ce da ti uzmu za opravku Revox-a.

Znaci li to da se ne isplati popravljati stare, ali dobre uredjaje, mislim bolje od ove lose konfekcije koja se danas pravi ? (u nekoj klasi do 100 W)

Lucas je napisao(la):
Da da a ja sam JOVAN KRSTITELJ!! O:)

Ma ne razumem zasto bi to radili dodjete lepo u Arandjelovac kod Svete i narucite pojacalo i stvar je sredjena.
P.S. Ne salim se majke mi covek je pobedio u nemackoj na takmicenju za najbolje kutije koje su bile od mermera a driveri su bili Dynaudio :beat:

Borko je napisao(la):
...

Znaci li to da se ne isplati popravljati stare, ali dobre uredjaje, mislim bolje od ove lose konfekcije koja se danas pravi ? (u nekoj klasi do 100 W)

Ma, isplati se, kako se ne isplati.
Jedino sto od serisera zavisi da li malo vise da naplati, jer zna da je uredjaj svojevremeno dosta kostao. U krajnjem slucaju, za takav uredjaj mora da upotrebi i malo kvalitetnije komponente, ako nesto menja.

notax je napisao(la):
...
Ma, isplati se, kako se ne isplati.
Jedino sto od serisera zavisi da li malo vise da naplati, jer zna da je uredjaj svojevremeno dosta kostao.
Imam staro audiofilsko pojacalo kome je potreban face-lifting. Dakle treba mi kvalitetan serviser. Jel moze neka preporuka, ovde ili na PM.

nije tesko zakljuciti da i meni treba neka preporuka :)

Poslao sam obojici na PM. Ako neki nije dobio informaciju neka kaze ili neka pita onog drugog. :mrgreen:

:wave;

notax je napisao(la):
Poslao sam obojici na PM. Ako neki nije dobio informaciju neka kaze ili neka pita onog drugog. :mrgreen:

:wave;

Molim te da i meni prosledis na PM istu informaciju.

Da iskoristim priliku da te pitam i za jedan savet opsteg znacaja. Da li su trosistemske zv. kutije generalno bolje od dvosistemskih ili to nije tako ?

Malo sam se zasitio racunara, pa se vracam HiFi temama, a ne znam da li kod nas ima neki dobar forum koji se bavi ovim. Da li jos radi "klub" u Zemunu ? Gde i sa kim da neko malo poprica o tome ?

Mozda bi mogao da nam svima preporucis tvoje referentne snimke za testiranje zv. kutija ?

kad smo vec kod te teme - kako bese ide onaj hi fi sajt

ima ga neko od benchmark clanova u potpisu.... al' neznam ko...

nesto kao hi fi.co.yu...... ?!

Borko je napisao(la):
...

Molim te da i meni prosledis na PM istu informaciju.

Da iskoristim priliku da te pitam i za jedan savet opsteg znacaja. Da li su trosistemske zv. kutije generalno bolje od dvosistemskih ili to nije tako ?

Malo sam se zasitio racunara, pa se vracam HiFi temama, a ne znam da li kod nas ima neki dobar forum koji se bavi ovim. Da li jos radi "klub" u Zemunu ? Gde i sa kim da neko malo poprica o tome ?

Mozda bi mogao da nam svima preporucis tvoje referentne snimke za testiranje zv. kutija ?

Poslato na PM.
To sa dvosistemskim i trosistemskim kutijama je jako komplikovana tema.
Tesko je kratko odgovoriti. U principu, u nizim cenovnim klasama, sto
podrazumeva negde do oko 1000 Evra, bolje su dvosistemske, a u visim
klasama tro- i vise sistemske. Ovo je JAKO grubo, nije pravilo. Mogu
dobre trosistemske kutije da budu i u klasi 600-1000 Evra. Ovo zavisi i
od afiniteta korisnika. Ako neko zeli dubok i snazan bas, to onda ne
moze da se izvede sa dvosistemskom. Ako neko preferira uravnotezenost u celom opsegu, naglasak na kvalitetu srednjih i visokih, slusa jazz ili
klasiku, onda dvosistemske.
Ako su kod dvo- i tro- isti kvalitet jedinica, onda ti treba +50% para
kod tro- za jedinice i oko 2 puta vise para za skretnice + jos nesto
vise za kutije. Tako te trosistemske izadju 60-80% vise za isti
kvalitet delova. Ako krenes da uporedjujes sa stanovista iste cene
izrade, onda je kod trosistemskih, koje su kostale isto kao neke
dvosistemske, kvalitet jedinica i delova na skretnici dosta nizi nego
kod dvosistemskih. Kod skupih sistema ta prica je drugacija. Tada je
vazniji faktor to sto sto postoji vise jedinica koje pokrivaju svoje
uze opsege frekventnog spektra, jer su jedinice vec skuplje i
kvalitetne.
Ovo je bilo max. uproshceno.
Mislim da klub u Zemunu vise ne radi, nisam siguran.
Referentni snimci kod istog choveka, chiji si broj dobio na PM.
Ima poprilican broj odlicnih originala, pa moze da ti uradi i najbolju
mogucu kopiju na compu. Ne znam koliko naplacuje.
Ranije je bilo kod SKC-a ljudi koji su imali kataloge sa jazz i
klasikom i kopirali su originale na kombinacijama kao sto su Marantz
CD67MkII-Digital Out/Pioneer 05 Audio rezach (ili Philips CDR880).
Pre neku godinu to je kostalo 3-4 Evra.
Na kompjuteru su kao najbolji koristeni Plextor SCSI chitachi i
rezachi, i Philips for Audio diskovi.

Pozdrav!

Lucas je napisao(la):
kad smo vec kod te teme - kako bese ide onaj hi fi sajt

ima ga neko od benchmark clanova u potpisu.... al' neznam ko...

nesto kao hi fi.co.yu...... ?!

Ima ih nekoliko. Osim tog koji si napisao ima i www.audio.co.yu .
Nazalost, broj poseta tim sajtovima pokazuje koliko je interesovanje u
nasoj zemlji za Hi-Fi uopste, i to je tuzno. Kada bi ljudi kod nas vise
chitali knjige i slushali muziku, umesto da bleje u TV i divljaju sa
kolima, bili bi bolji i bolje bi se osecali.

ma nije taj...
ima hi fi u imenu i nije losh sto se tice sadrzxaja (ima testova pojacala, zvucnika..... itd. )

ovaj hi-fi.co.yu nema veze sa hi fi jem :(
mislim ima, ali to je vishe neka on line radnja (?)

Lucas je napisao(la):
ma nije taj...
ima hi fi u imenu i nije losh sto se tice sadrzxaja (ima testova pojacala, zvucnika..... itd. )

ovaj hi-fi.co.yu nema veze sa hi fi jem :(
mislim ima, ali to je vishe neka on line radnja (?)

Znam da sam i ja bio na tom sajtu pre jedno godinu, ali ne mogu da se setim kako ide. I meni je bio jedini koliko-toliko interesantan.
Ajde, javni kako ide adresa, ako saznas.

PoZ

P.S. Chini mi se da DRAX zna. Pitat cu ga.

vlasta je napisao(la):
...

Kod mene nema nista u sanducetu.

Poslato. Ako nema, onda PM ne radi kako treba. :wave;

Kod mene su vezana 4 zvucnika od 150 w na dva izlaza vez dve godine tako radi , nije da radi vec razbija ...

Vrh Dno