Šta je novo?

2+OS na 1PC

Goblins

Cenjen
Učlanjen(a)
19.07.2009
Poena
151
Pozdrav
na PC imam WinXP i WinVista, zelio bih da maknem jedan od ova 2 (jos se dvoumim mada mislim da micem xp) i da stavim negdje kasnije ubuntu a vjerovatno i bih kasnije zamijeni vistu sa 7icom

e sad posle ovakvo lavirinta moje je pitanje kako da ako imam 2 OS na 1 PC uklonim jedan a da nema promjena koje bi uticale na ovaj 2OS
bez reinstalacije jer imam pred 2 pomenute particije jos jednu za podatke

eto imao sam priliku da imam ubuntu i xp na jedan lap top kada sam htio da uklonim ubuntu pojavila mi se naka GRUB gresla cini mi se tako da sam radio reinstalaciju skroz na skroz

ima li odje sto da mi predlozite ako ista razumijete
hvala na razumijevanju i odvojenom vremenu da rijesim ovu muku

lepo ti samo formatizuj tu Xp particiju,instaliraj na nju Linux,i linuxov boot loader bi trebao da prepozna vistu...raspitaj se malo po googlu o tom pitanju..:)

vazi se....
mada nisi mi odgovorio
ja zelim da sada maknem jedan OS (xp micem a ostaje vista)
pitam kako jel samo preko administrative tools format c: (xp)?
tako sam slicno imao problem sa xp i ubuntu i makao sam linux i imao sam GRUB gresku tako da sam morao jovo na novo ponovo xp da instaliram

hvala u svakom slucaju

Formatiras particiju na kojoj je XP i obrises liniju za XP u fajlu boot.ini (ako hoces da budes siguran da ti ne nudi opciju za oba) i trebalo bi da nemas nikakvih problema.

a sta ako nema boot.ini?

S obzirom da ima dual boot morao bi da ima i boot.ini (a da ga nema prijavljivao bi windows prilikom podizanja "missing boot.ini" i ne bi imao izbor izmedju operativnih sistema vec bi uvek podizao jedan od ta dva recimo - mada za ovo nisam siguran posto nisam do sad imao dual boot bez boot.ini fajla).

Poslednja izmena:
A ok, moja greska, pisao sam za XP.
Ima BCDedit u Visti, moze preko njega da prepravi bootovanje (za 7micu ne znam, nisam je isprobavao yet).

Poslednja izmena:
btw. boot.ini imas na xp-u i kad nemas dual boot

А каква је комбинација ако хоћу да обришем win7 а оставим XP пошто сада имам win7 RC? У плану ми је да купим нови хард и на њега инсатлирам win7 professional али нећу радити dual boot.

Vrh Dno