Šta je novo?

2 OS-a?

• Začetnik teme Začetnik teme Sallee
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Sallee

Slavan
Učlanjen(a)
15.03.2008
Poena
319
Dok sam imao intel imao sam 2 OS na oba harda i bilo je dovoljno da izaberem koji se hard prvi butuje da bi sa njega odmah ucitavao OS. Sada sam uzo amd imam plocu asus m2n i takodje na oba harda imam OS ali sada je problem sto me stalno pita pre nego sto butuje koji OS da izaberem pa onda pokrece taj OS. Da li mozda ima neka fora da me to ne pita negde da podesim cini mi se da tako nesto postoji?

selekcija kod windowsa je obicno definisana u C:\boot.ini fajlu, e sad nisam bas siguran sta tacno hoces da postignes, otvori fajl pa pogledaj.

Idi tamo i izbrisi jednu liniju,onu koja podize onaj drugi Os..

Trik sa boot.ini ne mora uvek da pomogne jer XP koristi boot.ini, ali Vista ne. Zavisi gde ti je šta instalirano i kojim si redosledom instalirao?
Koristim isto dva hard diska, na jednom je XP SP3 a na drugom Vista Ultimate. Prilikom dizanja sistema pritisnem [F8] i na ekranu dobijem meni u kom odaberem uređaj sa kog se sistem podiže. Ako ovo ne uradim onda se sistem automatski podiže sa uređaja koji je u BIOS-u označen kao prvi.

Meni je u biosu bio podesen da dize XP,pa je on uvek prvo dizao vistu..Moze on sa f8 da bira,al covek je rekao da oce automatski da mu ulazi u jedan os..

Kako ti je podeseno u biosu da dize xp, ja probao i sa dzamperom i u biosu izabrao koji je 1vi hard ali opet me pita da biram?

Ma vista ce uvek biti "jaca" i ona se prva bootovati..Kazem ti,izbrisi liniju butovanja u boot.ini

Izbrisao sam particiju gde je bila vista na drugom hard disku ali opet me pita koji sistem da podigne onda sam izcupao drugi hard disk i opet me pita izgleda da je u xp-eu negdu upisano da pita otvorio sam boot.ini fajl ali tu pise samo xp profesional nema ni traga od viste?

Vista ne koristi boot.ini fajl, vec je receno gore. Iz viste se moze menjati koji OS je default uz pomoc bcdedit komande.

Izbrisao sam particiju gde je bila vista na drugom hard disku ali opet me pita koji sistem da podigne onda sam izcupao drugi hard disk i opet me pita izgleda da je u xp-eu negdu upisano da pita otvorio sam boot.ini fajl ali tu pise samo xp profesional nema ni traga od viste?
Vista je prilikom pravljenja dual boot promenila boot sector hard diska.
Turi instalacioni XP CD, butuj sa njega, na prvom ekranu odaberi opciju repair, kada te spusti na nivo komandne linije (Repair Console), koja izgleda kao DOS, pitaće te koju instalaciju želiš da popraviš (obično: "1. C:\Windows"), odaberi "1" i naći ćeš se u "komandnom promptu" (C:\Windows\) tu onda kucaj sledeće (bez navodnika):
(posle svake otkucane komande pritisni [Enter])
"CD \"
"fixboot" - na postavljeno pitanje odgovori potvrdno sa "y"
"fixmbr" - takođe potvrdi sa "y"
i na kraju "exit"
računar bi trebao da se restartuje i da se podigne XP bez daljih pitanja...

PS
Javi kako je uspelo
😉

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno