Šta je novo?

2 Operativna sistema

pukibgd

Čuven
Učlanjen(a)
28.03.2002
Poena
609
Imam jedan problem! Naime instalirao sam MS Vistu, medjutim dosta programa nece lepo da mi radi, pa sam napravio jos jednu particiju i na nju sam instalitao OS XP, i svaki put kada upalim komp, automatski mi se podize XP, kako da napravim da mogu da biram koji cu OS da podignem

Bilo je reči o ovome, rešenje je da ti na prvoj particiji bude XP, na drugoj Vista, i onda se prilikom podizanja sistema pojavljuje automatski bootmenu gde možeš da izabereš koji ćeš sistem...

Tako je kod mene već par meseci i sve radi kako treba :wave:

Nadam se da postoji jednostavnije resenje od ponovnog reinstaliranja oba OS-a.

Desni klik na My Computer\Properties\Advanced\poslednji settings (3.)\Edit

[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="Microsoft Windows Vista" /fastdetect

Poslednja izmena:
Bolje koristi za to sto ti treba:
Vistabootpro 3.1

Pa za sta ti sluzi ta Vista. Kad hoces da gledas sarene prozore butujes vistu, inace (kad hoces neto da radis/igras ili sl) Xp?

Poslednja izmena:
Uradio sam sve kao sto je napisano

[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOW S
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Micro soft Windows XP Professional" /fastdetect
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="Micro soft Windows Vista" /fastdetect
__

Medjutim kada mi je dao da biram izmedju dva OS, izabrao sam Vistu i prijavio mi je sledece:
Windows could not start becouse the following fole is missing or corrupt
<windows root>\system32/...dll
Ubacio sam Vista disk i uradio repai, i nakon toga ponovo je poceo da ucitava samo Vistu, kada sam pokusao preko msconfig da pronadjem XP nije ga uopste video. U cemu je caka?________________

da ne otvaram novu temu, kako da obrisem boot dialog jer vise nemam Vistu?
da pojasnim: instalirao sam VIstu nakon XP-a i to na drugom hdd-u. Sada kada sam izvadio taj drugi hdd sa Vistom i dalje mi se pojavljuje boot screen za izbor izmedju dva OS-a a to mi vise ne treba. Ne bih ni da vracam drugi hdd kako bih iz Viste to odradio. Znaci kako iz XP-a da uklonim taj boot dialog?

Instalacioni Cd od XP-a pa umesto opcije install biras repair i u konzoli kucac -fix boot pa zatim -fix mbr.Restart i to je to...

A mozes i jednostavno da otvoris boot.ini (u root-u c particije) i izbrises mu liniju koja se odnosi na vistu

i jel uspeo neko lepo da namesti ovaj vistaBootPro?
meni radi vista kada stavim da je bootloader vistin,odnosno radi XP kada stavim da je bootloader legacy.
e sad,ova kombinacija radi,ali da bih,na primer,usao u XP moram prvo da podignem vistu,namestim bootloader,reset i ulazim u Xp.pa opet sve isto da bih se vratio u vistu.
malo je zamorno,pa ako neko ima elegantnije resenje bilo bi lepo da napise...

Vrh Dno