Šta je novo?

2 mrtve ploce u 4 dana

cicija

Čuven
Učlanjen(a)
08.02.2004
Poena
609
Ajde da krenem od pocetka: drugar je uzeo procesor AMD 3000 64-bitni iz singapura, bez coolera. J***ni cooler smo jedva pronasli u BG, od 10 firmi samo je jedna imala i to jedan jedini model-gygabite. Ja sam mu nabavio od mog dobavljaca iz BG plocu abit NF8, kuciste Chieftec crno sa vratima i 360w napajanjem i 512 DDR Kingston. Ostalo smo uzeli od starog compa(graficku gf4,2 diska po 80gb, modem, flopi, rw).
Sve je sastavljeno i pusteno u rad bez ikakvih problema. Comp je radio nekih dan ipo i onda se iz cista mira ugasio. Ukljuce se cooleri, ali nikakvog zvuka nema, niti krece u dizanje sistema. Ne sjecam se kako sam zakljucio da je do ploce(bio sam u pravu). Uglavnom, vratio sam je za bg, dobio sam novu MSI K8N Neo. Ista stvar se desila, poslije 2 dana normalnog rada comp je otisao u standby i vise se nije probudio. U medjuvremenu smo stavili UPS i moje napajanje od 400w zato sto je ovo bilo sa onim 24pinskim konektorom, taklo da je struja iskljucena iz mogucih uzroka.
Sad ostaje pitanje sta da radim... Nije mi bas jasno sta moze biti problem. I ovo mi je jako skupo rjesenje da se cimam sa plocama BG-BR(nemate pojma koliko traze kondukteri za prenos ovih stvari). Sto se garancija tice, to nije problem, imam dobavljaca koji ne pravi nikakvo pitanje, potpuno je fer.

Evo me sad sa drugom mrtvom plocom u rukama, ceskam se po glavi i razmisljam sta da radim... Da rizikujem sa trecom plocom? Je li moguce da sam toliki baksuz da sam naletio na 2 felera za redom?

Molim vas za savjet

evo da te utešim, takav sličan problem sam ostavio drugaru kada su me strpali u vojsku pre godinu i po dana... Jedan komp koji sam pravio je totalno odlepio na sličan način, nakon što je 2 meseca radio savršeno. Epilog je da smo na kraju zamenili sve, sem gvožđa od kućišta i CD rezača, što se kante tiče... :D

da li si probao sa PCI grafičkom? možda je odapeo AGP port zbog pomenute grafičke... Mada ja ne znam GF4 koji nije barem x4, ali opet, ko će ga znati... 'ste probali drugu memoriju? Meni se dešavalo da sa lošom memorijom kompjuter neće ni da pišti, jednostavno je potpuno mrtav. Isčupaš ram, on pišti... U drugom kompu isto ubije mašinu sasvim. Ponekad volšebno proradi, ali se ja ne bih zezao sa time, pa sam je lansirao u kantu...

I za svaki slučaj, nemoj da priključuješ flopi, i dobro proveri sve naponske kablove, kao i one šrafove pozadi na kućištu, možda je ostao neki viška od prethodne ploče na veoma pogrešnom mestu i pravi kratak spoj. :)

Imao sam i taj problem, :D :D :D, ali komp nije rikn'o, jednostavno je radio van kućišta, a neće u kućištu... Otprilike ti je jasno... ;)

Cekaj covjece dali si probao neke druge konponente na toj ploci???KAo npr. da stavis drugu graficku jer je ona uzrok po meni.Onda da stavis drugu memoriju.Napajanje je ok.
Ako si ovo sve polgedao onda zaista treba da se poceskas malo vise po glavici i da vidis sto ces sad....
Ali ako nisi ovo pogledao obavezno polgedaj jer mislim da je to to ;)
Poz...

Stavicu, stavicu, nego se bojim da cu i trecu da izgorim stavljajuci i probajuci :) Al ok, vidim da mi nema druge nego da rizikujem. Mijenjam procesor i graficku pa cu da vidim. Sad cu da puknem jos 15e na prevoz ;)

Pazi ne treba da kupujes novu plocu odma, probaj te komponente na nekom drugom kompu. da vidis kako se ponasaju jer ces jedino tako znati dali su ispravne ...
Pozdrav...

Procesor, memorija i ploca su novi, sve ostalo je radilo bez greske nekih godinu dana u drugom compu. A i sve ovo zajedno je radilo bez greske po nekih 24h, sto je i najcudnije od svega. Da ne radi od starta bilo bi mi puno lakse sistemom eliminacije odrediti sta pravi problem. Ovako ne znam sta da "krivim" za crkavanje ploca.

Nego, nasao sam djelimicno dobro rjesenje-dobavljac se slozio da mi vrati novac, pa cu ovdje uzeti plocu i memoriju, sad neka crkavaju koliko oce, ne placam prevoz :) A za svaki slucaj cu zamijeniti procesor i graficku. Ako opet nesto crkne, vjerovatno ce biti zbog hladnog celicnog chiefteca ;)

Cekaj ima li na ploci nekog znaka paljevine ??? Jeli svaki kondezator na ploci OK ???

Sve je naizgled ok, toliko je ok da sam mislio da je procesor crkao, cim ne daje nikakvog znaka. Ukljucis comp, zabruje ventilatori-i to je to, nista vise. kod obje ploce ista stvar. Neka od komponenti je ukopavala ploce, problem je bio pronaci koja. Mislim da sam rijesio problem, uzete su vec nove stvari, sad cemo da vidimo :)

Obicno se ukopam do pola u zemlju...glavom naopacke :D
Salu na stranu, pazim na to, vec mi se desavalo da modem crkne iz cista mira, odnosno pretpostavljam bas zbog mog statickog elektriciteta.
A ploce su radile po 24h prije crkavanja tako da ne moze biti da je to u pitanju.

U svakom slucaju nisam puno ostao da rjesavam misteriju-sve sam promijenio, i sad radi bez greske.

Inace ovaj 64-bitni prede kao mala maca! Uz dobru plocu i memoriju naravno.

Cicija (kakav nick :d ) ipak nemash pojma o statichnom eletricitetu. :) Shtos je u tome shto se ESD kvar neprimjeti odma vec posle par mjeseci. I to vrlo subtilno i teshko je skontati zbog chega kompjuter zeza.

Anyway, bilo kako chavrljanje u kopjuteru zahtjeva "antistat wristband":
321350_X_2004-07-06_082126.jpg

Bez toga se igrash lutrije! :wave:

A gde ima ovo da se kupi u BG?

Haha, ja sam se naigrao lutrije bez toga i nijedan komp koji sam radio mi nije crkao. Dovoljno je i da se uhvatis za kuciste (naravno napajanje mora biti ukljuceno u suko uticnicu u kojoj provereno ima uzemljenja) i da se "uzemljis" na taj nacin pre rada na minut-dva. A i izgleda fancy jer ljudi misle da meditiras nad kompom... jos ako slozis neku facu i zazmuris :d

Nazad
Vrh Dno