Šta je novo?

2 internet konekcije, jedna mreza?

obi_van

Čuven
Učlanjen(a)
11.02.2005
Poena
650
Evo ovako, na poslu imamo SBB Kabl, ima jedno 20-25 racunara, dobili smo i ADSL pre neki dan kao backup konekciju posto nam SBB zabaguje s'vremena na vreme.

Pitanje...kako koristiti oba neta u jednoj intranet mrezi? Za sada tu su Telekomov wireless adsl ruter i jedan TPLink ruter koji opsluzuje SBB konekciju. Da li uzeti neki ozbiljniji ruter sa dva WAN ulaza ili kako...? Da li moze sve da se resi samo dodeljivanjem IP adresa racunarima u mrezi ili je to malo vise komplikovano. Inace mreza je pod AD-om...

Da bi se koristila oba izlaza na net istovremeno potrebno je nešto ozbiljnije, tj. neki ruter sa dva WAN ulaza tipa Mikrotik ili nešto slično. Verovatno postoji i neko softversko rešenje, ali se nisam bavio time.
Ovako za prvu pomoć moguće je ručno konfigurisati računare po potrebi da koriste jednu ili drugu konfiguraciju, pod uslovom da se ruteri ne sudaraju u okviru istog subneta.

Ne može mikrotik sam da se prebaci na drugu mrežu, treba ti neki ruter koji radi Load balancing

ok...sto se tice dodeljivanja adresa, modesm od SBB-a ima 192.168.100.1 dodeljen IP, router na koji je on nakacen (gateway) ima 192.168.1.1
...da li ADSL router zapucati na 192.168.2.1 pa probati ili...? Ako je to neka alternativa za pocetak koji dns da gadjaju masine koje se kace na net preko ADSL router-a, za sada svi gadjaju DNS na Domenskom Serveru i DNS SBB-a...

Nije toliko bitan DNS, dok god funkcioniše. Bitan je gateway.

Hvala Sarah, citao sam tu temu i ladno nisam video tvoj odgovor u istoj, hvala jos jednom :wave:

Jos jedno pitanje...ovaj TP-Link TL-R480T+, sa njim imamo dve konekcije u isto vreme na raspolaganju, nije sistem tipa ako jedna veza pukne nasledjuje je druga, backup veza?

DA. To je bash load balance uredjaj. Koristi obe konekcije u isto vreme i rasporedjuje konekcije po linkovima. I kad jedna pukne ti to ne primetish on samo prebaci na drugu. Imash podesavanja o velicini linka a samim tim i o procentu raspodele konekcija. Takodje imash da kreirash pravila da odredjen saobracaj ide preko odredjenog linka. Mislim za te apre extra uredjaj.

Ok, hvala svima na odgovorima :)

Vrh Dno