Šta je novo?

2 hdd-a

djole34j4

Slavan
Učlanjen(a)
27.02.2007
Poena
319
Hteo bih hdd sa starijeg kompa da prebacim na noviji, tako bih imao dva hdd-a...oba siu ata...Da li neko moze da objasni kako bi to funkcionisalo, izgledalo itd....posto je i na starom windows, da li bih na pocetku birao izmedju dva windowsa ili bi to izgledalo samo kao da imam vise particija...kako ga povezati...itd...naime hteo bih da mi na jednom budu samo igre, na drugom sve ostalo...kako je najbolje to odraditi...pozzz...hvala!

Da li bi bilo ispravno da npr. povezem samo drugi hard kao slave, formatiram ga i to je to...

Poslednja izmena:
Znaci kako sam ja uradio.

Izvadis jumper hardu sa kojeg neces da ti cita windows vec su ti samo potrebni fajlovi.
Prikljucis ga kako bi normalno prikljucio CD drive. ja sam moj CD drive premestio a na njegovo mesto ubacio taj hard. Cisto da ne bih morao da se mlatim oko eventualnih podesavanja u BIOS-u.
Naravno sve to uradis posto ti je komp iskljucen. Iz struje, ili mu iskljucis napajanje(dugme na zadnjoj strani kucista).
Kada startujes Windows on ce ti ga automatski prepoznati. I moguce je da ce se pojaviti poruka da je "new device" uspesno instaliran i da trebas da restartujes komp.
Posle mozes da presnimavas fajlove. A format uradis sa desnim klikom Format...
A u windowsu izgleda isto kao kada imas dve particije.

A jos je poprilicno dobro da mu kupis kutiju(Rack) pa da mozes da ga vucaras i povezujes preko USB-a gde hoces. Da kuci da ti sluzi kao externi.

Poslednja izmena:
Izvadis jumper hardu sa kojeg neces da ti cita windows vec su ti samo potrebni fajlovi.
.

ovo prvo ne mora da bude tacno...

sve zavisi koji su diskovi u pitanju i
treba ih adekvatno setovati
za Master/Slave ako su na istom kablu...

jumper nema veze sa citanjem Windows-a...

E hvala, ovo mi je pomoglo...:)
I ja sam mislio da ima veze, tj. da se windows dize sa harda koji je master...

m pogresno sam se izrazio :)
A windows je meni citao i sa cetvrog slave-a ili kako vec idu rangiranja ;)

Nikakvo vadjenje dzampera - samo podesavanje u BIOS-u za redosled bootovanja.

Da, i ja sam isto hteo da imam dva hard-a jedan mi je od MAXTOR 40GB a drugi od MAXTOR 350GB.. I kada ubacim oba dva kao neece da se upali,naci sve crno..A kada skinem od MAXTOR 40Gb-a normalno sve radi!
Ili obrunuto, probao sam jedan da obrisem od MAXTOR 40gb-a i da probam tako,ali nista..

I posle sam prodao!!!!

sta si tacno probao ???

Poslednja izmena:
Meni je maxtor od 80 postavljen kao primary master a dvd kao secondary master. I sta bi tacno trebalo da uradim ako bi teo da povezem maxtor od 40?

Da maxtoru od 40gb stavis dzamper na slave i da ga prikacis na bilo koji IDE kabal
Odes u bios kad prikacis hdd i uradis IDE/HDD Autodetection... Save Configuration i to je to...

Meni takođe dva harda neće zajedno na istoj IDE grani.
U pitanju su Quantum Fireball LCT od 7,5 GB i Maxtor DiamondMax 10 od 120 GB.
Kada ih povežem zajedno i ubodem na IDE sistem vidi samo Quantum - probao sam sve moguće kombinacije, i cable selection, i džamperisanje, i promenu pozicije hardova, sve moguće opcije.
Posebno, sami se dižu bez ikakvih problema, ali zajedno ćorak.
Probao sam i preko Promise ATA kontrolera, ali tada zajedno neće da se podigne ni sistem, dok pojedinačno i preko kontrolera rade.
Anyway, nije nešto bitno, s obzirom da će da se prodaje, čisto da iznesem svoje iskustvo, možda bude od koristi nekome.
A, da, sistem na kome se podiže je ganc nov, SATA hard + SATA rezač, 1 IDE grana.

Skinuo sam bio jumper sa hard diska i povezao ga preko ide kabla gde je bio povezan dvd. Tako je podigao sve i prebacio sa tog harda. E sad kad hocu da ponovo povezem dvd odmah stane na detecting ide drives?

Skinuo sam bio jumper sa hard diska i povezao ga preko ide kabla gde je bio povezan dvd. Tako je podigao sve i prebacio sa tog harda. E sad kad hocu da ponovo povezem dvd odmah stane na detecting ide drives?

verovatno si snimio bios sa podesavanjima sa 2hdd bez dvd pa se onda ovaj buni
znaci pokusaj ovako:
vrati jumpere na oba hdd da budu master a na dvd stavi jumper da bude slave, udjes u bios i stisnes na auto hdd detect ili kako se vec naziva opcija u biosu kod tebe za detekciju ata uredjaja i jos ti preporucujem da hdd-ove, ako namestis da budu master oba, vezes na oba ide kabela blize konektorima na maticnoj ploci, a dvd s kraja na bilo koji ide kabel po zelji
u biosu ces odma videti da li ce se prepoznati oba hdd i dvd, tj ako se prepoznaju sva tri uredjaja onda si sa biosom zavrsio i odes na save settings and exit

Poslednja izmena:
ako namestis da budu master oba, vezes na oba ide kabela blize konektorima na maticnoj ploci, a dvd s kraja na bilo koji ide kabel po zelji

Ja sam ranije na vise mesta procitao da je pravilno da Master bude na kraju kabla, a Slave izmedju ploce i Master-a.

Ja sam ranije na vise mesta procitao da je pravilno da Master bude na kraju kabla, a Slave izmedju ploce i Master-a.

pa jeste, da da, ali u praksi zna da bude i nes drugaciji tj specificniji slucajevi pa treba probati i varijacije :test:

po pravilu bi trebalo da ide ovako:
"...40-wire cable...This puts the slave device at the end of the cable, and the master on the "middle" connector..."
"...80-wire cable...the master device goes at the end of the 18-inch cable... "
"Two devices on one cable - speed impact...There are many debates about how much a slow device can impact the performance of a faster device on the same cable..." i ostalo
http://en.wikipedia.org/wiki/AT_Attachment

medjutim to je pravilo, ali pc je cudna makina pa postoje kojekakva odstupanja i od tih pravila sto moze da zakljuci onaj koji se bavi dugogodisnjom praksom :type:

Kada sam povezao ostavio sam pioneer 108d na primary master a maxtor hdd na secondary master. Znam da je pre bilo obrnuto ali jedino je ova kombinacija radila. Da li bi smetalo nesto da ostavim tako?

Nece smetati, mada je cudno sto nece da radi obrnuto.

Vrh Dno