Šta je novo?

2 harda na Xp-u, a C: ??

Majstor

Čuven
Učlanjen(a)
25.12.2001
Poena
620
Stavio sam veci hard, podesio da bude primary master, a stari primary slave. Raspakovao sam na novi hard ghost windowsa xp i sve lepo radi, samo gle cuda C: i D: mi je i dalje stari hard disk, dok je novi na G: i H:?? O cemu se ovde radi, i mogu li nekako podesiti da mi novi hard, koji je ujedno i primary master bude c:??

Prvo otkaci stari...
uveri se da se sistem dize sa novog... posle imas u computer management -> disk management... dodelis svom novom disku c: i d:
posle toga ce stari disk kad se digne verovatno biti g i h...

danijel00 je napisao(la):
Prvo otkaci stari...
uveri se da se sistem dize sa novog... posle imas u computer management -> disk management... dodelis svom novom disku c: i d:
posle toga ce stari disk kad se digne verovatno biti g i h...

ovaj.......a gde se nalazi taj computer management??

Start menu -> settings -> control panel -> administrative tools -> computer management -> disk management. Verovatno ti se sistem dize sa starog harda cim ti je on c i d. Ako ti dize sistem sa novog harda kad otkacis stari, pogledaj u biosu kako je podesen redosled kojim dize sistem (first, second, other device...)

Ili my computer->desno dugme->manage |>
moje dobro delo za danas...

set active...

Pored elegantnih i brzih odgovora evo ti i jedan tacan :smoke:

Znaci, ako si "raspakovao" *.gho i stavio je na c: prim master (velikog) hdd-a moras jos i da udjes u PartitionMagic (ili neki drugi prg) i setujes c particiju da bude AKTIVNA.

Nisi rekao da li si brisao system sa starog hdd-a. Ako nisi BIOS je startovao sys sa prve AKTIVNE particije. U tvom slucaju prim slave hdd 🙂

CoR je napisao(la):
Pored elegantnih i brzih odgovora evo ti i jedan tacan :smoke:

Znaci, ako si "raspakovao" *.gho i stavio je na c: prim master (velikog) hdd-a moras jos i da udjes u PartitionMagic (ili neki drugi prg) i setujes c particiju da bude AKTIVNA.

Nisi rekao da li si brisao system sa starog hdd-a. Ako nisi BIOS je startovao sys sa prve AKTIVNE particije. U tvom slucaju prim slave hdd 🙂

ali cekaj, kad sam formirao particije na novom vecem disku u fdisku sam podesio da mi c: bude aktivna particija (u dosu c: mi je novi disk)
Nisam brisao system sa starog hdd-a.
E sad iskljucio sam stari hd, medjutim onda mi zaglavljuje prilikom dizanja windowsa.
Jedino sto mi pada na pamet da ghost starog hd-a, ne moze da radi na novom s obzirom da su razlicitog kapaciteta a i verovatno ghost file je zapamtio na kom hardu su sistemski fileovi pa odatle dize..... valjda. Sad mozda sam lupio, ali opet ne znam sta da mu radim nije valjda da mi ostaje ponovna instalacija xp-a.........po ko zna koji put

mmm...

Majstor je napisao(la):
ali cekaj, kad sam formirao particije na novom vecem disku u fdisku sam podesio da mi c: bude aktivna particija (u dosu c: mi je novi disk)
Nisam brisao system sa starog hdd-a.
E sad iskljucio sam stari hd, medjutim onda mi zaglavljuje prilikom dizanja windowsa.
Jedino sto mi pada na pamet da ghost starog hd-a, ne moze da radi na novom s obzirom da su razlicitog kapaciteta a i verovatno ghost file je zapamtio na kom hardu su sistemski fileovi pa odatle dize..... valjda. Sad mozda sam lupio, ali opet ne znam sta da mu radim nije valjda da mi ostaje ponovna instalacija xp-a.........po ko zna koji put

Ajde sad... Kako si to formirao particije? Kojim fdisk-om? Win98?
Jel ti to instaliras WinXP na fat32?
Jako je vazno da kazes KADA blokira dizanje XP-a. Ako si radio sa win98 startup disketom samo pregazi mbr iz XP conzole sa FIXMBR.

Ali ako ne znas sta radis, toplo ti preporucujem da napracis jedan CLEAN install WinXP-a na NTFS-u , ghostujes ga i kasnije maltretiras XP kako god zelis ;-)

CoR je napisao(la):
Ajde sad... Kako si to formirao particije? Kojim fdisk-om? Win98?

Da

CoR je napisao(la):
Jel ti to instaliras WinXP na fat32?

Da

CoR je napisao(la):
Jako je vazno da kazes KADA blokira dizanje XP-a. Ako si radio sa win98 startup disketom samo pregazi mbr iz XP conzole sa FIXMBR.

Blokira kad se ukljuci onaj nebo plavi prozor, nakon starting windows Xp. XP conzola? Jel mislis na msdos prompt iz xp-a (da li to uopste postoji) ili?

CoR je napisao(la):
Ali ako ne znas sta radis, toplo ti preporucujem da napracis jedan CLEAN install WinXP-a na NTFS-u , ghostujes ga i kasnije maltretiras XP kako god zelis ;-)

Uff smor, mada je mozda bolje da stavim NTFS

Ja imam slican problem.
Imam dva HDD-a, jedan je podeljen na dve particije (NTFS i FAT32), drugi nije deljen i FAT32 je. Kad sam instalirao WINXP on mi je stavio (nigde nisam mogao da biram) prvo FAT32 particiju novog diska (C: ), zatim stari HDD (D: ) i na kraju NTFS particiju na kojoj se nalazi Win (E: ). Disk Management mi nije pomogao jer sa sistemskom particijom ne mogu nista da radim.

Prokleti smajliji...

Poslednja izmena:
...

Da ne duzim, uradi jedan clean install XP-a na NTFS-u i cimni ghost.
FAT32 je lep, fin i dobar za potapanje kupusa. Probaj NTFS, bices srecniji.

Mislo sam na RepairConsole... Stavis bootXP i pritisnes R kad te pita oces li da instaliras ili opravljas. To samo lici na msdos za xp. Kucaj help da bi video sve komande...

'Nebo plavi prozor'... Probaj da udjes u safe mode, ako to uspe, onda se igraj sa driverima, gasenim servisima... XP se ponasa kao da si zamenio neki hardver ili promenio APIC u PIC u biosu ili je nesto crklo...

2 Sime:
Pa instalirao si XP na poslednju particiju. Predpostavljam da na c:\ imas ntldr, netdetect.com, boot.ini files

CoR je napisao(la):
Da ne duzim, uradi jedan clean install XP-a na NTFS-u i cimni ghost.
FAT32 je lep, fin i dobar za potapanje kupusa. Probaj NTFS, bices srecniji.

Mislo sam na RepairConsole... Stavis bootXP i pritisnes R kad te pita oces li da instaliras ili opravljas. To samo lici na msdos za xp. Kucaj help da bi video sve komande...

'Nebo plavi prozor'... Probaj da udjes u safe mode, ako to uspe, onda se igraj sa driverima, gasenim servisima... XP se ponasa kao da si zamenio neki hardver ili promenio APIC u PIC u biosu ili je nesto crklo...

eto stavio sam NTFS i clean instal XP-a.
al sta sad da radim - do sad sam uvek koristio dosov Ghost sa kojim sam najvise zadovoljan. Kako sad da mu pristupim kad dos ne vidi NTFS particiju???? U repair konzuli mi stalno izbacuje access denied za ulazak u neki folder

CoR je napisao(la):
2 Sime:
Pa instalirao si XP na poslednju particiju. Predpostavljam da na c:\ imas ntldr, netdetect.com, boot.ini files

Pa da, to je i bilo moje pitanje. Zasto je NTFS particija poslednja?
Kada sam fomatirao disk nju sam prvu napravio...

Majstor je napisao(la):
eto stavio sam NTFS i clean instal XP-a.
al sta sad da radim - do sad sam uvek koristio dosov Ghost sa kojim sam najvise zadovoljan. Kako sad da mu pristupim kad dos ne vidi NTFS particiju???? U repair konzuli mi stalno izbacuje access denied za ulazak u neki folder

Za pravljenje disk image-a koristi Acronisov "Treu Image", jednostavniji i lakši od Ghost-a, radi pod XP, sve obavljaš iz windowsa...

Sime je napisao(la):
Ja imam slican problem.
Imam dva HDD-a, jedan je podeljen na dve particije (NTFS i FAT32), drugi nije deljen i FAT32 je. Kad sam instalirao WINXP on mi je stavio (nigde nisam mogao da biram) prvo FAT32 particiju novog diska (C: ), zatim stari HDD (D: ) i na kraju NTFS particiju na kojoj se nalazi Win (E: ). Disk Management mi nije pomogao jer sa sistemskom particijom ne mogu nista da radim.
Prokleti smajliji...

Kad imaš više diskova, ako hoćeš da ti je aktivni disk (sa koga se butuje sistem) uvek "C" (i generalno da ne nastanu peripetije oko dodeljivanja sloba diskovima) onda pri instalaciji fizički (preko kablova) odkači ostale diskove (disk) a ostavi samo jedan koji trenutno instaliraš.Na taj način obavi instalaciju opertivnog sistema na svaki disk (ili samo jedan disk ako hoćeš OS na samo jednom disku) i to će onda da radi bez zaj***ncija sa C:\ D:\ E:\ i td. Kad instaliraš na taj način onda ti biraš gde će šta biti instalirano. Ako si tako instalirao onda sa bilo kog diska da podigneš sistem on uvek taj disk vidi kao C a ostalima dodeljuje slova po redosledu iza C, inače nastaje zbrka.

Visente je napisao(la):
Za pravljenje disk image-a koristi Acronisov "Treu Image", jednostavniji i lakši od Ghost-a, radi pod XP, sve obavljaš iz windowsa...

ok skinucu taj. mada zbog toga sam ja i koristio dos ghost, jer cesto mi se desi da windows pobrljavi (sto zbog virusa, sto zbog losih drivera, i ko zna sve cega) i nece da se podigne, onda lepo odes u dos i sve vratis u prvobitno stanje, a ovde.............. to vec nije moguce. Meni je to vrlo bitna stvar, i zbog toga sam bio dosta zadovoljniji sa FAT-om. U stvari kad bolje razmislim i ne znam sta ti to toliko kvalitetniji NTFS i donosi!

Majstor je napisao(la):
ok skinucu taj. mada zbog toga sam ja i koristio dos ghost, jer cesto mi se desi da windows pobrljavi (sto zbog virusa, sto zbog losih drivera, i ko zna sve cega) i nece da se podigne, onda lepo odes u dos i sve vratis u prvobitno stanje, a ovde.............. to vec nije moguce. Meni je to vrlo bitna stvar, i zbog toga sam bio dosta zadovoljniji sa FAT-om. U stvari kad bolje razmislim i ne znam sta ti to toliko kvalitetniji NTFS i donosi!

Koliko znam Acronis ima opciju da ti napravi butabilni emergency CD sa koga se "True Image" "podigne" i preko koga možeš da vratiš image koji si predhodno napravio, tako da ti ne treba ni DOS ni aktivni Windows. E sad, ja uvek imam makar dva butabilna diska tako da sam ako jedan zbrlja popravke i vraćanje imagea vršio preko onog drugog, te ne znam koliko dobro ova opcija sa pravljenjem butabilnog diska za Acronis "True Image" obavlja posao. Uglavnom imati image stabilnog operativnog sistema sa instaliranim svim drajverima, programima koje koristiš i odrađenim podešavanjima je vrlo korisno, štedi vreme živce i energiju, šta god da se desi ti za 10 minuta imaš sve ponovo u potpunoj funkciji a ne da trošiš dane na ponovnu instalaciju i podešavanja (naravno, ovo pod uslovom da imaš redovan backup onoga što svakodnevno radiš - a to sa dobrim programom za backup nije problem.)

NTFS ti je svakako bolji, naročito po pitanju stabilnosti. XP ti neće biti stabilan na FAT32 kao na NTFS-u.

Poslednja izmena:
ntfs

Slobodno probaj NTSF, neces se pokakati. FAT32 ima svoje bubice, lost chains, gadnu fragmentaciju...
Za godinu dana ntfs nije imao ni jednu gresku, dok je fat32 nedeljno generisao lost chains, gresio u velicini particija... Plus sto ntfs ima security atribute koje fat32 nema.

Ja umesto iskljucivanja hdd-a koristim Hide partition u Partition Magic-u, ali i tvoja ideja 100% funkcionise. I ne moras da nosis sa sobom PM. Jedino sto moras da otvaras kuciste.

***Ghost*****
HEJ! Nema veze sto dos ne vidi ntfs, Ghost2K3 vidi 🙂
To ti je cela poenta Ghosta2K3. Napravis obicnu Win98 boot disketu, u autoexecu dognes Ghost2K3 i kasnije samo radis iz njega. Lagano browsujes po particijama i trazis gde si nasnimio *.gho
Rec upozorenja: Nemoj brisati *.ghs .Ghost ih pravi ako je particija veca od 4gb. I ne pokusavaj da pravis image sa verzijama ghosta ispod 2K3!!!

2 Sime:
Pa da, to je i bilo moje pitanje. Zasto je NTFS particija poslednja? Kada sam fomatirao disk nju sam prvu napravio...

Mmmm, nije mi bas jasno. Kazes da si prvo NAPRAVIO e: particiju ili formatirao e: particiju.
Ako si koristio winXP boot CD tu imas opciju pravljenja particija na praznom prostoru hdd-a. Ako si samo uradio format e: raspored particija je ostao ne promenjen.
To se sve lepo vidi u Partition Magicu. Prva particija je krajnje levo, a poslednja je krajnje desno. Prva vuce sa sobom MBR i fizicki se nalazi na pocetku hdd-s. Tj na obodu diskova, jer notiranje hdd-a pocinje sa krajeva diska a zavrsava se u centru 🙂

Nisi naveo, ali ta situacija je moguca i ako si imao dva hdd-a. Pa je XP instalirao sebe na e: (jer si mu to rekao da uradi) a sam je stavio ntldr i netdetect.com na prvu aktivnu particiju. U tvom slucaju c:

Znaci samo proveri koja ti je po redu e:. Ako je poslednja, uradi format c: i tu instaliraj XP.

U svakom slucaju javi sta si uradio. :wave:

Nazad
Vrh Dno