The pocetnik
Čuven
- Učlanjen(a)
- 05.12.2000
- Poena
- 649
1.Zasto se desava da kada neku pozovem proceduru posle ispisa da mi ne ispise sve sto bi trebalo, a ako je stavim ispred onda ne ispise nista:
Primer:
Ako ovo call Inic stavim ili ispred ispisa poruka ili na samom pocetku koda meni se ove poruke ne ispisuju uopste, dok kada se stavi gde sada stoji ispisuje recimo prvu poruku dobro, dok drugu ispise do pola.
2.Zasto ne radi uopste sa nizovima kako treba.
Recimo imam sledeci deo koda:
E pa on nikada ne skace, tj. compare kao da ne radi, probao sam i oduzimanje pa da tako dobijem nulu, ali ni to ne pomaze.Pokusao sam da ut1t[si] stavljam u bx pa da vrsim cmp, ali ni to ne radi.
A pitanje je kako da na izlazu ispise vrednost int promenjive.
Znaci imam a koja ima vrednost recimo 23 i koju komandu da upotrebim da bi izbacio bas 23.
Recimo ako ima a=1 tada mi ovaj deo koda izbacuje:
I izbacuje ascii karakter sa rednim brojem 1, anigde nisam nasao da izbaci bas broj kao vrednost, a ne karakter.
Primer:
Kod:
.model small
.stack
.data
CR equ 13
LF equ 10
Meni1 db CR,LF,"Poruka1$"
Meni2 db CR,LF,"Poruka2$"
.code
mov ax,@data
mov ds,ax
Inic PROC
ret
Inic ENDP
mov dx,OFFSET Meni1
mov ah,9
int 21h
mov dx,OFFSET Meni2
mov ah,9
int 21h
call Inic
mov ah,4Ch
int 21h
end
Ako ovo call Inic stavim ili ispred ispisa poruka ili na samom pocetku koda meni se ove poruke ne ispisuju uopste, dok kada se stavi gde sada stoji ispisuje recimo prvu poruku dobro, dok drugu ispise do pola.
2.Zasto ne radi uopste sa nizovima kako treba.
Recimo imam sledeci deo koda:
Kod:
.data
ut1t word 11 dup (?)
ut1 dw 0
.code
mov si,1
mov ut1,1
mov ut1t[si],1
mov ax,1
cmp ax,ut1t[si]
jz skoci
E pa on nikada ne skace, tj. compare kao da ne radi, probao sam i oduzimanje pa da tako dobijem nulu, ali ni to ne pomaze.Pokusao sam da ut1t[si] stavljam u bx pa da vrsim cmp, ali ni to ne radi.
A pitanje je kako da na izlazu ispise vrednost int promenjive.
Znaci imam a koja ima vrednost recimo 23 i koju komandu da upotrebim da bi izbacio bas 23.
Recimo ako ima a=1 tada mi ovaj deo koda izbacuje:
Kod:
mov al,1
mov bl,al
mov dx,al
mov ah,02h
int 21h
Poslednja izmena: