Šta je novo?

2.5" IDE kabl

kovacm

Čuven
Učlanjen(a)
28.01.2005
Poena
870
Hi,
da li neko zna gde mogu kupiti:

1) 2.5" IDE kabl ali sa 3 konektora
2) 2.5" male to male adapter

okacio sam slike ove dve stvari koje trazim uz poruku.

Hvala unapred!

Prilozi

• 25ribbontu9.jpg
    25ribbontu9.jpg
    51.2 KB · Pregleda: 81
  • cablesonline_2034_38660437.gif
    cablesonline_2034_38660437.gif
    14.1 KB · Pregleda: 82
na ebay

:) odatle su i slike... problem je sto ih ima samo u dve prodavnice i obe salju robu samo u USA...

ja sam kupio povoljno nekoliko kablova za 2,5" na ebay koji su dosta duzi od onog originalnog u A1200. konektore sam nabavio preko druga iz Ceske, verovatno mogu da se nadju relativno lako.
mozes i ti tako nesto pa da jednostavno 'iskrimpujes' konektor.

samo, ako je za a600/1200 nije preporucljivo stavljati duze kablove i/ili vise od 1 IDE uredjaja (sem ako imas "buffered IDE")

Ja sam svojevremeno na svojoj A1200 praviio ide 2,5 na 3,25 kabl .Na amiga strani sam ubacio raster plocicu (2mm raster ako se dobro secam,pravio samostalno nije se moglo naci fabricirano) odsekao konektor i lemio ide kabl 3,25 na nju.Posto mi je standardni 3,25 kabl bio kratak nastavio sam jos jednim i radilo je bez problema bez bufera.I da bila su dva uredjaja na kablu cd rezac i hdd.
BTW sta ce ti 2,5 sa tri prikljucka ,mislis jedan u plocu i dva za hdd ili mozda tri za hdd?

Poslednja izmena:
kontaktiraj firmu Logo.
imali su digitus reshenja, pa mozda neshto mozesh da iskombinujesh.

na to dodaj i ponudu razlicitih pin-array konektora u Radioklubu i Microprinc-u, malo proguglash i napravish sam.

ako treba pomoc, vichi.

BTW sta ce ti 2,5 sa tri prikljucka ,mislis jedan u plocu i dva za hdd ili mozda tri za hdd?

jedan u plocu (Atari Falcon030 :D), jedan u HD, jedan u CF card reader IDE adapter (koji ima female prikljucak ?!?!! - zato mi i treba male 2 male adapter!)

@The Spinner

zvacu Logo i Mikroprinc da vidim sta imaju... da li mi mozes samo dati neki kontakt od "Radioklub-a" ?

u krajnjem slucaju cu naruciti iz http://amigakit.leamancomputing.com, vidim da salju worldwide!

Hvala svima!

Poslednja izmena:
Radio klub ima zvanicni sajt na netu i ako u srpskom googlu otkucas radioklub to je prvi pogodak koji izbaci.Imas katalog svega na sajtu i cene takodje.Kontakt telefon isto.

e i ja imam taj problem sa CFadapterom koji ima zenski prikljucak. izgleda da je napravljen da se direktno utakne u plochu. Mislio sam da resim tako sto cu na kablu zameniti zenski sa muskim.

ja sam kupio povoljno nekoliko kablova za 2,5" na ebay koji su dosta duzi od onog originalnog u A1200. konektore sam nabavio preko druga iz Ceske, verovatno mogu da se nadju relativno lako.
mozes i ti tako nesto pa da jednostavno 'iskrimpujes' konektor.

samo, ako je za a600/1200 nije preporucljivo stavljati duze kablove i/ili vise od 1 IDE uredjaja (sem ako imas "buffered IDE")

Hej... A zasto nije preporucljivo stavljati vise od 1 ide uredjaja??? JA sam bas narucio kablove da prikljucim i CD kako bih instalirao OS 3.9... :wall: Jel to potpuno nemoguce, ili moze nesto da se osteti, ili mozda nije preporucljivo da tako radi stalno... Naime mislio sam da instaliram OS 3.5 ili 3.9 i da skinem CD...

u stvari, ja imam problem sa 40pin adapterom (imam nekoliko zenskih a trebaju mi muski), ne 44.

@Bokasa
pa ne znam. ne bi trebalo da se pokvari odmah. mnogi su koristili godinama dva uredjaja bez problema.
cuo sam da je nekako CPU direktno vezan sa tim IDE slotom pa zbog tog treba biti oprezan.

naravno ne zaboravi da pazis na ona dodatna 4 pina za napajanje (da ne obrnes kabl), tako se najlakse nesto unishti.

u stvari, ja imam problem sa 40pin adapterom (imam nekoliko zenskih a trebaju mi muski), ne 44.

@Bokasa
pa ne znam. ne bi trebalo da se pokvari odmah. mnogi su koristili godinama dva uredjaja bez problema.
cuo sam da je nekako CPU direktno vezan sa tim IDE slotom pa zbog tog treba biti oprezan.

naravno ne zaboravi da pazis na ona dodatna 4 pina za napajanje (da ne obrnes kabl), tako se najlakse nesto unishti.

ISpreseca me...

Zabluda!!
Kod amige 600 i 1200 ide kontroler nije direktno vezan za motorolu iako sam mikroprocesor ima dosta veze s njegovim radom.Doticni IDE kontroler je deo jednog od amiginih custom cipova.Licno sam godinama koristio 3,5"" hard i cd rezac na A1200 a cak jedan kraci period (oko 6 meseci) i 2 harda i cdrezac pomocu nekog prostog ide dublera gde se neki vodovi sa kabla premoscuju uz pomocu dve diode.Jedino sto nesmete da napajanje vucete sa poslednja 4 pina na ide interfejsu posto je verovatno predvidjen za samo jedan hdd od 2,5". Znam ljude koji su cak 3,5 ide kabal lemili direktno na pinove ide prikljucka amige 600.Bitno je da su prvih 40 pinova ide logika a poslednja 4 napajanje za 2,5 diskove.

pa moguce, verovatno je u pitanju 'zavera' ovih sto prodaju te razne IDE 'dodatke'. Mislim da sam prvi put cuo za to davno u jednom Amiga casopisu, ne secam se kom, mogu da potrazim.

nasao sam jedan od sajtova sto upozoravaju: link

pa moguce, verovatno je u pitanju 'zavera' ovih sto prodaju te razne IDE 'dodatke'. Mislim da sam prvi put cuo za to davno u jednom Amiga casopisu, ne secam se kom, mogu da potrazim.

nasao sam jedan od sajtova sto upozoravaju: link

Po stilu i duhu ovaj tekst neodoljivo podseca na reklame za uloske ili za deterdzent...

Pa normalno da svaki ciga svoga konja hvali.Ovde na linku jedino sto je tacno da su ostali kontroleri dosta brzi od standardnog amiginog.Sto se tice bufered kabla mislim da postoji sema na aminetu kako i to izvesti.U sustini je sve izvedeno sa ttl kolima iz serije 74 ili 40.Tako da bi u sustini iza ovakvog sklopa mogli potpuno bezbedno ukljuciti svih 4 ide uredjaja u amigu koliko god to trenutno imalo smisla.Meni je posao sasvim fino zavrsavao hard od 40gb koji je dobrim delom zvrjao prazan, dok je okupirani deo sadrzavao mp3 muziku

Zabluda!!
Kod amige 600 i 1200 ide kontroler nije direktno vezan za motorolu iako sam mikroprocesor ima dosta veze s njegovim radom.Doticni IDE kontroler je deo jednog od amiginih custom cipova.Licno sam godinama koristio 3,5"" hard i cd rezac na A1200 a cak jedan kraci period (oko 6 meseci) i 2 harda i cdrezac pomocu nekog prostog ide dublera gde se neki vodovi sa kabla premoscuju uz pomocu dve diode.Jedino sto nesmete da napajanje vucete sa poslednja 4 pina na ide interfejsu posto je verovatno predvidjen za samo jedan hdd od 2,5". Znam ljude koji su cak 3,5 ide kabal lemili direktno na pinove ide prikljucka amige 600.Bitno je da su prvih 40 pinova ide logika a poslednja 4 napajanje za 2,5 diskove.

Nema razloga da iznosiš pogrešne podatke i ti ljude dovodiš u zabludu. Nije u pitanju nikakva zavera. Ako ne veruješ, imaš kompletnu šemu amige da skineš, pa se i sam uveri. IDE data bus je direktno vezan na motorolin data bus. Bez ikakvih bafera. Zbog toga može doći do oštećenja procesora ili "brljanja po memoriji" usled smetnji koje stvara predugačak ide kabl, koji se ponaša kao antena koja kupi raznorazne smetnje. Tu treba još i dodati kapacitivnost kabla. Ukratko, nije uopšte preporučljivo praviti takve budževine od kablova. Ako se već mora, potrebno je da kabl bude što kraći (nikakve kobasice od pola metra) i da se koristi 80-žilni ide kabl. Ako si ti imao sreće, pa se nije ništa desilo, ne mora značiti da će i kod drugih biti tako. Onaj ko želi da mu amiga dugo traje, sigurno neće štedeti da nabavi baferovan ide kabl.

Ajd bas baci link ka semi nisam uspeo da izguglam a po mojim diskovima je trenutno haos.Davno kada sam gledao semu 1200 koliko se secam na blok dijagramu jeste data bus prikazan kao da ide direktno ali mislim da je u elektronskom smislu isao preko (valjda )gayle cipa . Mada matori se ne pamti se sve u glavnoj memoriji.

Ove pinove imaju sigurno u Mikro Princu. Ja kupio jedan pre 2 nedelje.

Nije to bio nikakav male to male adapter, vec obicni pinovi za ploce, ali ce posluziti za ovu svrhu.

Sto se tice kabla...Nadji neke konektore, pa probaj sam da ga napravis.

Poslednja izmena:
2.5" konektor ima 44 pina, raster je 2

Poslednja izmena:
Tesko da ces naci flat 44 kabl koji odgovara za 2,5 diskove.
Jedino sto moze da te izvadi su brand name masine u malo manjim kucistima i imaju cd ili dvd od laptop racunara.Ako ovo nadjes gubis potrebu za adapterom s 3,5 na 2,5 " ,e sad duzinu kabla bas nisam zagledao a samo mi jednom doslo pod ruku.

Naletih na ovaj praistorijski post tražeći istoimene 2.5" 44-pin IDE kablove da kupim kod nas, pa jelte zanima me da li se tako nešto uopšte može naći ovde sada ili moram da nabavljam preko ? Ako neko kojim slučajem ima viška i voljan je da proda neka mi javi ;)

P.S Ovde kod nas samo valjaju 44-pin CF adaptere a od kablova ni traga :(

Uf pre par godina sam narucio negde ovde kod nas 2,5 ide kabl bio oko 300-400 dinara. Mislim da bila racunarska radnja iz Nisa ali nebih smeo da se zakunem.....

*** ako nema ovde poručiću od preko al čudi me da to ne drži niko

Što ti Dejan reče, možda neke male IT radnje imaju to na gomili pa okreći telefone redom i raspituj se po okolini. Sigurno to neko ima u zaostatku, samo treba da vidiš, kao što sam se ja raspitivao za + - power sw kabl sa dugmetom za kućište i našao na drugom kraju.

Imaš na AliExpress ako ne našeš kod nas.

Nazad
Vrh Dno