Šta je novo?

2, 3 ili 4 jezgra?

Kron

Čuven
Učlanjen(a)
20.12.2003
Poena
620
Moja oprema  
Monitor
U boji
Laptop
Digitalni sa kolor ekranom
Tablet
Isto digitalni sa kolor ekranom
Mobilni telefon
Imam dva
Skroz sam ispao iz fazona, sve teze pratim razvoj situacije, zapravo novi modeli hardvera izlaze sve brze. :S:
Dilema je vezana za procesor, ali ce se neminovno preneti i na pre svega plocu, a onda i sve ostalo. Planiram novu makinu...
1. Da li danasnji softver koristi prednosti vise jezgara? Igre? Photoshop? 3D rendering?
2. Ako se ispostavi da je isplativije kupiti kombinaciju sa 2 jezgra (iz razloga gore navedenih), da li u tu plocu mogu kasnije ubaciti 4core cpu ili moram celu plocu da menjam? 2 jezgra su najjeftinija, pa da inicijalno ne placam vise ako ne moram...

1. Da. Igre jos uvek ne (osim GTA4), ali ce se to sigurno promeniti tokom godine. "Ozbiljan" softver koristi 4 jezgra.
2. Mozes da uzmes prvo 2core, a kasnije da ga zamenis nekim 4core.
Ali, kazi prvo koliko bi para dao, jel hoces Intel ili AMD, pa da vidimo sta se uklapa.

Poslednja izmena:
Skroz sam ispao iz fazona, sve teze pratim razvoj situacije, zapravo novi modeli hardvera izlaze sve brze. :S:
Dilema je vezana za procesor, ali ce se neminovno preneti i na pre svega plocu, a onda i sve ostalo. Planiram novu makinu...
1. Da li danasnji softver koristi prednosti vise jezgara? Igre? Photoshop? 3D rendering?
2. Ako se ispostavi da je isplativije kupiti kombinaciju sa 2 jezgra (iz razloga gore navedenih), da li u tu plocu mogu kasnije ubaciti 4core cpu ili moram celu plocu da menjam? 2 jezgra su najjeftinija, pa da inicijalno ne placam vise ako ne moram...

Q6600, best buy za tebe, ili neki Phenom II. 4 Jezgra se itekako koriste u Photoshopu i renderingu.

AMD nekako vise gledam, valjda zato sto sam ga i do sada koristio, ne znam da li je jos uvek jefiniji od Intela u istoj klasi. Ovo sto je Peja rekao u vezi 2core>4core je poprilicna uteha, ukoliko to podrazumeva istu plocu (ili cak zamena ploce nije neki bauk?), no dajte mi sad vremena da malo saberem stvari. Uzgred, pogledah na brzaka cene Phenom II procesora - zar nisu drasticno skuplji u odnosu na Phenom I, imajuci u vidu isti broj jezgara? Ali ako sam dobro cuo, ploce za Phenom I su pin kompatibilne sa Phenom II?
E ljudi, smoricu vas na kraju...

Jesu kompatibilne, ali pogledaj za tu plocu sto planiras jel ima novi bios ;)

Phenom 2 je mnogo hladniji malo brzi na istom taktu, plus se odlicno klokuje. Ja bih ove stare izbegao samo zbog zagrevanja :)

AMD nekako vise gledam, valjda zato sto sam ga i do sada koristio, ne znam da li je jos uvek jefiniji od Intela u istoj klasi. Ovo sto je Peja rekao u vezi 2core>4core je poprilicna uteha, ukoliko to podrazumeva istu plocu (ili cak zamena ploce nije neki bauk?), no dajte mi sad vremena da malo saberem stvari. Uzgred, pogledah na brzaka cene Phenom II procesora - zar nisu drasticno skuplji u odnosu na Phenom I, imajuci u vidu isti broj jezgara? Ali ako sam dobro cuo, ploce za Phenom I su pin kompatibilne sa Phenom II?
E ljudi, smoricu vas na kraju...

Uglavnom za AMD potrazis plocu sa SB750, a svakako idi na PhenomII, imas cak i trojezgarni 720 Black Edition ako bi klokovao, ili neki cetvorojezgarni ako bi ti pasovalo jezgro vise. Imas test na Benchu pomenutog.

Trenutna best-buy ploca za AMD je Biostar TA790GXB A2+ za 77e. Kvalitetna, odlican kloker, na nivou nekih znatno skupljih modela. Ako nemas veliku potrebu za 4 jezgra, uzmi Athlona X2 7750 Black edition za ~72e. On ima otkljucan mnozilac i moze lako da se overklokuje na preko 3GHz. Kasnije, kada ti bude potrebno, lako ces ga zameniti za neki Phenom II. Aktuelni modeli jesu dobri, ali im je i cena prilicno visoka, tako da mozes da sacekas jeftinije verzije.
Ne smaras, samo pitaj za sve sto te zanima.;)

..

ja sam procitao na par drugih foruma da pomenuta ploca Biostar TA790GX(B) A2+,kao i sve ostale Biostarove varijacije sto se tice 790tki,imaju problem sa velikim zagrevanjem,i da znaju da prave probleme sa grafickim karticama,ukoliko neko nece da koristi postojecu integrusu.....vec hoce posebnu karticu...

da li je to tacno?.....mislim,da li neko ima neka licna iskustva?

i da li je neko probao mozda npr ove Biostarove ploce sa NVIDINIM grafickim karticama......(ustvari,da li ovo uopste moze,laik sam sto se tice komponenti

Trenutna best-buy ploca za AMD je Biostar TA790GXB A2+ za 77e. Kvalitetna, odlican kloker, na nivou nekih znatno skupljih modela. Ako nemas veliku potrebu za 4 jezgra, uzmi Athlona X2 7750 Black edition za ~72e. On ima otkljucan mnozilac i moze lako da se overklokuje na preko 3GHz. Kasnije, kada ti bude potrebno, lako ces ga zameniti za neki Phenom II. Aktuelni modeli jesu dobri, ali im je i cena prilicno visoka, tako da mozes da sacekas jeftinije verzije.
Ne smaras, samo pitaj za sve sto te zanima.;)

Ja kad vidim ovako nesto eliminisem plocu iz svakog razmatranja
20080925.jpg

Ako su mogli da stede na prikljuccima za zvucnike, onda sta ocekivati?

Poslednja izmena:
Hm, oskudno, nema sta, ali ajde nije sad bitno, ploce cu razmatrati uskoro, tj, vec ih merkam. Uzgred, ionako nameravam da koristim posebnu zvucnu karticu.
Ne bih ni da previse otezem sa celom pricom, ovo bih da resim za najkasnije nedelju dana...
Koliko bih para dao? Sto manje za sto bolje, kao i svi. Bicu revnosan u potrazi i izvestavanju, a svaka preporuka i iskustvo je dobro doslo! Pogledao sam test na Benchu, ta MSI DKA790GX Platinum ploca koja se pominje je za ~50e skuplja od te Biostar TA790GXB A2+, ali je izgleda bolja. Idemo dalje...

@maxx79

Ja imam Biostar ploču + nVidia grafiku, iz potpisa, nema problema. Naprotiv, ja sam imao problem sa integrisanom grafikom (HD3300), odnosno seckala je u 2D prikazu na rezoluciji 1920x1200 na 24", valjda ne može da izvuče toliku rezoluciju, secka flash u browseru, laguje scroll u browseru i slično. Što je sve rešeno ubacivanjem "prave" (ne integrisane) grafičke, nVidia u mom slučaju.

Poslednja izmena:
Obavezno dobru plocu, a na procesoru mozes da ustedis ako ces vec prelaziti na X4.

Ne znam da li je JW-790GX EXTREME stigla negdje, definitivno extra ploca. Jedini razlog zasto ja nisam uzeo AMD je nemogucnost kupovine iste.
U nedostatku ove razmisli i o DFI 790GX i 790FXB plocama. Procesor su vec predlozili X2 7750+ BE.

Ovo bi ja uzeo da sada kupujem ali posto imam komp sacekacu...

Obavezno dobru plocu, a na procesoru mozes da ustedis ako ces vec prelaziti na X4.
Ne znam da li je JW-790GX EXTREME stigla negdje, definitivno extra ploca. Jedini razlog zasto ja nisam uzeo AMD je nemogucnost kupovine iste.
U nedostatku ove razmisli i o DFI 790GX i 790FXB plocama. Procesor su vec predlozili X2 7750+ BE.
JW plocu izguglao, jedan domaci zastupnik je ima. Ovo za 7750 je dobra ideja za pocetak.

Ovo za JW plocu je bila dezinformacija, nemaju plocu.
Nego, imam pitanje, mozda glupo. Na sajtovima proizvodjaca maticnih ploca sa AMD 790GX chipsetom (u okviru specifikacija odredjene ploce) pise: "DDR2 1066 is supported with combination of AM2+ processors and DDR2 1066 memory modules, please refer "Memory Support List" for detail memory support information."
Na oba linka pogledajte crvenim slovima:
http://www.gigabyte.com.tw/Products/Motherboard/Products_Overview.aspx?ProductID=2887
http://asia.msi.com.tw/index.php?func=proddesc&maincat_no=1&cat2_no=171&prod_no=1552
Da li bi taj Athlon 7750 Black Edition radio sa tim mem. modulima na 1066 ili bi za taj proc bili plafon DDR2 800 moduli? Mislim, spada li 7750 u te AM2+ procesore ili ce to biti tek neki Phenom II?

Radio bi i spada. On je AM2+.
Na Am2 su k8 procesori (Svi ostali X2, Athloni i semproni). Koliko je meni poznato postoje 3 modela X2 7xxx oni su am2+, svi ostali sa 1 ili 2 jezgra su am2. Uostalom pogledaj specifikaciju :)
Svi sa 3 ili 4 jezgra su am2+

Poslednja izmena:
evo da se nadovezem ovde...
i 7750BE i 720BE su odlicni procesori, ja sam se dvoumim kojeg sebi da uzmem...
mislim da nemas potrebe za ove gigabyte ili msi ploce koji si naveo, isti posao ce ti i biostar uraditi...
i ja da pitam, mozete li mi dati sajt od neke prodavnice iz Novog Sada?

Ali nema Biostara.

Pitanje za Peju, zbog njegovog odgovora u temi http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=191743
Da li je razlika izmedju ova 3 MSI modela jedino u tome sto Platinum (prva) ima onboard Sideport memoriju za integrisanu grafiku?
http://asia.msi.com.tw/index.php?func=proddesc&maincat_no=1&cat2_no=171&prod_no=1552
http://asia.msi.com.tw/index.php?func=proddesc&maincat_no=1&cat2_no=171&prod_no=1625
http://asia.msi.com.tw/index.php?func=proddesc&maincat_no=1&cat2_no=171&prod_no=1612
Ovu poslednju KA790GX si pomenuo u gorepomenutoj temi. Kod nje je napomena "We suggest users choosing DKA790GX Platinum and DKA790GX motherboards to enable the AMD ACC function". ACC je prednost kod klokovanja Black Edition ako sam shvatio.
U jednoj prodavnici sam nasao ovu sa drugog linka DKA790GX (ne-Platinum), ona nema Sideport memoriju?
Izgleda da Sideport nema ni ta Biostar TA790GXB.
Nasao sam i ranije pomenutu Gigabyte, ona ima Sideport.

ajde daj sajtove od radnji u kojima kupujes pa da vidimo sta ima i sta ti je najbolje...
Ok, jos malo da izlistam. Ja bih sve u jednoj radnji (znam da o ovome vec postoji tema), a ne da razlicite delove kupujem u vise radnji. Mislim na komp, ne na monitor i periferije, to sve imam. Lakse mi za reklamaciju, odkud ja da znam da li ce u slucaju pojave gremlina krivac da bude napajanje, maticna, memorija... U principu gledam da jedna radnja ima sve sto mi treba, a da bude sto povoljnija varijanta. Znam da je to skuplja varijanta, ali ako nesto ne valja dam im makinu pa neka rese problem.

evo da se nadovezem ovde...
i 7750BE i 720BE su odlicni procesori, ja sam se dvoumim kojeg sebi da uzmem...

Malo mi nejasna dilema izmedju ova dva ako je X3 720BE vise nego duplo skuplji!?
Mislim, ako imas para uzimaj X3 720BE, a ako nemas onda X2 7750BE.
Koju plocu imas?

http://asia.msi.com.tw/index.php?func=proddesc&maincat_no=1&cat2_no=171&prod_no=1625
http://asia.msi.com.tw/index.php?func=proddesc&maincat_no=1&cat2_no=171&prod_no=1612
Ovu poslednju KA790GX si pomenuo u gorepomenutoj temi. Kod nje je napomena "We suggest users choosing DKA790GX Platinum and DKA790GX motherboards to enable the AMD ACC function". ACC je prednost kod klokovanja Black Edition ako sam shvatio.
Iz ovoga ispada da nemaju sve ploce sa SB750 SouthBridgeom mogucnost upotrebe Advanced Clock Calibration funkcije. I to izgleda one najjeftinije, a tu spada i Biostar TA790GXB A2+. Moze li neko da mi potvrdi ili demantuje, pa da me obraduje i da uzmem taj Biostar. Da li je ACC uopste bitan za dobar overklok?

Buahaha... :-devil-: to mi reci! Hvala! Ono "B" u nazivu ploce je stvaralo dilemu. Jer na stranim sajtovima su raportirali uspeh samo sa plocom bez "B", bar koliko sam ja nasao.
OK, imamo plocu i procesor, sada ne znam da li da za preporuceno minimalno napajanje pitam ovde?... (graficka ce biti oko 100e)
Ajde pogledacu malo deo foruma o napajanju, da ne pitam ovde previse, mada mi je brze kad dobijem direktan odgovor.

1.2x1GB 1066 ili 4x1GB 800 memorije? Ili da calnem 4x1GB 1066?
2. 9600GT bilo koji proizvodjac? XFX? ili... ATI4670?

Poslednja izmena:
Ostali su izgleda izgubili strpljenje i ne pomazu... :p

Moj prijedlog:

1. X2 7750BE,
2. Biostar TA790GXB A2+,
3. 2X1GB DDR2 1066 cl5,
4. 4670 (od onih sto sam nabrojao 9600GT ima najlosiji odnos cijena/performanse, a ja je imam :d)-ako imas love kupi XFX 4830,
5. OCZ ModXStream 500W (svidja mi se sto je modularno)

I to je to!

Poslednja izmena:
Zadnji post je POSTavljen (ha, igra reci) sat vremena pred polazak u kupovinu i toliko sam cekao. Nisam ocekivao da ce neko da odmah odgovori, ali eto sad nije ni bitno.
Skoncao sa memorijom 2x2GB 1066 OCZ Gold, Gainward 9600GT, LC Power 6600GP2, CoolerMaster Elite, naravno Biostar TA790GXB A2+ i X2 7750BE.
U ponedeljak uzimam makinu. Mozda je mem i napajanje malo predimenzionirano, ali mi 4GB nije izgledalo puno skuplje, a nisu imali LC 6560T koji je opet samo 500 dinara jeftiniji od ovog mog.
edit: Pa jos jednom vam zahvaljujem svima na pomoci, javicu svakako kako ovo cudo prasi...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno