Šta je novo?

2.1 sistem do 1000e

s obzirom da sam dosad bio zadovoljan sa glasnocom nekih Altec Lansing od 50e pretpostavljam da nisam ni svestan sta znaci "jako glasno"
Mislim da ova rečenica najbolje pokazuje šta je to što konjvodeni traži. U odnosu na ovo navedeno, mislim da apsolutno njegov prvi predlog, JBL E80 + ES150P završava odličan posao.
Nebih nikoga da uvredim, svi mi imamo različit ukus, može se reći da sam relativno nov na ovom forumu, ali, prateći i ostale postove, stičem utisak da, kada neko traži savet za kupovinu, sa bezbroj predloga više zbunimo, nego što pomažemo.
Dakle, čovek je imao Altec Lansing od 50e i bio dosad zadovoljan jačinom, a sada pita za JBL E80 + ES150P. Sa ovim JBL-ima će biti i više nego zadovoljan i jačinom a i kvalitetom. A predložena kombinacija nije nikakva rdjava, niti precenjena, da bi ga odvraćali od toga.
Uostalom, moj predlog je da poseti malo prodavnice gde sve može da isproba, ali da se svakako ne zaleće. Najbolje bi i bilo da proba pomenuti JBL, pa ako na prvu oseti da ga to 200% zadovoljava, onda OK. Ako nije siguran ili mu ta kombinacija zvuči onako "nije loše", traži onda nešto drugo.

Oticicu sutra do druga i videti kako zvuce njegovi JBL ES100.

Inace sad ste me skenjali skroz, svi drugovi misle da sam lud sto dajem 1000e za ozvucenje a sad ispada da cu sa tim dobiti "nesto sto ne sluzi za muziku nego za mlacenje para musterijama i razvodnjenu tutnjavu" :S: Zar je moguce da sa 1000e ne mogu da rasturim dnevnu sobu od muzike? Mislim ne trazim ja zvucnike od 10k evra da ozvucavam diskoteke pobogu :)

Sa 1k evra mozes da uzmes nesto da rasturis sobu i budes glasniji od diskoteke, ali ne mozes bas da uzmes (nove) zvucnike sa sve pojacalom koji bi se smatrali nekim toliko dobrim HiFi-em - naravno u odnosu na neke kompjuterske varijante sve je to premija.

No tebi ni ne treba neki prefinjeni Hi-Fi. A i ko' sto Harman rece, ako su ti neki AL bili OK, od onoga sto je sve spomenuto u temi ces za cas da zaglusis usi, i realno mnogo toga je veliko preterivanje za kucu.

Poslednja izmena:
Ovde ljudi iznose misljenja sa razlicitim iskustvima, ide se takodje dosta u krajnost itd, ja se uglavnom slazem sa harmanom, tebe ce vise nego zadovoljiti taj jbl sistem tu nema sumnje a to sto ces ici da poslusas ti je najpametniji potez ;) takodje batali sta drugovi pricaju, kad budes to kupio onda ce pricati kako je dobro :D

Za 1000e se moze uzeti neki mid-entry level hi-fi i to je to. Sa druge strane, ako bi se uzimao razglas, moze mnogo bolje da se prodje, ako bi se slusala takva vrsta muzike naravno.

Bolje uzeti mid level hi-fi nego najlowest level razglasa, naravno kad pricamo o kucnim uslovima :) Od razglasa za 1000e se ne moze uzeti nista konkretno samo teski shit,realno :)

Ti stvarno oces da kazes da je JBL JRX 2000 najlowest level razglas? Ocekivao sam vise od nekoga ko ima JBL u nicku...

Poslednja izmena:
E ovako bio sam kod druga danas, poslusao kako zvuce JBL E100, ono razvaljuje od glasnoce i cistine zvuka(po mom skromnom misljenju), jedino mi basovi i ne udaraju nesto ali moguce da nije podesio kako treba. Tako da kontam da cu uzeti JBL ES100 i neko pojacalo. E sad:
1. Razmisljam kasnije kad budem imao kesha da dodam i neki vufer, da li ce se osetiti razlika sa tim vuferom tj oce poboljsati on ista? Drug misli da su ti vuferi svi kurton, zato i hocu da uzmem ES100 umesto one opcije E80+vufer
2. Da li je bolje da uzmem:
-HK 3490 stereo risiver: http://www.harmankardon.com/EN-US/Products/Pages/ProductDetails.aspx?PID=HK 3490
ili
-HK 980 stereo pojacalo: http://uk.harmankardon.com/harman-kardon-product-detail-uk/hk_980.html
ili nesto trece?

Hvala puno!

Ps: on kaze da je svoje E100 platio 450e davno, a ES100 se sad krecu oko 750e, koliko su bolji ES100 od E100?

@vampire
Ja jesam veoma blisko vezan za taj brend kad je pro segment u pitanju,tacnije oko 13g :) zato mi i stoji taj nick ;) ali kad je nesto krs onda cu reci da je krs pa ako i na njemu pise jbl :) JRX je napravljen da uzme parce najnizeg sloja trzista razglasa u kojem Kinezi vladaju. Stedelo se na svemu maximalno u prevodu, najgore drvo,najgore komponente, sve najgore sto je JBL ikad napravio, to vazi i za njegove prethodnike koji su identicni Sound Factor i TR serija ;) Jedna takva kutija na primer JRX 115 kosta fabriku oko 50e da je napravi kompletno.
Naravno to ne znaci da je JBL kao brend los, naprotiv oni imaju izuzetno kvalitene serije i modele ali JRX ... :crash: :crash:

Edit:
@konjvodeni

Bolje ti je da uzmes risiver jer ima vise snage od pojacala a mala pozitivna nijansa koju pojacalo daje u zvuku neces primetiti u tom zanru muzike, tebi je snaga veci prioritet + na risiveru ima digitalni i coax ulaz ;)

Poslednja izmena:
Tesko da ce ta kombinacija ici jace od 105-110 decibela na max... sto je nedovoljno glasno za takvu muziku. Takodje, pri toj glasoci ce pojacalo vrlo brzo da se pregreje, pa moze doci i do nekog kvara ako se previse dugo slusa. Vise od pola sata, sat max bi bilo rizicno na takvim nivoima glasnoce. Hi-fi nije za takvu muziku. Ne kupuju dzaba skoro svi ameri cerwin vege i jbl razglase od 2x15inca. Oni koji slusaju Hip-Hop i ostale zanrove koji su zahtevni sto se bassa tice se tesko mogu zadovoljiti sa normalnim hi-fi sistemima, pa makar ubacili i woofer u tu pricu...

Poslednja izmena:
Ako nisi bas zadovoljan kako bass zvuci onda nemoj da uzimas. Zelis bas novo da uzmes ? Za te pare mozes naci nesto polovno sto je mnogo bolje i adekvatnije za tebe, a zvucnik se vremenom ne menja, zvucace isto i kada je nov i kada je npr. 40god. star.

Ja sam licno pre za iskljucivo stereo varijantu (znaci i stereo pojacalo) i kutije sa nesto vecim bass drajverom.

Pa naravno da nije zadovoljan bass-om kad je najverovatnije ocekivao bass-eve kao na rejvu, a to je nemoguce bez razlgasa! Vrlo je jednostavno, HI FI sistemi nisu pravljeni za takvu muziku i ne mogu zadovoljiti ni sa kolicinom bass-a ni sa glasnocom... A za 1000e se svakako moze naci dobar razglas koji bi bio bolji za takvu muziku od skoro bilo kog hi-fi sistema od 1000e...

Ako nisi bas zadovoljan kako bass zvuci onda nemoj da uzimas. Zelis bas novo da uzmes ? Za te pare mozes naci nesto polovno sto je mnogo bolje i adekvatnije za tebe, a zvucnik se vremenom ne menja, zvucace isto i kada je nov i kada je npr. 40god. star.

To nije bas tacno. Nov zvucnik obicno zvuci losije od istog takvog koji je koriscen neko vreme, ili drugim recima, koji je usviran...

Poslednja izmena:
Ne bih rekao da je ocekivao bas takve bass-eve ako je inace toliko zadovoljan glasnocom, a pre toga je koristio neki Altec Lansing komplet. Mislim da je pravi razglas preterivanje s obzirom da je rekao da niti ima uslove da toliko glasno slusa niti ce nesto preterano cesto slusati glasnije. Dobre 3way kutije sa vecim bass drajverom su super izbor. Ako zeli neka vidi sa Geek Masterom da poslusa one Vege sto prodaje garantujem da ce mu to biti mnogo vise od onoga sto bi ocekivao. Da ne tupimo mnogo o prefinjenosti i kvalitetu, ali sto se glasnoce i bass-a tice te kutije svakako debelo dobijaju taj JBL o kome razmislja. Ako je nesto napravljeno da svira glasno i cisto duze vreme i da daje za mnoge sulud bass onda su to Vege ..

To nije bas tacno. Nov zvucnik obicno zvuci losije od istog takvog koji je koriscen neko vreme, ili drugim recima, koji je usviran...

Ne zelim da previse komplikujem i zbunjujem pokretaca teme, a drugo, usviravanje zvucnika je negde na nivou mita. Mogli bi myth buster-i da se pozabave time. Sta tu ima da se usvirava ? Mozda eventualno vesanje na bass-u da se malo "razmrda"... Pre bi rekao da se ljudi posle par desetina sati slusanja naviknu na zvuk pa pritom jos i zbog svih tih prica utripuju kako su im se zvucnici "usvirali". To je sve doduse moje subjektivno misljenje.

Poenta onoga sto hocu da kazem je da ne treba da bezi od polovnih stvari, jer zvucnik vremenom ne postaje nista losiji niti se nesto moze "pokvariti". Moze se pokvariti ako se fizicki osteti ili produva sa preterivanjem snage. I dobro, ajde da kazemo da u zavisnosti od koriscenja i godina zameni vesanje na bass-u jednom u hiljadu godina i to je to ..

Za 1.000E se moze uzeti extra polovan Hi-Fi sa kojime bi u najmanju ruku bio jako zadovoljan.

Poslednja izmena:
Pa ako nema uslova da pusta glasno onda nece moci ni da dobije snazan bass... Bass dolazi iz snage, a snaga je srazmerna sa glasnocom. Ne moze se dobiti snazan bass ako se ne pojaca dovoljno. Drugim recima, glasnoca je preduslov za jak i snazan bass...

Uf ove Vege sto Geek_Master prodaje mi se bas svidjaju! cena posebno :) Mislim da bi mi tako nesto bilo super ako je istina da su tako dobre. Kontam do BGa da skoknem da ih cujem.

Vidi, da ne ispadne da sam te nesto nalozio :) ..

Ako si bio zadovoljan cistocom i glasnocom onih E100, ali nisi bas bio zadovoljan udarcem, onda mislim da bi ti one Vege sasvim odgovarale. CV su dinamicne kutije, i pravljene su da sviraju glasno i cisto bez ikakvih problema. Ako preteras sa ludovanjem neces sprziti bass, vec ce iskociti osigurac na njima. Ne znam za te konkretne od GM-a, ali vecina drugih ima zastitu i za visokotonac i sredjnotonac, tako da ako se pregreju sami se iskljuce dok se ne ohlade. U prevodu - i da hoces tesko ces ih "pokvariti" :)

Mislim da bi sa tim kutijama mogao da budes jako zadovoljan, ako hoces vidi sa GM-om pa se eventualno dogovorite da ih cujes. Novo je skupo, iako je 1.000E velika para za tu kintu se ne moze uzeti nesto sto bas valja. Sa polovnim ces i da uzmes bolje i da ustedis - pa mozes cak i pola da ustedis ..

Da li ti završavaju posao kutije sa po 2 selenium 15in drajvera (po kutiji) i selenijum hornovima, nominalne snage 600W (1000W peak), skretnice 12db. Ručno pravljene pre par godina, ali pošto zadnjih 2 godine više manje skupljaju prašinu moguće da će na doboš. Svaka je teška cca 50kg, tapacirane i natopljene bojom.

Što se tiče basa, pomeraju bubrege sa 30% snage, sve ostalo nije zdravo. Okačiću slike kada se vrnem sa posla.

Ovo nije oglasni deo! Zvucnike ako prodajes postavi temu u oglasima, a ostalo mozes sa covekom da se dogovoris na PP.

I da se ne zbuni, to je cena za jedan zvucnik.
Single speaker
Please change quantity to "2" in shopping cart to purchase a pair.

Evo par sličica. Čisto da vidim da li spadaju u dotičnu kategoriju.

Prilozi

• IMAG0451.jpg
    IMAG0451.jpg
    769 KB · Pregleda: 108
  • IMAG0452.jpg
    IMAG0452.jpg
    778.2 KB · Pregleda: 93
  • IMAG0453.jpg
    IMAG0453.jpg
    897 KB · Pregleda: 78
Sharpshooter: bez uvrede ali ni za polovne zvucnike mi nije bas svejedno a kamoli nesto handmade

Inace sad ste me nalozili jako na Vege, i nasao sam njihov shop u Bugarskoj, u Sofiji sto je relativno blizu Nisa u koga povremeno idem. I razmisljam da predjem kolima preko granice i kupim ove Vege http://www.cerwinvega.com/home-audio/floorstanding-speakers/xls-215.html (kod njih su 540e komad!!!) i nadam se da necu morati da placam nista na granici ako ih prevezem raspakovane i kazem da su moji, da sam dobio na poklon il sta vec. Ne znam kako to ide sa carinom ali pretpostavljam da ako je samo jedan artikal nema sta da se placa zar ne? :S:
wSad4dfa174d2082a.png

Te Vege+put(nekih 130e za gorivo) me izadju 1200e i onda skupljam lagano za pojacalo :)

Daj da vidim neki info za taj shop sto si nasao u Sofiji. Inace mislim da mozes komotno da uzmes XLS-15 ili CLS-15, to je maltene ista kutija samo bez te druge 15tice. A taj dodatni bass dravjer ti apsolutno ni nije potreban, veruj mi.

-edit-

Kapiram da su to ovi :)

http://www.pro-technica.com/

Poslednja izmena:
Zato sto znam koliko su blesave i one sa samo jednom :)

Ta kutija je mnogo vise napravljena za konstantno ludovanje, vrlo slicno onim PA/razglas sistemima koje su ti ostali preporucivali, samo sto bolje zvuci. Dovoljno je da cujes npr. CLS-15 da bi shvatio koliko je to glasno i koliko jako moze da udara.

Mislim da je bolje da taman ustedis za pojacalo tako sto bi uzeo neke 3way sa jednom 15icom.

Sharpshooter: bez uvrede ali ni za polovne zvucnike mi nije bas svejedno a kamoli nesto handmade

Ma opušteno, tražio si nešto što pomera bubrege, pa rekoh da vidim da li spadaju u tu kategoriju. Po mom iskustvu definitivno spadaju, jeste da nisu našminkani i nalickani, ali zato gruvaju kao ludi.

Srećno na granici :)

Aha, imas poentu :) al opet kad pogledam razlika u ceni medju njima je samo 100e po zvucniku, razmislicu..

Evo bas sam sad citao neki review o njima http://www.avrev.com/home-theater-l...xls-215-floorstanding-loudspeaker-review.html Mislim da je to prava stvar i da cu za par nedelja pravac Sofija, a i prijace mi jedan roadtrip :D javljam se sa detaljnim utiscima kad obavim taj poduhvat :)

Hvala svima puno na pomoci!!! Ako budete imali jos nekih predloga slobodno pisite :)

Srećno na granici :)

hvala trebace mi :D raspitacu se sad kako to ide i da li se placa nesto, mozda otvorim i temu na forumu ako ne nadjem sam nista

Poslednja izmena:
Nema potrebe za tim pojacalima, i ja sam se pre nekih godinu i po dana tako ispalio jer sam mislio da je potrebna veca snaga za neki ozbiljniji bass. Kutije su osetljive i fakticki 50W im je dovoljno da zagluse usi slusaocu. Pojacalo neko polovno ali kvalitetnije i odgovarajuce za te kutije, ako mene pitate ..

Nazad
Vrh Dno