Šta je novo?

1st and 2nd curtain?

dachony

Slavan
Učlanjen(a)
05.03.2006
Poena
301
da li bi neko bio ljubazan da mi objasni razliku izmedju ovoga?
sta znaci FlashSync at 1st curtain ,a sta FlashSync at 2nd curtain.
ako vam nije tesko,moze i neki primer.
hvala

100x sam ovo objasnjavao u tekstovima, al mi se previše raznih definicija i skraćenica mota po glavi pa sam morao da konstultujem malo web :D...

Odgovor je jednostavan. To podešavanje blica odnosi se na "slow sync" mod blica. Slow sync je mod blica kada blic okine, ali je dužina ekspozicije jednaka kao da je blic isključen. Koristi se recimo u slučajevima kada hoćeš uhvatiš i neko svetlo na 10 i (mnogo) više metara iza objekta koji fotkaš u blizini koga osvetli blic (jer blicevi na običnim aparatima ne bacaju kvalitetno preko 3-4 metara).

Pošto je ekspozicija u "slow sync" modu poduža, mnogo duža nego trajanje blica, 1st opcija znači da će blic opaliti na početku ekspozicije, a 2nd curtain na kraju ekspozicije.

Pa ti sad vidi šta ti odgovara. Prvo provali sam razliku između običnog i "slow sync" blica, a onda će ti već biti jasno u kojim situacijama treba da kroistiš 1st, a u kojim 2nd curtain :)...

ako vam nije tesko,moze i neki primer.
hvala

U pitanju je sinhronizacija blica, konkretno, 1st curtain okida blic u trenutku kada se "otvori zavesica" tj. pocne exponiranje senzora (filma), a 2nd curtain okida blic u trenutku zatvaranja zavesice, tj. na kraju eksponiranja...

Konkretan primer: stojis uvece na ulici i slikas automobile koji prolaze blicem... posto je vece koristis malo duzu ekspoziciju, da bi dobio efekat kretanja i nesto vise detalja na slici...
Na 1st curtain blic ce okinuti pri pocetku eksponiranja senzora, sto na slici znaci da ce auto biti jasno osvetljen i ostar na pocetku svog kretanja, a ostali deo putanje ce biti samo tragovi kretanja... na 2nd curtain ce ta slika delovati daleko prirodnije, posto ce pocetni deo putanje automobila biti samo tragovi kretanja, a na kraju (posto blic okida pri prestanku eksponiranja) ce auto biti skroz ostar...

speedlitetech3.jpg

Vrh Dno