Šta je novo?

1Gbps LAN kartica

brodic

Cenjen
Učlanjen(a)
15.02.2013
Poruke
287
Poena
180
Apropo USB 3.0 standarda, postoji jedna, za naše prilike, aktuelna tema...
Taman smo se dočepali brzog kućnog interneta, koji inače skupo plaćamo, na znatno više od 100 MBit-a, a u kući još uvek imamo desktop koji, uprkos vremešnosti - 'radi posao'!
I, šta ga 'zarobljava' na 100 MBit-a?
Ograničava ga lan port (za kabel) sa standardom na 100 MBit-a, kao i USB 2.0 koji predstavlja-ju 'wi-fi kamen spoticanja' na zastareloj ploči.

Šta uraditi u takvoj situaciji?

Menjati postojeću (ispravnu i potpuno funkcionalnu ploču) nekom 3.0 'polovnjačom', koja je mačka u džaku, ili trpeti situaciju do potpuno novog desktopa?
 
Poslednja izmena:
Hvala. I sve bi bilo super, da mi taj prokleti (jedini) PCIe x1 slot nije već popunjen grafom.. Svejedno, hvala na brzom i kompetentnom predlogu.. Sva mi je prilika da ću morati da idem na nov desktop:(
Graficke ne idu u ovaj slot vec u PCIe X16 ili X8, mnogo su duzi ti slotovi u odnosu na X1.

Ako znate koja je maticna napisite ovde, ili jos bolje fotkajte, ovako izgleda PCIe x1 slot, gornji i donji iznad obelezenih su x16 ili x16 i x8 i tu idu graficke

PCIe-x1-Slot.jpg
 
Graficke ne idu u ovaj slot vec u PCIe X16 ili X8, mnogo su duzi ti slotovi u odnosu na X1.

Ako znate koja je maticna napisite ovde, ili jos bolje fotkajte, ovako izgleda PCIe x1 slot, gornji i donji iznad obelezenih su x16 ili x16 i x8 i tu idu graficke

PCIe-x1-Slot.jpg
G31 p25 msi ploča
 
Za svaki slucaj narucite online, imate 14 dana da probate kako radi, ako ne radi (kako treba), mozete da vratite bez problema.
 

Specifikacija te ploče na MSI sajtu kaže sledeće:

1679703527220.png

Ja bi pre kupovine nove mrežne kartice prvo proverio kabl da se nebi desilo da sa novom mrežnom opet bude 100Mbps. Takođe treba proveriti i portove sa druge strane, to jest na routeru ili switchu jer postoje uređaji koji su deklarisani na 1 ili 2.5Gbps ali su im izlazni LAN portovi na 100Mbps. U tom slučaju ne pomaže ni gigabitni kabl ni gigabitna mrežna.

Iskreno mislim da je bilo kakvo ulaganje u tu starudiju čisto bacanje para. 1Gbps je prevelika brzina za tako mator sistem a postoji i rizik da se u potpunosti zaguši PCI magistrala što će ceo sistem učiniti neupotrebljivim.
 
Sve rečeno je u načelu nesporno tačno međutim, mene interesuju neki detalji.

Kada si prokomentarisao da PCI magistrala može biti potpuno zagušena, da li si mislio pod time da je onda 'ugušen' i prosti download?
 
Kada si prokomentarisao da PCI magistrala može biti potpuno zagušena, da li si mislio pod time da je onda 'ugušen' i prosti download?
Apsolutno je nebitno na šta se misli. Fokusiraš se na pogrešnu stvar. Poenta je da ne treba ništa čačkati dok ne dođe vreme za zamenu celog sistema. Možeš eventualno proveriti da ti kablovi nisu 100Mbps umesto 1Gbps i to je to. Ići dalje od toga je nepotrebno gubljenje vremena.
 
@brodic
Proveri prvo da li ta ploča ima gigabitnu karticu kao što piše u specifikaciji koju je linkovao @alex303 i naravno proveri da li je to baš taj model koji ti imaš. Mnoge ploče te generacije (G3x/P3x) su imale 1Gbit NIC-ove, ali ne sve.
 
Ima mu ploca gigabitnu karticu sigurno, ja imam staru konfiguraciju sa 945 cipsetom koji je stariji od tog g31 i imam gigabitnu lan karticu (Realtek 8111B Gigabit Ethernet controller)
 
Verovatno ta njegova ploča ima i većina je imala, ali nisu sve.
Evo za primer odmah jedna druga MSI ploča: https://www.msi.com/Motherboard/G31TMP31/Specification
LAN
• Or Supports PCIE LAN 10/100 Fast Ethernet by 8103EL
Naravno ako su tačni podaci na sajtu, ali ne čudi me da su neki hteli da uštede na malo jeftinijem NIC IC.

Isto tako na poslu smo ranije imali neke stare Fujitsu mašine sa 945 pločama i bile su sve sa 100Mbit/s LAN, tako da sve zavisi.
Odošmo offtopic :)
 
Ako je tako onda nabavi PCI karticu kao što je gore preporučeno. Sad da li se isplati za stariji komp to možeš samo ti odlučiti.
Još jedna opcija je neki USB 3.0 gigabit ethernet adapter. Ja ih imam par sa ASIX AX88179 čipom i na USB 2.0 postižu oko 300Mbit/s ako se sećam dobro, pa ako ti je to dovoljno i to je možda opcija. Ima ih na Aliexpressu za ispod 10e.
 
Kartica mi danas stiže. Montiram i javljam rezultate.
 
I da zaključimo, nakon ugradnje gorepredložene PCI D-link kartice download iznosi 281.21 Mbps.
Dakle maksimum!!!
Ovom prilikom izražavam posebnu zahvalnost @Lanikor
 
Nazad
Vrh Dno