Šta je novo?

1950pro vs 2600xt ddr4

Nightbringer

Slavan
Učlanjen(a)
15.02.2007
Poena
319
e pa, posle četiri godine doslo vreme da ozenim staru 9600xt i nadjem nesto mladje...
izbor se na kraju sveo na ove dve grafe.
dx9 vs dx10, 256bit vs 128bit, ddr3 vs ddr4...:test:
meni se nekako smeska 1950pro ;)
sta vi mislite?

I moj glas ide za karticu novije generacije iako su stare brze, *** doci ce uskoro vreme da se nece moci bez dx10, a ukoliko sad kupi karticu dx9 koje su vec na zalasku, kome ce je prodati kad dx10 postane svakodnevnica...

Kolega, taj DX10 što ti kažeš, on ne može valjano da gura ni DX9 a kamoli DX10. ;)

naravno da menjam ceo kompjuter. procesor je amd 4000 x2.
znaci best buy je Palit 8600gt (koji cu u nisu da nadjem nikad), a 2600xt definitivno slabija od 1950pro.
hvala narode

Ja sam se tako zapalio u raskoraku generacija kartica. Uzmem ti ja x800gto za nekih ~200e i sve je bilo lepo, kad ne lezi vraze. Dodje CM Dirt pa Bioshock i zamisli traze shardere 3.0. I sta mi vredi sirova snaga kad je zastarela tehnologija.
S toga moj ti je savet Saphire hd2600xt sa gddr4, ma koliko da je sporija u testovima. DX10 bi trebalo da postane standard uskoro.

Ja sam se tako zapalio u raskoraku generacija kartica. Uzmem ti ja x800gto za nekih ~200e i sve je bilo lepo, kad ne lezi vraze. Dodje CM Dirt pa Bioshock i zamisli traze shardere 3.0. I sta mi vredi sirova snaga kad je zastarela tehnologija.
S toga moj ti je savet Saphire hd2600xt sa gddr4, ma koliko da je sporija u testovima. DX10 bi trebalo da postane standard uskoro.

...pa ja sad tebe moram da pitam kada si ti kupio i platio x800gto 200€, ja sam toliko (malo manje) dao za tu istu karticu pre vise od dve godine ako se ne varam, pa sve i da te je sluzila do pre pola godine sta bi ti vise od toga...

Zavisi koliko cesto covek menja kartice. Kad fali snage pomaze menjanje rezolucije i detalja a kad nedostaju funkcije jedino menjanje kartice. Nego to sa krekovima za dx9 mi je prilicno optimisticna varijanta. Ko ce to da pise kad proizvodjaci igara nisu u stanju? Treba im i source inace je svaka prepravka neopisiva muka.

Bice da ste vi "malo" pobrkali loncice :d...pa sa koje ste vi planete 2600xt brza od x1950pro!? :bottle:

Sa planete na kojoj sam testirao 7900GS, X1950PRO i 2600XT DDR4, ti crapovi sa neta kako je u nekim igrama X1950pro maltene duplo brza od 2600XT NE STOJE jer nije brza.

Takodje, i to visestruko suprotna iskustva. Zaista ne znam na konto cega tvrdis covece da je 2600xt brza kartica?! :trust:...znaci ne vodim se testovima sa neta, niti sam ikada to radio, video sam, imao sam licno, i probao sam sve tri karte koje si ti naveo u vise navrata, i 2600xt je jednostavno slabija...

1950Pro je osetno brzi samo u starijim naslovima koji su pisani u vreme pix/ver shader arhitekture, u novijim igrama razlika je marginalna.

1950 Bolje radi sa AA.

1950 nema AVIVO HD ( ili kako se vec naziva), uglavnom 1950 ima stari AVIVO koji se razlikuje od 2xxx serije, tj. slabiji kvalitet video reprodukcije.

1950 trazi jace napajanje i nema DX10 i PS4.

2xxx serija ima kvalitetniji AF (ima test na digit-life) .

A evo i testa koji pokazuje kakav je odnos 1950pro naspram 2600XT u ET:Quake Wars.

Znaci razilika je 2,7 fr.

http://www.overclockers.ru/lab/26910_2.shtml

Ali pre nego sto neko kaze "ne verujem, to tamo lazu" :) neka postuje svoje "verodostojne" rezultate testiranja.

Ili moze i da postuje shotke iz neke nove igre, pa mozemo da uporedimo.

Poslednja izmena:
Cekaj a o kom golfu TDI pricamo ?
O TDI ili o TDI varijanti ...
Opet poredjenje kola i racunara ... najbolje jos da uvedemo poredjenje izmedju
kiselog mleka i kackavalja ... :d:d:d .... ATi kiselo mleko sa 12% mlecne masti ... :d:d

Sad ce mo da gledamo u pasulj koja kartica ce se lakse prodavati ...
Kao sto rekoh nek kupi ko sta hoce, ja odoh iz ovog topica ...
over & out
totalni offtopic

golf V nema ta crvena slova, ali ima 1.9tdi (90 i 105KS) i 2.0tdi (140KS) (i SDI al ko je lud da uzme to), kad smo vec kod toga :p
A i golf IV GTI nije nesto posebno...

Poslednja izmena:
1950Pro je osetno brzi samo u starijim naslovima koji su pisani u vreme pix/ver shader arhitekture, u novijim igrama razlika je marginalna.

1950 Bolje radi sa AA.

Mnogo bolje. ;)

1950 nema AVIVO HD ( ili kako se vec naziva), uglavnom 1950 ima stari AVIVO koji se razlikuje od 2xxx serije, tj. slabiji kvalitet video reprodukcije.

Smešno. Smešno za nas koji imamo TV sa katodnom cevi, poboljšanje na 2600 može da oseti tek neki mali procenat amera...

1950 trazi jace napajanje i nema DX10 i PS4.

Zavaravaš se. Ništa značajno. Potraži testove na techpowerup-u.

2xxx serija ima kvalitetniji AF (ima test na digit-life) .

Ne znam kako je to kvalitetniji ali suporenja su veća nego na GF 7600GS.

A evo i testa koji pokazuje kakav je odnos 1950pro naspram 2600XT u ET:Quake Wars.

Znaci razilika je 2,7 fr.

http://www.overclockers.ru/lab/26910_2.shtml

To je samo 1 igra, ponesi neki GF 7600 i dođi kod mene da vidiš kako radi šugava Civilizacija 4 sa nVidiom i ovim našim ATI-jima. ;)

Ili moze i da postuje shotke iz neke nove igre, pa mozemo da uporedimo.

Šta da upoređujemo sa šotkama?!?

Od novih kartica sve ispod 8800GTS / 2900 Pro je los izbor...
Nek kupi ko sta voli i ko sta hoce.
Svakako ce biti dosta izjava vezanih za nove dx10 kartice srednje i nize klase
tipa "pa i nisu tako lose" ... to njihovi vlasnici zele sebe da
utese/same sebi opravdaju kako nisu napravili bas losu kupovinu
Realno 2600XT i 8600GT nisu dovoljno brze kartice, tj. trebale su biti mnogo
brze.
Zato su i dalje bolje X19xx i GeForce 7900 kartice

^^ What he said :) :type:

ako bas mora ili-ili onda 1950pro

pricati o 2600/8600 i o tome kako su to dx10 karte je skroz bezveze. PA to ni dx10 screensaver nece moci da tera, a kamoli neku igru da pri tom fps bude 30+...Mojne da se zavaravate. + ima jako mnogo optimizacija za 2600xt, a to ume da bude iritirajuce kad brlja sa kvalitetom prikaza...

Poslednja izmena:
Smešno. Smešno za nas koji imamo TV sa katodnom cevi, poboljšanje na 2600 može da oseti tek neki mali procenat amera...

Pazi delovanje AVIVO-a se vidi na svakom video medijumu, bilo da pustash Divx, DVD, wmv, sta god, to nije vezano samo za kvalitet TV-out-a, i vidi se dosta u odnosu na 7600, kvalitet slike je 4x bolji nego na 7600 koji sam imao pre toga , znaci ne samo video reprodukcija nego i sam prikaz slike je daleko od 7600.

Zavaravaš se. Ništa značajno. Potraži testove na techpowerup-u.

Mislim da jedno 30-40 w vise. Dobro cinjenica je da trosi vise.

Ne znam kako je to kvalitetniji ali suporenja su veća nego na GF 7600GS.

Kvalitetniji je u smislu da su modovi x4 pa navise precijizniji i vise pokrivaju, moze se lepo videti u 3d marku na onom testu.

Usporenje vazi za AA ,ali AF to ne vazi, nema razloga da se to desava.

To je samo 1 igra, ponesi neki GF 7600 i dođi kod mene da vidiš kako radi šugava Civilizacija 4 sa nVidiom i ovim našim ATI-jima. ;)

Moja prethodna karta je bila 7600gs :), i mogu ti reci da je ovaj Safir unistio skroz :D.

Evo mozemo da uzmemo Bioshock kao drugi primer.

http://www.gamespot.com/features/6177688/p-6.html

http://www.firingsquad.com/hardware/bioshock_mainstream_gpu_performance/page8.asp

Razlog zasto se 2600XT dobro drzi u novim igrama je zato sto moze da izvrsi katastrofa mnogo sejder operacija.

2600XT pravi teoretskih 96000 o/s, dok 1950 pro pravi 20700 teretskih o/s, pa ti vidi koja je to razlika.

ALI 1950 ima dosta veci pixel fill rate od 6900 naspram 3200 od 2600XT i zato je dosta jaca u starijim igram koje se oslanjaju na pixel fillrate.

http://www.gpureview.com/show_cards.php?card1=520&card2=466

Evo ovde detaljnjije.

Šta da upoređujemo sa šotkama?!?

Ne ja i ti nego neko ko ima 1950PRO.

:wave:

...pa ja sad tebe moram da pitam kada si ti kupio i platio x800gto 200€, ja sam toliko (malo manje) dao za tu istu karticu pre vise od dve godine ako se ne varam, pa sve i da te je sluzila do pre pola godine sta bi ti vise od toga...

Jeste stara kartica, ali bi ladno terala navedene naslove, pa sta da ti pricam kad je imas, karta stvarno przi ok. Sve bi ona to naprzila samo da ima shardere 3.0. :mad:
A da me je sluzila, jeste, nije da nije!

Jeste stara kartica, ali bi ladno terala navedene naslove, pa sta da ti pricam kad je imas, karta stvarno przi ok. Sve bi ona to naprzila samo da ima shardere 3.0. :mad:
A da me je sluzila, jeste, nije da nije!

zavravas se. JEdva tera i novije igre koje podrzavaju shader 2.0, stalker recimo...Colin D!RT bi bio screensaver sa njom sve i da ima shader 3.0...

@Dule13:

"Pazi delovanje AVIVO-a se vidi na svakom video medijumu, bilo da pustash Divx, DVD, wmv, sta god, to nije vezano samo za kvalitet TV-out-a, i vidi se dosta u odnosu na 7600, kvalitet slike je 4x bolji nego na 7600 koji sam imao pre toga , znaci ne samo video reprodukcija nego i sam prikaz slike je daleko od 7600."

ja nisam primetio nikakvu razliku sem tamnije slike na ATI-ju, brljanja sa h.264 i ponekim wmv. AVIVO vise ni ne instaliram jer je vise stete nego koristi...vidija je bila zakon po pitanju akceleracije filmova, naravno za dvd moras pure video drajvere da stavis...Sa 8xxx serijom vise ni to ne mora. do duse ne znam kakav je ovaj novi AVIVO, ima kod druga jedna karta pa mu mozda uzmem da probam. Na testovima po netu to sto ti pominjes niko nije primetio, ja bi reko da si ti nesto istripovo opasno ili sa 7600 nisi nesto namestio dobro u samim plejerima...mislim, imao sam tu kartu i sve je lepo radilo. Razlika izmedju akceleracije u divX su se videla poslednji put izmedju GeF4> i radeon 9xxx serije...

Poslednja izmena:
...Ne ja i ti nego neko ko ima 1950PRO.

Ja imam x1950pro, probao sam na svojoj masini HIS HD2600xt ddr4 jer sam imao mogucnost da je uzmem umesto neke love. x1950pro je bolja i jaca karta, sto se mene tice video sam na vise primera, i kao sto sam rekao na svom licnom, kuci na svojoj masini. Sto se tice uporedjivanja slika sa fps-om rado cu ih postaviti, ali ni ti (Dule13), ni niko drugi nece promeniti misljenje, a i opet cete da govorite kako sam stajao na levoj umesto na desnoj nozi, kako gledam levo umesto desno i slicne nebuloze...

...sto se tice tvog linka tamo vidim u Bioshock-u x1950pro ima 42-3 fps avg, sto je smesno, kod mene je kad je sve na high 1280×1024, avg nekih 60fps-a...

...evo na brzaka jedna slika i fraps rezultat...

2007-10-07 16:01:22 - Bioshock
Frames: 40836 - Time: 705184ms - Avg: 63.433 - Min: 24 - Max: 89

Prilozi

• untitled2.JPG
    untitled2.JPG
    96.1 KB · Pregleda: 94
Pazi delovanje AVIVO-a se vidi na svakom video medijumu, bilo da pustash Divx, DVD, wmv, sta god, to nije vezano samo za kvalitet TV-out-a, i vidi se dosta u odnosu na 7600, kvalitet slike je 4x bolji nego na 7600 koji sam imao pre toga , znaci ne samo video reprodukcija nego i sam prikaz slike je daleko od 7600.

To je do tvog monitora, ne može biti do grafičke tj. ne može biti do 7600GS jer RAMDAC je još od GF5 serije u samom GPU-u.

Kvalitetniji je u smislu da su modovi x4 pa navise precijizniji i vise pokrivaju, moze se lepo videti u 3d marku na onom testu.

Usporenje vazi za AA ,ali AF to ne vazi, nema razloga da se to desava.

Stavi AF na 16x i pusti neku igru koja opterećuje "sejdere". Prati FPS iz nekog programa da vidiš dal' ima razlike.

BTW; ni ja ne vidim razlike u reprodukciji videa ne monitoru a gledam svakakve trejlere i DivX-eve.. DVD slabo...

ma nema nikakve razlike, i dalje VLC player ima bolju sliku sa svojim kodecima i bez akceleracije nego sav taj mambo dzambo avivo, pure video itd, sve je to mutnjikavo i kilavo...pogotovo 720p i 1080p materijali...WMP je krsh od programa, malopre poredim bas transformers 480p u WMP i u VLC-u, dupe i oko u korist VLC-a koji ne koristi video accel.

ja nisam primetio nikakvu razliku sem tamnije slike na ATI-ju, brljanja sa h.264 i ponekim wmv. AVIVO vise ni ne instaliram jer je vise stete nego koristi...vidija je bila zakon po pitanju akceleracije filmova, naravno za dvd moras pure video drajvere da stavis...Sa 8xxx serijom vise ni to ne mora. do duse ne znam kakav je ovaj novi AVIVO, ima kod druga jedna karta pa mu mozda uzmem da probam. Na testovima po netu to sto ti pominjes niko nije primetio, ja bi reko da si ti nesto istripovo opasno ili sa 7600 nisi nesto namestio dobro u samim plejerima...mislim, imao sam tu kartu i sve je lepo radilo. Razlika izmedju akceleracije u divX su se videla poslednji put izmedju GeF4> i radeon 9xxx serije...

Evo dela texta sa guru3d koji objashnjava, sta je AVIVO HD.

The key advantages of Avivo HD technology are twofold.

First and foremost to offload the CPU by allowing the GPU to take over a huge sum of the workload while being more energy efficient aware. HDTV decoding can be very demanding for a CPU. These media files can peak to 20 Mbit/sec easily as HD streams offer high-resolution playback in 1280x720p or even 1920x1080p without framedrops and image quality loss. By offloading that big task for the bigger part of the graphics core, you give the CPU way more headroom to do other things, which actually makes your PC run normal.

Make no mistake though, as our tests have proven, any modern CPU is quite capable of doing the same job just fine. But a combination of factors offer you stutter-free high quality and high resolution media playback. All standard HDTV resolutions are of course supported, among them the obvious 480p, 720p and 1080i modes and now also 1080p (P=Progressive and I=Interlaced). The new HD 2000 series will also offer you HD noise reduction, which is a great feature with older converted films. And this is where we land at the second advantage of Avivo, Image Quality.

Avivo HD can offer a large amount of options that'll increase the IQ of playback. This can be managed with a wide variety of options. Obviously AMD has some interesting filters available in the Avivo HD suite like advanced de-interlacing, which can greatly improve image quality while playing back that HD-DVD, MPEG2, TS AV-1 or H.264 file (just some examples). Aside from that, things like colour corrections should not be forgotten. All major media streams are supported by AMD with Avivo HD. And yes, High Definition H.264 acceleration, which will eventually become a big, new and preferred standard, is also supported. AMD’s upgraded Avivo with a new Universal Video Decoder, also known as UVD, and the new Advanced Video Processor, or AVP. UVD actually made its debut in the OEM-exclusive RV550 GPU core. UVD provides hardware acceleration of H.264 and VC-1 high definition video formats used by Blu-ray and HD DVD. The AVP allows the GPU to apply hardware acceleration and video processing functions while keeping power consumption low.

UVD expands on the previous generation’s AVIVO implementation to include hardware bit stream processing and entropy decode functions. Hardware acceleration of frequency transform, pixel prediction and deblocking functions remain supported, as with the first generation AVIVO processing. AMD’s Advanced Video Processor, or AVP, has also made the cut for low power video processing.

Ja licno nikakvih problema sa AVIVOm nisam imao radi sve kao sat, pokretao sam i semplove h.264 sa MS ovog sajta rade besprekorno.

Ovo za kvalitet slike stoji, ne znam kako da prikazem, ali nije ni vazno, to je moj subjektivni utisak.

@Obi van

Znao sam da ces da kazesh testovi ne valjaju, ja sam video licno. I okacio si shot na kraju igre, niti si naveo koja su setovanja niti koji komp, driveri i ostalo. I sta sad, jel' treba da predjem celu igru samo da bi uzeo taj shot... a necemo istu pricu kao u STALKER-u ;).

Izvini ako ti ne verujem, kod tebe graficke rade brze nego kod ostatka sveta :D pa je najpametnije da tvoju grafiku zavedemo u "bez klase" posto radi brze od svega zivog.

Sacekacemo nekog sa obicnom 1950pro.

@Superstarr

Dobro postoji usporenje u smuslu 0xAF naspram 16xAF to se podrazumeva, ali nista nije sporije nego na drugim kartama.

EDIT:
Zaboravih da nevedem josh jednu stvar koji 2600XT ima a to je "Tessellation unit", jeste da se ne koristi ali tu je.

Poslednja izmena:
...sto se tice tvog linka tamo vidim u Bioshock-u x1950pro ima 42-3 fps avg, sto je smesno, kod mene je kad je sve na high 1280×1024, avg nekih 60fps-a...

...evo na brzaka jedna slika i fraps rezultat...

2007-10-07 16:01:22 - Bioshock
Frames: 40836 - Time: 705184ms - Avg: 63.433 - Min: 24 - Max: 89

E, ajde baci samo sliku o broju FPS gde te ona tri lika napadaju odjednom malo posle :D, ovo
me podseca na cuvenu provalu mog druga koji je rekao da X800XL AIW u 1280X1024 sa sve High :D:D ima 85 fps konstant.

:D pa vama nema leka ***...ma necu da bacam nikakve shotke, zivite u neznanju vas problem...

au, ovde se bas zakuvalo... samo krv da ne padne...
koliko ja vidim, obe kartice su priblizno iste. posto ne mogu da nadjem Palit 8600gt sonic+, pasce ona koja je jeftinija.
jel se slazete barem da je ova 8600gt bolja i od 1950pro i od 2600xt?

Poslednja izmena:
Dobili ste jednu sliku, i da vam stavim sto nikada vam ne bi bilo dovoljno :)))))), pa Dule opet peva istu pesmu, "I okacio si shot na kraju igre?!!" WTF BRE, sta ti to znaci ***, jel bi vam znacila slika gde me peglaju dva slicer-a iz blizine i sve prsti a fps je 54!? Naravno da ne, ne bi ni ona bila za vas relevantna, bilo bi ko zna kakvi su tvoji driveri, zakacena ti je masina na generator i slicno :d. Ljudi kartice su vam slabije od x1950pro, suva realnost, odoh i ja iz ove teme, a vi nastavite da hvalite vasa "ceda"...:wave:

Pa normalno da ne koristi nista shot, trebalo je postaviti shot sa samog pocetka igre gde se moze napraviti identican shot lako, a ne negde tamo gde nema sanse da se ponovi situacija, i josh na kraju igre, i ja sad da bi uporedio treba da predjem igru... :d

I ti to znash dobro :), nego nameno kacish neke poglede na sahtove, nebo, patos, mrak, itd... :D

Pa naravno da je jaca kad je "specijalni model", koji ne postoji nigde na drugom mestu :D.

Nazad
Vrh Dno