Šta je novo?

19` Tft Wide! Da Ili Ne ?

THE SERB

Čuven
Učlanjen(a)
08.05.2002
Poena
619
Napokon sam prelomio u sebi da uzmem neku 19-cu tft i premetio sam da su se pojavile Fujitsu Siemens 19` Wide sa 8ms ,kontrastom 500:1 i DVI prikljuckom i garancijom 3 godine :type: ! Zvucim kao reklama!
E sad sve to na papiru izgleda vajno i bajno al` da li je u praksi isto tako!
Meni moj racunar prvenstveno sluzi za igranje,gledanje filmova i tv-a,surf.
E sad kako ce se taj monitor ponasati u igrama i gledanju tv programa!
Da li postoji neka varijanta kao na 16:9 televizorima da kada se gleda tv program moze da se prebaci na 4:3 a za igre ajde de navikao bih se,a i vidim da sad sve novije igre imaju varijantu 16:9!

Ajde da cujem vase misljenje! A evo i nekih karakteristika vezanih za monitor!

19 inch
Rezolucija 1440x900
Veličina tačke 0,285 mm
Osvetljenje 300 cd/kvm
Kontrast 500 : 1
Vreme odziva 8 ms
TCO Standard TCO 99
Osvežavanje 60 Hz 56-75Hz
Ugao gledanja - horizontalno 150 °
Ugao gledanja - vertikalno 130 °
Line in
P.M.P.O. Snaga 40
RMS Snaga 2 2 x 1 W
Analogni VGA
DVI

Poslednja izmena:
Igrice bi mogle opako lose da ti izgledaju, razvuceno ili da koriste samo deo ekrana.
Ja to iz tog razloga ne bih kupio. Sa druge strane, za filmove i rad u windowsu je bolje ili isto.

Previse je jos softvera koji podrazumeva 5:4 i 4:3 i ne dopusta 16:10 i izgleda lose.

Posto ti racunar sluzi za igre, gledanje filmova i TV-a savetujem ti da odustanes od kupovine TFT-a i da eventualno kupis neki veci CRT monitor. Ja imam Samsung 713N tft monitor i slika u igrama i filmovima je znatno losija u odnosu na CRT monitor. Sto se tice gledanja TV-a na tft monitoru tek je ovo uzas. :zgran: Ali je zato za rad sa Office paketom, Coreldraw, Auto Cad i sl. prava milina. :)

nebomilo je napisao(la):
Posto ti racunar sluzi za igre, gledanje filmova i TV-a savetujem ti da odustanes od kupovine TFT-a i da eventualno kupis neki veci CRT monitor. Ja imam Samsung 713N tft monitor i slika u igrama i filmovima je znatno losija u odnosu na CRT monitor. Sto se tice gledanja TV-a na tft monitoru tek je ovo uzas. :zgran: Ali je zato za rad sa Office paketom, Coreldraw, Auto Cad i sl. prava milina. :)

Ja imam 913N i mislim da je slika ok.
U igricama ti zavisi koju rezoluciju podesiš. Ja igram Far Cry u 800x600 i ne smeta mi (navika je čudo).
A što se tiče filmova naravno da loše izgledaju ako je DivX u rezoluciji 600x400 pa ga razvučeš u full screen na 1280x1024. Tada sva loša kompresija filma (2h filma na 700mb) dolazi do izražaja.
Ali stavi DVD pa proceni sliku ;)

Inače duhove nisam primetio .

Dakle proceni. Ako su ti filmovi koji su 16:9 glavni onda ti je bolji wide.
Ako su ti bitniji programi, igrice i TV onda 4:3.

Imao sam takvu ponudu, ali sam odustao jer nisam bio nacisto, kakva ce biti slika u igrama.Samo da moj 730bf radi i ubuduce ko do sada. :)

ako je wide napravljen tako sto je fiknut gornji i donji deo panela koja je poenta? lepse izgleda wide okvir oko ekrana? tol'ko lepse da bacis <mrzi me sad da racunam kol'ko> posto radne povrsine???
dakle ako je horizontalna rezolucija ista na kao na obicnom modelu odgovarajuce velicine, a vertikalna smanjena, onda bolje da je i cena smanjena za isto toliko, inace mislim da je to nevidjena glupost.
veci wide-ovi, kao npr. ovaj samsung 244t u koji sada gledam :p, i imaju smisla.

ps. kakvo je ovo cudo ljudi, morao sam da povecam sens na misu da bi mogo u razumno vreme da pomeram kursor s kraja na kraj. :D

meni se vise svidja wide rezolucija - u Adobe programima lepo poslazes palete sa desne strane i taman ostane onoliko mesta koliko treba za sam dokument. 1280x1024 rezolucija mi nikada nije bila jasna, to je neki ludi odnos strana tako da na 19" monitorima moras da ostavis levo i desno crni border da bi krug bio krug. 1360x1024 je prirodna 4:3 rezolucija kao i 1280x960.
elem, na wide screenu, vremenom se naviknes da igre izgledaju malo "diztorzovano".

kovacm je napisao(la):
meni se vise svidja wide rezolucija - u Adobe programima lepo poslazes palete sa desne strane i taman ostane onoliko mesta koliko treba za sam dokument. 1280x1024 rezolucija mi nikada nije bila jasna, to je neki ludi odnos strana tako da na 19" monitorima moras da ostavis levo i desno crni border da bi krug bio krug. 1360x1024 je prirodna 4:3 rezolucija kao i 1280x960.
elem, na wide screenu, vremenom se naviknes da igre izgledaju malo "diztorzovano".
pa upravo o tome pricam, na obicnom monitoru ces da poslazes palete, postavis dokument na istu velicinu kao u tvom primeru i ostace ti mesta gore/dole. ja ne razumem zasto bi neko dodatno platio da ima manjak prostora...
19" tft ima fizicki odnos strana jednak odnosu h i v rezolucije - 5:4, tj. ima kvadratne piksele. predpostavljam da pod "prirodnom" rezolucijom podrazumevas 1:1 piksele u 4:3 odnosu, pa je onda ono sto si hteo da kazes: 1360x1020 ili 1365x1024... ;)
a ako mozes da se naviknes na distorziju sa 4:3 na ~16:9 (retko koji wide je stvarno 16:9) onda definitivno mozes na 5:4 (1280x1024) na crt monitoru.

Poslednja izmena:
Mene samo zanima gde ima i posto su ti wide fs monitori? radio sam sa wide monitorom i definitivno ne bih imao dilemu koji da uzmem |))

sto se ostalog tice... moj stav je poznat... ko je proveo vremena koliko i ja na tft monitoru ne bi vise seo ni pijan ni za neki ekstra crt, a neke jeftinije da ne pominjem... i ja uglavnom gledam tv i filmove (i slabo se igram) i to na 12ms deklarisanih i vrrrrlo sam zadovoljan... ignorisi ove sto pametuju

Poslednja izmena:
ne znam koliko placas pixele ali da se ja pitam ja bi ovde proterao avtobus.
na 5:4 ne mogu da se naviknem jer imam border (bacene pixele) levo i desno. cini mi se da je ta rezolucija neki skart koji je doneo PC :) - tu sve mora da bude kockasto i bez imalo inovativnosti :)))))
elem, wide monitor je bolji jer recimo dve A4 stranice "prirodnije" leze na sirem monitoru; na 1280 x 1024 vidis nesto vise prostora gore i dole ali uglavnom je bitnije da imas vise prostora levo/desno (tako je bar meni zgodnije u programima sa kojima radim).

ovo je klasicno mesanje baba&zaba. :)
"prostor" koji pominjes zavisi od vise faktora - fizicke povrsine ekrana, njegove rezolucije, pa samim tim i velicine i oblika piksela. proporcija fizicke povrsine je sporedna ako on predstavlja deo povrsine na jeftinijem monitoru, a velicina piksela je slicna.
i da ne tupim vise, posto vidim da su ovde neki apstraktni dozivljaji prostora najbitniji :d, reci cu samo jos:
ako je rezolucija wide monitora 1280 x XXX potpuno je besmisleno kupiti ga umesto standardnog monitora rezolucije 1280 x 1024, pod uslovom, naravno, da je velicina piksela ista ili bliska, sto je uglavnom slucaj. ako je nekom bas toliko bitno da radi u wide okruzenju nek uzme obican monitor sa dvi-jem i u forceware-u (neznam dal ima u catalystima) stavi da se slika ne siri preko ekrana, nego da se zadrzi 1:1 piksel odnos (u smislu slika:ekran). onda mos' da stavis desktop rezoluciju u 1280 x XXX i eto wide-a, a imas i ono viska za igre, da igras k'o covek. ;)

eto taj fsc ima res 1440x900 (16:10), 0.285 piksel, to je ukupno 1296000, sto je skoro isto k'o 1310720 kol'ko dobijas sa 1280x1024. to vec ima smisla pazariti, pa i vredi vise para. plus fizicka velicina 4:3 slike (npr. u igrama i uz pomenutu forceware foru) pada negde izmedju 17" crt-a i 17" tft-a sto je ok.

toliko, odo da radim nesto pametnije na ovom cudu, a posle cu da probam i taj fsc pa cu da javim ako mu fali nesto.

danijel00 je napisao(la):
Mene samo zanima gde ima i posto su ti wide fs monitori? radio sam sa wide monitorom i definitivno ne bih imao dilemu koji da uzmem |))

sto se ostalog tice... moj stav je poznat... ko je proveo vremena koliko i ja na tft monitoru ne bi vise seo ni pijan ni za neki ekstra crt, a neke jeftinije da ne pominjem... i ja uglavnom gledam tv i filmove (i slabo se igram) i to na 12ms deklarisanih i vrrrrlo sam zadovoljan... ignorisi ove sto pametuju

www.mikros.co.yu
Samo za firme.

Ja ga ne vidim, samo neki 1280x1024... a bas sam se primio na ideju i definitivno zelim wide monitor, ako nije puno skuplji od obicnog...

Samo da vam kazem da je FSC porucen i stize sutra ujutru pa cemo videti staje u pitanju!
Neko jednom rece:Who dares wins! :smoke:

Pozdrav do sutra!

Ja jedva cekam utiske, pa da idem da praznim slamaricu, ako su dobri |) mitnick kaze da ce mi ga isporuciti u ns...

THE SERB je napisao(la):
Samo da vam kazem da je FSC porucen i stize sutra ujutru pa cemo videti staje u pitanju!
Neko jednom rece:Who dares wins! :smoke:
aj plz obrati paznju na intenzitet zelene pa javi kako izgleda.
meni sve boje deluju pastelno, kao da su klipovane negde na 80%, a posebno se vidi na zelenoj, sto je i prirodno. a ne pomaze osd jer su sve na max.
inace sve je ok, i odziv i ugao. samo za sad ne mogu da ga nateram da radi na dvi, mada je malo verovatno da bi to popravilo sitaciju sa bojama...
prelazi su glatki, btw, al eto, dodju do nekle pa stanu...

Hm!?
Za pocetak problem sa DVI ulazom ne mogu nikako da ga nateram da radi!
I nemogu da ga poteram u 1440x900 nekak su mi slova kao iseckana a i ne vidi mi se ceo ekran fali mi pola task bara !
Da li je to zbog drajvera ?
Prijavljen mi je kao plug&play monitor!

Drajver nema nigde na netu

Idem da se smaram!

Ja video drajvere na sajtu fujitsu simensa...
a nije mi jasno kako dvi ne radi vec vama dvojici? sad ste me zabrinuli... vec sam spremio pare i naostrio se da odem sutra do pixela da ga probam...

ajd napisi sta jos ima od hardvera, koji su drajveri itd...

Imam graficku X800xl ona na sebi ima dvd dvi izlaza na koji go da ga nakacim nista se ne desava!
kada stavim adapter i nakacim na klasican Vga ulaz dobijem sliku ali slika je na rezoluciji 144x900 blago receno uzasna!
Evo sada sam prebacio na 1280 x 720 i sve izgleda mnogo lepse!
Ne znam da nije do kabla!
Smorilo me je do jaja sve ovo ima da ga spakujem i lepo vratim!

..bem ti nove tehnologije a drajvera ni od korova na sajtu!
Ima opcija i kada odes tamo kaze da nema nikakav update za ovaj model!

Vrh Dno