Šta je novo?

18 bad sektora

geo.dule

Čuven
Učlanjen(a)
21.11.2004
Poena
620
Moja oprema  
Laptop
Lenovo Thinkbook 16 G6
Mobilni telefon
ZTE Blade A51
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Sa laptopa Asus X51L sam skinuo hard disk i poceo da ga koristim kao eksterni. Kupio sam polovni hard umesto njega. Uzeo sam slabiji Seagate SATA 120 GB za 2000 dinara. Uspesno instalirao W7. Ispitao sam ga HD Sentinelom: 18 bad sektora, performance 100%, health 82%. Laptop relativno dobro radi. Isti rezultat sam dobio i sa HD Tune. Hteo sam da ispravim bad sektore, medjutim HD Regenerator ih ne nalazi. Za 40 minuta pregleda disk, 0 sektora, sve zeleno. Zamolio bih iskusnije da mi odgovore.
1) Da li da zadrzim ovaj hard, obzirom na cenu i karakteristike (mislim na bad sektore i health 82%) a jos uvek mogu da ga vratim.
2) Zasto HD Regenerator ne vidi 18 bad sektora i kojim programom da ih ispravim.

Poslednja izmena:
Sad sam uradio skeniranje sa MHDD.
Rezultati

3ms-680632
10ms-237873
50ms-874
150ms-
500ms-1

Warning:136811835

Ove cifre su verovatno vaznije od mog uvodnog teksta. Ne znam sta znace.

Sa laptopa Asus X51L sam skinuo hard disk i poceo da ga koristim kao eksterni. Kupio sam polovni hard umesto njega. Uzeo sam slabiji Seagate SATA 120 GB za 2000 dinara. Uspesno instalirao W7. Ispitao sam ga HD Sentinelom: 18 bad sektora, performance 100%, health 82%. Laptop relativno dobro radi. Isti rezultat sam dobio i sa HD Tune. Hteo sam da ispravim bad sektore, medjutim HD Regenerator ih ne nalazi. Za 40 minuta pregleda disk, 0 sektora, sve zeleno. Zamolio bih iskusnije da mi odgovore.
1) Da li da zadrzim ovaj hard, obzirom na cenu i karakteristike (mislim na bad sektore i health 82%) a jos uvek mogu da ga vratim.
2) Zasto HD Regenerator ne vidi 18 bad sektora i kojim programom da ih ispravim.

Koji HD Regenerator koristis? Preporucio bih ti verziju 1.71, sa HBCD-a, jeste malo matora, ali vrlo korisna. Ako uzmes disk(po meni ako te kostao povoljno, inace bih ga vratio), preporucio bih ti da uradis fix tih bad sector-a pomocu Regeneratora, ako ih on ne pronadje, znaci da ih disk ni nema. Ako to jesu zaista BAD sector-i, ne znaci da ce nastaviti da se pojavljuju, ali disk ce zbog njih biti u problemu (restartovanje, blokiranje sistema, nepravilan rad, i gubitak podataka). Naravno, ne postoji garancija, ako se sve sredi u Regenerator-u, da je sredjen disk, obicno on sredi disk na duze staze kada ima svega par bad-ova..

Koristio sam verziju 1.71. Probacu fiks. Ne mogu za 2000 da nadjem slican jedino da probam na limundu.

Slazem se sa ovim, ali. Imam nov laptop za cerke studente. Imam solidan desktop komp. Na ovom laptopu je crkao monitor pa kupio na limundu polovan za 10 evra. Ovo je rezervni laptop za ne daj boze. Eventualno ga zena koristi kada joj nedam da pridje uz moj komp. Nisam pri parama za nove delove.

Poslednja izmena:
mislim da ne treba dizati paniku ako se broj bad sektora ne povecava (naglo). nekada davno su diskovi isporucivani sa spiskom tih bad sektora iz fabrike. naravno, zavisi i od cega su nastali (npr. dal zbog potresa, lose struje, 'habanja' ). ali i ja bi kupio uvek novi, i trazio garanciju. (ne zaboraviti backup vaznih stvari, svejedno dal je disk nov/polovan)

Poslednja izmena:
Slazem se sa ovim. Ovaj laptop sluzi samo za internet a ne cuvanje vaznih podataka. Upucena je ponuda za povracaj novca ili da se smanji cena na 10 evra pa hard koliko izdrzi sto mislim da je realno. Cudi me da Sentinel prijavljuje da je hard radio samo 67 sati do sada. Da li je to pouzdan podatak?

Slazem se sa ovim. Ovaj laptop sluzi samo za internet a ne cuvanje vaznih podataka. Upucena je ponuda za povracaj novca ili da se smanji cena na 10 evra pa hard koliko izdrzi sto mislim da je realno. Cudi me da Sentinel prijavljuje da je hard radio samo 67 sati do sada. Da li je to pouzdan podatak?

Naravno da nije pouzdan podatak, nije Sentinel bas toliko pouzdan program za informacije diskova, ne moze bas toliko precizno da zna, iako mnogo ljudi veruje u sve sto kaze.. ja recimo vise volim da koristim HDtune, nekako mi je zgodniji.
Po meni je korektno ako ti spusti 10eu, jer ces ostati bez diska u suprotnom, iako se slazem da uvek treba da se kupuje nov hard, ali ako ti treba samo za sistem, ok.

Sada sam ga skenirao sa HDTune pro i nista nije prijavio. Svi kvadratici su zeleni.

Evo image za HDTune1.png

Regenerator, tune i ostali ništa ne prijavljuju zato što su svi sektori čitljivi, a onih 18 su zamenjeni onima iz rezerve što se vidi u smartu. Da li će se pojaviti novi to niko ne može da ti kaže, svakako da je bolja varijanta drugi potpuno zdrav disk mada i ovaj može ovako da radi dugo. Po meni je bitniji podatak koji je MHDD izbacio, ako sam dobro shvatio sken nije pokazao spore sektore, samo jedan crveni a nijedan zeleni i braon? Ako je tako to je dobro. Površina izgleda dobro i ne deluje da će pojavljivati novi bad sectori, mada nikad se to ne zna. Da je to tvoj disk i da si ga koristio neko vreme i pratio situaciju prognoza bi bila precizija jer bi znao kada su tačno realocirali ti sektori. Možda su se pojavili skoro pa ga vlasnik u panici prodaje :) a možda to tako stoji godinama...

Gadjan, hvala za detaljnu analizu. Sada mi je lakse. Zasto upozorava na temperaturu kada je 42 stepena a moze da ide do 50. To mi nije jasno.

Nazad
Vrh Dno