Šta je novo?

17" laptop za CAD

bbK1ng

Čuven
Učlanjen(a)
15.09.2002
Poena
745
Treba prijatelju da preporučim laptop za projektovanje.

Njegov uslov je da bude 17", a ja nešto nisam u toku koje modele gledati u toj kategoriji. Cena do nekih 1000€.

Ono što je isto bitno je da je trenutno dobavljiv u Beogradu pošto bi trebalo sutra da ga kupi u subotu putuje.

Za do 1000€ ti i ne treba neka preporuka, sve je dobro za te pare.
C2D
4GB
i neintegrisana grafika,
i licni bih isao na Intel cipset koliko god da je skuplji.
Svaki koji to ima je OK, HP ima dobre modele, ove MSI-gaming zaobidji.
Vidi kakav je ekran da nije onaj presijavajuci, ko ogledalo.

Poslednja izmena:
^
Da l' mu treba bas Quadro za ACAD? To dosta poskupljuje celu masinu.

@Okmijum:
Što da ne, imaš sada onaj PowerDraft dodatak za nvidia drajver (samo za Quadro naravno) za ubrzavanje AutoCAD-a (dobro radi kod mene), a radiće čovek i u max-u. Ovaj model je jeftiniji od Dell Studia pomenutog gore (i njega razmatramo takođe), šta ti preporučuješ?

Inače može da se dokupi ram (mislim da "staje" do 8Gb).

Poslednja izmena:
@Nightwalker

Kol'ko je poboljsanje sa Powerdraftom? Sa powerdraftom na ACAD 2004/2006+Quadro 780 nije bilo neko preveliko poboljsanje, jel sad bolje?
Ako jeste odlicno, i inace je ACAD 2008/09 malo kilav u viewportu.

@Ji

Koliko moze da kosta taj quadro standalone? 400-500€?
Najgore sto onda i nije poskupeo masinu, a 4GB? Pa nek stavi x64 na kvarnjaka, ionako ima licencu za obican.

^
Nisam merio poboljsanje u %, ali sa quadrom je vec mnogo bolje, mozes posle i u samom CAD-u da ukljucis/menjas ona njegova poboljsanja za display (opcije), dok ti sa obicnom karticom prikazuje samo valjda onaj HEIDI (ili kako se vec zove) - softverski, kad stavis na sve to Powerdraft, onda je primetno jos bolje, evo ovde je taj powerdraft, ima i release notes, ja koristim najnoviji (za AutoCAD 2009 sp2, OpenGL API):
http://www.nvidia.com/object/autocad_pd_perf_drivers.html
Ovde pise da je ubrzanje ponegde 10x (obican Quadro / Quadro + powerdraft), naravno nije toliko, ali ubrzanje je primetno a da ne govorim izmedju obicne kartice i quadra sa powerdraft-om.

Sto se memorije tice, drugaru je dosta 2GB za sada, dokupice kasnije josh, valjda ce tada moci da apgrejduje windows u neki x64. Da li ova licenca za Vistu moze da se downgrade-uje u XP, pa da sve bude legalno?

Rafiki, hvala ti mnogo na ovim linkovima, drugar i ja smo kopali po HP sajtu ali nismo ih našli, drugar je kupio laptop, dobio je instalacije Viste i XP-a, mislim da je dobio i Vistu x64, pa treba da se odluči koji će da aktivira/registruje, izabrao je XP (32-bit).

Rafiki, hvala ti mnogo na ovim linkovima, drugar i ja smo kopali po HP sajtu ali nismo ih našli, drugar je kupio laptop, dobio je instalacije Viste i XP-a, mislim da je dobio i Vistu x64, pa treba da se odluči koji će da aktivira/registruje, izabrao je XP (32-bit).
Nema na cemu :)

Nego, ne budite lenji, kad steknete malo iskustva sa makinom, izlozite nam ovde svoje utiske...
I meni je taj laptop interesantan, ali mi u ovom trenutku takva makina uopste ne treba, pa nikako da se odlucim.

Pozdrav

Ja nisam još ni video laptop, zauzeti smo extra i drug i ja, ko zna kad ću fizički videti i komp i drugara...
Drugar je zadovoljan, on radi 90% vremena u CAD-u i 3dsmax-u, mada prvenstveno u CAD-u, tako da mu ovakva mašina baš i treba. Onaj dodatni (poklon) WD Passport od 160Gb se dobija uz tu mašinu, ne moraš da kupiš od onih na gornjem linku da bi to dobio, on je kupio na drugom mestu. Uz laptop se ne dobija ništa osim toga, ni torba ni miš, ništa, al` dobro, taj eksterni disk je koristan, jer je disk u laptopu svega 120Gb (doduše 7200 rpm).
Inače ovaj koji je on kupio, koji se prodaje kod nas, je:
8710w
RM264UT#ABA
Smart Buy

(pogledaj na onom drugom linku koji si ti postavio).

Ako te još nešto interesuje, pitaj pa ću ja pitati druga, on je zadovoljan, jedino što će dokupiti je memorija i bežični miš (memoriju verovatno kad izađe windows 7).

Vrh Dno