Šta je novo?

17" laptop Dual HDD Support

tasha83

Poštovan
Učlanjen(a)
26.10.2015
Poena
51
Dobar dan , ukoliko neko može da mi pomogne bila bih jako zahvalna. Potreban mi je laptop koji ima slot za ugradnju dodatnog diska, znači da ima slot za HDD i još jedan za SSD. Negde sam pročitala da većina 17" laptopova ima taj dodatni slot ali za modele koje sam gledala to nije bio slučaj. Pored toga u proizvodjačevom opisu isto ne nalazim takav podatak. Poželjno je da model ima minimun i5 procesor. Pa ako neko zna koje bi modele trebala da tražim slobodno neka napiše :) Hvala unapred.
P.S možda nije trebalo temu pokretati ovde ali sad sam se registrovala pa se ne snalazim baš najbolje :)

Ima dovoljno sedamnaestica koje zadovoljavaju taj kriterijum.

Asus N series i ROG npr.

Možeš u većinu ubaciti drugi hard na mesto optičkog diska (caddy košta oko 1500 din)...

Kazi koji rang cene, kakav ekran i slicno :)
Ovako se izbor svodi na 90% 17" laptopova otprilike.

Možeš u većinu ubaciti drugi hard na mesto optičkog diska (caddy košta oko 1500 din)...

Ja sam gledao to, bio zainteresovan, koliko sam primjetio, ne valja ono nista. Ne podrzavaju svi laptopovi kacenje drugog diska na port za optiku (CPU Usage problemi, problemi sa gasenjem, problemi posle restarta, generalno problemi u radu itd), a i kvalitet tih Caddy-a je raspad sistema. Controlleri losi, izrada takodje. Dugo vremena nisu mogli da "skrpe" Caddy koji radi bez problema, a sada vidim krenuli nake prekidace stavljati, koji kratko spajaju Manufacturing PIN sa zemljom. Kolika je to neozbiljnost proizvodjaca (i njegovih artikala), nisu se udostojili ni da obiljeze mjesto tog prekidaca i sta koji polozaj predstavlja.

Naravno mnogo bolje resenje LP sa 2 mjesta za HDD, ili pak externi disk na eSATA ili mozda USB UASP. Da je predvidjeno da se kaci HDD na optiku bez problema, neki ozbiljniji proizvodjaci bi se pozabavili sa time, ne bi sve spalo na kineze.

Poslednja izmena:
Ja sam gledao to, bio zainteresovan, koliko sam primjetio, ne valja ono nista. Ne podrzavaju svi laptopovi kacenje drugog diska na port za optiku (CPU Usage problemi, problemi sa gasenjem, problemi posle restarta, generalno problemi u radu itd), a i kvalitet tih Caddy-a je raspad sistema. Controlleri losi, izrada takodje. Dugo vremena nisu mogli da "skrpe" Caddy koji radi bez problema, a sada vidim krenuli nake prekidace stavljati, koji kratko spajaju Manufacturing PIN sa zemljom. Kolika je to neozbiljnost proizvodjaca (i njegovih artikala), nisu se udostojili ni da obiljeze mjesto tog prekidaca i sta koji polozaj predstavlja.

Naravno mnogo bolje resenje LP sa 2 mjesta za HDD, ili pak externi disk na eSATA ili mozda USB UASP. Da je predvidjeno da se kaci HDD na optiku bez problema, neki ozbiljniji proizvodjaci bi se pozabavili sa time, ne bi sve spalo na kineze.

Nisam imao pojma o ovome, sad si me baš zainteresovao. Nisam lično koristio caddy ali par prijatelja koristi i skroz su zadovoljni, baš ću da ih pitam...

Ja koristim kedi i radi najnormalnije. Radi paljenje/gasenje diska posle xx minuta, radi laptop najnormalnije, radi sleep i hibernacija... nikakav prob nisam imao,evo vec skoro godinu dana.

I ja isto. Znam da za Sony VAIO S15 postoji "problem" da bi caddy bio "samo SATA2", ali to je jedini problem, ako je to uopste problem (za HDD NIJE, za SSD se samo u sintetickim testovima primeti realno).
Na VAIO F1 recimo nema nikakvih problema, cak je i toliko prosto da se zameni da je milina! :)

Caddy pogledaj kao alternativu u slucaju da su dual HDD laptopovi skuplji, ne moras gledati kao primarno resenje.
Ali npr. ASUS ROG serija, Alienware ili Schenker (Clevo podbrand, kao sto je RockDirect recimo), koji svi imaju po dual HDD u 17" su top price laptopovi, a tesko da su ti potrebni (u pitanju su primarno gaming laptopovi, znaci placa se graficka PRILICNO, a ako nisi gamer, skroz je nepotrebna takva grafika).

Ovako mozes uzeti neku jeftiniju Toshibu, koja verovatno i ima dual HDD podrsku, ali i da nema, isplati se akrobacija sa caddy-em. Pogledas modele koji ti se svidjaju po specifikacijama, i izgledu (meni licno je vec 5 godina ovo drugo bitnije, zbog ergonomije, jer su po pitanju performansi svi zadovoljavajuci sa quad core CPUom), i onda po redu zelja potrazis da li postoji caddy za njega (ako je potreban) i koliko je lako postaviti ga.
U neke laptopove je extra lako da se postavi, kao npr. VAIO F1, ali ima laptopova gde je nocna mora, i ne vredi zivaca :)

Nazad
Vrh Dno