Šta je novo?

165hz VA ili 100hz IPS?

Jovan_M

Poštovan
Učlanjen(a)
25.10.2015
Poena
51
Pozdrav, planiram da kupim dva monitora od 27". Naleteo sam na neki Zeus(ZUS270GMG) monitor od 27" i 165hz ali VA panel. A sto se tice monitora od 27" 100hz IPS tu je "veliki" izbor. Pa me zanima koliko je primetna razlika izmedju 165 i 100hz. Trenutno koristim LG-ijev 29" ultrawide s IPS panelom na 75hz. I plasim se da boje nisu mnogo isprane na ovom VA panelu s obzirom da je proizvodjac zlj marke.

Nije toliko primetna razlika ali u brzim igrama se oseti.
Ako igras overwatch, fortnite, warzone itd primetices razliku u hercima.
Ako igras singleplayer igre manje ce biti primetno.
U sustini biras izmedju boljih boja i uglova gledanja i brzeg refresh rate-a i boljeg kontrasta.
Ovo je nesto sto sam moras da vidis, ako imas opciju naruci online i imas 14 dana da vratis ako ti se ne svidi.

Uvek bih izabrao IPS na 100Hz, kakva god da je igra u pitanju.

Imao sam dva 34" VA na 144Hz i prodao ih prvom prilikom.

Imao sam LG sa VA panelom i kad sam uzeo LG sa IPS panelom progledao sam ponovo.

nije noname nego Bellgo. no, što bi reskirao sa nepoznatim markama sa osetno niskim cenama i sa sumnjivom podrškom (garancija, servis) pored toliko (iole) poznatih?

nije noname nego Bellgo. no, što bi reskirao sa nepoznatim markama sa osetno niskim cenama i sa sumnjivom podrškom (garancija, servis) pored toliko (iole) poznatih?
Cisto sam hteo da proverim da li ima neko mozda odavde, kakva su iskustva.
Porucio sam ove Xiaomi, nadam se da ce da budu okej

27" na full hd, uf....

Vec sam imao AOC 27" full hd, i trenutno koristim jedan Xiaomi 27" fullhd, ne znam sta ljudi prave toliki problem, nisu pikseli ko jabuke, potpuno normalna gustina

Vec sam imao AOC 27" full hd, i trenutno koristim jedan Xiaomi 27" fullhd, ne znam sta ljudi prave toliki problem, nisu pikseli ko jabuke, potpuno normalna gustina
Sve zavisi za sta se koristi, ja npr za obradu videa i slike gdje imam milion dugmica i alata isto ne mogu ispod 2.7k na 27", jednostavno su na 1080p alati i dugmići prekrupni i nije ni blizu iskoristiva veličina kao na 2.k.

I na 24 je FHD užas, ali nisi svestan dok ne vidiš neki bolji monitor. Kad su nam stigle 28ice UHD, prvo sam jednu nakačio, a pored ostao jedan stari 24 FHD, bukvalno posle 4 sekunde je bilo - kako sam ja u ovo ikad mogao da gledam. :D

2 za 2 sam zamenio naravno.

1080p do 22 inca, 1440p do 27 inca a preko toga 4k.
Hvala lepo!

I na 24 je FHD užas, ali nisi svestan dok ne vidiš neki bolji monitor. Kad su nam stigle 28ice UHD, prvo sam jednu nakačio, a pored ostao jedan stari 24 FHD, bukvalno posle 4 sekunde je bilo - kako sam ja u ovo ikad mogao da gledam. :D

2 za 2 sam zamenio naravno.

Kako 1080p na 24" užas kad je to godinama (od neke tamo 2010 pa bar do 2020) bio neki standard?

Bila je anketa o rezulicijama koje se koriste,mislim da je ta 1080p rezolucija i dalje debelo najzastupljenija :)

Jeste.

Možda ne bih toliko primetio skok, da sam odmah oba monitora zamenio, nego jedan po jedan. Pola sata je stajao stari monitor pored novog.

S obzirom da koristimo telefone sa 400 ppi+, svi monitori su užas u tom smislu.
Koristim 23.8''/1080p i 27''/1440p, razlika u korist drugog monitora je primetna, ali opet ništa drastično. Prva kombinacija je upotrebljiva, druga svakako bolja.
Naravno, idealno bi bilo da je 31.5'' 4K 240Hz OLED mainstream ali to još uvek nije realno.

Poslednja izmena:
Ja sticajem okolnosti imam prilike da isprobam razne kombinacije i npr poredim jedan pored drugog..... VA 27" 1080p 165hz i laptop 17" 1440p 240hz IPS.....na laptopu naravno da je slika mnoogo "oštrija" zbog gustine pixela,ajde i zbog skoro duplo većeg osvežavanja sve nešto tečnije klizi po ekranu,bolji su uglovi gledanja i malo izraženije boje i rekao bih da su to sve prednosti......na 27" 1080p VA monitoru crna i bela boja mnoogo lepše (prirodnije) izgledaju naročito bela,primetno je bolji kontrast i u mraku je dosta prijatnije gledati u VA monitor koji takodje ima solidno izražene boje......pa tako za npr filmove,igre i uopšte multimediju isključim laptopov monitor i koristim samo 27" VA :D20241003_124619.jpg

20241003_124653.jpg

Mada,naravno kao primarni i glavni monitor koristim 31.5" 2160p 144hz VA......za mene je on trenutno nešto blizu ideala koji mogu da imam :)

Poslednja izmena:
Jeste da sam fotografisao slabim telefonom pre jedno godinu-dve, ali levo je moj 1440 VA monitor, desno najjeftiniji Tesla IPS TV u full HD, ali je stvar u bojama i uopšteno gledano lepšoj slici... Želeo sam da igram na TV-u, koliko su boje lepše ( ne vidi se najbolje, razlika je drastičnija golim okom ), ali maksimum osvežavanja TV-a od 30 FPS je ono zbog čega to nisam radio. I jedva sam čekao da se otarasim VA panela i kupim IPS monitor.

Prilozi

• 00.jpg
    00.jpg
    568.9 KB · Pregleda: 58
  • 01.jpg
    01.jpg
    444.8 KB · Pregleda: 55
Cela priča sa VA i gamingom je da nema ghosting, ali kvalitetni IPS su svkako dovoljno dobri, e sad treba testirati da li ti je dovoljno tih 100hz, zavisi sta igras. Verovatno je IPS bolji, ali nadji testove za konkretne panele pa ces znati tacno sta ti vise odgovara.
javi sta si uzeo i kakvo ti je iskustvo, pozz.

Nazad
Vrh Dno