Šta je novo?

15" ili 17"

Lucas

Čuven
Učlanjen(a)
24.02.2002
Poena
690
imam 17" laptop i prija mi velicina ekrana za rad (arhitektura znaci graficki programi), ali mi nikako ne prija tezina, ni velicina (iz nekog razloga skoro da ne postoje torbe za 17" laptop, a da nisu dzombaste), pa me zanima kako se vi osecate po ovom pitanju?

za sta koristite laptop, i koje dijagonale? 15tica je zgodna za surfovanje, mda se pitam koliko je zgodna za neke druge stvari... u krajnjoj liniji gledanje filmova.....

proglasavam temu otvorenom :) :d

Koristim 16.4" fullHD, ali da je tezak - tezak je i josh je i glomazan... Zato ga koristim samo kada idem negde na prezentaciju ili daleko od kuce na nekoliko dana. Koristim laptop kao desktop replacement, tj. zamenjuje mi (koliko to moze), kucni komp. Razmishljam da uzmem neki manji i lakshi laptop za "svaki dan", sa dijagonalom 12-13".

broker - to je i meni palo na pamet. kuci stoji monitor + bezicni mis i tastatura, i mrezni storadge. stalno imam sve sto mi treba sa sobom, a kad sam kuci ne guzim se na malom ekranu. ipak meni se 17" svidja, i dosta mi lezi, ali je totalno nekonforna za nosenje...

e sad.. ti furas 13" al ti si broker... tj sta radis na kompu sem kucanja teksta... ne mnogo?

@zerbah - da li si razmisljao da uzmes laptop kao jedini komp? nesto kao ovo gore sto sam napisao? zgodno je imati "svoj" komp sa sobom - a ne laptop sa nasnimljenim nuznim podatcima.... m? cime se ti bavis? ja kapiram da bi mi 13" verovatno bilo premalo za bilo kakav konforniji rad (volim da recim oodem na vikendicu, i onda radim u dvorustu - a tu je screen estate neprocenjiv....)

ukljucite se i ostali u temu ! :) zanima me kako razmisljate...?

Ako ideš okolo kolima, ni 19" nije problem. Ako ideš busom, 13" je max. Opet arh. programi zahtevaju veliku rezoluciju pre svega za udoban rad. Što će reći sve ispod 15" i bar 1050 piksela vertikalne rezolucije je neprihvatljivo. Osim toga, potreban je i jak hardver unutra, a mali laptopovi jače konfiguracije dosta koštaju.
Još ako hoćeš da imaš upotrebljivu mašinu i bez dodatnog monitora (za vikendicu), sve sem 17 je jednostavno malo. Prema tome nabavi dobar ranac da možeš da rasporediš teret na oba ramena i teraj.

evo ovako - sada imam 17" hp 8710w sa rezolucijom 1680x1050, a kuci 24" monitor sa 1920x1200. 24" je naravno mnogo udobnija za rad, monitor je veliki konforan i prostran, mada ni laptop nije preterano tesan. ipak nije ni tako drasticno drugacija rezolucija. razmisljao sam o 15" modelu sa 1680x1050 (ima ih redje ali moze da se nadje), ili o 17" sa 1920x1200. ti bi koliko sam te skontao uzeo 17"?

inace, cinjenica je da me mrzi da nosim ovaj laptop - veliki je i dosta tezak za cimanje.... mada je vrlo udoban za rad. e sad - ako zadrzim istu rezoluciju, u principu nemam problem sa radom - mada je pitanje vredi li uzeti veci...

eto... ja cu sad malo da cutim i citam a vi pisite :)
pozz

Otprilike ni ti ne znaš šta bi hteo? :)

Odluči šta ti je bitnije, mobilnost ili udobnost u radu. A da dobiješ i jedno i drugo u jednom pakovanju jednostavno ne može. Kad to prelomiš, ostalo će ti se samo reći.

Otprilike ni ti ne znaš šta bi hteo? :)

па ја да знам, не би питао! ,):eyebrows:

Odluči šta ti je bitnije, mobilnost ili udobnost u radu. A da dobiješ i jedno i drugo u jednom pakovanju jednostavno ne može. Kad to prelomiš, ostalo će ti se samo reći.

е па сад нешто капирам да у ствари удобност у раду не значи веће. јер мали лаптоп можеш из фотеље да користиш, док велики захтева сто. тј 17" лаптоп је просто десктоп који може да се лако премешта са стола на сто - док је 15" последњи удобан прави лаптоп - који служи да се ради сногу, успут, из дневне собе; док доручкујеш.... итд.

слажете се? 13" наравно отпада, јер то једва да и јесте лаптоп

мени се дакле - чак чини да је за рад конфорнији 15" од 17" jer je мањи, интимнији, згодније се држи у крилу, и и кревету... у суштини 17тици беже помало све карактеристике лаптопа, и постаје заправо лако преносни десктоп.

....?

Pazi, tebi može pomoći mišljenje nekog arhitekte što niko od nas nije.
Meni je i 13" dovoljno, ali ja radim sa računarskim mrežama, a ne u AutoCADu.

Ne može se tako paušalno ocenjivati. Sve zavisi od okolnosti i potreba. Ako nekom laptop treba samo da proveri mail i netbook može da mu bude sasvim dovoljan. Arhitekti, animatoru, programeru znači što veća rezolucija, nekom ko voli filmove treba što veći ekran.

Prvo pitanje je koji posao na njemu treba da se završava, koliko sati dnevno se radi na njemu baš. Da li se koristi uz desktop na poslu/kući ili kao jedini računar. Koliko treba da radi "na terenu" tj. van kancelarije/kuće. Da li ga nosiš okolo na leđima ili samo ubaciš torbu u auto.

Ja Lucasa nisam shvatio ni koliko će sati dnevno koristiti laptop, ni da li je jedini računar, ni da li ide GSP-om ili kolima. Jedino znamo da je arhitekta, što automatski navodi da je potrebna veća i jača mašina, dakle najmanje 17". Ali ako mu treba sat dva da nešto odradi na terenu, onda bi i 15" završio posao.

Moje razmisljanje....

Imam Dell Studio 17" + neku Samsonite torbu (koja je prilicno kompaktna)

Na 15" ne mogu da radim, ne prija mi surf, jednostavno 17" mi je minimum.

Kada je u pitanju tezina, dodatni kilogram mi nista ne znaci, a tako ni robusnost.

Ako se snalazim sa skoro 2m visine, nece mi smetati jedan laptopic :)

Moze da se dobije i jedno i drugo. Ja imam 15"-ni monitor na laptopu (rezolucija 1680x1050) i bez problema programiram/dizajniram a 2x mesecno ga nosim u rodni grad u rancu po autobusima.

Sada nameravam da kupim MacBook Pro iste velicine i rezolucije.

Ja imam 15.4" monitor sa 1920x1200 rezolucijom, a predhodno sam imao isto 15.4" laptop, ali sa 1680x1050. Mislio sam da ce mi mozda biti sitna ova WUXGA rezolucija na 15.4" monitoru, ali brzo sam se navikao pa mi na starom laptopu sada sve izgleda nekako krupno :)

Isto sam se razmisljao da li da uzmem 15" ili 17" monitor, ali posto svakodnevno nosim laptop od kuce do posla ipak sam se odlucio za 15". Bavim se programiranjem pa mi je bitna rezolucija, a sa ovim laptopom sam nasao dobar kompromis.

a koj je to laptop? rezolucija je sumanuta :D

e sad.. ti furas 13" al ti si broker... tj sta radis na kompu sem kucanja teksta... ne mnogo?

Nemoj da te moj nadimak zavara, nema on veze sa mojim poslom. Trosim racunar ozbiljno (programiranje/grafika), a male dimenzije su mi neophodne jer moram uvek da ga imam uza se.

Ako se ozbiljno bavis grafikom, onda ti je potreban ekran od najmanje 19", jer je sve ispod toga je maltretiranje. E sad, kako tesko da ce da ti pasuje laptop sa 19" ekranom, sledi da ti treba poseban monitor, a ako je tako, onda uzmi laptop sto manjih dimenzija, da te ne muci dok ga nosis.

Au bre ljudi ala ste ga zakomplikovali :D
Radio sam jedno vreme na svom laptopu (17" - 1440x900), i nije mi prijalo ni malo za duži rad. Inače sam mašinac, radim u Acad, office itd. Ponajviše mi smeta neudoban položaj dok sediš za laptopom. Na stranu to što je površina ekrana mala (da se razumemo - 1440x900 je ok rezolucija za rad), ali mi je mnogo lakše da radim na 19" widescreen monitoru sa istom rezolucijom.

Da, radio sam par meseci na službenom laptopu (15.4“ – 1280x800), to je bila prava noćna mora. Na sreću nisam crtao na njemu, ali i za office to je premala rezolucija, a i površina ekrana. Probao sam da radim na 13“ sa istom 1280x800 rezolucijom, i smorio se, draže su mi moje oči :D
Jedno je kada radiš sat-dva dnevno, a drugo je kada tučeš 8 – 10 – 12 sati!

Slazem se sa R_U_S-om, nije laptop za duzi rad, chak i onaj sa vecim ekranom 16-17-18 incha. Jednostavno je sve previshe sitno na njemu...

Opet, ja sasvim uspesno radim vec 4 godine na 15" i 1680x1050. Imam i desktop sa monitorom iste rezolucije i ne osecam se nesto previse uskracenim dok radim na laptopu. Dok radim na laptopu blize sam ekranu, pa mi je manji ekran sasvim dovoljan. Meni je najbitnije da kada odem na nekoliko dana u svoj rodni grad mogu da ponesem posao sa sobom.

Meni isto ne "lezi", rAD lap topu. Imap sam jedan i prodao ga posle 5 dna. Jednostavno mali mi j ekran a dodatno nisam hteo da kupujem.
Mislim da je ko zeli laptop a treba mu veliki ekran dobitna kombinacija lap sa ekranom od cca 15.6 inca (sa sto vecom rezolucijom) + dodatni monitor za kucu.

Pozdrav

Ako se ozbiljno bavis grafikom, onda ti je potreban ekran od najmanje 19", jer je sve ispod toga je maltretiranje. E sad, kako tesko da ce da ti pasuje laptop sa 19" ekranom, sledi da ti treba poseban monitor, a ako je tako, onda uzmi laptop sto manjih dimenzija, da te ne muci dok ga nosis.

a i da hoce laptop sa 19" ekranom,nece ga naci,jer takav ni ne postoji na nasem trzistu.......pitanje je da li takvih laptopova ima i preko.....

koliko sam video,najveci laptop koji se ovde moze naci je sa 18.4" ekranom.......i to svega par modela....

Koristim 17'' laptop, kao "primarni" racunar (razvoj web aplikacija).
Prije sam imao desktop/laptop kombinaciju, pa sam se uvijek patio sa sinhronizacijom, nedostatkom nekog programa/dokumenta koji ti bas u tom trenutku treba a nema ga na laptopu i sl.
Sad laptop koristim kao glavni komp, a vec vremesni desktop je za download, backup podataka i kao storage za filmove, multimediju i sl. (to ne drzim na laptopu zbog ogranicenog prostora)
Inace, imam i stari p3 IBM 15'', koji jeste nesto laksi i manji, ali opet svejedno - kad ga nosam kila vise ili manje, ni jedan ne moze stati u dzep, a torbu moras vuci u svakom slucaju...

17.3 asus n71 i koristim ga kao primarni (mobilnost mu baš i nije najjača strana)

Možda je najbolje rešenje neka trinestica u aluminijumskom kućištu uz docking station i neki monitor od 24"

13 je meni neupotrebljivo mala - ona je ipak samo za net i word

da ali ti "ne gledaš" u nju nego uspoljašnju 24" to je poenta a 13 samo u nuždi

a u sta gledas u nuzdi?*

*kad laptop koristis kao laptop

Ovih diskusija je bilo više puta. Mislio sam da je ovo tema izvučena iz naftalina.

Elem, laptop od 15,4 je sasvim dovoljan za udoban rad u većini slučajeva. Sve preko toga je nepraktino. Znači sedamnaesticu ne možeš ni po kući da prenosiš lako, a napolje da i ne govorim. Kabast, težak. Staviš ga na krevet uzme ti pola kreveta, teško se miče, nepraktičan. Ne možeš ga na stomak (kad si u krevetu) jer je težak i ogroman. Znači 15ica i to ako je moguće da je i manje od 3Kg je OK za nosanje i generalno. Čak i 3Kg je teško.

Ako nekom toliko treba veći displej, jer "ne mogu nikako na 15ici", onda nek kupe desktop, ili neku mrcinu od "laptopa" koju nikad neće micati sa stola jer kud će s njim.

Znam gomilu ljudi koji su mislili da je laptop od 17" bolji zato što ima veći displej. Pa tek kad su ga kupili i videli koja je to mrcina i da nema nosanja čak ni po kući, videli da se zahebali i pate za nekom 15icom.

Ja lično nikad ne bi kupio veći od 15ice jer mi laptop pre svega treba da je mobilan, i da mogu i u krevetu da ga koristim ako treba. Veći od toga su za te stvari neupotrebljivi.

Znači sedamnaesticu ne možeš ni po kući da prenosiš lako, a napolje da i ne govorim. Kabast, težak.

Ako nekom toliko treba veći displej, jer "ne mogu nikako na 15ici", onda nek kupe desktop, ili neku mrcinu od "laptopa" koju nikad neće micati sa stola jer kud će s njim.

Znam gomilu ljudi koji su mislili da je laptop od 17" bolji zato što ima veći displej. Pa tek kad su ga kupili i videli koja je to mrcina i da nema nosanja čak ni po kući, videli da se zahebali i pate za nekom 15icom.

izvini ali bas me zanima,da li ti zaista ne mozes po kuci da nosis stvar koja je teska 4 kilograma?...(mislim,i ne odnosi se samo na laptop,vec uopste)......znaci da li ti nikada ne prenosis nesto po kuci sto ima 4 ili vise kilograma,jer je "tesko"?

a takodje ne shvatam sta je toliki problem da sa jednog stola na drugi sto u kuci preneses nesto sto je tesko 4 kg?........ili da iz tvoje kuce u neku drugu odneses taj laptop od 4 kg?

pitanje je mobilnosti i nacina upotrebe. ako laptop koristis kao desktop - koji cesto pomeras (citaj ne tako cesto), onda ti 4kg nije nikakav problem. ako laptop koristis kao "laptop" (prenosni kompjuter), tj nosis ga cesto sa sobom - onda ti je svaki gram visak, kao i svaki centimetar. naravno - ultimativna kategorija je - da ga nosis STALNO sa sobom. ali onda je to vec tablet ili netbook.

a koj je to laptop? rezolucija je sumanuta :D

Laptop je Dell Precision M4400. To je najjaci poslovni model Dell-a, kupljen u USA. Kod nas na zalost prodaju uglavnom samo najlosije i najjeftinije serije svih proizvodjaca, pa nesto bolje ni ne moze da se nadje :(

Vrh Dno