Šta je novo?

15.4" monitor i visoka rezolucija

nexilion

Slavan
Učlanjen(a)
14.08.2007
Poena
319
Razgledao sam neke laptopove po netu i naisao na neke modele koji imaju bas "zanimljiv" monitor.
Rec je o modelima koji imaju monitor od 15.4" koji daju rezoluciju od 1680 x 1050 (WSXGA+). Mislim da je ovo bas velika rezolucija za ovu velicinu monitora (nemam laptop, ali na ovom kucnom PC-u monitor od 17" ima rezoluciju 1280x1024).
Pa me interesuje kako izgledaju slova i i sitne slicice na ovakvim laptopovima sa ovom rezolucijom, da li su uopste citljiva ili mora da se smanjuje rezolucija ili da se nabavlja ovakva dodatna oprema:
images
:D.
Takodje sam procitao negde na forumu da se smanjivanjem rezolucije na laptop monitorima slika zamucuje (mada mislim da bi to samo u igricama trebalo tako da bude).

Poslednja izmena:
Zamućuje se slika na svim tft monitorima kojima se rezolucija iz nativne promeni u neku drugu. Što se tiče navedene rezolucije na 15" monitoru, treba znati da je to uobičajena rezolucija za 22" monitore, i moje je lično mišljenje da je to debilno na 15". Mada razni ljudi vole razne stvari ... tako da ako te to stvarno interesuje najbolje da odeš u neku radnju i da lično pogledaš na šta to liči.

Ta rezolucija je opste prihvacena kod gaming laptopova.

Zamućuje se slika na svim tft monitorima kojima se rezolucija iz nativne promeni u neku drugu. Što se tiče navedene rezolucije na 15" monitoru, treba znati da je to uobičajena rezolucija za 22" monitore, i moje je lično mišljenje da je to debilno na 15". Mada razni ljudi vole razne stvari ... tako da ako te to stvarno interesuje najbolje da odeš u neku radnju i da lično pogledaš na šta to liči.

Evo odmah da demanatujem :). Elem, do pre ovog lap-a, imao sam Dell Inspiron E1505 koji je imao bas takav display (1680x1050) i slika je bila savrseno cista i ostra. Tacno je da sam u pocetku vijao "buve" na ekranu, s'obzirom da sam pre toga imao Toshibu sa znatno manjom rezolucijom display-a, ali je sve stvar navike. Posle nisam nikako mogao da se naviknem na manju rezoluciju na tako "velikom" ekranu.
U svakom slucaju, cvike ti nece biti potrebne, a da li zelis da se naviknes na kvalitetniju rezoluciju-moras sam da odlucis. Iz iskusta ti kazem da je rad na takvi display-ima sasvim opusten.

Poslednja izmena:
Pa to me i interesuje. Odgovarao bi mi tako neki manji laptop sa velikom rezolucijom zbog programiranja u Visual Studiju (da bi sto vise moglo da stane na ekran), ali da pri tome sve lepo moze da se vidi, da ne izgleda sve kao tackice.
A kad mu smanjis rezoluciju, da li se i tebi zamucivala slika? Na mom desktop uopste nije problem, iako je monitor TFT, mogu podosta da smanjim rezoluciju i sve je bistro, ne znam da li ima je to drugacije kod laptopova...

Ja sam radio na 4:3 ekvivalentnom laptopu (14.1" sa 1400 x 1050) i meni je apsolutno nemoguce da radim na tome duze od 15 minuta. Jedini nacin je povecanje fontova, dpi, zumiranje u operi... Ali to je krpljenje.
S druge strane, meni je rad na standardnim 17" monitorima takodje neudoban, a mnogima je OK, tako da je sve to individualno i nema druge nego da sam procenis.
Ono sto ide u prilog vecim rezolucijama je da bi noviji operativni sistemi trebali bolje da skaliraju sadrzaj. Time ce problemi sitnog teksta (za ljude kojima jeste suvise sitno) da budu lakse reseni.

Pa to me i interesuje. Odgovarao bi mi tako neki manji laptop sa velikom rezolucijom zbog programiranja u Visual Studiju (da bi sto vise moglo da stane na ekran), ali da pri tome sve lepo moze da se vidi, da ne izgleda sve kao tackice.

Pa onda samo smanji font, dobit ces isti efekt. :D

Pre mesec i po sam zamenio 15.4" laptop rezolucije 1280x800 sa 15.4" laptopom rezolucije 1680x1050. Progledao sam, sad kad sednem za stari laptop sve mi izbija oči koliko je veliko :D

Po ceo dan sedim i pišem kod, čitam po forumima itd. i ne zamaram se. Da napomenem da imam odličan vid. Doduše, pre neki dan sam neznatno povećao font u UltraEditu koji koristim za pisanje koda, ali što se tiče browsovanja i čitanja, nimalo mi ne smeta default font. Ako i dođe do zamora, uvek možeš neznatno da povećaš font.

Na smanjenoj rezoluciji (bilo kojoj) dolazi do zamućenja.

Pa pretpostavljam da bi Windows 7 tu rezoluciju odlicno podneo, tj. da bi bas dobro mogao da skaliram i da ispadne malo veci font...

U principu, za VS, IntelliJ IDEA, Eclipse i slična okruženja, bolja je što veća rezolucija kako bi što više oblasti koje prikazuju razne korisne informacije stalno na ekran, a u onim delovima koji se najčešće gledaju se font poveća. Što je fizički pixel na monitoru sitniji, slika je "tečnija", prirodnija i oštrija.

^ I ja tako mislim, tako da ispada da kupovina laptopa sa ekranom od 15.4" i navedenom rezolucijom u ovom slucaju predstavlja pogodnost a ne manu.

Fazon je josh u tome shto desktop monitor ne gledash sa tako malog rastojanja kao laptop monitor. Tako da 15" na 30-ak cm izgleda kao 20" na 60 cm.

Nazad
Vrh Dno