Šta je novo?

+12v

• Začetnik teme Začetnik teme Vojkan
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Vojkan

Znamenit
Moderator
Učlanjen(a)
12.01.2002
Poena
1,180
Ne znam koliko je post za ovu sobu ali to što se dešava dešava se kod overkloka pa rekoh da ga stavim ovde 🙂
Elem, kada dižem napon na procesoru, +5V mi opada a 12V raste. 5V nije problem, dok radi prime95 on stoji na ravno 5.00, +-0.02V, dakle otprilike idealan. Problem je 12V koji je oko 12.8V, opet +-0.02V. Naravno mereno unimerom na molexu.
E sad, pitanje je koliko je bezbedan ovaj napon od 12.8V tj do koliko bi on smeo da skače?

Napajanje je DTK 300W, EPoX 8RDA+, Vcore 1.7V kada je ovo gore mereno, hard maxtor DM+9 60GB, CD teac 32x i rezač LG 48/24/48 (to je valjda sve što koristi +12V?).
Da li bi se situacija rešila kupovinom jačeg napajanja? Ako da, šta treba da jurim kod njega, jači 12V ili 5V?

Vojkan je napisao(la):
Da li bi se situacija rešila kupovinom jačeg napajanja? Ako da, šta treba da jurim kod njega, jači 12V ili 5V?
Mozda nesto gde bi 3.3V+5V trebalo da bude bar 200W ili vise.

Vojkan je napisao(la):
Ako da, šta treba da jurim kod njega, jači 12V ili 5V?

Uzmi samo jace napajanje, fabricki je vec izbalansirana snaga.
Pojava je normalna, posto je 12V samo "spregnut" napon, dok je 5V regulisan (odnosno sa "opadanjem" napona izlazi iz regulacije), u takvom slucaju raste manje opterecen napon.

Koliko jako bi napajanje trebalo da bude (~)?
I koliko je "opasan" ovaj napon od 12.8V? Jel smem da držim tako ili da smanjujem vcore? Evo sad na 1.6V +12V mi je oko 12.5-12.6V.

Racunaj da je dozvoljena oscilacija napona do 5%, pa ti izracunaj. Najbolje ti je da nabodes unimer u 4-pinski konektor i da meris oscilacije napona na +12V. Ukoliko prelazi 5% izmedju idle i full opterecenja procesora, onda bi ozbiljno morao da razmislis o promeni napajanja za jace. Nisi naveo koliko je overklokovan procesor, ali ako je to Barton na nekih 2300 Mhz na 1.8 v onda je makismalna disipacija dobrih 90-95W i u tom slucaju ti treba napajanje od 360-420W, ukoliko nemas pored svega i overklokovanog FX-a 5900 ili Radeona 9800pro koji vuce dodatnu snagu preko 4-pinskog konektora, zbog ogranicenja AGP slota na 25W.

Procesor je tada bio na [email protected], običan tbred 1800+. Grafička GF3.
Primetio sam da je DM+ 9 na tih 12.8V kliktao kao lud, svakih 5-10 minuta. Kada sam vratio CPU na [email protected], maxtor se ne čuje po par dana, +12V je tada 12.4 u idle-u.
Dal bi DTK400W bilo dovoljno?

Vojkan je napisao(la):
Procesor je tada bio na [email protected], običan tbred 1800+. Grafička GF3.
Primetio sam da je DM+ 9 na tih 12.8V kliktao kao lud, svakih 5-10 minuta. Kada sam vratio CPU na [email protected], maxtor se ne čuje po par dana, +12V je tada 12.4 u idle-u.
Dal bi DTK400W bilo dovoljno?

Pa trebalo bi da je dovljno, ali bih ja da sam na tvom mestu bacio pogled i na Chieftec napajanje, ono je 360 W. Ja koristim 2x Maxtor 80Gb Radeon 9700 Pro DVD, Rezac, Floppy, OC procesor, razni USB uredjaji i sve radi odlicno... Znam da je mnogo para, ali pogledaj samo njihovo napajanje da li mozes da nadjes....

Chief 360W nije posebno skup, ali računam da nema potrebe da uzimam njega pored jeftinijeg DTK 400W

BTW koliko ima W combined 3.3V+5V tvoj chieftec 360?

Vojkan je napisao(la):
BTW koliko ima W combined 3.3V+5V tvoj chieftec 360?

5v(35A) ; 3.3v(28A) a zajedno daju 220w

12v(17A)

TNX!
A jel zna neko struje po vodovima za DTK 400W?

Vojkan je napisao(la):
TNX!
A jel zna neko struje po vodovima za DTK 400W?
Pa ko ce to da ti kaze ako necu ja! :beat:

+5V - 35A, +12V - 15A, +3.3V - 22A.
Combined output - 210W.

Tebe sam hteo da pitam u nekom od "onih" mailova :d
Čekaj malo, pa on 12V ima isti kao i DTK 300W? A svi vodovi su mu slabiji od chief-a 360W?
Pa onda bolje da uzmem chieftec?

Vojkan je napisao(la):
Tebe sam hteo da pitam u nekom od "onih" mailova :d
Čekaj malo, pa on 12V ima isti kao i DTK 300W?
Da, tu su potpuno isti... po 15A oba.
Vojkan je napisao(la):
A svi vodovi su mu slabiji od chief-a 360W?
Jeste, ali mu je i cena slabija od Chief-a :mig:

I nisu mu sve grane slabije od Chieftec-a... isti su na +12V! :d

1) koštaju isto
2) isti su na +5V, +12V je jači kod chief-a

Šta bih ja trebao da gledam ako mi 12V mnogo skače kad dižem vcore? Baš taj +12V vod da bude što jači?
Ovo nije pitanje za CAR-a s obzirom na njegovo poznavanje dotične oblasti :d

Vojkan je napisao(la):
1) koštaju isto
Pa sad, kako se uzme. Mozes da ga nadjes jeftinije od DTK-a, ali i skuplje.
Osim toga, zar nisi ti sam rekao da je DTK jeftiniji???
Vojkan je napisao(la):
2) isti su na +5V, +12V je jači kod chief-a
Moja greska, mislio sam na +5V.
Vojkan je napisao(la):
Šta bih ja trebao da gledam ako mi 12V mnogo skače kad dižem vcore? Baš taj +12V vod da bude što jači?
Ovo nije pitanje za CAR-a s obzirom na njegovo poznavanje dotične oblasti :d
Ma, CAR ocito ne zna nista, zato je i uzeo Enermax-a da se ne bakce svim tim terminima i da ne razmislja da li ce mu pasti ili skociti +12V kada potera procesor na 2.0V :beat:

Vojkan je napisao(la):
2) Šta bih ja trebao da gledam ako mi 12V mnogo skače kad dižem vcore? Baš taj +12V vod da bude što jači?

Ne, upravo suprotno: da ti vod +5V bude jači, tj. stabilniji (porast napona na +12V vodu ukazuje upravo na nedovoljnu stabilnost sadašnjeg napajanja na +5 V vodu).

To je ono što mi je trebalo, hvala.

Accuphase je napisao(la):
...
Ne, upravo suprotno: da ti vod +5V bude jači, tj. stabilniji (porast napona na +12V vodu ukazuje upravo na nedovoljnu stabilnost sadašnjeg napajanja na +5 V vodu).
Pa sad... mislim, ne osporavam ja to sto si rekao, samo Enermax od 460W ima na +5V isto 35A, dakle, kao i DTK 400W i Chief 360W... medjutim, na +12V ima besnih 33A!!!
A da ti ne pricam kakve napone daje... cak i po Winbond-ovom meracu izvanredne, a kad se tek stavi na unimer... uf, naponi ubijaju kako su dobri. Znam tacno za +12V granu, bios ocitava 11.97, a na unimeru ocitavamo 12.15V.

Dakle, to je sve sa 35A na +5V grani... a posto je ovo vrhunsko napajanje, i stvarno nema mnogo napajanja koja su bolja i jaca od njega... ne znam, mozda sama po sebi ta +5V grana i nije toliko bitna?
Ne verujem da ima previse napajanja koje imaju vise od 35A na +5V grani, tj. valjda su ove glavonje iz Enermax-a ocenile da je 35A sasvim dovoljno.

Po nalepnici 🙂, chieftec 420W ima 40A na +5V...

BTW sad gledam na sajtu, pa taj tvoj model ima samo po 2-3A jače grane od 350W modela, otkud mu onda 110W više?

Vojkan je napisao(la):
Po nalepnici 🙂, chieftec 420W ima 40A na +5V...
Ma, ja mislim da je taj Chieftec jaci!!! :d:d
Vojkan je napisao(la):
BTW sad gledam na sajtu, pa taj tvoj model ima samo po 2-3A jače grane od 350W modela, otkud mu onda 110W više?
He, he, he... 🙂
Pitaj one sto su ga napravili :mig:

U pravu si za Chieftec 420W.

Pazi ovo sam probao samo da vidim sta moze:

2 IDE diska, 2 S-ATA diska kopiraju unakrsno, DVD/RW i CD/RW rezu istovremeno, Barton 2500 @ 2,3GHz, FX5700Ultra, modem, muzika, prime95,...

+12 je od 11,98 otislo na 12,09
+5 ne mrda od 5,07
+3,3 je od 3,32 sislo na 3,3

Sve mereno Tex.Inst. unimerom.

Posle toga sam prestao da shtekam lovu za Enermaxa 550W. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Nazad
Vrh Dno