Šta je novo?

1200NF ili X73 ili...

Longbow

Čuven
Učlanjen(a)
12.02.2004
Poena
601
Imam dilemu oko monitora veliku... Sluzice mi za web design(photoshop i flash), mozda za 3ds max i ostale programe i naravno za igranje(pare nisu bitne) Znaci Samsung 1200NF ili LCD SonyX73 ili nesto drugo sta preporucujete koliko je gde ga ima??? I koja graficka uz to neka jaca preko 200-300 E do 500 E. A monitor za bilo koje pare

Longbow je napisao(la):
Imam dilemu oko monitora veliku... Sluzice mi za web design(photoshop i flash), mozda za 3ds max i ostale programe i naravno za igranje(pare nisu bitne)

Monitor za tvoj rad koliko ja znam samo neki CRT ( Sony , Nec pa tek onda Samsung )posto pare nisu problem , a sto se tice karte 9800np/pro/xt nebitno koja.

Jel znas gde mogu da nadjem sony ili nec i koje modele?

Pa ako je za web desing onda i ne mora CRT po svaku cenu, pogotovo ako se uzme da su kod nas CRT Sony monitori skuplji od TFTa :). Mislim zašto čovek da radi web desing na CRT ako ću ga ja(ili neko drugi) gledati na TFTu...

Nego mene brinu mrtvi pikseli jel trebaju ili je to samo trip?

Longbow je napisao(la):
Nego mene brinu mrtvi pikseli jel trebaju ili je to samo trip?

Kod Sony-ja je samo trip :)

"Pa ako je za web desing onda i ne mora CRT po svaku cenu, pogotovo ako se uzme da su kod nas CRT Sony monitori skuplji od TFTa . Mislim zašto čovek da radi web desing na CRT ako ću ga ja(ili neko drugi) gledati na TFTu..."

Sto se tice cene verovatno si u pravu :) , a sto se tice ovog drugog rekao je Photoshop a za to je bolji TfT.

Pa pogledaj monitor pre kupovine, samo, to ce malo ko da ti dopusti, pogotovo ne vece firme.

Inace, Milane, Radeon za 3DMax ? Se ti to salis ? :)

Pozdrav!

Onda TFT jel ovaj model ili mozda neki drugi neka druga dijagonala?

Milan je napisao(la):
Kod Sony-ja je samo trip :)
Vala ja ga videh na soniju koji je stajao na istom stolu sa belineom i xellom koji nisu imali mrtve pixele :)...

Milan je napisao(la):
Sto se tice cene verovatno si u pravu :) , a sto se tice ovog drugog rekao je Photoshop a za to je bolji TfT.
Po onom gore postu pretpostavljam da si hteo da kažeš CRT, a ne TFT, da je ovo lapsus.

Mislim CRT je i dalje nezamenjiv ukoliko nešto treba da ide u štampu, definitivno, ali ne vidim razlog za vezivanje photoshopa i CRTa. U photoshopu se rade razne stvari, smatram da za web desing može podjednako da služi i CRT i TFT, nek me neko ispravi sa argumentima ako grešim, ali to su jpgovi i gifovi koji idu sa ekrana, preko weba na drugi ekran, ne idu na papir, čemu obaveza CRTa(osim možda veće rezolucije)...

Da, TFTovi su losi za DTP, bas kao sto se svi, makar vecina korisnika razume u kalibraciju ulazno/izlaznih uredjaja.

1. Toliko se prica o tome kako je prikaz boja bitan, a od onogo sto sam ja video, ako svaki drugi pro-dizajner (ima covek studio pa jeodmah pro, iako pojma nema) kalibrise svoje uredjaje super.
A od ovih za po kuci, polovina ne zna ni cemu to sluzi.

2. Apple se pravi za DTP, ne ?
Jel ste videli neki Mac u poslednjih dve godine da se isporucuje sa CRT ekranom, standardno ?

3. Nisu samo Appleovi TFT monitori dobri za sve upotrebe. Te price nerealne boje kod boljih monitora sve manje piju vodu. Ukoliko je monitor kvalitetan (takav se u slucaju profi primene podrazumeva) postoji vise nego dovoljan ugao hor/vert u kome monitor "ne menja boje".
E sad, sto ne mogu cetvorica da geldaju divx bez da jedan izadje iz tog "vidnog polja" pa neki to tumace "TFT-ovi imaju lose boje", ***.

4. Ispada da svi CRT-ovi imaju dobre boje kako se ovde prica. Da vazi, sigurno :)

Ovde jedan ponosni vlasnik Sony X73. Monitor je zaista fantastican. Nema mrtvih piksela, nema duhova, odlican odziv i osvetljenje...
Nemam primedbe, toplo preporucujem...

Bane® je napisao(la):
...
Po onom gore postu pretpostavljam da si hteo da kažeš CRT, a ne TFT, da je ovo lapsus.
Lapsus naravno :) . Sasa za 3dmax naravno da je bolja Nvidia ali za sve ostalo Radeon. Pitanje je samo koliko ce sta da koristi.

Poz.

Nije niko rekao da je X73 losh, ali 17 inca za ozbiljan rad sa dizajnom (2d ili 3d) je sada malo. Dakle, CRT pod obavezno, ako nemas vec novca za 19-incni TFT sa 24-bitnim panelom (odziv nije toliko bitan). 1200 NF proveri pre kupovine...

pozdrav

Maxo, na 19" inchnom TFT-u je ista radna povrsina 1280x1024 kao i na 17" tako da je 19" TFT bacanje para, sem ako nekom bas treba veca slika...
Osim ako nema 19-ca sa 1600x1200 ? A koliko ja znam, nema, a voleo bih jako da gresim, posto se tu vec ne bih dvoumio pa ne znam kakav da je odziv...

Ji 4Tze je napisao(la):
Maxo, na 19" inchnom TFT-u je ista radna povrsina 1280x1024 kao i na 17" tako da je 19" TFT bacanje para, sem ako nekom bas treba veca slika...
Osim ako nema 19-ca sa 1600x1200 ? A koliko ja znam, nema, a voleo bih jako da gresim, posto se tu vec ne bih dvoumio pa ne znam kakav da je odziv...

Da, ali filmovi su krupniji na 19" nego na 17". Naravno, za nekoga ko radi u CAD-u to ne igra nikakvu ulogu...

Nema veze, za CAD nije iskljucivo bitna rezolucija. Imas ti i CRT od 17 inca koji prikazuje 1600 x 1200 sasvim ok, ali nije to to...

U 1200NF gledam vec 3 godine na poslu radeci pripremu stampe. E, sad kao nov, hardverski je kalibrisan Gretagmacbeth-ovim kalibratorom, i mogu reci da je prve dve godine radio sasvim korektno, da bi evo unazad nekoliko meseci poceo da "plavi" u gornjem levom uglu... :(
E, sad da li je to do graficke kartice (nakacen je na G4-ku sa ATI RagePro karticom) ili je otisao sam monitor neznam...
Cini mi se da ovaj monitor nije bas neko sretno resenje, a sa druge strane nijedan TFT koji sam dosad video nije ispunio moja ocekivanja. Doduse nisam video apple-ove nove LCD monitore koji se isporucuju sa G5 Mac-ovima, tako da u principu stoji ona Saletova opaska da TFT moze proci za dizajn... jedino je pitanje kesha... koliko para toliko muzike... heh... :s

Mala zemlja, malo trziste. Tesahke su muke uopshte pronaci dobar monitor, bilo TFT 19" ili CRT 21", koji su nestandardni i skoro da se ne uvoze. Najvise ima 17" TFT i 19" CRT. Tu je najveci izbor, ali opet se tesko nalazi dobar 19" CRT, jer najvise ljudi gleda da je cena sto niza, pa je malo vrhunskih 19" CRT.
Ako mozes da pronadjes, bilo bi dobro razmotriti ViewSonic P95f+, ili Nec FE991, mada mislim da on i nije toliko dobar koliko kosta.

drjackyll je napisao(la):
Ovde jedan ponosni vlasnik Sony X73. Monitor je zaista fantastican. Nema mrtvih piksela, nema duhova, odlican odziv i osvetljenje...
Nemam primedbe, toplo preporucujem...

Koliko košta to čudo?

Nazad
Vrh Dno