Šta je novo?

Hardver 1155 za penzionera - upgrade ili ne?

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

indian

Poštovan
Učlanjen(a)
15.12.2022
Poena
65
Stara konfiguracija (G550, H61, 8GB RAM, Windows 10) blago osvezena SSD-om pocinje da se muci (usporavanja, seckanja, procesor pa i cooler na maksimumu i tako to) na YouTube-u, Facebook-u i sve 'tezim' portalima, da li joj ima spasa ili je za bacanje?
Da li bi neki i5 (2500, 3470 ili tako nesto) ista znacio ili mozda bolje neki GPU koji malo trosi a podrzava Hevc, VP9, itd. a rasterecuje CPU (GT 1030 ili ako ima nesto povoljnije)?

Ne poznajem ali sam dobio 3 razlicita odgovora, par vas kaze samo neki i5 4 jezgra i bice dovoljno, sasa022 kaze i3-7100, ti kazes i7 tj. E3-1230v2 + GT 710 a necu iz Kine (u prevodu - treba mi neka alternativa), i5 + GT 1030 je vec dosta skuplje, kao i AM4. A ne bih da eksperimentisem.

i5 kosta oko 1000 dinara a doprinece sveobuhvatnom radu sistema. Stavis usput i novu pastu i ocistis kuler i to je to. Uz to je i najbrze resenje, danas narucis, sutra ti stize, ako imas u svom mestu zavrsis posao danas.

Previse filozofije oko ovoga, uvek za malo vise para moze bolje, fora je u startu se ograniciti s ulaganjem u ovakve masine.

Bas si ga preterao sa razmisljanjem.
Uzmi samo neki procesor sa bar 4 jezgra koji odgovara socketu i miran si.
Ako hoces da ustedis uzmi 2500k, ako oces da das koji dinar vise imas I7-3770 / I7-3770K i to je to.
Nece penzioner gledati 8k60fps dolby vision pa da mu treba ne znam kakav procesor koji podrzava ne znam kakve codece.
A kupovanje graficke zbog toga je tek bacanje para.

Ne znam stvarno sta i kako YouTube servira i kakve su sve animacije i klipovi po Facebook-u, nisu ni 4K a ne 8K.

Ako ce i5 da radi tecnije i brze od ovog G550 i ne ide na 90% zauzeca onda je to dovoljno.
Ako GT 1030 moze da preuzme na sebe ono sto G550 (ili neki malo jaci a povoljan) ne moze, onda nju. Ako ne moze vec joj treba i ozbiljan CPU onda nista.
Ako mora i 4 jezgra i grafika onda taj E3-1220v2 ili najjeftiniji i5 + GT 710 ili tako nesto pasivno i male potrosnje.

Ako ce i5 da radi tecnije i brze od ovog G550 i ne ide na 90% zauzeca onda je to dovoljno.
Naravno da ce raditi bolje.
I7 3770 ce raditi jos bolje, jedno 6 puta bolje od tog celerona.
Moze cak i neki gaming na njemu :D

Imali smo takve mašine u mojoj bivšoj firmi. Užasan je sam po sebi taj G550.

BILO ŠTA sa četiri jezgara na toj ploči, + neki SSD i ta "kancelarijska" mašina radiće odetno brže.
Mnogo više nego što mu sada treba.

Nazad
Vrh Dno