Šta je novo?

11.10 Oneiric Ocelot

koji program moze da nalepi prevod na film. znam da za win to su AVIAddXSubs i AviSub. hvala na odgovoru.

Čudno... Ajde copy/paste fstab ovde da vidim kako ti izgleda hard disk.

Jako mi je žao što ovoliko kasnim ali imam opravdanje (slavio sam)...
Evo /etc/fstab fajla:
Kod:
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
proc            /proc           proc    nodev,noexec,nosuid 0       0
# / was on /dev/sdb2 during installation
UUID=52fe87da-ea89-4262-9099-4be76cbb3a49 /               ext4    errors=remount-ro 0       1
# swap was on /dev/sdb3 during installation
UUID=19f240d0-f5a1-4e13-bf13-0c0cec64feee none            swap    sw              0       0

Ima li leka?

Skroz si mi nejasan kakvi bre gremlini svoim akcijama rasturiš sistem. Dakle o kakvom Recovery govoriš, drugo zašto koristiš neku varijantu za Debiana kad drajver možeš automatski da instaliraš

Evo neki od načina:

http://mrrichard.hubpages.com/hub/2-Ways-to-Install-FGLRX-in-Ubuntu-1110-Oneric

http://mygeekopinions.blogspot.com/2011/06/how-to-install-atiamd-catalyst-linux.html

NIje mi jasno šta ti uradiš instaliraš drajver pa nešto ručno brišeš

Ovi 'licencirani' drajveri ne rade na starijim ATI kartama (iz potpisa) :/

Bedaq, moram da se drzim 10.04. LTS-a.

Izvini, zaboravih i da te pitam za ostale particije koje imaš na disku. Ajde daj mi izlaz komande fdisk -l

Šaljem ujutro, negooo, javio mi se još 1n problem na koji generalno nisam obraćao pažnju ali je non stop prisutan.
Naime, internet dobijam preko APa koji je sa kompom povezan LAN kablom. Posle nekog vrfemena počinje obavezno gubljenje NETa i tako u nedogled. Pokušao sam sve živo (ručno setovanje parametara, Auti, itd.) ali nema pomoći. Ako Restartujem sistem i nakon ponovnog podizanja se NET ponovo pojavi neko vreme i opet isto. Ako se preselim u WIN, tamo imam normalan NET sve vreme tako da je faktor APa ili LAN kabla isključen. Šta se dešava? Kako da proverim koji se drajver koristi za LAN???

Ne znam, za tako neke tripove sam čuo u slučajevima kad baguje Ubuntuov network manager, što su ljudi rešavali korišćenjem nekog drugog alata za tu namenu, ali ako si ručno podešavao /etc/network/interfaces, onda grafički alat ne bi trebalo da igra ulogu. Drajver za ethernet, ako je do njega problem, je vrlo verovatno integrisan u sam kernel, ali se može blacklist-ovati i zameniti. Naravno, treba proguglati njegov hardware id i prvo se uveriti da je zaista do njega problem.

Šaljem ujutro, negooo, javio mi se još 1n problem na koji generalno nisam obraćao pažnju ali je non stop prisutan.
Naime, internet dobijam preko APa koji je sa kompom povezan LAN kablom. Posle nekog vrfemena počinje obavezno gubljenje NETa i tako u nedogled. Pokušao sam sve živo (ručno setovanje parametara, Auti, itd.) ali nema pomoći. Ako Restartujem sistem i nakon ponovnog podizanja se NET ponovo pojavi neko vreme i opet isto. Ako se preselim u WIN, tamo imam normalan NET sve vreme tako da je faktor APa ili LAN kabla isključen. Šta se dešava? Kako da proverim koji se drajver koristi za LAN???

Za Realtek 8168 Ethernet adapter postoji nekompatibilnost između Windows i Linux drajvera. Manifestuje se problemima u radu kada iz Windows-a pređeš u Linux (dual boot). Privremeno rešenje je da ugasiš komp u potpunosti i prekineš dovod struje na 10-ak sekundi. Nakon toga upališ komp i uđeš direkt u Linux i radiće bez problema. Tako makar radi na 64-bitnom Linux-u. Nešto ne mogu da se setim ali mislim da mi ovaj trik nije upalio na 32-bitnom Linux-u. Trajno rešenje je da sa Realtek-ovog sajta skineš Linux drajver za Realtek 8168 i kompajliraš. Drajver koji dolazi uz Linux kernel je za Realtek 8169 Ethernet adaptere ali može da se koristi i na 8168 uz ovaj gadan bug.

P.S. Ako kompajliraš drajver sa Realtek-ovog sajta, moraćeš da ga kompajliraš svaki put kada update-uješ kernel.

P.S.2 Takođe imam ploču Asus M5A97 Pro pa bi sve ovo što sam rekao trebalo da važi i za tebe.

P.S.3 Što se tiče mount-ovanja particija, kucaj "sudo fdisk -l" umesto "fdisk -l" i pored toga, mogao bi da mountuješ sve particije od važnosti ručno, kako inače radiš, a onda kucaš "mount" pa nam daj izlaz te komande.

Izvini, zaboravih i da te pitam za ostale particije koje imaš na disku. Ajde daj mi izlaz komande fdisk -l

Kod:
Disk /dev/sda: 640.1 GB, 640133946880 bytes
16 heads, 63 sectors/track, 1240338 cylinders, total 1250261615 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0x179f6b7f

Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sda1   *          63   105101135    52550536+   7  HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda2       105101136  1250260703   572579784    7  HPFS/NTFS/exFAT

WARNING: GPT (GUID Partition Table) detected on '/dev/sdb'! The util fdisk doesn't support GPT. Use GNU Parted.

Disk /dev/sdb: 80.0 GB, 80026361856 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 9729 cylinders, total 156301488 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0x00000000

Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sdb1               1   156301487    78150743+  ee  GPT

Za Realtek 8168 Ethernet adapter postoji nekompatibilnost između Windows i Linux drajvera. Manifestuje se problemima u radu kada iz Windows-a pređeš u Linux (dual boot). Privremeno rešenje je da ugasiš komp u potpunosti i prekineš dovod struje na 10-ak sekundi. Nakon toga upališ komp i uđeš direkt u Linux i radiće bez problema. Tako makar radi na 64-bitnom Linux-u. Nešto ne mogu da se setim ali mislim da mi ovaj trik nije upalio na 32-bitnom Linux-u. Trajno rešenje je da sa Realtek-ovog sajta skineš Linux drajver za Realtek 8168 i kompajliraš. Drajver koji dolazi uz Linux kernel je za Realtek 8169 Ethernet adaptere ali može da se koristi i na 8168 uz ovaj gadan bug.

P.S. Ako kompajliraš drajver sa Realtek-ovog sajta, moraćeš da ga kompajliraš svaki put kada update-uješ kernel.

P.S.2 Takođe imam ploču Asus M5A97 Pro pa bi sve ovo što sam rekao trebalo da važi i za tebe.

P.S.3 Što se tiče mount-ovanja particija, kucaj "sudo fdisk -l" umesto "fdisk -l" i pored toga, mogao bi da mountuješ sve particije od važnosti ručno, kako inače radiš, a onda kucaš "mount" pa nam daj izlaz te komande.

Sve sređeno/preinstalirano r8169 -> r8168 i sve fercera besprekorno za sada.
Videću kako će se ponašati pa javljam.

THX

Uhh sta se meni sinoc desilo...
Odradio sam update, izmedju ostalog kernel je updateovan...
Restart i prvo mi izbaci login (inace je autologin ukljucen). Uzmem da ga popravim, resetujem sledeci put, puf ni GRUB mi ne prikaze :(

Uzmem da uradim bootrepair, nije proslo.
Uradim "upgrade 11.10->11.10", nije proslo.
Uradim clean install, ali na iste particije, nije proslo...

na kraju poludim, obrisem jednu drugu particiju i na nju instaliram i to prodje :(

Neogeo, ajde mountuj te particije, pa mi onda daj ispis od sudo fdisk -l, treba mi njihov UUID da bih mogao da ti napravim fstab. Izvini, nikako da ti zatražim šta mi tačno treba, ali nekako uvek vidim ovaj thread baš kad sam za Windows računarom i ne mogu da bacim pogled u Linux konfiguracione fajlove.

mislim da nema uuid na fdisk -l, za njega moze ovako,

Kod:
ls -lh /dev/disk/by-uuid
total 0
lrwxrwxrwx. 1 root root 10 Jan 20 19:03 46be1475-ab9b-4042-b5d2-b5c74834850f -> ../../sda1
lrwxrwxrwx. 1 root root 10 Jan 20 19:03 56311e1f-20ed-459a-8ddd-4e36c4344a11 -> ../../sda3
lrwxrwxrwx. 1 root root 10 Jan 20 19:03 cc9efca3-ac09-4d61-831f-1da93dc70561 -> ../../sda2

mada i nije obavezan uuid za fstab.

Poslednja izmena:
Pa ono, tačno da ne more uuid, ali je bolje kad ga ima, čisto da dodavanje ili oduzimanje diskova ne bi poremetilo fstab. Ali ako ne planira takve operacije, onda će mu i ovakav fstab poslužiti:

Kod:
UUID=52fe87da-ea89-4262-9099-4be76cbb3a49 /               ext4    errors=remount-ro 0       1
UUID=19f240d0-f5a1-4e13-bf13-0c0cec64feee none            swap    sw              0       0
# ovo bi trebalo da ti je C disk, metni tarabu ispred linije ako ne bi da se mountuje
/dev/sda1    /media   ntfs-3g    defaults    0  0
# ovo je pretpostavljam particija sa podacima
/dev/sda2    /media   ntfs-3g    defaults    0  0

Ovo bi trebalo da ti pri startu računara mauntuje obe ntfs particije, bez vlasništva nad fajlovima, sa read i write privilegijama, za sve korisnike. Za svaki slučaj bekapuj stari fstab, to ćeš najlakše odraditi tako što mu promeniš ime.

Poslednja izmena:
Pa ono, tačno da ne more uuid, ali je bolje kad ga ima, čisto da dodavanje ili oduzimanje diskova ne bi poremetilo fstab. Ali ako ne planira takve operacije, onda će mu i ovakav fstab poslužiti:

Kod:
# ovo bi trebalo da ti je C disk, metni tarabu ispred linije ako ne bi da se mountuje
/dev/sda1    /media   ntfs-3g    defaults    0  0
/dev/sda2    /media   ntfs-3g    defaults    0  0

Ovo bi trebalo da ti pri startu računara mauntuje obe ntfs particije, bez vlasništva nad fajlovima, sa read i write privilegijama, za sve korisnike. Za svaki slučaj bekapuj stari fstab, to ćeš najlakše odraditi tako što mu promeniš ime.

Neće da može ovako. Ne može obe particije da mount-uje u "/media". Mora da mount-uje u neki od poddirektorijuma u "/media", npr "/media/C", "/media/D" i sl. Zato sam mu i tražio da prvo mount-uje particije klasično (jednostavno pristupi particijama u filemanager-u) a onda kuca "mount". Ono što dobije kao izlaz "mount" komande, a vezalo je za NTFS particije, može slobodno da copy/paste-uje u fstab.

Meni se ovaj 11.10 non stop raspada. Cesto mi se ubije gnome i samo se restartuje gdm.
Imam problem sa zvukom da ne mogu da konfigurisem skype da koristi pulse audio.
Nikako ne mogu da se naviknem na novi gnome (ni shells ni onaj fallback).
Testirao sam CentOS u virtuelnoj masini i mislim da cu se prebaciti na njega posto i dalje
furaju gnome2. Ovo je sad nekako postala *******cija, a meni treba stabilan OS.
Xubuntu je bloatovan samo tako pa sam na kraju zavrsio sa minimal installom i instalirao
xfce dok se ne nakanim da predjem na centos.

Neće da može ovako. Ne može obe particije da mount-uje u "/media". Mora da mount-uje u neki od poddirektorijuma u "/media", npr "/media/C", "/media/D" i sl. Zato sam mu i tražio da prvo mount-uje particije klasično (jednostavno pristupi particijama u filemanager-u) a onda kuca "mount". Ono što dobije kao izlaz "mount" komande, a vezalo je za NTFS particije, može slobodno da copy/paste-uje u fstab.

Hm, kod mene je mountovao bez problema, sam napravi mount folder u /media koji se zove kao i početak uuid particije. Možda varira među verzijama i distribucijama Linux-a. Pa dobro, onda bolje neka napravi i foldere u /media za svaku particiju i edituje fstab, ne može da škodi.

Max, probaj Kubuntu. Ja sam se prijatno iznenadio.

Poslednja izmena:
Evo novog /etc/fstab fajla:
Kod:
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
UUID=52fe87da-ea89-4262-9099-4be76cbb3a49 /               ext4    errors=remoun$
UUID=19f240d0-f5a1-4e13-bf13-0c0cec64feee none            swap    sw           $
# ovo bi trebalo da ti je C disk, metni tarabu ispred linije ako ne bi da se mo$
/dev/sda1    /media/WIN7x64   ntfs-3g    defaults    0  0
/dev/sda2    /media/RAZNO   ntfs-3g    defaults    0  0
Sve fercera po PSu i evo ss-a: sve po PSu2.jpg

LAN takođe radi perfektno i bez bagovanja.

THX ZA SVE KOJI SU POMOGLI!

p.s. Mrzelo me je da brišem morbiusove komentere pod # već sam samo copy/paste i dodao ono što meni treba :D.

Poslednja izmena:
Meni se ovaj 11.10 non stop raspada. Cesto mi se ubije gnome i samo se restartuje gdm.
Imam problem sa zvukom da ne mogu da konfigurisem skype da koristi pulse audio.
Nikako ne mogu da se naviknem na novi gnome (ni shells ni onaj fallback).
Testirao sam CentOS u virtuelnoj masini i mislim da cu se prebaciti na njega posto i dalje
furaju gnome2. Ovo je sad nekako postala *******cija, a meni treba stabilan OS.
Xubuntu je bloatovan samo tako pa sam na kraju zavrsio sa minimal installom i instalirao
xfce dok se ne nakanim da predjem na centos.
Ako ti ne smeta maaalo bajatiji softver, koristi Ubuntu 10.04 (point release 3 je aktuelno izdanje), i dalje je stabilan ko stena, koristim ga na poslu svaki dan.
Softver koji ti baš treba u najnovijoj verziji (tipa Firefox 9 itd) se može rešiti dodavanjem ppa repozitorijuma.

Opet mi se isto desilo.

Prvo mi je mountovao storage particiju kao read only (iz nautilusa kad kliknem), pa sam restartovao masinu i puf, ni grub se vise ne pojavljuje...

Ovde mi fali onog prakticnog linuxovskog znanja da ga butujem sa usb-a, upgradujem kernel (stavio bih 3.2rc), pa poteram grub da se oporavi, mislim da bi mi to resilo problem?

Opet mi se isto desilo.

Prvo mi je mountovao storage particiju kao read only (iz nautilusa kad kliknem), pa sam restartovao masinu i puf, ni grub se vise ne pojavljuje...

Ovde mi fali onog prakticnog linuxovskog znanja da ga butujem sa usb-a, upgradujem kernel (stavio bih 3.2rc), pa poteram grub da se oporavi, mislim da bi mi to resilo problem?

Meni ovo deluje kao hardverski kvar. Linux neće tek tako odjednom početi da mount-uje particije kao read only. Ili ti HDD riknjava ili memorija.

Uradio grub-install, reinstallirao ntfs-3g, sad je ok.
Uradio update, juce je bilo 150mb update-a, tako da mislim da mi je uleteo neki polovicni update pre neki dan i da mi je to zezalo sistem.

Resetovao sam ga par puta cisto iz zezanja i radi sve OK.

Ovo za readonly mislim da su particije ostale prljave prilikom gasenja, tj bas jako, a verovatno ga nisam pustio da uradi checkdisk...

HW error je definitivno uzrok.
Sistem se od ovog poslednjeg "oporavka" jako cudno ponasa u radu :(
Imam 65 "pending sectors" u smartu... sad polako prebacujem kriticne podatke, al sam po marfiju vec krcat (nisam kupio jos jedan disk na vreme, ovih 4tb kolko imam po kuci je prilicno puno) i naravno treba da putujem u ponedeljak, pa ce racunar da mi rikne verovatno dok ne budem kuci...

Proveo zabavna 2 dana u movanju podataka levo desno... sad sam skontao da me i jedan externi povremeno zeza.. samo nek izdrzi dok ne dodje ovaj sa reklamacije..

Skontao sam i za read only mode.
Naime, kad instaliram gparted iz software centera, on mi ponudi ntfsprogs. Kad se ntfsprogs instalira ntfs-3g se deinstalira?!? vrlo blesavo :) sad mi se malopre opet isto desilo i onda sam ukapirao sta je...

imam jedan problem sa Avidemux-om. Kada god uzmem da neke emisije snimane sa tv kartice da odradim preko njega da izbrisem reklame ili da kovertujem u neki drugi format uvek mi ton ide napred, a kada uzmem neki bilo koji drugi video format sve odradi bez problema. Samo da napomenem da je namesteno da tv kartica snima u MPEG4. Molio bih za pomoc.

Sto ne stavis da ti snima u mpeg-2 ?

resio sam problem sa avidemux.
Sada imam nesto drugo. Kada hocu da ubacim prevod preko avidemux ja nemam mogucnosti da namestim nasa slova č,ć,đ,ž,š. U avidemux pokazuje za određena slova ? ili ih jednostavno izostavi (prazno mesto kao razmak), kada udjem u sam .srt file umesto ovih slova prikazuje kockice, a kad udjem u subtitle editor isto postoje problemi nevidi slova kako treba. Sta sve nisam pokusavao nisam uspeo. A drugo da pitam, skripte koje sam upisao u terminalu a nerade jednostavno su pogresne neupotrebljive kako ih mogu izbrisati da ne prave probleme u radu. Hvala na odgovoru.

Nazad
Vrh Dno